Ženski svet

sесео је рабар млада му чунић плоВа , ‘Шез upecmanka рабу лоба , ВРазВило се момче снатно @мело, храбро и оуВошно. Лл у сутон јеуног дана сЖа обала стоја стара , (9ама собом разгоВара, L ' l leka , ueka узрујана , е/ оВлаке црне глеуа , il стреии због сВога чеуа.

с ßeh се зауње зВезуе iace alsßppkaHo море раче , (§тарп Ваче , залуу Ваче, (ta ynyka сВота cnace. il gok чуиа сеуе Власа \%есна бура а таласа. * Мосле pake после npacke\ Жау су страшна Mopcku Вала ЖртВу сВоју иротутали Из ßaitfUme gße тра gacke , сМ стара ах љуба, луба clayk јој се kpo s mih туба .. .

ГЛАСНИК.

Предавање rfce Савке СуЈотићке. У претпоследњем броју нашега листа из прошле године јавили смо, да је наша поштована старица, гђа Савка Ј. Cy6omufia, позвана од бечког научног клуба да држи тамо јавно предчвање. Сад мојавити, да је гђа Савка Суботићка заиста држала 30. новембра 1911. г. ио нов. к. предавање на немачког језику у свечаној дворани тога клуба а пред одабраном и многобројном публиком. Говорила је: »Оженина истоку и заиаду». У предавању је истицала поглавиго историјски развитак српског народа, а из тог вадила слике где су се и у чему Српкиње одликовале у моралној висини и патриотском пожртвовању. Пре давање је имало врло великог утецаја на слушаоце, што се види из самих јавних гласила бечких. О томе су донели белешке највећи беч ки листови, као штоје: „Нова Слободна Преса и , „Фремденблат“, „Бечки Тагблат и и т. д. Поводом тих бечких извештаја нашао се потуђен и будимпештански феминистички клуб, те је умолио гђу Савку, да у повратку своме из Беча сврне и у Будимпешту, да и тамо држи то своје пре давање, што је гђа Савка и учинила, те и тамо међу мађарском интелигенцијом пожњела похвале и признања за свој умотвор, јер се и тамо искупио велик број мушке и женске интелигенције и дао је израза свога признања у „Пестер Лојду“, „Пестер Журналу“ и свима осталим будимпештанским листовима. На другој страни

доносимо и захвалу и један чланак о том говору. У идућем броју донећемо, по свој прилици, то предавање у нашем листу, нека види наш свет, како старица од 78 година шири по страном напредном свету мисао о лепој прошлости српској и о високом моралном и патриотском степену српске жене и наше старије прошлости. Нове Добротворне Задруге Српкиња. Јављају нам, да су октобра месеца прошле годвне потврђена правила новоосноване Ковиљске Дооротворне Задруге Срнкин>а. Исто тако смо извештени, да су с препоруком одаслата и правила Добротворне Задруге Српкиња у Жабљу (Жабаљкиња), а извештени смо и из Босне, да су тамо основане нове Добротворне Задруге у Бихабу, Горазду и Дрвару. Верени Н ВеНЧЗНИ. Гђтца Даринка Ilouoeufieea из Аде, верила се сг. Стеваном ПоиовиВем свршеним богословом из Мола. Срећно! Заоаве Девојачко Коло уРуми приредилоје други дан божића забаву у кориет своје благајне уз пријатељско суделовање г. дра Игњата Бокура професора новосадске срп. више дев. школе и гђице: Н. Рашићеве и М. Чернолке. Новосадско сриско занатлијско иевачко друштво г Невен“ приредило је други дан божића своју забаву у корист своје друштвене благајне Ученици и ученице сржке основне народне школе у Митровици приредили су такође други дан божића забару у корист дечије благајне.

20

ЖЕНСКИ СВЕТ Bd 1.