20. oktobar

у : У (.

+

НЕ У И Де

~

ти

И

| ЗБОГ НАШЕГ НЕХАТА ЧЕСТО

_ „И новац пропада на сметлишту

их

!

УДИТЕ се, откуда новац на

сметлишту% Чудио се и мој у-

правник мензе. Но то му није сметало да искуване кости и даље баца на сметлиште. Почиње да вас занима даља судбина костију Смеће их затрпава. а комшиски пси немилице развлаче. И више ико нема од њих користи. А користи може да буде. Увидео је то врло брзо и мој управник. И то у часу када му је устребало туткадо, а туткала нигде није било. И Ви се сигурно питате — зашто нема туткалаг Помоћи ћу вам да нађете одговор, И када будете много што-шта сазнали, можда ће вам бити лакше да на ствари које пропадају због нехата, гледате другим очима. | _ Отпадак — извор сировина _Око великих, озиданих котлова, штуштала је пара. Помоћу ње, метална утроба громадних постројења „верила" је свој „оброк": масу издробљених костију. Улогу желудачног сока, преузео је на себе — бензин, који је (пошто се лако испарава, издвајао из костију сву масноћу. Нешто даље, у нарочитим казанима, искуваване су ко сти, да би се из њих добила лепљива маса. У дугом низу плитких судова, смеса се хладила. Радници су је резали ножевима што личе

на грабље без дршке и слалиу сушницу, где су таблице мрког туткала добијале своју завршну

„физиономију“. с Около су била складишта са брдима коштане сировине и врећама коштане крупице. То су отприлике главни уређа“ ји и сировине погона за производњу техничких масноћа, туткала и тнојива, у саставу земунског предузећа „Милош Мамић".

Занимљиво је сазнати од стручњака — шта се све добија из оглодане кости, тог презреног отпатка, за који многи од нас не могу ни да претпоставе да је извор читавог једног богатства! У индустриској преради, из костију се екстракцијом издваја масноћа, која се примењује у индустриске сврхе, нарочито за производњу сапуна. Из ових „обезмашћтених" костију вади се затим туткало. Коштано туткало претставља сировину, неопходно потребну столарству, дрвној, грађевинској и другим индустријама. Нарочито одабране, цевасте кости, користе се за израду коштане дугмади. А све што преостане као неупотребљиво 33 индустрију самеље се у коштано брашно и постаје врло добро домаће фФосфатно ђубриво. Велика моћ ђубрења коштаним брашном, огледа се у побољшању садржајем "фосфорне киселине, креча и магнезијума, Коштано брашно служи и за израду туткалисаног креча, који претставља изврстан витамински додатак сточној храни.

Сакупљање није ефикасно

За нас лаике, кост је — кост! За стручњаке из Градске кланице, кост може да буде индустриска и неиндустриска. Има ту још доста занимљивости. Многи од нас нису знали да квалитетно месо садржи 26 — 287 костију. Када се у одељењу прераде меса заклана стока „пандлује", то јест — када се месо одваја од костију, добијају се две врсте коштаних отпадака: беле кости, погодне за разне супе и чорбе и — индустриске кости. Само у Току једног месеца Кланица испоручи фабрици туткала око 35 тона индустриских костију, док око

350 тона оде за то време са месом,

на тржиште.

Један делић те количине сакупи „Отпад" који уз сарадњу „Градске чистоће" обавља овај посао. „Отпад" испоручи месечно 70 тона сирових и куваних костију. Тек кад извршимо упоређење ових цифара, видимо да велики део костију остаје неискоришћен! Количина од 70 тона коштаних отпадака, преради се у фабрици за непуних шест дана, пошто фабрика може да преради дневно по десет тона сировина.

