20. oktobar

"12 МАРЛ 1748

- „20' ОКТОБАР“ -__-_-_А | ШТА СВАКИ ГРАЂАНИН ТРЕБА ДА ЗНА ј

АКО ТРЕБА ПОСТУПАТИ

ПРИЛИКОМ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА

ве техничке припреме за попис

становништва потпуно су извршене. Сваки пописивач добио је скицу пописног круга на чијој територији ће вршити попис. Уз сваку скицу пописивач добија легитимацију издату од стране рејонског народног одбора, тако да се у вршењу пописивачке дужности сматра као државни службе ник и штите га сви законски прописи који важе за државне службенике. Да би обавио своју пописивачку дужност, он има право да уђе у сваку кућу и сваки стан свог пописног круга и дужан је да се приликом вршења пописа лнгитимише,

Дана 14 марта у 7 часова пре подне пописивачи. ће отпочети са разношењем пеписних образаца. Они ће том приликом предати за свако домаЂинство „Лист за домаћинство“ и за сваког члана домаћинства по једну „Пописвицу“ н упознати старешину са техником попуњавања пописних 0бразаца, Према упутствима „Као домаћинство сматра се свака породица која живи као самостална кућна заједнипа и води своје засебно кућанство, У чланове домаћинства убрајају се лица која по природи свога посла живе у истом домаћинству, на пр. кућна по моћница, стално запослени радник на имању који живи у заједничком кућанству са старешином домаћинства о сл.“

Затим ће потисивач на другој страви листа за домаћинство уписати превиме, очево име н име за сваког члава домаћинства. При томе ће водити рачуна да прво упише трајно присутна лица тог домаћинства. Као трајно присутна лица треба сматрати:

а) лица стално настањена у једном месту;

6) лица која се о поноћи између 15 и 16 марта 1948 године затекну на путу (у возу, броду), пописаће се у своме домаћинству као стално присутна. Ако сва лица немају свога домаћинства које би их пописало, пописаће се у месту доласка као трајно присутна лиџа; .

ву лица која су о поноћи између 15 и 16 марта 1948 голине отсутна ИЗ места становања (на пример службевици н радници на ноћним сменама, У фабрикама, железници итд.) сматрају се као трајно присутна у своме домаћинству где стално живе;

г) лица која немају сталног боравка (номади, Цигани, чергари, путују“ ћи глумци, циркуске групе итд.) су стално присутни у месту где се нађу у време пописа;

д) стручни радници и намештеници страног пржављанства без својих породица у ФНРЈ као и емигранти пописују се као стално присутни у мету становања.

Такође ће се сматрати као трајно присутна липа у хотелима, домовима, болницама, опоравилиштима итд:

1) липа која у хотелума, домовима итд. стално станују (као службеници или друго особље);

2) липа која су неизлечиво болесна а стално смештена у болницама или домовима за слепе, изнемогле старце итд.;

3) деца ни омладина без породице (партизанска и ратна сирочад) која су стално настањена у домовима за

незбринуту децу, интернатима итд;

4) лица која (у недостатку станова) станују стално у хотелима као самци;

5) лица која су стално настањена у манастирима, _ самостанима, — верским заједницама или сл. а немају никакве везе са својим домаћинством из кога су. отишли,

Исто тако сматра се као трајно при сутан у месту свога запослења и становања старешина домаћинства (службеник, намештеник, радник итд.) којв је у односном месту стално запослен, ма да се његова породица налазн у другом месту. У оваквим случајевима старешина домаћинства пописаће се као трајно присутан и по пунити лист за домаћинство и пописницу само за себе. Његова пак породипа пописаће се као стално при сутна у месту свог становања им испунити посебни лист за домаћинство И пописнице, а као старешина дома.

" ћинства уписаће се жена односно нај

старији члан домаћинства,

Пошто попуни имена трајно при сутних лица, пописивач ће уписати презиме, очево име и име за свако привремено отсутно лице. Као привремена отсутна лица треба сматрати она која су напустила своје стал» но пребивалиште из привременог разлога с намером да се врате а имају поролицу која ће их пописати као привремено отсутна лица. То су:

а) лица која се налазе на отслужењу војног рока или су на војној вежби; 6) студенти и ђаци који су због школовања огсутна из места пописа или из земље, (студенти који су и“ стовремено и запослени пописаће се као трајно присутви у месту запо« слења. Њихове породице неће их уопште пописивати).

