Ženski svet

Стр. 248.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр ИЕ

и дајући им вуну, пређу и остали потребни материјал за ствари, које ће до идућег петка откати. Петак је веома интересантан дан у Па. зару. Ко хоће да види симпатичне, чисте и лепо обучене српске сељанке, тај треба Петком да ве нађе у Пазару. Иначе у томе Пазару продају се, покрај свих осталих српских тканина, и већ поменути, лепи, српски Билимови.

Покрај ових установа, Женско Друштво је створило и одржава Бачку Трпезу, где за веома малу суму сиромашни ђаци мушкарци добијају здраву храну. С ђацима заједно увек једе понеколико професора, ради одржавања потребног реда и надзора, а увек дежура по једна од Госпсђа из Управе, и надгледа да се храна издаје у исправном етању.

Даље, 'Кенско Друштво је основало Дом старица, у који се примају на старање и негу оне старе жене, које немају никога од родбине, а немају ни материјалних средстава за живот.

За време последњих ратова, Кенско Друштво спремало је потребно рубље Црвеном Крсту, а његове чланице су с великом љубављу одлазиле у болнице и неговале рањенике.

Женско Друштво има и свој гласник » Домаћицу“, за сада још увек једини женски лист у Србији. Већ је 29-та година од како овај лист излази.

Једна млађа, али исто тако важна, хумана патриотека установа, коју су српске жене основаде, јесте и Коло Орпеких Сестара, основано 15. августа 1908. год.

Ово Друштво стара се о Србима из неослобођених земаља Србинових. Изгнанике и емигранте, који у Орбију дођу, ово Патриотеко Друштво прихвата, помажући их ловцем, оделом, храном и утехом; налази им рада и уточишта.

Кад се год појави глад, поплава или друге невоље још јаче од оних, које српеко племе у неослобођеним српским крајевима свакодневно преживљује, српске сестре изашиљу тамо понеколико евојих чланица, са обилним прилозима у брашну, оделу, новцу и т. д.

() српеким невољницима, који невини трају тешке дане по туђинским апсанама, такође се српске сестре старају, шаљући им о свима већим празницима: новца, рубља и дувана.

За обнављање многих цркава и школа и Коло свој скромни прилог даје.

Ђаке из неослобођених крајева, који сеу

Србији или на страни школују, Коле, е времена на време, потпомаже.

У довицама и сирочадима српеких страдалника, који су остали без игде ичега, Коло Орпеких Сестара притиче у помоћ, олакшавајући им, е времена на време, тешке животне прилике.

Иначе, у колико му слаба материјална средетва допуштају, потпомаже патриотске књиге и списе.

Само Коло Српских Сестара издаје сваке године једну књигу, народну читанку, календар „Вардар“.

У овој илустрованој књизи. сваке године најискреније се оплачу сви пали јунаци ерпеки, знани и незнани, опевани и неопевани. Одаје се дужна пошта свима, који су се за род српски жртвовали, а име им се уписује у ову народну књигу, да се не преда забораву.

Сем тога, ова књига доноси многе лепе па» трпотске нриче и песме, којима је циљ да подигну веру у добру и бољу будућност онима који

страдају, а и да им се изнесеним примерима родољубља и јунаштва покаж“, како се треба

жртвовати за свој род. Даље се штампају информативни, патриотски чланци који обавештавају читаоце о прилпкама, недаћама и тежњама свих српских земаља; елпке палих српских родољуба као и оних бораца, који су пером у руци бранили ерпеско име. Доносе се

слике врпеких задужбина, врпеких светиња, ерпских градова. Овом књигом се Коло Орпеких

Сестара достојно одужује својим задацима и ерпском народу.

Сад је Коло Српеких Сеетара основало болнички курс, на коме уче српске жене и девојке, како треба неговљти болеснике и р њенике.

доносе се

живи ивкључиво од прилога добрих људи, од прихода са концерата и забава које приређује, од прихода који му доноси календар »Вардар п од мале чланарине од 002 паре дневно од својих чланица. Чланпце овога друштва могу бити све Српкиње п Словенкиље. Сем у Београду Коло Српеких Сестара има своје одборе још у 18 равних места у

Србији.

Ово хумано и патриотско друштво

Друштво Књегиње Љубице такође је патриотско друштво и његов рад и рад Кола Српеких Сестара дивно се допуњују. Ово друштво старије је за неколико година од Кола Српских Сестара, и циљ му је да потпомаже ерпеку цркву у неослобођеним крајевима, а потпомаже и српеке шко-

Е.

а

3 5 3 %