20. oktobar

Како упростити рад на евиденцији

· станова

Одмах по ослобођењу настао је велики прилив становника у Београд и врло оштро се осетила не-

довољност станбеног простора: У упропаштеној и опљачканој земљи, као што је наша, није се могло одмах, па ни данас се још не може, приступити подизању нових станова. Треба да прође још доста времена па да се потребе становника задовоље новоградњама. Зато се наметнула потреба да се расположиви станбени простор што рационалније искористи и што праведније подели, како се не би дешавало да једно лице живи у стану од четири-пет соба, док породице са више чланова и одраслом децом живе у по једној соби: Да би се овај посао могао извести требало је имати картотеку ових станова, јер је само на основу једног јасног пре: гледа могуће вршити пресељавање, деобу станова итд.

Већ прошле јесени су власти предузеле мере да се до таквог пописа дође. Свим кућевласницима дати су формулари да их они савесно попуне и врате станбеној власти. Кућевласници су попуњавали формуларе онако ка“ ко је било у њиховом интересу. Многи су тај посао обавили непотпуно, а многи га уопште нису обавили. Показало се да се тим путем не може доћи до добре картотеке станова,

У Станбеном одељењу се, ме. Њутим, и даље осећа потреба за једним прегледом на основу кога би се могло приступити ефи: каснијем _ решавању _ станбеног проблема. Питање пописа у детаље је проучавано· Попис би, ло мишљењу _Станбеног одељења, требало поверити државним чиновницима преко њихових син. дикалних подружница, а обавио би се добровољним радом.

Иако је тај посао од неоцењи“ ве важности за све грађане, било би неисправно и њиме задуживати државне службенике. Тај посао је огроман. Он захтева читав један гломазни апарат који би га обављао кроз дуже време. Уме-

· сто да попис врше државни чи:

новници било би једноставније У најоштријој форми поставити проблем пред саме кућевласнике: Задужити их да под најстрожијом личном одговорношћу исправно попуне формуларе и да их на време предају народној власти. После тога вршити местимична проверавања. За најмању неисправност примерно кажњава“ ти већ за време самога пописа. Верујемо да би се тим путем посаб врло брзо и ефикасно обавио. оу

Критке комунолне вести

Градбкем предузећу за млеко и млеч“ ве производе одобрено је закључење зајма по текућем рачуну код Градске народне штедионице са гаранцијом Иввршног нарбдног одбора града Београда у износу од 4,000.000 динара, поред већ закљученог зајма од 2,000.000 ди• нара.

У циљу набавке цепива за пепљење евиња против куге стављен је Отсеку 84 ветеринарску службу на расположење изнбс од 150.000 динара.

Мена аутобуским картама на о ливији Београд-Земун и обратно смањена је од В на 6 динара.

~ ..

Свака ствар има своју вредност

ПРЕКО 100.000 СТРУКОВА ЦВЕЋА РАСАДИЋЕ СЕ ПО ПАРКО ВИМА

И ПРОБЛЕМИ

БЕОГРАДА

ва а зимама. ретемитиенннниинивенси навика а. а 5 Бел алтненви

За одржавање и чување паркова

потребни су стални

Лепо уређен сквер у Османа Ђикића улици (Професорска Коло“

ни

Пролећња, кампања уређења, паркова и скверова у пуном је јеку. Најхитнији посао — заса.ђивање младица — са успехом је обављен. Засађено је преко 20.000 садница разних лишћара, украсног шибља и четинарских врста по свим парковима, скверовима и понеким дрворедима.

Само на Малом Калемегдану за~

сађено је преко 8000 садница. Потпуно попуњавање дрвореда, у свим деловима града, обавиће се у јесен, уколико то није учињено овога пролећа.

Обнова купатила на Сави и Дунаву

У топлим данима, који наста» ју, Београђанима, ће бити неопходно освежење, Сезона купања св приближује и Привредно предузеће градских купатила, је већ направило пројект за. оспособљавање старих и отварање нових јавних купатила на Сави и Дунаву, У ту сврху предузеће је добило од Извршног народног одбора кредит од три и по ми-

ђ

=- Тата, и бве твоје старе унифбрме имају вредности акб

их, дамо држави као текстилне

отпатке.

ја

да би се младице примиле и ојачале, потребно их је залевати. Тај посао је исто тако важан као и засађивање и то треба да буде најпреча дужност свих граЂана, нарочито оних организација које су младице засађивале. Техничке власти, са својим особљем и материјалним средствима, нису у могућности да 0државају и залевају све саднице; зато тај посао треба, на, себе да приме сами грађани.

Недостатак семена ниске траве такође је отклоњен. Набавље.

Купатило на Сави

лиона динара, а радови су већ отпочели.