в) ученици у привреди који се школују ван места свог сталног боравка ли у иностранству;

ту лица која се привремено налазе у домовима, лечилиштима, болницама, опоравилиштима итд. као и туђа деца која су дата на збрињавање;

д) лица која су на путовању, от“ суству ван места сталног боравка;

ђ) сезонски радници који су због рада привремено _отсутни из места сталног боравка, као и омладина која је у радним бригадама на добровољ«= ном раду.

е) лица у притвору, затвору или на принудном о раду са лишењем сло боде;

ж) лица која су наши држављани а са службом у иностранству као чланови дипломатских преставништа« ва, наших делегација, на службеном путовању или као студенти, ђаци, ученици у привреди, стипендисти или лица која су отишла са редовним пасошем и намеравају да се врате У земљу.

Пописивач ће најзад попунити пре сашме, очево име и име за привреме ње мрисутва лица, Као привремено

и .

1

присутна лица пописују се по прави, ду она лица која ће бити у своме домаћинству пописана као привремено отсутна (ђаци, ученици у привредн, болесници у болницама, гости У хотелима и приватним домовима, се. зонски радници итд.).

Кад заврши овај посао пописивач ће предати одговарајући број пописница. дотичном домаћинству.

Пошто је све ово. спровео у свом контролнику, пописивач ће саопштити време када ће доћи по попуњене обрасце и прећи у следеће домаћинство, Старешина или његов заменик треба, пре него, што приступи попуњавању, претходно да прочита упутства наведена на сваком обрасцу и уколико није у стању за извесне рубрике да да одговор сачекаће пописивача уз чију ће их помоћ попунити, О овоме треба нарочито водити рачуна да би се избегла непотребна препртавања. Уколико неко не може попунити обрасце из ма којих разлога, или је неписмен, сачекаће пописивача који ће ове обрасце попунити.

Обрасце треба попуњавати мастилом или мастиљавом оловком.

Старешина домаћинства или његов саменик је дужан да пописне обрасце попуни у току 14 и 15 марта. Треба попуњавати тачно према упутствима, а нарочито водити рачуна да се У рубрике, у којима су у загради на ведени одговори, ставе само и нскључиво један од наведених одговора а никако давати друге одговоре (на пр. код питања пол, брачно стање, држављанство, писменост и сектор власништва у коме радн), док

код.. занимања треба навести само једно од набројаних занимања н то тек пошто се претходно упозна са свим занимањима,

Последња колона пописнице, означена арапским цифрама и изнад које стоји „попуњава Статистички уред“, треба да остане потпуно празна, јер ће се она употребити за шифрирање приликом обраде материјала,

Лист за домаћинство треба сваки старешина домаћинства да потпише и да стави датум.

Шеснаестог марта у 7 часова пре подне пописивач ће поћи оним #стим редом којим је вршио претходно раздавање пописних листа, тако да у свако домаћинство дође у вре ме које је саопштио старешини домаћинства. Са собом ће понети и потребну резерву пописних образаца. У дотичном домаћинству он ће прегледати пописне обрасце ми утврдити да ли су сви чланови тога домаћинства, који су били у животу 0 поноћи између 15 и 16 марата 1948 године, унети у лист за домаћинство # да ли су за сва лица попуњене пописнице. Ако је неко лице умрло пре те поноћи, он ће га брисати у листу 38 домаћинство, а његову пописницу У ништити; ако је пак умрло после по ноћи неће га брисати.

Ако се које дете родило пре те поноћи, оно ће се унети у лист за домаћинство и пописницу. Уместо имена новорођенчета уписаће се „син или кћи и презиме им име оца“. Дете рођено после те понсћи не попису је се. .

Према томе, приликом пописивања

" треба се придржавати следећег пра-

вила: пописује се само онај који је био у животу у поноћи између 15 8 16 марта 1948 године. Умрли пре н рођени после тога тренутка не пописују се.

За лица која станују у касарнама, а пописују се преко пописивача, затим за лица која станују у кругу ИНдустриских и других привредних предузећа, за железничке службенике н остало особље као и приватна лица која станују у кругу железничке станице, пописивач ће предати руководиоцу потребан број пописних образаца и упутстава и попис ће вршити руководилац.

Деца у домовима, ђапи и студенти у интернатима и домовима, болесни ци у болницама као и гости у хотелима пописаће се преко управника дотичне установе, с тим што ће се за привремено присутна лица у листу за домаћинство само на првој страни назначити њихов број, а неће се попуњавати рубрике ва другој страни овог листа.