Костију има доста. На сваком жораку наћи ћемо их неискоришћене и расуте. Оне се могу сакупљати у свакој кући, у сваком домаћинству, Па иако су ови извори многобројни и богати, наша хемиска индустрија оскудева још увек у костима за прераду, јер се њижовом прикупљању не посвећује довољна пажња. По једној „незваничној" статистици, у нашој земљи се искоришћује свега 8%' коштавих отпадака. Остатак пропада немскоришћен. То значи, да сви на-

анимеа

Х А Х

чини и акције сакупљања нису довољно ефикасни. Због тога ни фа. брика у Земуну не ради пуним капацитетом. |

Један предлог

КАКО обезбедити довољне сировинске базет Како побољшати сакупљање кос.ијуг Одговорити на та питања значи — теориски решити једно од горућих питања наше хемиске индустрије,

По свим већим зградама требало би устројити лимену канту. у коју би сви станари бацали само коштане отпатке. По мензама би за те сврхе могао да служи једн већи сандук. Редовно сакупљање, (ради се о сировини која се брзо усмрди) требало би да организује „Отпад“ Важан задатак имали би рејонски центри за сабирање. Рејонску ба-

-"зЗу претстављао би бетонски базен

или велики сандук са поклопцем постављен у сваком рејону. Сакупљање би по кућама могли да врше и разна лица, која би се за овај посао материјално заинтересовала. пошто би по сваком килограму сакупљених костију добили извесну новчану провизију.

Тако организованим прикупља“ њем отпадака, осигурале би се нашој привреди довољне количине сировина, од којих често зависи производња многих грана наше ин-

дустрије. ' Е. Павелкић

Предузеће локилне ИНДу_ стрије но зпостају у новршењо плинови

АО и сваке године предузећа ло-

калне привреде Београда иду у ко-

рак са колективима републичке и савезне производње. Истина, због недостатка многих неопходних сировина, њихови производи донекле изостају за производима предузећа која имају првенство у снабдевању.

У статлрском предузећу димир"

То је млади колектив. Тек пуни прву гедину свога постојања, али, листа успеха је дуга, врло дуга. Кад погледамо бачве, бурад, кухињски намештај и дстало, из првих месеци рада и оно што са данас израђује, јасно нам је зашто овај колектив има толика признања и пехвале. Постигнут је врло добар квалитет израде, а за сваку похвалу је и тежња да он буде још: бољи.

У предузећу .„Градимир" сви говоре о Погону број 5, у коме раде сами ученици. Под надзором најбољих мајстора и калфи, они се спремају да достојно замене своје старије другове. Досад су већ мното научили, Велики број оспособљен ја за самосталну монтажу ормана, на којима сад утлавном највише раде. Готови производи не разликују се уопште од оних које раде прави искусни мајстори.

Још од оснивања предузећа поклоњена им је велика пажња. Да би једнога дана, кад сврше своје школовање, постали добри стручни радници, одвојени су олмах у засебно одељење. Сваки ученик има своју тезгу за којом ради и то много доприноси озбиљности са којом се учи занат. И такмичење је овде најживље. Прелазна заставица свакодневно прелази из руке у руку. Онај који је губи одлучно се зариче самом себи да ће је ускоро опет имати.

Ларлесет петог новембра колектив „Градимир" изврштио је међу првима у локалној привреди свој годишњи _ план. На тај начин колектив је ушао у ред најбољих предузећа, не само Београда, него и целе Србије.

„тра-

Голитшњи план извршен 115 дана пре рока

Колектив кожарског предузећа ,,29 новембар", од пре кратког времена ради као локално предузеће. О томе са највећим задовољством говоре и радници и руководство, јер сада се производи углавном за задовољење потреба широке потрошње, што ће у многоме обогатити тржишта артиклима кожна галантерије. Када би се савладала тешкоћа око наса ке метални мо к Ф ) 1рача — радило би се скоро без икаквих тешкоћа, Овако, не може да се постигне асортиман, који је потребан великом граду.

Упркос обимном плану, који је у првом полугођу непрестано повећаван, предузеће је 5 новембра, 15 дана пре рока, извршило годишњи план. Несумњиво је да су добро организоване бригаде и правилна расподела радне сната били одлучујући за победу. Истицање дневних резултата У такмичењима, похваљивање најбољих радника, учинили су да се сви трудбеници живо заложе за извршење и премашење задатака. Резултат ових напора је дуга листа радника које управни одбор предузећа предлаже Президијуму Народне скупштине Србије за одликовање. Имена познатих вишеструких ударника налазе се на челу листе.