Од ратних пустошења нисуни купатила на Сави и Дунаву остала поштеђена, Већина купатила је потпуно уништена, Са» мо је општинско купатило код „Шест топола“ претрпело делимично штету и оно ће бити пре свих осталих обновљено, У плану Предузећа за градска купатила, предвиђено је, поред обнављања купатила код „Шест топола“ грађење великог јавног купатила на врху Ада, Хује, код новог дунавског моста, затим градња купатила, „Нице“ на земунској обали. Поред ова три купатила од добијених кредита, биће саграђено Ђачко купатило код Куле Небојше и земунски „Лидо“, тако да ће грађанима, „Београда, овога лета, стајати на

чувари

на је довољна количина, семена, и оно ће се засејати по свима парковима, скверовима, и многим травњацима, Истовремено ће се извршити оправка, стаза, ограда и других грађевинских објеката.

Кроз неколико дана почеће расађивање цвећа. По парковима и скверовима расадиће се преко 100.000 струкова разног цвећа.

За време окупације много је уништено клупа, столица, и других објеката по парковима. И ту је учињен знатан напредак. Клупе и столице, које се могу поправити, биће ускоро поправљене. Гвоздени делови оних клупа које се не могу поправити употребиће се за прављење нових. На тај начин ће се добити око 500 готово нових клупа.

У Земуну је обнова паркова извршена, углавном, добровољним радом. Извршено је и делимично засађивање садница.

Код свих паркова и скверова појављује се Као најважнији проблем: одржавање и чување од намерног или нехатног уништавања, и упропашћивања. Зато би било неопходно потребно ангажовати известан број чувара који би уједно обављали најпрече радове и старали се о чистоћи. Исто тако, нужно би било увести казнене мере; за мање кривице увести новчане казне, а за веће прекршаје штеточине оптуживати суду. Без ових мера били би озбиљно доведени у питање досадашњи успеси и даља, обнова, паркова,

расположењу пет јавних купа-

тила, која ће моћи да приме око|врло видне успехе.

20.000 посетилаца дневно, Свакако, да је овај број у по-

На часу патолошке хистологије са студентима |У курса Ветеринарске академије

«ог Тр

Производња орган ских медицинских препарата

ндокринологија, наука о

жлездама унутрашњег лу-

чења, развила се у СССР

Као самостална наука после Октобјарске револуције. Напоредо с тим почела је и производња органских медицинских препарата, неопходно потребних за лечење обољења, која су изазвана поремећајима делатности ендокриног система.

Пре 1942 године та производња била је везана за Народни комесаријат здравља СССР и организована у Москви, Лењинграду и Харкову.

Као аировине за производњу органских препарата користе се жлезде, органи и ткива стоке: Та такозвана ендокрино-ферментна сировина веома је осетљива и тражи одржавање одре“ ђеног нивоа температуре. У. противном случају губе се хормони и ферменти и сировина постаје неупотребљива за производњу органо-препарата. Пошто ендокрино ферментне сировине лиферују велики комбинати индустрије меса, могућна је брза и целисходна прерада тих сировина У комбинатима, Стога је 1942 године производња органо-препарата пренета на Народни комесаријат индустрије меса и млека СССР.

Од 1942 године до данас та установа је знатно проширила базу производње и организова“ ла израду препарата у свим савезним републикама. Индустрија органо-препарата при Народном комесаријату, данас Министар“ ству, има у своме подручју осам завода и близу двеста заводских одељења.

Успеси рентгеноло“ шке праксе

Совјетском Савезу рентгенолошка пракса пости“ гла је последњих година Нарочито је значајан такозвани фљуографски начин рада.

Под фљуографијом подразу“

ређењу са укупним бројем ста- | чева се снимање помоћу обичне

новника, прилично мален,

али | фото-камере »Фед«, »Ланика« итд:

ће ипак знатан део Београђана | са рентгенске слике на осветљемоћи после напорног рада да, се| ном екрану. Та метода омогућаосвежи У купатилима, на Сави мн ва да се дневно израђује 300 до

Дунаву. Поред ових,

400 рентгенских снимака. До-

летњих купатила, | скора је фљуографија коришће-

Предузеће градских купатила на као метода која утврђује ту“

има још два топла купатила, у | беркулозу плућа. "Душановој и у Мишарској ули-

ци, а до идуће зиме биће саграЂена, још два.

Постепено и систематски Београд добија своја градска, купатила, што означава први ка побољшању хигијенских и животних услова _ становника

главнога града.

српитртамитииииитеаоанивиа

љашто није уређен србер пред · Поштансвом штедионицом

Омладински струковни одбор Главног телеграфа, Поште број 1 и Министарства ПТТ преузео је на себе обавезу да У бквиру такмичења за Трећи конгрес уреди сквер између Скупштине и Поште број 1.

