20. oktobar

Г.

_СТРАНА 2 (Наставак са

6 прве стране)

_ (Московска) — Дечанска ул. — Васина

ул. — Калемегдан, и |: Четврта колона: јединице 5 крајишке

дивизије под командом пуковника Ми-

___ дутина Моздче, мапада општим прав-

"| цем: улица

Краља Александра (Буле-

___вар Црвене армије) — Краљице Марије лаика.

_ 1 Милојевића, задржаће се на простори-

тек у 23

зли 5

' марта) — Душанова у а __ Општа резерва: јединице 21 српске дивизије под командом пуковника Милоја

( ји: с. Бели Поток — се. Зуце — с. Ле

Фе | штати.

___Напад на њемачке снаге главног од"бранбеног појаса на прилазима града извршиће се из покрета у току дана, како која дивизија пристиже. Покрети јединица и ток борбе овог

#. _ дана, „одвијали су се по следећем: || 2:

5 дивизија: због велике удаљености __мије стигла на време за почетак „напада часа успјела је са једном (бригадом да отпочне напад из покрета "и да допре до Александрове улице (Бу"лезар Црвене армије). Пошто је дивизија почесно уводила јединице у борбу, то напад није успио. Бригада која је на"падала, одбачена је на косе изнад Малог Мокрог Луга. Једна бригада ове дивизије учествовала је заједно са јединицама мотомеханизованог корпуса Црвене армије у нападу на Смедерево, који такође, није успио услед велике надмоћности њемачких снага.

21 дивизија: са главнином својих снага избила је током дана и ноћи на просторију: с. Мали Мокри Луг — с. Забран, — косе изнад Болеча,

Јалилице 1 пролетерске дивизије у снажном налсту и у садејству са телковским јединицама и артиљеријом Црвепе армије, успјеле су да пробију не-

1 1 | пријатељски одбранбени појас и да око Б Бањи

17 часова овладају Дедињем и цом. Непријатељу су нанесени тешки губици и заплијењено је доста ратног материјала. Само на правну једне бригаде ц заплијењено је 12 топова. 6 стоких „борби заузела станице Ресник, Кијево, Топчидер.

етерска дивизија: послије жеје жељезничке Раковицу "

22 КОРПУС

1, 16 и 28 дивизија водиле су упорне борбе па линији; с. Жарково — Баново Брдо — Топчидер. 36 дивизија У поновљеном нападу успјела је да ослободи град Обреновац. Непријатељ се извукао преко Саве н пребацио у Сријем.

Непријатељска авијација није дошла до изражаја ради надмоћности авијације Црвене армије.

Штаб армиске групе у е. Јајинцима.

У току 14 октобра тј. првог дана борбе за сам град Београд јединице 1 пролетерске дивизије у садејству снага Црвепе армије, тенкова, артиљерије и одреда за разминирање, разбиле су утвр-

' "ђене њемачке положаје главног одбран-.

беног појаса у рејону Бањица — Дедиње, тј. на правцу нашег удара и тиме ·постигле значајне почетне успјехе у борби за град Београд.

15 октобар

У току овог дана продужено је напредовање свих јединица 1 и 12 корпуса.

Б дивизија: са дијелом снага у садејству са мотомеханизованим јединицама Црвене армије продрла је у град дуж Александрове улице (Булевар Црвене армије) до Техничког факултета. Ноћу -15—16 предњи дијелови ове дивизије избили су до електричне централе. Једна бригада ове дивизије задржава је на просторији Мали Мокри Луг, са задатком да у садејству 21 дивизије спријечи продор у град једној њемачкој колони јачине око 2500 војника од правна Гроцка — Смедерево. Након је, кОја је трајала све до иза пола ноћи, овој непријатељској групи успјело је да се пробије у ослобођени дио града.

21 дивизија: остала је на истој просторији, Она је дијелом снага учествовала у борби за спречавање продора поменутој њемачкој групи, а једну своју бригаду упутила је у град да дејствује са јединипама 1 дивизије према Техничком факултету.