и фабрика ножева „Мартизан" — Земун извршила је годишњи план

Треће предузеће локалне индустрије Београла, које је завршило задатке четврте планске године, је фабрика ножева .„Партизан" из Земуна. Због 06јективних околности — недостатка сирствина, предузеће није постигло жеље. ни број нових производа. Да због тога на би подбацили у извршењу плана, радили су за потребе Армије,

Чињеница да је годишњи план извршен 34 дана пре рока, морала би да помогне сређивању организационих прилика у овом колективу.

АКО НЕЋЕ МУХАМЕД БРЕЈУ ...

Већ три месеца позива Народни Фронт складиште Хемиске индустрије НР Срби ца, које су сакупили члизнови Фронта

27 _-> Ф,

4

0

Седмог рејона централно је да преузме око 5.500 флаши-

( | Ево нас, чикице! Хоћемо ли и данх оперемо н пошаљемо апотекама...

2

,

—— САНДУЧИЋИ —

ЗА ПРЕДЛОГЕ И ПИТАЊА

могу се боље користити,

РАДСКИ одбор Народног фрон-

· та направио је сандучиће за

предлоге и питања за све основне организације

Они су раздељени пре два и по до три месеца. а како стоји са њиховим коришћењем7

Они до сада нису одговорили својој намени. Ово долази у првом реду због немарности одбора основних организација. Да погледамо неке примере.

У Четвртој и Двадесет трећој 0" сновној Четвртог рејона нема ни трага од сандучића, У Двадесет првој основној организацији истог рејона старо сандуче лежи са одваљеним дном у једном углу, све прекривено прашином. Кажу да је скинуто пре три месеца. Двадесет и пета основна Четвртог рејона имала је истакнуто сандуче око два месеца и нико није убацио у њега ни критику ни предлог. Пре десет да“ на неко га је украо са зида, и ништа није учињено да се набави друго. У Тридесет другој основној Четвртог рејона сандуче већ месец дана служи као постоље за радиоапарат. У току два месеца његове употребе нађена су само два писма која је требало да буду спуштена У поштанско сандуче. У Шеснаестој основној Шестог рејона сандуче је урезано на вратима већ неколико месеци. До данас у њему није нађен ни један предлог.

Седма основна организација Четвртог рејона и Осма основна Трећег рејона у изузетак. Ово исто важи и за Једанаесту основну првог рејона. У њиховим сандучићима има доста примедби и предлога. Но и овде се коришћење сандучета у великој мери своди на доставе народној инспекцији са знатно мање питања и предлога из рада Народне власти и одбора основне организације Народног фронта. У Седмој основној Четвртог рејона сандуче служи и за-везу између одборника као и за достављање разних извештаја. Готово нигде не постоји натпис за шта сандуче служи.

Да би се грађанима омогућило да дају критику и предлоге на рад властии Фронта каоим из осталих области живота, успостављени су сандучићи које је добила свака основна организација. Натајначин сви грађани добијају могућност да, иу времену између конференција и састанака, дају своје мишљење и предлоге по појединим питањима. Са друге стране, одбори добијају јаснију слику шта интересује чланове Фронта у њиховој организацији. Остаје питање како учинити да се сандучићи правилно користе,

Одбори основних организација треба у више махова да објасне грађанима за шта служе сандучићи и резултати свакако неће изо-

Међу члановима Фронта Јатаган- Мале

„АКО НијЕ КОД КУЋЕ ОНДА ЈЕ

У ОСНОВНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ...“

близини Јатаган Мале налази се Двадесет и пета основна организација Трећег рејона. Састав становника на њеној територији необичан је: поред Срба, ту живи близу шест стотина Цитана и око три стотине муслимана и Шиптара. Та средина, која није знала у капиталистичком поретку за култур“ ну разоноду и уздизање, тек је 0живела када су у том крају створили прву библиотеку, одржали прву приредбу и почели са учењем првих слова наше и шиптарске азбуке. То је почео Фронт — људи

· Двадесет и пете основне организа“

ције, И успеси су се ређали. И до реорганизације и после реорганизације. .

