Ženski svet

Стр. 36.

2. Саслушан је извештај тајника, по коме друштво броји: 8 члана оснивача, 23 редовне чланице и 11 помагачица свега 37 чланова;

по главу читуље: друштво је изгубило једну редовну чланицу, гђу Јулку Рукавинову, којој скупштина одаје помен устајањем. Рад задруге био је у год. 1907, овај:

а) одржана је једна екупштинека седница на којој се друштво организсвало п донело правила; 6) одржане су две одборске седнице на којима је расправљено више предмета;

в) приређена је једна забава у кгрист друштвене благајне.

8. Савлушан је извештај благајкиње о стању благајне, те је узет на знање.

4. Чесништво и управни одбор полаже своје мандате те се пристуца избору нове управе; једногласно бира се досадање часништво т. ј за председницу: гђа Милица Николајевићка; за потпредседницу: гђа Зорка Јанковићка; за тајнике: госп. Бранко Јанковић; за благајкињу: гђа Катица Стојановић- Дудић, а у одбор бирају се гђе: Јелена Станковић, Персида Бановчанин, Тинка Петровић, Олга Николајевић, Катица Табанац и гђца Десанка Рајчетићена,

5. Скупштина бира једногласно велику Српкињу гђу Савку Суботићку за почасну чланицу своје задруге. -

6. Скупштина, ценећи велико заузимање. гђе Александре уд. дра Маријановића. из Шимуноваца за проширење ове задруге, бира је за по. часну председницу.

1. Одређује се: да се од овогодишњег потрошног капитала употреби 80 кр. од којих се

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 2.

има издати подружини у Шимуновцима 20 кр;; за подизање нове српске гимназије у Скопљу 10 кр.; на одело спромашној шкодској деци у месту 50 кр; а остало да се има унети у основни капитал.

8. Председница гђа Милица Никодајевићка претплаћује задругу на листове: „Кенски Свет“ и „Здравље,“

9, Скупштина издаје заппеничко признање гђи М. Николајевићки, председници, те гђи 3. Јанковићки потпредседници за њихов вредни рад око унапређења задруге.

За верифицарање запиеника бпра се: гђа К. Табанац и гђца Д. Рајчетићева.

Одређеној своти од 50 кр-; додала је гђа председница још прилог од 10 кр,; те је тим новцем заоденуто десеторо сиромашних ученика голубиначке српеке школе, којима је одело на материце подељено.

Укупан приход ове године био је: 52115 кр.; дочим је расход износио 26615 кр.; према томе садањи иметак задруге чини свота од 255 круна; што је, као основни иметак вадруге уложено у Голубиначку Штедионицу.

Није ово мален успех рада наше- младе задруге; ако се узме у обзпр, колико је сметња и потешкоћа било при стварању задруге и оне несређене друштвене прилике овог места. Но можемо ћутке преко: тога прећи, јер је и' наша Задруга сретно прешла преко њих; оставила их је за собом, вољна да их и заборави а спремна да и даље у раду истраје.

Па нека нам је још еретнији тај даљи рад! Задругарка.

РИЈЕБЕ

ОД МИХАЈИЛА РАКИЋА.

Када је црквени сат у Д избио шест, тада је баш Јован Битевић, нестор месних учитеља по четврти пут преко и

уздуж, сваки кутак своје школе марљиво прегледао, не би ли где год нашао што за оправку. — Али све беше у реду; све на свом месту. Табле су лепо опране, окрњене крајеве дао је оправити код мајстор-Филе; набавио беше целу и нову