1 пролетерска дивизија: продужила је напад у садејству са дјеловима мотомехапизованог корпуса и током дана ломећи отпор непријатеља, избила је до Славије. Борба се водила за сваку улицу и ва сваку кућу.

Јединице 6 пролетерске дивизије: упорпом борбом и уз садејство тенкова Црвене армије, продрле су у град Булеваром Војводе Путника, улицом Милоша Великог мн Сарајевском и избиле до непријатељског јаког упоришта у реону зграда министарстава. У Сарајевској улици непријатељ је извршио противнапад и успио да поврати неколико кућа. Једна бригада ове дивизије упућена је да садејствује 12 корпусу у циљу овла: ђивања Чукарицом.

Јединице 12 корпуса после тешких борби успјеле су да заузму с. Жарково и да овладају Кошутњаком и Бановим Брдом. 16 дивизија овог корпуса успјела је да заузме Чукаришу, сем неколико

_ упоришта, и да продре до близу жеље-

вничке станице.

У току борби 14, ноћу М—15 и највећим дијелом 15 октобра, нашој пјешадији уз садејство мотомеханизованих јединица корпуса генерала Жданова, успјело је да, разбије читав главни од„бранбени појас Њемаца на прилазима града и да про до центра града, тј. да избије на трећи од појас не-

пријатеља.

Штаб армиске групе прешао · на Дедиње у Румунску улицу бр. 15.

16 октобар ;

У току овог дана главни задатак натих снага био је, поред продирања ка Сави и Калемегдану, још и уништење њемачке групе јачине око 2500 војника која се пробила у град у реону Вождовца, Ради хитности уништења ове групе, и ојачања наших снага на правцу од Смедерева, ангажоване су три. бригаде

5 дивизије, једна бригада 21 дивизије (2 пролетерска), једна бригада 1 пролетерске (18 пролетерска) и једна бригада 6 пролетерске дивизије. После жестоких посне

ова читава њемачка груца је пот- |

пуно уништена у току дана, у

Главнина 2! дивизије водила је борбе са јаким предњим дјеловима двије њемачке дивизије од правца Смедерева.

Наше јединице заједно са онагама Црвене армије водиле су упорне борбеито; главнина снага вршиљжа је продирање према Сави и Калемегдану; — знатан дио наших снага, тј. шест бригада, уништавао је групу у окружењу у реону Вождовца, и 21 дивизија ојачана једном бригадом 5 крајишке дивизије и уз снажно садејство совјетске артиљерије водила је борбу на прилазима града са главнином двије њемачке дивизије са правца Гроцка — Смедерево. Одбијени су и сломљени сви њемачки јуриши са циљем да се пробију у град. Током овог дана упућена је једна дивизија из састава 12 корпуса, ојачана са још једном бригадом, на правац: с. Бели Поток Авала, ради садејства јединица 21 дивизије и окруживања њемачких снага из правца Гроцка — Смедерево.

1 крајишка бригада 5 дивизије у садејству са мотострељачком бригадом Првене армије заузела је Смедерево и Гроцку и поставила се у реону Врчина.

1 пролетерска диризија уз садејство тенкова, артиљерије и мипера Црвене армије продужила је са напредовањем у граду дуж улица Краља Милана (Маршала Тита) и Краља Алексамдра (Булевар Црвене армије). Предњи дијелови ове дивизије избили су до угла улице Краља Фердинанда (генерала Жланова) и Краља Александра (Булевар Црвене армије) п до зграде „Бата“ у Краља Милана (Маршала Тита) улици. Пошто су бригаде 5 дивизије извучене из града са правца електричне централе ради уништења њемачке групе која се пробила у град, то је 1 дивизија својим снагама преузела њен правац и избила на Дунав.

Јединице 6 пролетерске дивизије водиле су огорчене борбе око зграда министарстава, жељезничке станице и на Чукарици, борећи се за сваку кућу, за спратове, пролазе, бункере итд, Једна бригада је упућена ради садејства У борби за уништење њемачке групе у окружењу на Вождовцу.