Нарочито после реорганизације посвећена је велика пажња политичком и културно-просветном раду. То постаје сталан, систематски начин зближавања људи у Фронту. А тако раније није било. Поред предавања у групама и за читаву основну организацију, одржава се у основној организацији курс Историје КИЈ, док се већ сада ради на оснивању дебатног клуба. који би обухватио, већ у почетку, око се дамдесет људи.

Политички рад код њих има за циљ, сем упознавања грађана са догађајима у свету и политиком наше земље, и сузбијање појава нерада физички способних људи у

Једно добро постављено сандуче

стати. А да до сада није био довољно објашњен циљ њиховог постављања на просторије организација, говори и то што су у њима редовно налазе писма којима је место у поштанском сандучићу.

с. т.

Једна прека потреба Београда

Просторије за здравствене установе не смеју служити у друге сврхе

има доста зграда које су биле пре рата у склопу здравстве-

них исоцијалних установа Београда, док се данас користе у административне и друге сврхе. Уз тоби се могло додати да су све те зграде рађене специјално за болничко лечење. Нарочито је важно навести да је унутрашњи уређај и распоред просторија грађен према потребама модерне здравствене и санитарне службе,

Узмимо, на пример, три зграде које су некада припадале Братинској блатајни и у чијој је операционој сали била смештена менза Министарства рада ФНРЈ — близу две године. И сада просторије ове зграде испуњава Министарство рала ФНРЈ и Министарство правосуђа НР Србије. У другој згради, у чијим се горњим спратовима налазе приватни станови, ослобођена је операциона сала од мензе, док неколико болничких соба стоје празне и неискоришћене. Само неке просторије користе двадесет курсиста Комитета народног здравља. Њиховим исељењем добио би се читав један спрат, а смештајем неких лекара у лруге станове, и приземље ове зграде. Враћањем троспратне зграде Братинске благајне, што је једино могуће исељењем наведених министарстава, здравственој служби Београда учинио би се велики допринос. То би допринело бризи, лечењу и широј контроли здравственог стања наших људи. Премда већ више времена менза не ради у операционој сали, ипак у том делу зграде, у тим просторијама, новим, необично пространим и очуваним, већ шест месеци нико не борави, док су ходници зграде испуњени грађевинским материјалом и ђубретом. Није погрешно нити случајно речено да та зграда претставља најлепшу и најуређенију здравствену установу коју је Београд имао до сада.

Исто тако, зграда у Улици Московској број 57, која је пре рата била породилиште, реновирана је после рата. Повереништво здравља и социјалног старања извршило је те поправке, јер је зграда пострадала од бомбардовања. Накнадно је додељена у административне сврхе. Исти је случај са великом зградом код Пионира, која је грађена и завршена уочи самот рата за немоћне старце и старице, Још би могли навести и болницу предратне Београдске трговачке омладине. близу садашњер стадиона ПЛЛА коју је Војна болница узела за пластичну хирургију. С обзиром да пластична хи· рургија Војне болнице не користи

пун капацитет ових просторија, могло би се за Војну болницу наћи друге просторије, а ове вратити у састав здравствене службе града Београда. Још једном треба истаћи да су све ове установе биле пре рата, по броју становника у много мањем Београду, у оквиру здравствене службе. Како је немогуће брзо подићи нове болнице и друге установе, а развој Београда диктира проширење здравствене службе, то би требало пре свега, укључити ове зграде, у којима су раније биле здравствене установе, у садашњу мрежу здравствене заштите.

Решење овога проблема претстављало би велики допринос здравственој служби Београда — здравственој заштити његових грађана, В. В.

њиховој средини. Нарочито се ус> пело у ломљењу учаурених идејасуботара, откривањем њихових састанака и упознавањем садржине разговора на таквим састанцима. Феронтовци су их позивали себи и износили им штетност, неоснова“ ност и непостојаност таквих погледа на живот и друштво.

