20. oktobar

Слушаоци интендантског курса

Припремање омладинаца за изградњу пруге Шамац — Сарајево

К ма су уз буку изишли и последњи ђаци из зграде Прве мушке гимназије, а дугачки, поплочани ходници остали празни и тихи, с ере мена на време отварала су се велика улазна врата и омла“ динци и омладинке одлазили су у разна одељења ове школе. -Замрачени прозори зграде 0опет су се ту и тамо засветлели, показујући да се овде |ш увек ради, још увек учи,

Ових дана у Првом рејону отворени су вечерњи курсеви преко којих ће се омладинци и омлалинке оспособити за вршење разних дужности на О: младинској прузи Шамац—Сарајево. Формирани су курсеви — санитетски који похађа 50 омладинки, минерски са 100 омладинаца, статистички са 30 _ омладинаца, бетонски са 100 омладинаца и интендантски са 40 омладинаца.

. = тета

На другом спрату у једној учионици држи се санитетски курс. У првој клупи седи 14-годишња Душица Абрамовић и на малој, белој свесци нерво: зним потезима вуче оловком преко већ исписаних речи први час,

— Зар ћеш и ти на пругу»

= А што да неј, одговара Душица настављајући и даље да вуче оловком.

Око педесет омладинки напунило је већ учионицу. Први час само што није почео. Из малих торби ваде се свеске и слевке, а кадгод би се врата „отворила, очи би се окренуле на ту страну, очекујући насгав:

нике.

Ускоро је отпочело предавање, „.. На кости надовезују се

мекани делови тела,.. - Малдбд пе мало тишина је све већа и већа, а лица омладинки постајала су све озбиљнија.

Када је кроз један сат др Рута Давичо завршила са предавањем, отпочело је испитивање. ~

— Од чега је грађено наше тело»

" Неколико руку нагло се по: дигло, избацујући два састављена прста.

— Наше тело је саставље_но;.. Ирена Лончаревић из "Пете бригаде брзо је испричала све о телу, узимајући с "времена на. време ваздух, лу боким уздахом.

— Како су везане кости, шта

+--- «је надовезује на кости, од, ко-

јих костију је састављено наше телор итд,

И увек кадгод би предавач поставио неко питање чуло би се много гласова:

— Другарице, ево ја знам.

=

Кроз четрдесет и пет дана са свих ових курсева изићи ће велики број омладинаца, тела већ Као стручњаци. Њихова

помоћ у изградњи Омладинске пруге биће корисна,

"мо

Насеље Нови Београд саје по имену ново. Иначе, "по изгледу горе је од ма кога дела старог Београда. Лети — много прашине, с јесени и с првлећа — много блата, велики број кафана и једна основна школа.

А школа — то је посебан проблем овог насеља. Тарабе око дворишта уопште нема, али се зато неко лепо грејао у току зиме. Школи припадају две зграде, а ради се у једној јединој учионици, Пре подне долазе 45 ученика трећег и четвртог разреда, а по подне у истој учионици уче 60 ученика првог и другог разреда. За време предавања многи стоје. :

У згради школе смештена, је народна милиција и одборници насеља. Сви би они радо прешли на неко друго место, али немају где. У приземљу зграде настањени су Обрен Максимовић у једном стану и Марија Јанус у другом ста.ну. Обрен Максимовић ушао је У стан без одобрења, народних власти, а и један и други кирајџија не плаћају никоме кирију. Детелину која припада школи коси Обрен 3—4 пута годишње и узима приход. Због тога је тужен Отсе-

ку унутрашњих послова," Тре-

Ћег рејона, али до данас није достављено никакво решење шоли. Детелина није једини приход Обрена., Максимовића. Шрепови са зграде, прозори и школска врата служе такође њему 38 убирање прихода, Он је шофер. А. и његова жена хоће да научи да вози и као најбоље место за, учење изабрала је двориште школе — док су ђаци у дворишту!

Стамбено одељење Извршног народног одбора донело је извршну одлуку 17-Х-1946 године о исељењу Обрена Максимовића, али се он и до данас још налази у згради,

Други кирајџија је Марија

Како развити интерес за слике наших младих уметника

аши дневни листови забе-

лежили су да је отворена стална изложба Удружења ликовних уметника Србије, За о ву изложбу стављена је на расположење дворана Уметничкот, павиљона на Малом Калемегдану. Изложени су већином радови наших младих уметника, радови који су прошли кроз жири Уметничког савета и који носе печат жеља наших У метника да помогну опште напоре на културном уздизању нашег народа, нарочито онога дела који је раније слабо имао могућности да набавља слике и скулптуре, које играју велику улогу у васпитању и културно - уметничком _ подизању народа. Обрађени мотиви ових изложених ликовних радова везани су за садашњицу и савремена стремљења нашег народа, што подиже ранг саме из: ложбе.