Јединице 12 корпуса, без једне дивизије која је упућена према Авали, продужиле су даље надирање преко Чукарице ка жељезничкој станици.

Брзим уништењем њемачке групе у рејону Вождовца ослобођене су знатне наше слате и створени погодни услови за напад и уништење двију њемачких дивизија у реону Гроцка — Болеч. Зато је дио ових снага одмах оријентисан на тај правац.

98 дивизија улази у састав 1 пролетерског корпуса и преузима дио сектора 6 пролетерске дивизије. Води упорне борбе у Штросмајсровој и Сарајевекој улици.

17 октобар

У борбама у граду 1 дивизија у садејству са јединицама Црвене армије постигла је знатне успјехе. Заузела је важно њемачко упориште стари краљев двор и очистила улице: Косовску, Дечанску, Кнеза Павла (29 новембар), Болеслава Бјерута (Књегиње Љубице), Капетан Мишину и заузела нову електричну централу. Остале јединице у граду продужиле су са нападом према жељезвичкој станици и зградама министарстава које је непријатељ чврсто држао и претворио у праве тврђаве.

На Чукарици је заузета црква и још неколико утврђених зграда. Продужене су жестоке борбе за тунел и основну школу.

Јединице 21 дивизије водиле су тешке одбранбене борбе са надмоћнијим непријатељем тј. са 1 и [17 њемачком дивизијом које су имале задатак да по сва«у цијену продру у град и споје се са снагама које су браниле Београд. Под јаким притиском ових дивизија, бригаде 921 дивизије повукле су се на линију: Мали Мокри Луг — с. Кумодраж. Штаб армиске групе за ојачање овог правца, након уништења групе у окружењу, поред једне дивизије из 12 корпуса ојачане са једном бригадом, упутио је још и следеће јединице: једну бригаду 6 дивизије, једну бригаду 5 дивизије и У састав 21 дивизије вратио њену пролетерску 2 бригаду, која је дотле садејствовала 1 дивизији. Овога дана извршене су све припреме за напад који је требало извршити 18 октобра на њемачку групацију у рејону Болеча по следећем: — 4 бригада 21 дивизије правцем: Липовица — Бабин Луг — с. Болеч;

— 5 бригада 21 дивизије правцем: С. Лештани — с. Кремење — с. Болеч;

— 2 бригада 6 пролетерске дивизије правцем: с. Велики Мокри. Лут — Забран — Раскрсница — Болечке Механе;

— 2 пролетерска бригада 21 дивизије са једном тенковском, бригадом Црвене армије правцем: с. Калуђерица — Бабин Луг;

1 крајишка бригада 5 дивизије правнем: с: Зуце — Лозовик; |

11 дивизија на простору Авале, Шупљи Камен имала је задатак да онемогући извлачење непријатељских снага преко комуникације Младеновац — Беоу На отсеку 11 дивизије налазил су се следеће совјетске снаге: до једног дивизиона противтенковских оруђа у рејону Шупљи Камен; једна батерија минобацача 120 мм. и пет „Каћуша“ постављене дуж авалског друма.

Једна мотострељачка бригада Н. А. која је потискивала непријатеља од иравца Смедерева, са главнином својих снага стигла је у рејон Врчина, где је и остала са задатком да спријечи извлачење њемачке главнине у овом правцу.

У другом ешалону на линије Великм Врачар — Мали Мокри Луг — с. Велики Мокри Луг налазиле су се јединице 5 дивизије ојачане совјетском артиљеријом. у

У току 17 октобра активно је дејствовало совјетско јуришно ваздухопловство,

%

које је вршило мит! п бомбардовање њемачке главнине у рејону Болеча. '

18 октобар

одлучујући у београдској операцији. Наше јединице уз садејство дјелова Црвене армије потпуно су разбиле њемачку групацију од двије дивизије у рејону: с. Ритопек, с. Винча, с. Калуђерица, с. Болеч и тиме су створени услови за бржу ликвидацију непријатељских снага у граду, које су након уништења поменуте групације изгубиле и морал и наду на даљи успјешни отпор.

