20. oktobar

СТРАНА 6

Загрепчани на градњи аутостраде „Братства — јединства“ протности, које је заоштравао репац племениташа и „градске елите“, оно крајње упињање да

се стане на пут растућим снагама све свеснијег „пука“. То је остало као посебно мучно поглавље, а јед-

еј не зна више за оне друштвене и класне су-

зовремено и као степеница ка овом новом, слободном #

непредном животу.

Мачин свеукупног ранијег битисања, навике, она, десетинама година продубљивана „дистанца“ између људњ — све се то изменило. Дух заједнице, зближења, колективног залагања — дух Народног фронта, снажно је пенетрирао барокне зграде центра и приземљуше у Трешњевки, повезујући људе својим великим циљевима, којима Партија даје правац и смисао.

И ма колико се Тражило нешто од Оног бившег, 0ног старог, Загреба — ништа се неће наћи. Овај главни град Народне Републике Хрватске живи данас им развија се у здравом народно-фронтовском луху, тежећи бољитку и постизавајући га упорним свакодневним залагањем десетина хиљада грађана На скупним радилиштима и десеткена хиљада радника и намештеника по установама и предузећима. Свака нова акција повезује и приводи Фронту нове трудбенике, нове доследне чланове. Свака показује пуније резултате и избацује нова искуства, дајући, на тај начин, могућности ла фронтовски рад постане садржајно пунији а организационо савршенији.

Организационе форме фронтовског рада у Загребу усклађене су према специфичним потребама града и граБана — чланова Фронта; но садрже и елементе који се могу користити и у осталим главним градовима народних република, као опробано искуство. Поготову организација и агитација за добровољне радове посебво је успешна у Загребу, што сведочи чињеница да за руководноце загребачких радних бригада није проблем извести и окупити члатове Фронта, већ наћи на радилишту довољно посла за изенило мноштво, како се ниједан од добровољних радника не би вратио са убеђењем да није допринео омолико колико је желео и могао, Стога се нарочита пажња поклања организовању рада та радилишту, где се, једновремено, одабира посао према годинама старости и радним могућностима изашлих чланова Фронта.

Загребачких шест рејона: „Центар“, „Медвешћак“, „Трње“, „Черномерац“ и „Трешњевка“ подељени су ва „улична тајништва“, што одговара некадањим уличним секретаријатима у Београду. Приликом организовања бригада за добровољне радове, није вршен упис у бригаде, јер се пошло са становишта да је свако улично тајништво једна бригада и да ће сви здрави и способни чланови и без уписа изаћи и излазити на добровољне радове. Тиме се добило у ширини овако постављене агитације и резултати су били добри.

Што се тиче даље агитације неопходне да рад не дења, (што се обично дешава после киштих дана, кад се грађани одвикну од редовног излажења) великог је успеха имало евидентирање излазака на добровољне радове и уложених радних часова у степеништима и улазима свих загребачких домова. Ово је учињено на следећи начин; У улазе кућа, поред списка станара, постављени су и спискови чланова Фронта са рубрикама у које кућни повереник убележава тачно, поред сваког имена, колико је пуга тај члан Фронта изашао на добровољне радове и колико је часова дао, да ли је носилац фронтовске значке итд.

Ова врста неме агитације дала је добре резултете,

Свако улично тајништво, у сваком рејону; има свој актив агитатора, и кад је потребно хитно организовати масовви излазак, једтовремено се у целом рејону у пе лом Зегребу, у свим уличним тајништвима, у свим кућама, одржавају кратки агитациони састанци. Обично се граБани сазивају у дворишта, где се поставе нови и изненадни задаци и кратко продискутује ОМ Ови састанци дали

„Максимир“, |

Нено организационе форме | (ронтовеког рада у загребу

Омладина диже пионирски град у Загребу

су изврсне резултате. Дешавало се да су поједини рејони, изузевши старе, болесне и децу, излазили стопроцентно.

Сви рејони, а и многа улична тајништва, имају своје табле, истакнуте на видним местима, где се убележавају резултати. Ово је резултат прецизне и добро организова“ не евиденције, која, исто тако, омогућује да се сваке вечери у свим рејонима зна број изашлих добровољних радника у току тога дама, а Градски олбор Народног фронта сваке вечери може да сумира резултате свих рејона, јер се ови тачно и поуздано достављају.

