Ženski svet

Стр. 262.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 11.

Забаве. »Пр еодница«, дружина ученица српеке учитељске школе у Сомбору, приредила је 18. (31.) октобра о. г. ГУ. своју забаву у корист своје благајне.

Добротворна ЗадругаСрпкињаКарловкиња, приредила је забаву 25. октобра (7. новембра) о. год. у корист набавке одела сиромашној школској деци.

Верени и венчани. Наш сарадник, г. Славко М. Косић, учитељ мостарски, а родом из Вел. Кикинде, верпо се с г-ђицом Иванком

Петровићевом учитељицом из Срп. Св. Петра (у Банату). Г-ђица Јованка Хајошева, ћерка г. Пе-

тра Хајоша, честитог и угледног занатлије из Срн. Итебеја, наша верна претплатница, верила се сг. Александром Молдованом, чиновником ошетинским у истом месту.

Г-ђица Десанка Стефановићева, кћер. ка г, Аце Стефановића из Вел. Бечкерека, вери-

ла се с г. Симеоном Поповим, богословом из Ченеја. Г-ђица Савета Стојановићева, учите-

љица у Кетфељу, наша претплатница, верила се с г. Францом Кон-ом у истом месту.

Наш пријатељ и претплатник г. Светозар Вуковојац, грунтовничар у Кладњу (Босна), венчаће се 2. (15.) новембра о, г. с г-ђицом ]елисаветом Калемберовом, ћерком Ђуре и Јелене Калембера из Пурачића (Босна).

Г-ђица Даница Бећина, учитељица пив-

ничка, родом из Сомбора, верила се сг. Ми-.

лошем ЊБендићем, такође учитељем пивничким. Г-ђица Софија (Цоца) Хаџићева из Ирига, верила се с г. Велизарем Радивојевић-Вачићем из Срем. Карловаца.

Г-ђица Љубица Дера, ћерка нашег суграђанина Јоце Дере, велепоседника, венчала се с г. Миланом Јаковљевићем, професором срп. велике гимназије карловачке, 5

Свима вереницима при ступању у брачни живот желимо сваку срећу и напредак.

Нове српске земљорадничке задруге основане су у Лазама (сремска жупанија); у В. Средишту (тамишка жупанија); у Борчи (торонталска жупанија); у Гор. Скраду (модрушко-ријечка жупанија).

ГЛАСНИК,

<=

Женски градски начелник. Колико је напредовало на западу изједначење мушког и женског пола, види се и по томе, што је једна варош у Енглеској (Хај-Вика) изабрала за градо-

начеоника: Мисис Дове, управитељицу девојачке школе, Е

ЧИТУ БА.

Т Љубица М. Јовановића рођ. Чупић. Изјутра 23. октобра (5. новембра) о. г. огласило је новосадско велико звоно, да се упокојила наша задругарка ЈЉубица Јовановића, супруга нашег вештака казанџијског, г. Милана Т. Јовановића, а кћерка пок. Мије Чупића, колачара. Љубица је млада жена, ушла је тек у 35 годину живота. Беше благе пи питоме нарави. Њу жале поред доброг и ојађеног супруга, родбина и двоје недорасле дечице: Анђелка п Предраг. Бог нека јој даде рајско насеље!

т Дафина Арновљевић рођ. Хранислав, удова попадија из Мокрина, мати честитог дра Светозара Арновљевића, лекара у Београду и сестре му Милице Арновљевић, упокојила се10. окт. 0. г. у својој дубокој старости од 80 година. Са своје племените душе и лепих врлина домаћице, матере и Српкиње беше уважена и поштована међу познаницима и целом грађанству свом. Она беше синовица пок, епископа Хранислава, а сестричина пок. епископа Пантелеимона Живковића, Вечан јој спомен!

тј Васа Ћурчин, један од најугледнијих трговаца панчевачких велики родољуб, супруг бивше председнице тамошње Добротворне Задруге Српкиња, г-ђе Милесе Ћурчине, која је заступала Панчевачку Задругу при првом састанку 17 овостраних задруга при оснивању Савеза, отац многобројне породице, од којих је један син професор на београдском универзитету, а други конзул у Букурешту, преминуо је напрасно у понедељак 6. (19. октобра о. год у 68. години живота. Вечан му спомен!

+ Владимир Жупански. У Канаку, у Банату, преминуо је 13. (26.) октобра о, г. у својој 74. години живота, срески начелник у миру и супруг наше вредне читатељке, Лиле Жупанске.

Одликовао се чистим п родољубивим карактером. Вечан му спомен!

4