20. oktobar

и ја ",

ја пи = Пи Ка 1

к син и

=

ту је:

Ба: ЕДМ И И5Т: МА.

. | УДРА А му з; 5 7 и пе Ам пре.

(= ' ЛЕ 1

ДАДА ДС АЕ 1 22 77770 7 мод

58

у а МИЗИУ и ш ај са па Пра ШРИ ту

5 5

УУ

Укључење Студентског трга У Универзитетски

обро је позната чињени.

ца да Београд оскудева у зеленилу и да по својој зеленој површини стоји на последњем месту међу већим градовима у Европи. Даљим уређењем нашег главног града, сигурно је да ће народне власти поклонити овом проблему довољно пажње, стварањем нових паркова. За сада пак, и незнатно проширење постојећих паркова, биће добродошло, јер ће се тиме добити више чистог ваздуха и

више места за одмарање гра. Ђана и за игру наших најмањих. ,

По завршетку радова на преуређењу Теразија, прешло се даље са радовима Око поправке Васине и Узун Миркове улице Као и Студентског трга. На тим местима се већ уклањају трамвајске шине, заједно са старом, већ пропалом каменом коцком, која ће бити замењена асфалтом, Баш

ж

Више старања

приликом ових радова требало би правилно решити и питање уређења Студентског трга, ко. ји саобраћајно чини целину са Васином и Узун Мирковом улицом, Садашње — решење Студентског трга, уклањањем трамвајске линије, не одговара више саобраћајној сврси. За саобраћај, који иде овом линијом, довољан је један коловоз за оба правца кретања, док други коловоз, између парка и сквера на средини трга, остаје непотребан за колски саобраћај... Укидањем овог коловоза добио би се, за. једно са сквером слободан простор између парка и коловоза од око 20 метара, остављајући довољно ширине за плочник поред коловоза. Добијени простор требало би укључити у "Универзитетски парк чиме би се добило проширење парка за око 3500 кв. метара, или за једну четвр. тину од садашње површине парка.

Спајање Универзитетског парка са тргом треба извршити тако да ограда парка буде уклоњена, јер нимало не краси парк, већ само заклања од пролазника зеленило и лепоту парка.

Нови део парка доминирао би у виду зелене терасе над осталим парком и добио би прегледност чак са плочника поред Универзитета, Цео овај нови део требало би затравити, остављајући једну дужну стазу у ширини од шест метара. ж

о трамвајским

путницима

очетна трамвајска станица из Београда за Земун померена је пре месем дана за око 250 метара ка мосту, те се сад налази пред некадашњим главним улазом У сајмиште. Ово премештање је много допринело, јер је стаза од станице до моста скраћена за извесно растојање. Познато нам је свима да ма прузи Бефград — Земун за са. да саобраћају свега два трам ваја. Чекање на трамвај је веома дуго, понекад и више од пола сата. Путници су приморани да чекају на отвореном простору, било кад пада киша или кад пече летње сунце.

Знамо да је на старој трам-_

вајској станици била једна · дрвена барака у којој су пут“ ници чекали и склањали се од непогода. Исто тако, налазиле су се и две-три клупе код са ме станице.

Прошло је, као што сам поменуо, више од месец дана од премештања станице, а ове клупе и дрвена барака Још стоје на старом месту. У. бараци се шетају свиње и кокошке кафеџије који држи бифе поред саме чекаонице, а људи на новој станици _кисну или стоје по пола сата, немајући ни једне клупе да седну.

Градско саобраћајно предузеће требало би да осигура путницима клупе и склониште од непогода, како и даље не би чекале на отвореном пољу.

Исто тако, дешава се да мно. ги који не знају да је трамвајска станица премештена, чекају и даље на старој станици, јер на њој нигде није озпз чено да је она премештена, И то би предузеће требало да реши и да на старој станици постави једну објаву да трам.

вај саобраћа ол старог моста. . Божидар ИЛИЋ Високог Стевана бр. 2а

парк

Високо дрвеће не би требало на овом делу садити, Цветне леје и ниско украсно шибље одговараће најбоље прошире. ном делу парка.

Евентуалне _ примедбе да Студентски трг треба да остане онакав какав је сада, ради одржавања митинга и народних манифестација биле би неумесне, јер облик садашњег трга, који је врло дугачак а узан, не одговара овој намени. У непосредној близини на. лази се Трг републике, чија просторност, у сваком случају, много боље служи сврхама народних скупова и мани. фестација. Према томе, за проширење Универзитетског парка на рачун трга нема 06дективних сметњи, а Београл би добио још један лепо уређен и проширен парк.

М. ' МИШИЋ

Неексплодиране гранате треба уклонити

честали су случајеви не.

срећа услед експлозије неексплодираних граната, Чешће су у нашој дневној штампи позивани грађани да пријављују све неексплодиране гранате и други експлозивни материјал, који се још понегде налази по пољанама као оста. так из рата.

