Ženski svet

Бр. 6.

Т Димитрије Бешлић. Нашег сарадника и одличног учитеља бајског, г. Душана Бешлића, задесила је поново тешка жалост. Упокојио му се 14. (27. маја о. г. добри и честити отац Димитрије Бешлић, у 73. години живота. Беше врло поштован и угледан грађанин ађански, побожан хришћанин и ревностан читалац и пратилац наших народних јавних органа. Одкидао је од уста својих, те је изучио свога јединца сина Душана, који данас својим радом и пером много користи своме народу. Нека Бог утеши нашег пријатеља Душана, а покојнику нека је лака црна земља!

Т Јован Љубиша.Стиже нам из Ст. Пазове тужна вест, да је председницу тамошње Добротворне задруге, гђу Ану Љубишу, задесила голема несрећа. Њен честит, уважен и угледан супруг „ован Љубиша трговац, с којим је она више од 40 година у најлепшој слози и задовољству проживила, упокојио се прошлог месеца. Колико је покојник био уважен и обљубљен код својих суграђана и најближе околине, најбољи је сведок онај величанствени спровод. У спомен своме добром и незаборављеном супругу даровала је гђа председница тој задрузи 50 К, на чему јој се та задруга срдачно захваљује и моли, да и овим путем прими уважена гђа председница искрено саучешће у преголемој тузи, а покојнику нека Бог да рајска насеља.

Т Иван Крајновић учитељ у Беломбрду, преминуо је 21. априла у 49. години живота, а 30-ој год. ревног учитељског службовања. 06љубљен је био како у месту, тако иу целој околини, које се по томе видело, што га је многобројни народ до вечне куће отпратио. Покојнику нека је лака земља и вечан спомен!

Т Никола Дрљача, У среду 19. априла (2.

ЖЕНСКИ СВЕТ

141.

маја) о. г. умро је у Бањојлуци трговац Никола Дрљача, у 55. години живота. Пред смрт своју скупио је своју заштеду у готовом новцу од 5000 круна и предао их у тамошњи кредитни завод с тим, да се то има предати после његове смрти тамошњој срп, православној црквеној општини као Фонд за зидање српске основне народне школе. Тако је исти покојник постао добротвор српски. Нека му је слава и вечан спомен!

Т Шандор Радонић (Бата). Један одличан уважен грађанин молски андор Радонић, из милоште прозван Бата, упокојио се 26. априла (8. маја) о. г. Стајао је у великом поштовању Код свога грађанства и у два маха је биран за председника црквене општине. Као економ из својих скромних прихода васпитао је и удомио своје шесторо деце и дао Српству једног професора на рељевској богословији г. Иларијона (Жарка) Радонића, београдском универзитету одличног и спремног професора г. дра Јована Радонића и адвокатског кандидата у Нов. Саду г. Симу Радонића. Три кћери је такође лепо васпитао и срећно удомио. Вечан му спомен!

т Хенрик Ибзен. Прошлог месеца упокојио се у Христијанији престоници Норвешке, велики син тог народа, књижевник светског гласа, чијим се делима клањају сви образовани народи. Њега упоређују са Шекспиром, првим светским драматичарем старијега доба. Слава му!

Т Зака Медурић. Нашег пријатеља и сарадника, г. Јована 3. Медурића, учитеља туријског, задесила је несрећа. Упокојио му се добри отац: Фака Медурић 26. маја (8. јуна) о. г. у 64. години живота. Беше човек разборит и мислен; својим скромним имањем и својим великим трудом спремио је народу од свог јединца сина ваљана и одабрана учитеља. Бог да му душу прости!

ВЕЛВШКЕ, теча ду" (ај о

ПРОСВЕТА. СРПСКА МИТРОПОЛИЈА.

Школска стручна анкета састала се велике Недеље о. г, по шести пут у Срем. Карловцима и међу осталим предметима, донела је решење, ДА се за ерпске више девојачке школе пишу посебни уџбеници и да и овп наставници имају држати сваке године своје заједничке зборове,

као и наставници основ. пар. школа. Препоручује, да се задрже на овим школама Јјавпи гоДИШњЊУ испити, као и до сад, да се на овим школама може учити музика, али само на гласовпру, никаквом другом плетрументу. Приватнп часови забрањују се овим пнаставпицима [у школп п на дому са својим ученицима.

и и повија