Ženski svet

Ш_____-__

Бри 2:

Сви ови заводи подижу се хигијенски са свима потребама.

Код нас се годишње роди по службеним податцима, који нпву тачни, јер се ванбрачна деца утамањују и прикривају, око 1500—2000 ванбрачне деце и према томе може се слободно рећи, да се роде 83—4. пута више. Џа колико од те деце достигне доба, да држави да радну снагу 2 Зар се дакле п са привредног п државног гледишта не треба ва ту децу побринути 2 |

Ми смо задовољни и благодарни и на оволиком успеху. Као што видите ми-смо овај дом удесиле сасвим скромно, али ипак старамо се п стараћемо се, у колико је могуће, да се не огрешимо о захтеве хигијенске. Ми немамо милијонара, барона, п грофова, наша држава, наша општина и саме располажу скромним средствима.

Напослетку, ово је почетак, наш вадатак је дело садашњости а напредак и усавршавање је дело будућности. На онима, који нав даље буду помагали и који после нас предувму да рукују овом установом, на њима је, да је подигну на врхунац савршенства, да је ставе у ред модерних таквих установа.

Ми смо за сада себи ставили у вада-

да 06 под нашим надзором и старањем негују и гаје ти мали невини ство: рови, да у томе олакшамо нашој општини и да спасемо ту пначе готово наси. гурно изгубљену децу.

Ми ћемо неговати п гајити ту децу до школског доба а повле нека се ошитина и држава брину а поред њих и тако обилним даровима и завештањима осигуран наш Сиротињски Дом. И најлепше би било кад би та лепа и корисна установа, ступила у везу о са Материнским Удружењем, да заједнички раде на том племенитом задатку, да спроту напуштену и подбачену одојчад гаје, васпитавају и добре грађане српске.

а мушком децом Спротпњски Дом то сада чини, али женска деца би остала на улици.

Ма ћемо се старати,

так,

да женску децу

спреме за доцније корисне и.

ЖЕНСКИ СВЕТ 278

ппкако не одбацимо, но да их спремамо ва добре дадиље п добре нудиље за наш дом, ва наше болнице а и цело грађанство. !

Да би се ова наша идеја остварити могла потребна нам је помоћ државе, општине п добрих људи. Уверени смо, да ће онп сви увипдити корист и потребу и да ће нас у томе помагати.

Истина пма људи, који нису могли или нису хтели да нас разуму и с тога дозволиште, да се дотакнем и тог питања.

Равни недостојни вицеви пуштени су у једном политичком листу на рачун ове лепе установе, а надаве се и у приватним круговима људи, који веле, да ће наша установа шприти неморал пли бар ићи му на руку, да ће сада ванбрачна деца ницати као печурке.

Има такве господе, који с гнушањем и презирањем гледају на нашу установу.

0 њиховом мишљењу само у браку Ботом и црквом благословена деца треба да, се гаје, а она са улице нека пропадају. А Христов вели! Оставите дјецу и незабрањујте им долазити к' менп, јер је њихово царство небесно.

Ванбрачне деце биће можда док је света п века и мп нитп смо моћни да број њихов повећамо ни да га смањимо. Ми смо само гаранција, да их одржимо и од пропасти спасемо а друштвене уредбе и разумевање моралних дужности уредиће можда те односе. Но да оставимо на страну резоновање о моралу, да узмемо факат и с њиме да рачунамо. Реците самп, ко је бољи хришћанин и морално васпитан, да л' онај, којп с гнушањем пролази поред беспомоћног невиног и родитеља лишеног створа који га подигне и узме у своје закриље2 Ко од њих пшри морал а ко неморал2 Ми смо дубоко убеђени, да чинимо добро и корисно дело, а трудићемо се, да и даље, без обвира на равна болесна мишљења, истрајемо на овоме послу.

Ми смо за годину дана у 15 наших редовних седница радиле и решавале о нашем раду. Издјејствовалп бмо помоћ

општине београдске и помоћ државног санитета.

или онај,

»

Дишен) пи

- | та б Ма ти се оваа па и о а ава о =: ЕС

ЈЕ | о ин ГР 7 РО __РУ "У АИ на (и