У насељу Дедиње, на једно; пољани на углу улице Незнаног јунака и Крупањске, стоји још и данас једна гомила од 10. до 12 неексплодираних гра. ната, које нису ни размонтиране. Пошто је ово место пролазно и приступачно свим гра бђанима, ове гранате претстав. љају велику опасност нарочито за малу децу, Која се на том месту играју по цео лан

Из разговора са појединим становницима овога краја, дознао сам да су они те гранате већ пријавили оближњој милициској станици, али, као што се види, до данас није ништа предузето да би се оне у-

клониле.

Мислим ла би надлежни требало да се побрину и Ууклоне сове гранате да не би

неко настпалао. Драгољуб ЧОЛАКОВИЋ

Незнаног јунака 15

»

Рушевине некадашњег Савског моста треба оградити

је] завршетку Бранкове

улице налазио се Савски мост који је 1941 годи. "не порушен. Прилаз рушевинама моста није обезбеђен, Од моста је остала једна. бетонска плоча са огромним рупама, која се налази изнад Карађорђеве улице на висини од 36 метара, Ове необезбеђене рушевине претстављају велику

Испод Калемегданске терасг

Гости Калемегданск ложењу, бацају на кав

жи, пивске флаше и бацају и кутије од конзерви, лавова,

е терасе често, у веселом распоезе са лавовима који су најбливинске чаше. Што је још горе које рањавају чељусти Глас“

— Изгледа, Сципијоне, да би онима горе боље одговарало

ваше место.

опасност за омладину и децу која се играју ту на тој бетонској плочи, а исто тако и за оне људе који не знају да се сада на крају Бранкове улице место порушеног моста налази само једна провалија. Ту скоро, играјући се, пао је један младић кроз неку ол тих рупа на Карађорђеву улицу и настрадао. После тог несрећног случаја ове су рупе затворене даскама и бодљи кавом жицом. На прилазу порушеног моста од једног до другог краја стављен је такође један ред бодљикаве жице на 20 сантиметара од земље. Према опасности коју претстављају ове рушевине, преду. зете мере обезбеђења не претстављају скоро никакву сигурност. Ако би ноћу неки странац аутомобилом _ пролазио Бранковом улицом, могао би лако да прелети ову жицу и да се нађе у провалији. Мислим да би надлежне вла. сти могле да поведу више ра: чуна о обезбеђењу од рушеви. на и да се на видан начин 0: бележи да је ту одмах прова. лија, Затим, било би исто та ко потребно да се огради цео овај простор, како се убуду: ће наша омладина не би игра ла по тој бетонској плочи и излагала се опасностима и не _ срећним случајевима.

Шарлота ПУХОВСКИ Црногорска ул. бр. 5.

Пре неколико лана покварио ми се сат. Отворим га и видим да је пун праши-

и |

не и скоро улепљен од нечистоће, која је продрла унутра. Пошто ми је часовник веома

потребан, однесем га одмах најближем часовничару _Р. Хрњичеку, у улици Максима Горког. број 38. „Сломљена осовина“, рекао је онај који је прегледао сат (не знам да ли је власник или неки помоћник). „То ће коштати, наставио је даље, свега 200 динара. Цена је по ценовнику.“ Како нисам имао при себи новаца, изиђем из радње, с тим да сат донесем на оправку истом часовничару чим будем набавио потребан новац.

Случајно, међутим, тих дана свратим до једног свот пријатеља, који је такође часовничар. Он узе мој сат, погледа га и, после десетак минута, рече ми: „Ево ти сат. Готов је,

Шин

оправио сам га.“ Толико сам се зачудио да сам скоро викнуо; „Кад пре промени осовину»“ „Какву осовину2“, ишчуђава се он, ја сам само очистио сат и ставио мало уља. Иначе је све .“ У реду.

Изишао сам из радње са исправним сатом на руци, ми, слећи о томе како ће они који немају неког часовничара за друга, морати да плаћају 200 динара једну једину кап уља. Да се то не би више дешавало, да грађани не би били пљачкани од несавесних часовни-

АВАРА ДАДА ЊВ АЊА БАЊА А

__НЕСОЛИДАН РАД ЧАСОВНИЧАРА

чара, мислим да би било потребно отворити једну градску

часовничарску радњу, у којој би грађани могли, уз солидну —

|" ГР

цену, да оправљају своје сато. ве. Ако за сада нема -могућно- |. сти за то, неколико стручњака | у једној градској часовничарској радионици могли би бар | само да прегледају сат и да у- _ станове квар, како грађани не. 4. би били варани приликом 0правке код приватних часовничара. ; ;

Драгиша КОРУНОВИЋ Хаџи Мелентијева 80 Х “2 а:

жх , А Шта се дешава због нетачно

УТИСНУТОГ.

есно синдикално веће, у

у заједници са „Путником“, организује сталне недељне излете за београдске раднике и намештенике.

