Ženski svet

Бр. (—=8:

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 161.

Док тебе.

Док тебе, драга, упознао нисам,

Не схватах чари слободних пољана, Дивљачност лепу брегова нам сури;, Између којих поток шумно јури, Долина дугих, пошумљених страна.

Нити осећах драж бескрајног свода, На коме трепте разнолике боје, Јаке и благе, пуне сјаја, мира, Топле и хладне, чија снага дира

И испуњава небо душе моје.

Суводање.

ЕР

Нити осетих мекост лаких зрака, Недрима ноћи што нечујно нише Сребрни месец, нити гласе оне

Што тако мирно вечну песму звоне, Којим' ноћ сана малаксало дише,

Схватао нисам себе нити друге, Луто сам вазда, сврхе знао нисам, Све ме мамило, ал је врло брзо С разочарења душу бол растрзо:

| С тобом свет познах, познадох се и сам.

Рад. П. Ћирић.

На грудима твојим...

На грудима твојим ја ћу лјјека наћи И уждити пламен, што се љубав зове, Оживићу снове, што ми душу хране И напит' се миља, што ми срцу гове.

Отворићу двери на олтару твоме

И примити причест из сјајног путира, Разагнаћу боре с: умореног чела

И захорит, пјесму сред тихога мира.

А ти да л ћеш чути мога срца гласе, Хоће л' небо твоје навјестит: ми зору, Па да срца наша у заносу светом Загрљена плове по љубавном мору 2

7"

Конгрес талијанских жена у Риму одржан од 10. (23,) до 17. (30.) априла т. г. <

Бос. Петровац.

Т Богдан—Крајишник.

(Наставак).

Дне 24. (11.) априла у појединим одсјецима конгреса бјеху усвојене разне ресолуције.

У одсјеку ва књижевност и умјетност денешена је слиједећа ресолуција. Конгресисте узев у обзир друштвену и моралну важност женских књижевних производа а приповнавајући њихову све већу активност у томе, па водећи рачуна о нужди да се књижевни женски ред оријентира према здравим и прецизним идеалима, изјављују топлу жељу, да би списатељице талијанске, свијесне о благотворном пли штетном упливу сваког књижевног рада, настојале, да њихови књижевни радови буду прожети мислима и идеалима, које би прочистиле морални амбијенат (смер).

Одсјек за игијену изјавио је слиједеће: Увјерен, да треба побољшати здравствено стање школа, изјављује горућу жељу, да буде одређен редован надвор, те предлаже, да се учине кораци, како да се што пре доскочи овој сврси, наиме: да се именује мјешовито повјеренство састојеће се из игијениста, антрополога, школских назорника и госпођа. (во повјеренство имало би да састави један нацрт, како да се то спроведе у Риму.

Исти одсјек донео је и ову револуцију: Конгрес сматрајући дом (кућу) за стожер, у ком се приправљају фактори будућег друштва, изјављује жељу, да би женске, као саучеснице живота и друштва уложиле сав свој уплив да се дом спреми тако, како да одговара доса-