За разлику од многих других главних градова народних република Загреб је схватио важност и значај евиденције и ово није прва радна сезона у којој евиденција беспрекорно функционише. у

Чињеница да се сваки радни час бележи и јавно истиче бодри добровољпе раднике, док је из искуства неких друвих градова познато како има рђав одјек: слаба н веуредна евиденција у овом смислу.

»

Све ове уигране форме фронтовског рада говоре са колико је смишљености читава организација постављена и са колико је готовости прихваћена од чланова Фронта града Загреба. Стога није ни мало необично што главни град Народне Републике Хрватске данас заиста с поносом носи снажан печат нове, Титове ере, бележећи успехе из дана у дањ, по свим линијама фронтовског залагања.

. .

Београђани Ће ове јесени отворити своје домове

СТУДЕНТИМА ИЗ УНУТРАШЊОСТИ

ће ове школске године високе школе Београда

примити око три хиљаде нових студената. Та

чињеница говори о све већем интересовању за науку, и о свести наше Омладине да лично уздизање једновремено користи и заједници,

Наша је омладина школована данас у новим, правим вародним школама. Она се развијала и стицала искуства на масовним радовима. Стога је разумљиво њено схватање преке потребе да се створе нови, високо квалификовани стручни кадрови, који ће унапредити читаву нашу земљу и уздићи је и привредно на оно место, где се она уздигла својом легендарном народноослободилачком 6борбом. С обзиром на, данас још увек тешке, станбене прилике у Београду, нужно је већ сада постарати се о смештају студентске омладине, која ће доћи чим почну предавања, Београд не може и не сме дочекати неспреман своје будуће стручњаке: инжењере и педагоге, лекаре, ветеринаре, фармацеуте, итд.

Извршни одбор Народног одбора Београда испитао је већ могућности да се један број студената смести по

~ сваког нашег човека радосна је чињеница да

павиљонима који су у градњи, но ма како да се ово питање претресало са оправденом озбиљношћу, Ма како да су се тражила и избалазила решења, лак за један већи број студената није решено питање становања.

(С обзиром да се у оваквим случајевима мора доћи до позитивних резултата, ва последњој редовној седници Градског одбора Народног фронта одлучено је да се позову чланови Фронта, грађани Београда, они, који су и ло сада увек притицали у помоћ и многе тешкоће отклањали својом готовошћу, оданошћу Фронту и повезаношћу са народним властима. |

Београђани ће и ове јесени отворити свој домове студентима из унутрашњости, пружајући им, на тај начин, могућности да не брину и не таворе око проблема становања, већ да све своје сисге и све своје интересовање уложе у свој школски рад.

Ма како ла фронтозски Београд нема много простора у својим становима, још увек ће се наћи толико, да се прими један младић или девојка, или можда лвоје њих, који немају тарочите потребе, изузев скровитог пута. гле ће моћи на миру да се одморе, окрепе и пређу своја дневна прелавања.

Београд и сам има много омладине. Где је у кући један младић, неће тешко бити да се смести још један. Где је једна девојка, она ће радо примити још једну дру: гарицу из унутрашњости, Умеће да протумачи својим родитељима Како је тешко поред бриге око школе. брвнути и о смештају. Исто тако, грађани без своје деце моћи ће да пруже спокојан кров деци родитеља из унутрашњости: Београд неће оманути ни У 0801 акцији. Неће оманути, не само зато што је он научио да решава и крупније проблеме, већ што је у питању омлалина, најдраже што наш народ има — омладина, која је досад већ показала своју високу свест и готовост у свим задацима који су јој поверени.