18 октобра у 3 часа уз садејство тенковских снага Ц. А. јачине од једне бригаде почиње општи напад једитица по раније одређеним правцима на непријатељску главмину у рејону с. Болеч.

уњевитим налетом наше су снаге прегазиле њемачке одбранбене положаје и избиле на комуникацију с. Болеч — с. Мали Мокри Луг, гдје се налазила скоро сва техника ове.двије њемачке дивизије, Непријатељ је у првом налету био разбијен и ијелокупна моторизација и тешко наоружање освојено. Њемцима је постало јасно да им је дефинитивно пропао план продора у град и оријентисали су се на извлачење преко комуникације Београд — Младеновац у правцу Обреновца, односно Шапца. Њихово отступање претворило се у право бекство. У циљу гоњења и уништења непријатеља штаб 21 дивизије распоредио је своје снаге слиједећим правцима:

— 2 бригада 21 дивизије правцем: Шшугавац — с. Лештане — с. Бели Поток, са циљем дејства у бок непријатељске главнине.

— 4 и 5 бригада 21 дивизије врше гоњење општим правцем непријатељског отступања између с. Лештана и с. Болеча. · 3

Овим бригадама у гоњењу садејствују тенковске снаге у јачини од једне тенковске бригаде Ц. А. .

— 2 бригада 6 дивизије задржана је као дивизиска резерва у рејону с. Болеч, са задатком да чисти терен. .

— 1 Крајишка бригада 5 дивизије ко-, ја је закаснила у нападу стигла је главнину њемачких онага које су се у нереду, у великим гомилама повлачиле према с. Зуце и Авали. Већ постављена у наступном борбаном порстку она је напала непријатеља са леђа и бочно са свим оруђима тако да га је скоро преполовила. У циљу потпуног окружења непријатеља ова се бригада поставила У продужењу 1 дивизије на линтји: Шу-

Овај дан Сто је

пљи Камен — ИЦиганске Куће — с Врчин. Њемци су бјежали и даље према Ава-

ли са намјером да ту дају отпор и омогуће даље организовано отступање према Обреновцу. На Авали их је дочекала Козарачка бригада 11 дивизије са дјеловима _ мотомеханизованот _ корпуса Црвене армије и одбацила их према Вр-

чину и Шупљем Камену гдје су се на-,

лазиле остале снаге ове дивизије и Црвене армије, У томе часу бој прелази у фазу коначног уништења разбијених њемачких дивизија (1 и 117).

Даље гоњење и сужавање обруча вршиле су наше јединице и то:

— 2 бригада 21 дивизије са 1 тенковском совјетском бригадом са линије: Авала — с. Зуце;

— 5 бригада 21 дивизије са линије: с. Зуце — с. Врчин;

— 4 бригада 21 дивизије са линије: с. Врчин — Циганске Куће;

— 1 бригада 5 дивизије са линије: Циганске Куће — Шупљи Камен.

Двијема последњим бригадама садејствовала је једна совјетска мото-стрељачка бригада која се налазила у рејону с. Врчина.

— Н дивизија са артиљериским дјеловима јачине до једног дивизиона Ц. А. минобацачком батеријом и 5 „Каћуша“ сачекала је Њемце на линији: Шупљи Камен — Авала.

Под силовитим налетом наших снага потпомогнутим _ совјетским _ тенковским снагама и артиљеријом непријатељ. је у току 18 и 19 октобра на простору: Авала, е. Зуце, с. Врчин, Циганске Куће углавном уништен. Само мањи дјелови у јачини око 2500 војника успјели су да се пребаце преко комуникације у правцу с. Рипањ — Обреновац пдје су касније били уништени од јединица 12 корпуса и самог народа. Тупоглава, избезумљена маса фашистичких разбојника, некада охолих и надувених тзв. „Побједника“, сада је тражила спаса у безглавом бјекству кроз јаруге и стрњаке.