У свим задацима важна је масовност и квалитет рада. Кроз групе је убухваћено близу 800 људи. На ширим предавањима и конференцијама присуствује до 300 грађана. С обзиром на квалитет састава одбора основне организације, радило се и на теоретском уздизању његовог чланства.

Просторије Двадесет и пете ос-

новне организације отворене су свакога дана од 16 до 23 часа. То омогућује људима да се састају,

читају новине, избегавају хаване, упознају се међусобно и више разговарају о потребама њиховога краја. Зна се: „У основној организацији наћи ћеш га ако није код куће". То је уствари клуб Јатаган Мале.

Необично је развијен, у тој средини, забавни живот и културнопросветни рад. Ту редовно, са пуно интересовања, како од стране Цигана и Шиптара, тако и од стране Срба, вежбају и раде чланови музичке и фолклорне секције. Ових дана покушаће се и са стварањем дилетантске групе.

ПРЕГЛЕД ЗНАЧАЈНИХ СПОЉНО-ПОЛИТИЧКИХ ДОГАЂАЈА ТРИДЕСЕТ ОСМИ УПОРЕДНИН

поново у центру пажње

Тридесет осми упоредник, који је делио Северну од Јужне Кореје, добија сада поново свој пуни војни и политички значај: одлука читавог корејског сукоба може зависити од тога како ће се развијати војне операције на том делу корејског ратишта у тренутку када, као што се сматра вероватним, кинеске и севернокорејске јединице пренесу фронт на ову линију, одакле је пре скоро пет и по месеци и започео сукоб.

Преокрет у корејском сукобу који је настао масовним учествовањем у борбама великог броја кине-

ских дивизија (Оетин је прекјуче.

У Политичком комитету тврдио да их има тридесет) показао је да исход корејског сукоба није више зависан само од операција на фронту, него је постао директно везан за дипломатску активност која се нагло разгорела чим су кинеске трупе прешле у противофанзиву и нагнале на повлачење Макартурове снате. Озбиљност ситуације одмах је схваћена у пуној мери како код одговорних државника тако и код широких мгса, које су дубоко заинтересоване да се овај сукоб ликвидира и да се човечанству обезбеди мир. Можда се негде и претеривало У оцени ситуације, у изјавама и званих и непозваних било је свакојаких предлога, али једно остаје: решење корејског сукоба може се наћи само у одлукама Уједињених нација и нР Кине, односно у њеном расположењу да припомотне мирном регулисању овог питања, не дозвољавајући да сесукоб прошири и ван граница Кореје.

Озбиљност ситуације осетила <е у свим западноевропским државама, нарочито у најзаинтересованијим — Енглеској и Француској. Разни коментари почели су да се доносе, али један тон је био свима њима заједнички: потстицај да одтоворни државници учине све како би се избегло проширење сукоба. У Великој Британији је одржана парламентарна дебата и под притиском посланика своје сопствене партије, који су захтевали да се по сваку цену пронађе решење за

Из главних градова република

Изграђен је

У Љубљани се изграђује нови велики фискултурни парк, који ће у многоме решити ледостатак спортских објеката у Словенији. Фискултурно друштво Железничар приступило је изградњи нових фискултурних уређаја, који ће одговарати најмодернијим _ спортским начелима. Пре кратког времена, завршен је и

ноб фтутбалсви стадион “ Љубљани

девет метара, на који може да стане 30.000 људи. Поред футбалског игралишта, унутар стадиона, изграђено је и пет тркачких стаза. Будући фискултурни парк имађе јулш и резервно футбалско игралиште, клупске просторије, модерне гардеробе, игралишта за одбојку, кошарку и тенис, затим летњи и зимски

предат на употребу футбалски стадион са трибином која може да прими три и по хиљаде гледалаца, Око игралишта подигнут је насип висок

— се.

