20. oktobar

1 ичком и кул- | у. Данас доносимо

Јаше основне организације ало се као неопходно потреббор стално прати политимчи догађаје, како у вемљи та» странству. Јер на тај начин вилно руководити политичсупротстављати се сваком обавештавању грађана и у-

ти их са свим актуелним пита_која их интересују, На тај начин 2 бегава она необапештеност чланова рронта, која по негде дуго траје, Илко е речено да одбори основних организаија не треба да одржавају састалко У РД одређено време, већ да се састају се за то укаже потреба, баш из разлога одбор наше основне оргагизације одржава састанке једанпут пено, а уколико је то неопходно, онда ише пута. Оваквим радом ми смо из шавали благопремено своје задатке, омогућује члановима одбора да ство_ре план рада за извесно врем> и да "предвиђен рад ускладе са осталим личним и друштвеним обавезама. А и то г решено на основу искустава. Изненадно обавештавање и заказивање разних састанака, и поред најбоље воље _ чланства, доводило је често до њихове __ непосећености, Јер они, који би требало а присуствују састанцима обично су «ли спречавани другим пословима. А редовно одржавање састанака одбора 5. мновне организације, уз присуство свих чланава одбора, најважнији је предуслов за услешан рад.

__ Последњом реорганизацијом Народног

фронта укинути су готово сви активи У основним организацијама. Сада цело-

7 р: АДИО индустрија „Никола Тесла"... 5 Рад је у току. Покретна трака поЕ лако клизи носећи делове за радио ___ пријемнике. Апарат се полако саставља да би на крају траке био потпуно завршен., У одељењу за испитивање и контролу прегледају се готови пријемници. На крају добију кутије, иду на паковање... У свим одељењима је живо. Ради се пуном паром. Г Али, сирена!... Знак за узбуну. Сигурно је „опасност од напада из ваздуЕ ха". Јединице ПАЗ-а из предузећа убрзо су изишле потпуно опремљене, Пповукли су се на одређена места. Рад у предузећу је обустављен, Трака је стала. Радници брзо одлазе у склоништа. Тада је било тачно девет часова, а већ десетак минута доцније налетели су „не пријатељски авиони". Бацили су „бомбе". Ено, горњи део зграде оштећен је. Једна ,„бомба'" пала је веома близу.

Опет сирена... „Авиони" су се удаљили. Престала је узбуна. Јединице техничке службе одјуриле су... Понели су и (алат. Опрезно су пришли „рушевини" и почели рашчишћавање. На месту несреће нађено је неколико „рањених" Штаб ПАЗ-а обавештава екипе санитетске службе, који су са носилима убрзо стигли на место. Газа, завоји... „Рањени" су одмах превијени. Пренели су их на носилима у секторску станику где им је указана прва помоћ.

а опет знак за „непријатељски

Није дуго потрајало, узбуну. Примећени су извиђачи". Али овога пута изашле су само јединице ПАЗ-а док су остали, не прекидајући посао, и даље Радили. Екипв службе ПАЗ-а биле су у приправности. Штаб је обавештен да су „непријатељски авиони" на помолу. Дат је знак за опасност. Већ се чуло брујање мотора. Појавили су се „непријатељски бомбардери" у пратњи „ловаца". Овога лута поред разорних бачене су и запаљиве „бомбе". Почео је да куља „дим" кроз прозоре. „Пожар". Зграда је у опасности. Пожарна екипа упутила се згра ди. „Ватра" на степеништу пресекла им је пут, а горе... налазили су се чувари погона. Требало је предузети хитне ме. ре да се спречи опасност, не само ради оштећења предузећа, већ и да се спасу животи људи који су били горе у згради — немоћни да било шта ураде.

на позив предузећа у помоћ су стигли ватрогасци друштва Петог рејона. Под веома тешким околностима, пробијајући са кроз „дим" дошли су на трећи спрат.

вих дана одржавају се у Београду годишње скугштине организација Савеза бораца. Ова организација има веома важан задатак

васпитавања људи на традицијама Н дилачке борбе и наше Армије. Због

љање историског материјала из илегалне борбе и ; борбе против непријатељских офанзива у центру

рада организација Савеза бораца, У овом ==

време окупације.

та Ј ЕДНОГ јулског дана 1941 године

Саше, ученика осмог разреда Девете мушке тимназије његов друг Јоца Гајгер. Био је насмејан

и сав замазан по лицу. — Шта је Јоцог Има ли што важ ____ = Хајде, брзо!