Такав излет приређен јен у прошлу недељу. Излетници су посетили Фрушку Гору, Стражилово и околину Сремских Карловаца. Али, овог пута чиновник на Београдској станици, својом немарношћу је приредио излетницима једну велику непријатност.

Приликом поласка из Београда излетници су на железничкој станици, на билетарници за север, пре 6 сати ујутру,

ж х

Нехат железничких службеника

пре извесног времена путовао сам на Умку. На београдској станици извадио сам карту П разреда и платио је 22.50 динара. При повратку са Умке, опет сам купио карту Џ разреда. Али, овог пута платио сам за њу 23 динара. На питање због чега плаћам "пола динара више, железнички службеник ми је одговорио да је цена таква и да ми може ако желим, показати ценовник,

Питам се да ли се и службе ник београдске станице придржава ценовника, јер ако он наплаћује по пола линара мање, државна каса се штети за приличну СУМУ.

Но, то није све што ме изненадило на том путу.

Када је локални воз дошао на станицу Умка, потражио сам вагон за 1 разред. Мећутим, није га било. Ушао сам У 11 разред и запитао Кондуктера зашто нема другог разреда. Одговорио је:

— Шта га знам! Станица Умка треба да пита станицу (Обреновац да ли је 11 разред прикључен па да тек онда издаје карте за 11 разред.

Од таквог објашњења нисам имао никакве користи. Није ми

Ж

је

остало ништа друго него зла, држећи у руци карту 11 разреда, путујем стојећи на платформи Ш разреда.

Рад. ДИМИТРИЈЕВИЋ Загребачка 2/1

ж ж НОБ М

Уништавање дрвећа

Ох ослобођења до данас Извршни народни одбор преко свог отсека за паркове

учинио је врло много да они постану _ места одмаралишта радних људи и места разоноде и игре за наше најмлађе.

Али док, с једне стране на-

ж

Важни „разговори“ намештеника

у предузећу

П редузеће за промет грађевинским _ материјалом „Копаоник“ у Бокељској улици број 2 је једно важно предузеће за нашу привреду. Али, сви намештеници предузе-

о 52»

(7 КР

МИ

~

ћа то не схватају. Док физички радници ужурбано утоварују материјал, дотле поједине службенице прекраћују канцелариско _ време телефонским разговорима и примањем по. сета.

Био сам очевидац таквог њи: ховог рада. Док су странке са утовареним камионима чекале на обрачун преузетог материјала, чиновница Јованка је У мом присуству три пута безбрижно разговарала телефоном. Један од тих разговора био је овакав: „Хало, овде госпођа Јованка. Слушај.., (Забо. равио „сам име куварице коју је звала). ..И мој брат ће доћи на ручак. Пази да шницле буду добре и доста их донеси!“

„Копаоник“

_ Нисам видео да је „госпођа Јованка“ платила овај разговор, иако је за то одређена каса. Вероватно су ови разговори и упутства за шницле не. плаћени, а каса стоји зато ла би странке плаћале службене разговоре са својим предузе-

ћима. ЉУБОЈЕВИЋ

Косовска 39

Б.

Неспоразум на станици

вају2

— И ви сте сигурно беспослен трговац, па вас исеља'њ | ај Т

датума :

купили возне карте које је требало да послуже и за повра-

так, Међутим, чиновник је на њих утиснуо датум 1 априла, уместо 1 јуна. Због тога су, при повратку, излетници били принуђени да плате повратну вожњу, пошто кондуктер у вО-

зу није могао да верује да је чиновник могао да направи тако кпупну грешку.

Токо. уместо пријатног од"злетници су имали неориости, а уз то је сваки јот да доплати по 21

мор".

Драгић Р, ВЕСКОВИЋ Божидара Амџије 34

!

по улицама

родне власти и фронтовци дају све од себе да би улелшали свој град, с друге стране по-• стоје још увек ту и тамо понеки несавесни грађани који, намерно или случајно, нимало не своде рачуна о уређењу свога града. Поред несавесних грађана, нажалост, има и Рруководилаца који, можда из не. се 7

марности, · дозвољавају да уништава оно што је подигнуто напорима народних вла-.

сти и грађана. Тако поједини руководиоци грађевинских ра. дова при поправци порушених и подизања нових зграда не воде рачуна о дрвећу и зеленилу испред објекта где се изводе радови. Дрвеће се непажљиво ломи, што често доводи до њиховог 'угинућа. Тако су, например, пред зградама У улици Змаја од Ноћаја број 9 и пред зградом на Студентском тргу број 20 поломљене гране и огуљена кора на неколико | дрвета. Општа је појава да се мало обраћа пажње на дрвеће и зеленило испред зграда на којима се изводе грађевински радови. ; За одгајивање једног дрвета потребно је доста труда и у много година док оно израсте, _ Мислим да би народне власти требало да поведу више рачуна о овоме и да примерно ка|. "

5.

жњавају све несавесне _ људе који уништавају дрвеће и зеленило. = _. ће === 8

мм. _

ма

х

Ма _таеш“

Ка