~

базен за пливање са уређајима за скокове у воду, велику гимнастичку салу, спортски хотед са 150 постеља и низ других мањих објеката,

Ур

при

"дна линији спољне политике Југо-

Претседник одбора основне организације друг Маслаћ, мисли, да би по појединим питањима из рада народних власти требало одржати саветовање са активистима Фронта и на тај начин довести их у непосредну дискусију о раду њихових претставника. Они су одржали свега један збор бирача зл неколико месеци, али су мишљења да би их требало сазивати бар једанпут у два месеца. Ова основнх организација намерава да се договори са својим одборницима па да, не чекајући директиве рејонског Народног одбора, прикупи грађане на збор бирача и чује њихова мишљења. У овој разноликој средини велика заслуга за успешан рад Двадесет пете основне организације припада другу Маслаћу, који је поред дужности претседника основне организације и члан партиског комитета на свом факултету. Истиче се као уредан и вредан студент машинске технике. Његовим примером треба-

ло би да пођу и остали студентичланови основних фронтовских ор-

~

ганизација Београда.

миран споразум са НР Кином (тај захтев су енергично подупрли и посланици опозиције), Атли је натло одлучио да пође у Вашингтон и да у личном разговору са Труманом расветли став Британије

Пре него што је пошао посетио га је француски претседник владе Плевен који је изнео Атлију став сФрранцуске И интересе које она настоји да заштити у овом сукобу.

УУ Вашингтону је већ одржано неколико састанака између Трумана и Атлија. Саопштења о њима врло су оскудне садржине, али се према извештајима из кругова блиских овим државницима да наслутити да је у основним питањима постигнута сагласност. Они су се споразумели, према Јунајтед-пресу, да не попуштају у своме ставу да борбу у Кореји треба водити до краја и да истовремено треба ојачавати снате на западу Европе, у оквиру Атлантског пакта. =

У међувремену, предлог шест земаља да се донесе одлука „о интервенцији кинеских трупа у Кореји", одбачен у Савету безбедности зато што је делегација СССР ставила вето, изнет је пред Политички комитет, и у њему је већ почела диокусија. Остин је већ одржао говор, оштро осуђујући кинеску владу и владу Совјетског Савеза која не само не доприноси смиривању ситуације, него настоји да разним, чак и процедуралним смицалицама омете дискусију о овом питању и доношење одлуке којом би се кизнеска влада присилила да повуче своје снаге из Кореје. Дискусија у Политичком комитету одржава се у прилично напетој ситуацији, делегат јужнокорејске владе такође присуствује разматрању овог питања, док је делегат НР Кине напустио седницу.

Међутим, од веома озбиљног је значаја дипломатска активност која се води у Лејк Саксесу и Флашинг Медоу, али ван званичних састанака. Индиски делегат Рау, који према извесним информацијама ради по налогу претседника Нехруа, а вероватно уз сагласност делегација Велике Британијеи САД имао је неколико састанака са шефом кинеске делегације Вуом. Рау је поднео предлог да се кинеске трупе повуку уз обећање Уједињених нација да ће се поштовати интереси НР Кине стварањем „тампон-зоне". Ву је послао овај предлог својој влади, али одговора још није добио, мада је већина делетата скептички расположена у погледу садржине одговора. Међутим, развој и војне и политичке ситуације учинио је већ сада овај предлог застарелим, Зато је дошло до новог покушаја да се нађе споразумно решење,

Тринаест азиских земаља упутило је апел кинеској влади да изда тероглас о томе да ће се њене трупе зауставити на тридесет осмом упореднику како би се дала могућност за мирно решавање овог спора и окончавање сукоба који већ скупо стаје корејски народ у чије је име поведен и да би се избегле све мотућности аа проширење овог рета И на манџурску територију. Овом предлогу придружиле су сем многе друге земље, а колики му се значај придаје види се и из тога што су Труман и Атли одложили доношење дефинитивних одлука 0 свом даљем ставу према кинеској Влади док се не сачека кинески одговор. Југословенска делегација, досле-

славије и тежњама наших народних маса да се предузму све мере како

би се очувао светски мир, и У дебати по предлогу шест земаља у Савету безбедности и у Политичком комитету подржава овај пред- | лог који иде за тим да се што пре оконча рат у Кореји

чисти 17