»

Грађани и грађанке Београда који желе да приме студента или студенткињу,; јавиће то одборима својих 0основних организација, а ови ће известити рејонске одборе Фронта, који ће доставити број слободних постеља и адресе секретаријату Народне омладине Београдског универзитета. Т

ата

иу - 7"

"

ИУ АРТ

А

Јетићи

а

ећ сада, У пуној сезона В воћа и поврћа, треба извршити опсежне претреме

ради обезбеђења потребних количина животних намирница за исхрану свих грађана Београда у току зимских ме. сеци, када опусте поља п пијаце. Народне власти улажу велике напоре да остгурају зимницу која би одговарала потребама Београда по количини, разноврсности и квалитету. Пре ма плану зимнице Одељење трговине и снабдевања снабдеваће Београђане, у току зиме, са око 3.200 вагона разног поврћа. Сваки грађанин добиће, према плану, довољно кром-

пара, пасуља, црног лука, сочива 4

грашка ва исхрану у целом зимском периоду. Од воћа предвиђено је да

Израда хладњача..,

пре аме Ф азатене с =: . ће «

,

Грађанима ће се обезбедити воље — · и поврће за зимницу

се Београђанима раздели знатна количина јабука и сувих шљива. У оквиру плана за обезбеђење зимнице, предузећа која се баве довозом 80ћа и поврћа припремила су потребве просторије и амбалажу за хлалну прераду воћа п поврћа, кисељење купуса н паприка, израду туршије и кување пекмеза у пољским казанима. Исто тако, Одељење трговине и снабдевања закључило је уговор са фабриком у Кијеву за 0билну индустриску прераду поврћа.

План спремања зимнише разбијен је на предузећа и свако од њих пре. дузима шта је потребно да би га остварило: Градска предузећа за снаб девање воћем н поврћем треба да схвате велику одговорност коју узимају на себе примајући задатак #3вршења плана зимнише.

План предвиђа да се Београђана мното обилније, потпуније и разновренипје хране ове зиме него што су се хранили прошле. Не треба ни пот сећати колико је тада била тежа ситуација у поглелу исхране Београда, јер је то сваком познато. Ове го дине, међутим, постоје много веће и реалније могућности да план зимнице не остане мртво слово на хартији већ да се оствари у оставама Београђана, Пре свега, овогодишњи при нос поврћа је далеко надмашио прошлогодишњи. Затим, предузете су 90длучне мере да се побољша довоз поврћа и воћа из срезова на пијаце, и можемо, без резерве, рећи да ће он бита, из дав у лан, све већи. Нај;зад. огроман допринос бољој исхрана Београђана, даће државно то љопривредно добро Панчевачки Рит које треба да обезбеди Београду око 50%, планом предвиђене количине по врћа. Засејана је свака стопа Пан. чевачког Рита на домаку Београла. Пруга која се сала граде омогућиће да се са добра извезе сваки струк поврћа.

Београћани би, међутим, са своје стране. требало у свом сопственом интересу, да помогну народној власети у спремању зимнипе. Неопхолво је, на пример. ла се припреми сва потребна амбалажа за смештај поврћа које се грађанима полељује. Олељење трговине џ спаблевања располаже само једним великим трапом за чување око 130 вагона кромпира

Стога неће бити могуће, па и да се

граде нови трапови, да Олељење кром пир складира па да га дели грађанима, постепено, у току целе зиме. Пошто ће се кромпир по свој прилици, делити одједном или у два маха, у већим количинама, свако ломаћинство треба да припреми просторију где ће га чувати ла не би дошло до кварења џи бацања та драгоцене намирнице,

Мензе и установе са сопственим домаћинством (болнице, домови, со-

О А А,

израђује:

фабрика завртња, жичане

/ и гвоздене робе, Нови Сад |

Телефони: 21-63 и 23-18

шрафовску робу жичане ексере поткивачке ексере завртње за дрво заковеше .

жичаво платво плетиво азолаторске носаче тарфоне п шрафове за горњи строј

шпјалне и здравствене установе) дуж не су да саме предузму еве потребне мера га обезбеђење зимнице, Те установе треба благовремено да се постарају за потребан | магапински простор ни амбалажу да се не бт, као прошле године у неким мензама. уквариле велике количине 8зимнице. „Просторије у које се сме шта зимница морају одговарати свим условима за њено чување па одржање. Поред тога, ове установе не тре ба да се ослоне само на државна предузећа која се баве зимском прес ралом поврћа, већ и да се сама Побрину за прераду довољне количине поврћа и воћа која би им била до вољва у току целе виме, Ји

Сремска улипа 15