Међутим, да ли ће ова изложба, постављена чак на Малом Калемегдану, имати жељене у спехер То је питање које нас је заннтересовало. Ми сматрамо да неће, То нам говоре и искуства из прошлости, Зато мислимо да би требало о_ овом питању одмах повести рачуна,

У жељи да заинтересоване потстакнемо да на време предузму кораке, предлажемо да се највећи део тих изложених ликовних радова и даље задржи на Малом Калемегдану, али да се направи аранжман са продавницама књига, које се налазе по целом Београду, ла свака узме па неколико- комада, које ће продавати и преко

|

којих ће се развити интерес за слике и скулптуре изложене у Уметничком павиљону на Малом Калемегдану, Са сликама по књижарама треба да су изложене п мале насликане рекламе, те ће се тако, вршењем свакодневне рекламе за куповање предмета ликовне уметности и продавањем мањих ствари, свет постепено одвикавати да купује за кићење куће сумњиве лецедерске слике, које се већ примећују увелико по приватним хњижарама и стакларским радњама, а навикавати да набавља предмете праве уметности, који ће постепено вршити утицај на читаве генерације.

м. РАДИШИЋ

САМОВОЉНИ ПОЈЕДИНЦИ

· Проблеми Основне школе у Новом Београду

ИПАНИНИАВИНАААНАНАМААВНИАВАНААААВАРА АВИ

Јанус. Она је раније била служитељ у школи. Отпуштена је из службе због рђавог опхођења са децом. Отпуштена је из службе, али је остала у згради као кирајмија који не плаћа кирију.

До јесени прошле године школско двориште није само служило за игру деце и за учење и шофирање Обренове жене. него и као добар обор за свиње, које су чували Обрен Максимовић и Марија Јануг.

Шта би значило исељење ових двају кирајџијаг У њиховим просторијама сместила би се одмах народна милиција, а школа би добила још једну учионицу. А када, би се затворила нека од кафана, које се још увек отварају, милиција би сасвим отишла из школе и добила би се још једна

и

С ПРЕЧАВАЈУ ПРАВИЛНУ ОБУКУ ШКОЛСКЕ ДЕЦЕ

учионица, пионирска сала и. ли ђачка трпезарија.

То је, ето, проблем најтежи, али не и једини ове школе. Ево још неки. До сада није извршен ни један једини лекарски _ преглед _ ученика, што се морало учинити на основу наредаба просветних власти. Школа није уопште кречена две године. Социјална помоћ коју су добила, деца врло је мала, готово незнатна. Итд.

Да ли су и ђаци школе У насељу Нови Београд исти 0вакви: Ту скоро, пионири су изразили жељу да иду на, Омладинску пругу Шамац Сарајево као водоноше, и ако се овај њихов предлог усвоји они ће поћи заједно са, својим наставницима да допринесу колико могу обнови наше земље, д. С.

Новоконструисани штедњак, који се ложи угљеном прашином у Народном ресторану Првог рејона

Отворен је нов Мородни ресторан џ Лрвом рејону

рвог марта отворен је У

Првом рејону народни ресторан радничко - службени ке потрошачке задругв у Чика Љубиној улици број 8. Зграда у којој је отворен ресторан била је пре четири месеца неупотребљива, јер је била оштећена. Зграда је потпуно реновирана, тако да је од 1 марта у њој отворен ресторан.

У кухињским просторијама ресторана Миленко Ђорђевић конструисао је нови кухињски велики штедњак, какав не постоји још ни у једној мензи ни ресторану у Београду. Штедњак је дуг 4 метара, а широк 1,60 пи има облик неке машинске пећи, За гориво се У штед њаку употребљава прах од угља, који ресторан добија бесплатно. Штедњак загрева и даје топлу воду на свим чесмама ресторана и топлу воду за потребе кухиње, Поред тога, загрева два велика радиатора у ресторану и тиме помаже загревање сале. Изград“њом овог штедњака постиже се велика уштеда горива, преко 60 од сто.

Ресторан је лепо уређен и има уређаје за одржавање хигијене нарочито при прању судова. Располаже довољним бројем стручног особља и има преко 1500 абонирца.

У овом ресторану издаје се претплатницима ручак и вечера. Претплатници који се претплаћују на вечеру носиће је кући, пошто увече ова мен-

за служи као народни ресторан Првог рејона.

Сву добит од вечерњетг пословања управа ресторана ће употребити – за побољшање хране и инвентара. Овај за. дружни ресторан је такође повезан са Главном земљорадвичком потрошачком задругом Првог рејона, од које ће добијати поврће и разне друге артикле.