Овог дана, тј. 18 октобра настављене су у граду још огорченије борбе, Њемачке снате у граду давале су очајнички отпор са положаја свог задњег од-

еног појаса, не само да би спријечили наше дубље продирање, већ да би сачекали и спојили се са 1 и 117 дививијом, од правца Смедерева. Нарочито жестоке борбе водиле су се око зграда министарстава, жељезничке станице, хотела „Москве“ и палате „Албанија“. Око ових упоришта водила се борба за сваку собу и ва сваки спрат, у подрумима и на крововима. 28 дивизија одбила је снажан напад непријатеља који је покушао да се из града пробије по сваку цену према Топчидеру у циљу да би се спојио са дивизијама које су већ углавном биле разбијене. Јединице 1 пролетерске дивизије очистиле су Вишњићеву улицу и избиле у Улицу Цара Уроша и Краља Петра (7 јула). Нарочито. тешке борбе водиле су се око њемачких утврђених упоришта на Бајлоновој пијаци и за 1 мушку гимназију.

6 пролетерска дивизија заједно са јуришним групама". А. и уз помоћ артиљерије, послије жестоких борби, заузела је све зграде министарстава осим зграде Минист. саобраћаја. Е

Све јединице 12 корпуса оријентисане су јужно од Београда ради дефинитивног уништења разбијених њемачких група које су се повукле преко комуникације у намери да се пребаце преко Саве.

19 октобар Е Бригаде М и 21 дивизије продужиле су са уништавањем--остатака разбијених

на ужем и к Брдо, Шупљи Ка-

У рејону Љуте Стране ликвидирана је и задња група која је покушала да даје организован отпор. Наше чете и батаљони заједно са сељацима околних села проналазили су и уништавали Избезумљене групице емаца — задње остатке двију њемачких дивизија.

У граду су настављене борбе са још већом жестином. ПИ

Јединице ! пролетерске дивизије у садејству са дјеловима Црвене армије 3аузеле су неколико зграда на Теразијама, очистиле улице Браће Југовића и Риге од Фере и избиле на периферију Калемегдана. Оштра борба вођена је за Калемегдан и Завод одеће и обуће.

Јединице 6 дивизије заузеле су хотел „Москву“ и још неколико кућа. у Балканокој улици. У палати „Албанија“ воена је борба за собе и спратове.

28 дивизија вије успјела да ликвидира њемачка упоришта на Чукарици: цркву и школу. Према жељезничкој станици очишћена је Штросмајерова улица до саме станице. У оштрој 6 заузимајући собу по собу заузет је блок зграда Министарства саобраћаја, а затим и жељезничка станица. Вршено је неколико упорших покушаја да се заузме савски мост, али Њемци су давали очајнички отпор.

Јединице 12 корпуса наставиле су са уништавањем преосталих групица Њемаца сакривених по јаругама ни шумарцима. 19 октобар је дан завршних борби за сам град. Заузета су најважнија њемачка упоришта-зграде министарстава и жељезничка станица. Наше снаге продрле су до самог савског моста који је ве био под нашом пушчаном ватром. На десном крилу наши предњи дијелови избили су на Калемегдан. Њемачка одбрана задњег одбранбеног појаса у граду била је углавном разбијена и сломљена.

њемачких дивизија Младице, Водичко мен, |

20 октобар

Под снажним притиском наших снага разбијени су и задњи непријатељски одбранбени положаји у току ноћи 19—20 октобра. Њемци су се пред саму зору 20 октобра са остатком својих снага почели повлачити према савском мосту. Брзим продором наших и совјетских јединиша заузет је мост и онемогућено његово рушење. До 8 часова прије подне ликвидирана су сва важнија преостала упоришта и тиме је Београд био ослобођен. шеке особености м значај Беокгре лске отеран

У вези са београдском операцијом треба нарочито подвући неке елементе који особито карактеришу ову операцију, ни истаћи значај ослобођења Београда и београдске операције за даљи развој наших операција.

