Ženski svet

270.

ЖЕНСКИ

то смета детету и узнемирује га у сну. По гдекада се из тога излегу и озбиљније промене.

Вода за купање мале деце мора бити и умерено титла — управо толико смљачена, да у њој дете не изгуби много од своје топлоте. Најбоље је, ако је подједнака са топлотом површних делова детињег тела (трупа) — дакле од прилике 28" Р. или 35" Ц. Ниже се не би смело'ићи — бар не за првих недеља и за децу, која су недонешена или иначе слабуњава – јер већ и при тој топлоти изгуби дете за време купања готово '/'% Ц. своје сопствене топлоте. Још мање би смели дете у топлијој (врелој) води купати, јер то је за њега још много опасније. Од сувише вреле воде може дете добити оно, што се код нас у народу зове «детиЊе» или «прикојас», а по вароши »гр: чеви» или «фрас».

Да се мајка или дадиља не превађе, па да не узму за купање сувише хла-

СВЕТ Бр: 12.

дну или сувише врелу воду, биће најбоље, ако је увек — пре него што ће дете у бањицу или коританце спустити = топломером измери. Топломери за дечју бању продају се по свима апотекама и дрогеријама — а баш и по другим радњама (н. пр. код оптичара, сајџије, и Т. д. и могу се за мале новце купити. Сем. тога удешени су тако згодно, да њима може и најпростија жена руковати. С тога је доиста врло чудновато, да се тако слабо по нашим кућама виђају. Наше жене служе се још једнако оним старим начином — кушају воду шаком или само прстима — па се јако варају. Шака је за мале разлике у топлоти и сувише неосетљива; а прст још више. Савесније и искусније жене употребе у тим приликама врх од лакта — јер је он ипак много осет-

љивији — али се ни на њега не би

смеле поуздати. И ту вреди оно, што и сами признајемо, да је: „Мера вера“. Др. Ј. Б.

и је

О срећи. Четири слине, 1. Магсо. 1. види. се, задовољна је собом, а друга забринута У срцу великог града. Сред највећег метежа 1 0 дуо борама На слабачком лепу. и дивље Ларме у подераном оделу са тешким Туд пројуре кочије са два пунокрвна вранца. учорним корацима и погледом (без израза, су- [оре на седишту глатко обријани кочијаш у бесморним креће он напред. Слика јада и очајања, _прекорном држању. У самим колима женека појава Одједном му оживе црте — потковица ! !! — у свему тако елегантна, да чисто изазива и упалежи на сред друма. — да у о... "_ Спусти се по њу. — (Сада је једва и за њ Црте на лицу прве старице на клупи још куднуо часак среће. већма се разведрише и суза радосница засија јој Он се сагиње. Да ју домаши -— срећу — ад у старвм очима. —- један јак узвик, писка звонцета, болни »Мој Мирко! — како само господеки изгледа вапај. на том седишту. Па онда —- тако отмена женска ! _______ = Која ће тобоже бити!> | па шара Дубок уздах оте се пз тугом притиснутих Електрична _ кола га дохватише и раз груди оне друге.

дробаше. П. На клупи у зверињаку две старе удовице седе и плету чарапе. Једна с осмејком на липу,

»Шта је она сад, —- не знам ти рећи; ал некад је то била — моја кћи!«