Храна која се спрема у ресторану веома је укусна, јер постојећи уређаји, нарочито штедњак, омогућују укусно спремање хране.

Стево РАДИВОЈАЦ

ЖЕНЕ М РЕЈОНА ПОМАЖУ ЗАНАТСКЕ УЧЕНИКЕ

Сваког четвртка антифашисткиње МТ насеља, ТУ рејона раде добровољно по 6 сати у Дому занатских ученика, број 2. Тамо оне пеглају н крпе рубље, одело и чарапе које ученици поцепају током недеље. Али, њихов рад се не своди само на то. Оне за, време своје посете упознају читав живот и рад ученика у дому. Интересују се за њихов успех у школи и на занату, за њихове часове забаве и за све кул. турне манифестације у дому. На тај начин оне још више испољавају своју жељу да помогну омладини у – њеном развитку.

РАЦИОНАЛНО РЕШЕЊЕ саобраћајног чвора на Славији

би се установило шиљка одлутала. Одбора узео је експедициону књигу и пошао на пошту. Та. мо му је речено да пошта не

= ПЛАТИХ ТАКСУ И ВАСКРСНУХ.. . Тр стко се дешавају чуда 4 овом свету. Кад људН умру не постоји човек КОЈИ може да их васкрсне и поново

Тешко ногама.

де би обезбедио своје потра. живање од преко 138.000 динара, Окружни одбор Округа београдског поднео је пре ко свог правног референта три грађанске тужбе: против Светислава Вучковића из Водња, Видоја Аксентијевића из Сараораца и Ивана Аксентијевића из Колара. Тужбе су заведене под бр. 881, 882 и 883 и на дан 5 фебруара предате под истим бројевима пошти Београд 1 у Таковској улици, Тужбе је требало послати Окружном суду за Округ београдски, који се налази на Булевару Црвене армије број 5, дакле ни пун километар далеко од поште,

Одбор је код суда ургирао | да се тужбе брзо узму У рад, али се испоставило да још нису стигле, Телефоном је ургирано и код поште, али је кон“ тролбр писмоносног одељења препоручио да је најбоље да суд изврши рекламацију како

куда је поСлужбеник одговара за обичне пошиљке, али када је скренута пажња да се ради о пошиљкама које су заведене под службеним бројевима поште, чиновници су признали да сносе одговорност за то и изјавили да је пошиљка, наводно, морала бити стављена у други претинац, а не у претинац Окружног суда. Исто тако чиновнику је речено да сачека који дан, док онај који их је погрешно примио, не врати тражене предмете. Предмети нису стигли и олбор је био принуђен да после чекања подигне али их је овога куриру и сти-

петнаест дана нове тужбе, пута послао по гле су на време. Шта би била да су пошиљке о којима је овде реч биле упућене у уну: трашњост»г Мако се ради о о безбеђењу народне имовине, тужбе би се изгубиле и не би биле уручене адресату.

Дратић Р. ВЕСКОВИЋ

%#

Горњи допис најбоље показује како су се дубоко укоре“ нила бирократска схватања код појединих службеника. Уместо да је предмет директно упућен Окружном суду и да је пријем потврђен у експедиционој књизи, он је упућен преко поште. Не само да је крива пошта, него је првенствено крив службеник суда који овакве предмете не доставља нај“ краћим путем него дозвољава да они непотребно лутају, те тако одуговлачи рад на обезбеђењу народне имовине.

оживи. Тако се бар верује. Али у Пореском одељку Тре“ ћег рејона постоји чудотворац који је за јевтину цену ОД 8 динара успео да васкрсне #35 мртвих једну жену. Васкрснуће је извршено 18 следећи начин: _ Неки службеник Трећег Ре јона погрешно је означио дресу стана Јулке Славковић | уместо Карађорђеве 71-а Н% писао један број више, тако Д8 није пронађена. То је стало живота Јулку Славковић. Како је јављено да је умрла, то је тајна службеника који је ТР8 жио у погрешно назначеном броју куће. И, Порески одељак Трећег рејона јавио је Поре“ ском одељку Седмог рејона којему су били потребни неки подаци о Јулки Славковић, Да је она умрла и да за собом није оставила ниједног наслел“ ника. Када је Јулка Славковић 10" знала да је умрла, да би поново вратила међу живе, Мо рала је да плати таксу ОД 80 динара у Пореском одељку Трећег рејона. тако је на јевтин начин чудотворац-бирократа подигао из мртвих једну жену. Хулна СЛАВКОВИЋ Карађорђева 7184