Ево који елементи нарочито рељефно оцртавају београдску операцију и истичу њену специфичност,

Прво, силовити налет јединица Црвене армије и наших снага на Београд. Довољно је подвући'да је 4 мотомеханизовани корпус Црвене армије кренуо из Видина (Бугарска) 7 октобра и да је рђавим путевима и уз савлађивање отпора непријатеља стигао предњим дјеловима на прилазе Београда 14 октобра у зору. Дакле он је напредовао, уз борбу, преко 300 км, за седам дана или просечно дневно преко 45 км. У сличним условима тешко је наћи примјера таког брзог напредовања. Сличне успјехе постигле су и једннице наше армије. Оне су напале заједно са јединицама Црвене армије јаке њемачке предње одреде у Младеновцу и ослободиле овај град 12 октобра. По ослобођењу Младеновца наша пјешадија је продужила са гоњењем Њемаца према Београду, напоредо са тенковским и моторизованим јединицама Црвене армије, и заједно са њима стигла пред Авалу 13 октобра. Да би се што прије стигло на Београд борци су се противили да се успут праве застанци ради спремања хране. Наш покрет према Београду претворио се практично у непрекидни јуриш који је почео са полазних рејона а завршио се ослобођењем Београда. То је заиста био прави јуриш слободе.

Други елеменат, сложеност саме операције, у односу на наше раније операције, — која се одражава и у томе што се истовремено водила борба на више линија по дубини, или потпуније речено, што се ова операција састојала из низа посебних мањих и већих борби и бојева, разних видова — напад, уништавање групе у окружењу и одбрана. Тако, трећег дана борбе у граду, тј. 16 октобра, главнина наших дивизија надирала је према Сави и Калемегдану, пет бригада водило је борбу за уништење њемачке групације у окружењу у реону Вождовца, и на прилазима града од правца Смедерева наше јединице водиле су упорне одбранбене борбе са двије њемачке дивизије које су настојале да се пробију у град ради спајања са снагама одбране у граду. Овако сложена ситуација захтијевала је правилно руковођење, брзо маневрисање са расположивим снагама и огромне напоре и јунаштво како борачког тако и командног састава. У овом погледу и наше командовање и наш борачки састав одлично су положили испит, ;

Трећи елеменат који се мора подвући, а који је нарочито дошао до изражаја у овој операцији, јесте, неизмерва мржња наших бораца и руководила» ца према њемачко-фашистичким злочинцима. Чини се, да мржња и жеља за осветом ни у једној ранијој нашој операција није нашла тако потпун израз као У за ослобођење Београда. Тежња да се непријатељ уништи и жеља за осветом за сва њемачка учињена недјела, уништавања и масовне покоље и Крагујевцу, Краљеву, ва Бањици, Јајинцима и другим мјестима широм наше домовине, увећавала је снагу и узлизала храброст наших бораца, Та племенита мржња према непријатељу, и тежња

за њеповим уништењем, извирала је #з огромне љубави према своме. народу и сазнања о страшном терору и патњама којима су били подвргнути наши народи о ране окупатора.“ у У побвево рака подвући чињеница да су и народ Шумадије, а још више грађани слободареског Београда, према свог јим моћима, доста доприпијели ослобођењу наше пријестонице. У току покрета наших једилица према _Бесотраду велики број младића, дјевојака и стари јих, прикључио се нашим јединицама. Тако је наш покрет за ослобођење Бео“ града и по суштини и по форми имао облик општенародног похода. _ Грађани Беопрада прихватали су рањеве борце наше и Црвене. армије, склањали их на сигурна мјеста, проводили наше јединице и одељења погодним пролазима, давали податке о непријатељу и учествовали, понекад и без оружја, у обрамуну са непријатељем. Како је који кварт. Београда ослобађан, тако су се масовно стотине и стотине грађана Београда, радника и интелигенпије придруживале нашим јединицама. Када су наше јединице по ослобођењу Београда, након из“ вјесног предаха, кренуле на сремски фронт неке од њих биле су попуњене ва преко 3009. 'Слободарски Београд може бити горд што је и у овим одлучујућим часовима своје историје остао вјеран својим славним борбеним традицијама. Ако би београдску операцију схватили и као пробу до тада постигнуте ратве спремности наше народно-ослободи= лачке војске, овлађивања разним видовима борби, чврстине, храбрости и и држљивости, онда можемо слободно рећи да је наша млада народно-ослободилачка војска у том погледу положила испит са изванредним успјехом. Зато за београдску операцију можемо рећи да је она блистава круна наше трогодишње борбе; потврда нашег мајсторства у примјени партизанске тактике; доказ о савладаној вјештини у борбама за насељена мјеста; савлађивању утврђених реона са релативно оскудиим средствима и мајсторства у вођењу ноћних борби. Она је потврда успјешне примјене наших искустава из борби вођених за утврђене прадове као Бихаћ, Јајце, Ливно, Прозор и друге, Захваљујући томе што су наше јединице мајсторски примјењавале та стечена искуства, наше стрељачке дивизије биле су у могућности, иако са слабом техником, да славно и у потпуности изврше своју задаћу која им је намијењена као пјешадији.