Међутим, до сада је свега неколико слабачких омладинки нешто радило на томе послу, али није постигнут никакав успех, Омладина није своје обавезе схватила довољно озбиљно, Те се тако моЕло десити да до сада није ништа урађено по овој Тако важној обавези. Може се десити да овај сквер и ове године остане неуређен и запуштен. Пошто је засађиваће бадница могуће само још неколико дана, скоро је сигурно да се тај посабд ни ове године неће урадити. Другови из струковног одбора се прав“ дају да су били спречени У извођењу ових радова другим непредвиђеним пословима на рашчишћавању дворишта зераде. Али, ово вије никакво оправдање, пбшто је у Том случају било потребно на време обавестити рејонски технички отсек да се та обавеза не може испуни ти, како би се предузеле потребне мере,

Нека овај случај аљкавости и нехатности послужи као пример како не треба радити,

СТРУЧНА ПРЕДАВАЊА ЗА СЛУЖБЕНИКЕ ТЕХНИЧКОГ ОДЕЉЕЊА

У циљу стручног уздизања својих службеника, Техничко одељење Извршног одбора организовало је стручна предавања из геодетске, инжењерске и архитектонске струке.

Предавања слушаоцима омогућавају, поред темељите обнове теоретских зна“ ња, још н доћуну практичних – знања, јер сви предавачи имају дугогодишње стручно искуство ДО кога су праксом дошли.

Досада је одржано 29 стручних предавања. Кроз оба предавања прошли су скоро сви службеници, по одговарају“ ћим струкама, >

Сва одржана предавања 68 прику. пљају и сређујуу а тежи се да се, пој завршетку, штампају у једну књигу, Ко. ја ће послужити као врло користан приручник свим инжењерима и техничарима.

Стојан РАДУЛОВИЋ

корак | нологију и

Сада ј]6 она врло успешно примењена први пут за утврђивање болести ор“ гана крвотока.

У Централном научно-истраживачком институту за рентгерадиологију „В. М. Молотов“ заслужни лекар РСФСР доцент В. Зодиев спровео је испитивање здравственог стања 8.000 ученика занатских школа и студената московских високих школа, обративши том приликом највећу пажњу на стање органа крвотока. Захваљују-

- Љ~ о 5 – | у > Во ШИ % – 1 ~

ћи томе, могли су се издвојити дечаци и младићи, код којих постоје извесне почетне промене у срцу и артеријама.

Ученици, код којих су утврђене ма какве патолошке појаве органа крвотока, биће, у циљу профилаксе, обухваћени посебном евиденцијом и о томе ће се обавестити односне школе. Свима таквим ученицима дата су упутства о потреби да се придржавају одређеног здравственог режима и да се фискултуром баве само У оној мери, колико то њихово стање здравља допушта, „Пуба. го бјетрва. Ј ПОТОК

оломенски завод „Куј-

бишев“ један од најста-

ријих совјетских завода, за израду локомотива, израдио је прве пробне локомотиве, које носе поносито име „Победа“,

Конструктори су се латили за. датка да, створе моћну локомо= тиву, кадру да прелази мостове обновљене за врло кратко време, железнице са слабим шинама, а у исто време економичну, изванредно поуздану, брзу и једноставну у погледу израде.

Група стручњака, на челу са академиком Сиромјатниковим, разрадила је основне линије бу“ дуће машине. Затим су први цртежи предати конструкторском колективу Коломенског завода, на, коме је обављен цео преоста» ли рад — све до израде првих локомотива.

Конструктори су успели да у пуној мери реше све Задатке, Локомотива „Победа“ употребљива је на свим железничким пругама Совјетског Савеза. Она, има 2.200 коњских снага. Она одлично ради са угљевима разних врста. Велики пречник точкова и моћна машина омогућују локомотиви да лако развије брзину до 80 километара на сат.

За нову локомотиву искоришћене су најбоље савремене конструкције. Приликом грађења машине примењене су најновије методе технологије и обраде. Једна од многобројних њених добрих страна је и та што су искоришћени многи делови већ постојећих локомотива других серија, Реч је о локомотивама, које су се врло добро пока» зале у пракси, Тиме је смањен асортиман резервних делова и повећана узајамна замена делова разних локомотива.

По своме изгледу локомотива, „Победа“ је лепа. 'Тај изглед ствара утисак лакоће и брзине. Просторије за машиновођу спретне су и удобне. Оне каб да чине целину са котлом.

Конетрукција локомотива, „По. беда“ прилагођена је сериској изради. Изради тих локомотива. већ приступају многи совјетски

Локомотива „Победа“