Да би се олакшао рад пописивачи= ма, као и да би им се омогућило ла на време обаве одређени задатак, потребно је да грађани у време пописа тј. од 14 до 17 марта буду код сво јих кућа и да не дозволе да се пописивач неколико пута навраћа у исто домаћинство,

Пописне обрасце не треба никако давати нити настојнику зграде пити ма коме другом који неће моћи дати објашњење пописивачу за евентуалне нејасне одговоре појединаца за које је пописивач дужан да тражи објашњење, ТаРмичење између Загреба и Београда за што тачнији попис станобништба

У току припреме за — попис становништва, Пописни од бор града Загреба заказао је так мичење Пописном одбору града Београда.

Овај позив прихваћен је од стране Пописног одбора града Београда у циљу што бољег и потпуниег обављања пописа У оба града пошто ће само такмицење још више потстаћи све оне који су ангажовани око пописа, а исто тако и грађане који треба да олакшају рад пописивачима. |

Попис становништва, највећи статистички подухват од ослобођења до данас, искористиће се на овај начин и за што боље зближење између два наша највећа града, који “се такмиче већ у свим гранама нашег друштвеног живота.

У чему се састоји такмичење најбоље ћемо видети ако се упо знамо са следећим тачкама из позива за такмичење:

Такмичење ће се односити на:

Пред изборе за синдикалне ф

Наше синдикалне организа-

ције налазе се пред годишњим скупштинама на којима ће радници бирати најбоље синдикалне активисте, ударнике, новаторе и рационализато ре, у своје синдикалне форуме. Шести пленум Централног одДбора Јединствених _ синдиката Југославије донео је значајне одлуке за даље јачање и организационо _ учвршћење — наших синдикалних организација. Спровести у живот одлуке Шестог пленума треба да буде сталан метод у раду наших синдикалних организација, Од правилног оргтанизованот Ру ковођења, а то значи стална и и упорна борба да се одлуке

_ не само Шестог, већ Четвртог

и Петог пленума што доследлније спроводе у живот, зависи као ће се организационо и по литички учврстити наше синдикалне организације,

Избори за синдикална руководства подружнише месних олбора и Месног синликалнот већа треба да протекну У духу

1) тачност у одржавању рокова за све припремне радње око организације пописа; 2) тачност у попуњавању пописних образаца (успех ће се показати у што мањем броју празних односно криво попуњених рубрика); 3) тачност у сређивању пописног материјала пре предаје Статистичком уреду Републике.

Такмичење по првој и трећој тачки односи се на пописне органе градске, рејонске, секторске и на саме пописиваче. Од тачности извршења задатака постављених у роковнику, у главном ће зависити и правилно спровођење пописа. Сви припремни радови су већ при крају и још се сада само одржавају завршни састанци са пописивачима у рејонима на којима се детаљно прорађују упутства, _ објашњавају – нејасне

· ствари и врши подела материјала.

После ових састанака рад са поПисивачима се одвија преко секторских апарата који ће бити најнепосредније повезани са пописивачима и пружити им по

мобилизације свих снага за от. клањање оних недостатака КО јих је било у досадашњем раду“ Да би се отклониле слабости у организационом раду, потребно је посветити много већу бригу избору и издизању синдикалних с кадрова. _ Међу најважније одлуке МГ пленума Централног _ одбора ЈС Југославије, свакако су одлуке о демократизму у избору и раду синдикалних органа,

Сваки синдикално организо-

„вани радник и намештеник мо

ћи ће путем тајног гласања да бира, набоље активисте у синдикалном раду најбоље и најагилније другове, који су сво“ јим досадашњим радом и залагањем заслужили да буду бирани у синдикалне форуме,

; пододборе, управне одборе по-

дружница, месне одборе и Ме'сно синдикално веће. Синдикалне организације тре ба благовремено да изврше све припреме како би се избори. 0бавили у што краћем року.

Попуњавањем Ћ сађењем · нових: дрвореда међу градске зидове унеће се зеленило и свежина

требну помоћ. Рад секторских апарата мораће бити оперативан. Сектори ће водити сталну евиденцију о изласку пописивача на терен и помоћи тамо где се појављују слабости и преко пописних ревизора контролисати рад пописивача,

Свака и најмања ситница од велике је важности за попис ста новништва те, према томе, можемо рећи да уопште нема ситниша у попису становништва, већ да је сваки детаљ важан и треба га посматрати као појединост која је за нас од велике важности, Од свих етановника Београда и пописних органа зависи какав ће бити исход такмичења и какве ће резултате дати попис становништва у Београду. Свакако треба да имамо на уму да ће наше учешће у попису и тачно придржавање упутстава бити гаранција да ће попис успети,а он мора успети по сваку џену.