То што су наше јединице успјеле да у овој историској операцији часно испуне постављене задатке, као што су испуњавале и у свим ранијим и каснијим операцијама, без обзира на њихову тежину, заслуга је наше славне Комунистичке партије која је своје синове учила херојским подвизима, и мудрог и одважног

руководства нашег Врховног команданта друга Тита. У борбама за ослобођење Београда је-

динице Народно-ослободилачке војске и

једишице Црвене армије имале су под-

једнако важне улоге и једнако су до

принијеле ослобођењу главног града. Као што су мотомеханизоване јединице Црвене армије, тенковске и артиљериске славно и у потпуности извршавале за-

датке који су им као таквим постављени, тако су н наше строљачке дивизије славно и у цјелости извршиле постављене задатке као пјешалија. Наше задинице као пјешалија и снаге Црвене армије као артиљернске, тенковске и

инжењериске јединице савршено су се допуњавале, ни само кроз те заједничке успјехе и напоре извојована је заједничка београдска побједа.

Војно-политички _ значај ослобођења Београда далеко премашује оквире једне операције. Ово ради тога што је ослобођење Београда једна од великих историских прекретница наше Народноослободилачке борбе. Ослобођење Београда се свестрано одразило како у погледу „начина даљњег нашег ратовања, тако и у политичком погледу, у вези стварања и јачања наше народне власти, а такође и у економском погледу, Подвући ћемо неколико елемелата који дају нарочити значај ослобођењу Беое града и београдској опергтији.

Ослобођењем Београда наша Народноослободилачка војска по први пут од почетка рата добија чврсти и повеза“ ни фронт, своју стратегиску основицу и административне базе. Добија сигурну позадину у смислу мобилизације људства за попуну Армије као и осталих материјалних средстава пуних за вођење рата. у толико више што је одмах по ослобођењу Београда наша економска бава проширена и на знатан дио Војводине, економски најјаче области наше државе, која је била од великог значаја за наше даље ратовање.

Ослобођењем Београда прекинута је главна магистрала Солув — Београд Будимпешта, која је била од животног значаја за њемачку јужну групацију, и то на њеном најосетљивијем мјесту У Београду. Тиме су све непријатељске онаге јужно од Београда набачене на црногорско-босански масив и касније, У току даљег извлачења, углавном уништене од стране јединица наше Ш и ЈМ армије, Тако је спријечено да ова њемачка групација удари у бок и леђа Ш украјинском фронту, чиме су створени услови за брже напредовање снага Црвене армије према Мађарској и Аустрији н уједно брже ослобођење наших народа и прекраћивање њихових патњи.

За нашу Народно-ослободилачку војску београдска операција ама посебан значај у томе што су наше јединице тада први пут садејствовале Шрвеној армији, као најсавршенијој и најмодернијој Армији данашњице. Кроз успјелу праксу садејства са артиљериским и тен ковским јединицама увидјели смо значај садејства родова и видова оружја у великим и сложеним операцијама. По ослобођењу Београд ми смо добили од Црвене армије и огромну помоћ у техници: авијацију, топове, возила и друга оруђа, као и помоћ у инсто»укторима да

2

(Наставак на четвртој страни)

|

== аи >