Звонко СТЕВОВИЋ

ту сврху Месно синдикално веће са месним одборима организовало је семинаре на којима ће се прорадити одлуке М пленума и правилник о годишњим скупштинама

После одржаних семинара треба одмах организовати кон. ференције по групама, пододборима и подружницама. На овим конференцијама синдикални активисти треба да упознају чланство са одлукама пленума начином и техником избора. Свака подружница добиће

план када треба да одржи сво-,

ју годишњу скупштину. да би на основу тога могла да направи план одржавања годишње скупштине својих пододбора и синдикалних група, како би се све организационе припреме завршиле најкасније до краја овога месеца. Упоредо са организашионим припремама, треба почети са агитацијом за изборе: треба дискутовати о оним слабостима У раду дотичног форума тј.

Радови на сађењу дрвореда на Булевару Југословенске армије

=

Продавнице су пуне

Који производи И ће се открпљивоти

(јеле доношења Уредбе о продаји пољопривредних производа везаној са правом на куповину одређених индустриских производа по нижим јединственим ценама настала је извесна нестабилност на београдским пијацама. Месец март, који је и иначе месец у коме су пијаце најпразније јер су у то доба обично исцрпљене зимске резерве а рани пролећни производи тек пристижу, дочекале су пијачне тезге са мало робе. Поврћа — цвекле, мркве, лука итд. има довољно, али су друге основне намирнице произвођачи престали да доносе у већим количинама. Потражња је вишеструко премашила понуду, што је изазвало живљи рад заосталих шпекуланата и скок цена,

Пре свега, многи земљорадници заузели су после доношења Уредбе о везаним ценама став ишчекивања, проучавајући предности које им она доноси. Неки од њих су чували робу у жељи да је предају задругама чим уредбе ступе на снагу. По многим селима у даљој и ближој околини Београда није још увек довољно урађено на тумачењу уредаба Савезне владе, а има случајева да су те уредбе погрешно тумачене а њихов смисао искривљаван. У селу Дебељачи, Среза панчевачког, на пример, секретар Месног одбора објашњавао је мештанима да није потребно да носе своје производе уопште у Београд, већ да их продају искључиво задругаома. Једна сељанка из села Падине изјавила је да ју је сеоска стража спречила да донесе робу у град на пијацу. У самом Београду, на конференцији синдикалне подружнице Филозофског факултета предавач је, на питање из публике, одговорио да сељаци уопште неће доносити робу на пијаце сами, већ једино преко задруга. Да би се спречила и даље оваква неправилна ту“ мачења уредаба, која имају за последицу њихову неправилну примену, морају они који их тумаче да их на'правилније проуче, као и све наредбе Савезне

оруме

пододбора односно управног одбора подружнице, комисија и повереника групе. Чланство треба да дискутује о томе шта није ваљало у погледу рада његовог форума као на приме» о методу руковођења, да ли је било појава — недемократског поступка према чланству, небриге о људима. бирократизма итд.

Говорити о добрим стварима У раду, о залагању појединих активиста, истипати. примере доброт и примерног рада, као и указати како треба будући форум, после одлука У! пленума, да ради и да отклони оне слабости које је имао у досадашњем раду. У погледу кандидата треба већ саде дискутовати о најбољим људима провереним у раду и залагању, о другарицама које смелс треба издизати У синдикалним

форумима, јер су то својим радом заслужиле, Активи _ агитатора по по

дружницама треба да развију очигледну агитацију за изборе, Развити социјалистичко такмичење између група, пододбора, једног колектива са другим сродним колективом: ко ће у част избора више пребацити норму, ко ће дати више ударника. ко ће више наплатити заостатак чланарине, ко ће бо. ље завести радну дисциплину, ко ће више уштедити матери. јала, ко ће боље организовати хигијенско-техничку _ заштиту, ко ће боље организовати рад мензи и снабдевања итд,

Применнти нови метод у ра. ду агитатора,

Свакодневно – обавештавати

чланство о резултату то: 'чења, користећи све форм, агитације: штампу. радио, зидне

новине, усмено обавештавање и тако даље.

„Истицати оне раднике и на. мештенике који су се највише заложити утакмичењу, исти“ цати оне синдикалне активисте који су највише допринели организацити и припреми годишњих' скупштита, · "

__ 8. АРАНЂЕЛОВИЋ

'

владе које су с њима у вези до“ несене, и унапред да се припре-, ме да одговоре на сва питања. која би се могла појавити у дискусији. Ден Непотпуно и недовољно тума-. чење суредаба Савезне владе пружило је прилику шпекулан-. тима и разним мутиводама да проносе разноразне вести по селима, саветујући сељаке да не доносе своје производе на пија-. це. Павле Минић, земљорадник из Рипња, изјавио је, на пример, да не доноси своју робу на пи јацу јер је чуо да „маркирају“ оне који износе своје производе на слободно тржиште. Све овакве гласове треба енергично су збијати гдегод сеп ојаве, а уред бе правилно тумачити народу“ Земљорадници треба да их про уче у толикој мери да сам при мете грешке у њиховом тумачењу и примени, па да им не наседају већ да их исправљају # да сами на њих указују. Сваку грешку у примењивању уредаба Савезне владе од стране месних власти и задруга треба најенергичније исправљати и најоштри+ је против њене појаве иступати. Нема никаквих разлога да земљорадници и даље очекују развој догађаја на тржишту и да не доносе своје производе, као до сада, сами на београдске пијаце. То им треба путем конференције растумачити, на то им треба указивати и позивати их да и даље у већој мери снабдевају Београд. 5 Према решењу Савезне владе о одређивању пољопривредних производа који ће се куповати по везаним ценама од 15 марта, земљорадничке набавно-продајне задруге, срески задружни пословни савези, државна откупна предузећа и друга овлашћена државна предузећа куповаће од земљорадника-пронзвођача. и сељачких радних задруга по везаним ценама житарице, стоку за клање ни тов, сирове коже, вуну, јесењи кромпир, пасуљ, индустриско биље и семе свих врста пољопривредних произво“ да, које Савезно министарство пољопривреде, министарства пољопривреде народних република или њима подређене установе и предузећа одаберу. Вино ће се куповати по следећим срезови“ ма у Народној Републици Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини: Горици, Сежани, Бузету, Лабину, Пазину, Пули, Пог речу, Ровињу, Лошињу, Рабу, Пагу, Крку, Вису, Задру, Шибенику, Супетру, Сплиту, Сињу, Книну, _ Макарској, __ Бенковцу, Хвару, Имотском, Дубровнику, Метковићу, Мостару, Љубушком; Столцу, Требињу, Чапљини, Широком Бријегу, Херцегновом, Котору, Бару и Улцињу. Бели сир ће се откупљивати по везаним ценама само у срезовима: Сјеничком, _ Шарпланинском, ' Гор“ ском, Травничком, Дебарском и Гостиварском, где је сир деценијама основни извозни -пронз“ вод. Сува вишња ће се куповати по везаним ценама само на те~

' риторији Далмације. Куповаће се

и маслиново уље, морска и језерска риба, неољуштени пиринач, тврди сир и свилена- буба у крајевима где се производе.

Према томе, сељаци из даље и ближе околине Београда, који снабдевају београдске пија“ це могу, ако то желе, продавати по везаним ценама житарице, стоку, коже, вуну, кромпир, пасуљ, индустриско биље, тврди сир и семе. За те производе мо-

ће ће да се снабдевају инду-

стриском робом по нижим, јединственим ценама. Ако било ив'којих разлога не продају ове про: изводе по нижим пшенама држа“ ви,-они их могу и даље. доноси“ ти сами на које било тржиште и.продавати слободно по ценама које се слободно формирају. | Све остале производе: млади сир, сухомеснату робу, вино,, ја• ја млеко и млечне производе, живину, поврће итд. задруге -н државна предузећа неће овде за

сада откупљивати по везаним ценама те их они моу ни треба да продају на бео»

градским или другим пијацама, исто онако као и до сада. Нико их у томе неће и не може спречавата, Њихови производи, з4"једно са робом коју буду дово, зила државна и задружна пре дузећа у Београд, снабдеће бео-

· градске пијаце“ неопходним жи• ВОТНИМ "намирницама | 7 44

Е 452

робе у слободној продаји Бин з

џ којим кројевимо по везаним ценома