тура. Морамо и ми да пожуримо,

У доносимо један део прикупљеног историског материјала из рада у Београду за

купним радом непосредно мишљења да ће, услед укидања актива знатно ослабити рад, јер је смањен бро, "активиста. Међутим, код нас се показало, иако смо имали све активе, да је

успех неког одређеног задатка био обез- |

беђен само онда кад је у његовом извршењу учествовло цео одбор а не само актив који је, према организационој структури остваривао тај задатак. Још пре реорганизације ми смо сав рад остваривали активношћу читавог одбора, Уз помоћ актива и осталих истакнутих чланова Народног фронта.

Ако кажемо да смо успевали са извесним задацима, то не значи да су наши састанци били посећени онако како би се то желело, Узрок је томе неактивмост, немаран однос баш оних људи, У имају изграђен политички дух и чији би улазак у живот основне оргапизације утицао и допринео омасовљавању, ангажовању и побољшању рада у основиој организацији. Већ смо почели, разним формама рада, да такве чланове приближавамо, и у разговору са њима да им објашњавамо потребу и пужност њиховог учешћа у раду Фронта.

Да би решили благовремено прикупЉање чланарине, ми смо организовали такмичење између групних благајника. Догађало се, док такмичење није почело, да поједини благајници паше организације, тек пред крај месеца, прикупе чланарину и доставе је благајнику основне организације, Данас се више не ради о томе да се чланарипа прикупи до одређеног рока, већ ко ће први, а ко други, да је преда. Јер, нико не жели да буде трећи или четврти, иако наша организација има једанаест група. Али, и поред тога, она се путем такмичења много раније прикупи и преда рејонском одбору Народног фронта,

Јова Стојановић секретар Шесте основне организације Народног фронта Седмог рејона

Са вежбе (еданица ЛАЗ-а Пешо рејоча

»ПОЖАР« ЈЕ УГАШЕН...

Шмркови су ступили у дејство. Крајњим залагањем, ватрогасци су успели да лоКализују пожар". За то време друга група је намештала справе за спасава-

ње. Низ један прозор пуштено је уже, а низ суседни платно. Убрзо, на прозору се појавио дечак — прилично уплашен

— сео је на ивицу прозора и пустио се

Ватрогасци „интервенишу"

низ платно. За њим други, трећи. следњи се сјурио низ конопац,

·. Чо-

Повређених од „ватре" није било. Престали су и шмркови. „Пожар" је угашен. Командир јединице ПАЗ-а поднео ја извештај да је опасност отклоњена, као и о „материјалној штети" која је нанета предузећу. ј

Поред предавања о мерама противавионско заштите, Отсеци ПАЗ-а при ре јонима спроводе и практичне вежбе. Једна од таквих је и ова у Радио индустрији „Никола Тесла" у Петом рејону. „Непријатељски авиони", „пожар'", ,.рушевина", „рањеници"

али јединице ПАЗ-а...

су замишљени, оне нису. Биле су ту. Радници овсг предузећа укључу-

јући се у екипе ПАЗ-а заједно са осталим трудбеницима моћ наше земље,

јачају одбранбену

ародно-ослоботога је сакуп-

цери показује на

ушао је код

Е уководи од· _ бор основне организације, и чују се

Сарачко одељење прво је испунило план

Једанаест лана пре рока

ПРЕДУЗЕЋЕ »СПОРТ« ОСТВАРИЛО СВОЈ ГОДИШЊИ ЗАДАТАК _

ога, двадесетог децембарског да-

на, у великој, белој згради пре-

дузећа за израду спортских

реквизита „Спорт", кроз сва одељења струјао је шапат.

Данас завршавамо годишњи план — говорили су радници обућарског одељења, док су њихове руке вешто изводиле разноразне послове на гојзерицама.

— Можда смо га већ извршили преноси се шапат кроз херихтерско одељење, у коме су, нагнуте над машинама раднице, међу којима Нада Мићковић извршилац Петогодишњег плана, штеповале лепе, високе, жуте ципеле за клизање.

Само су радници сарачког одољења данас некако мирни, ма да раде веселије, бодрије но обично. Они, међу којима раде прослављени двадесетдва пута ударник, извршилац Петогодишњег плана Тома Богдановић и извршилац ЏПетогодишњег плана Јаћим Гојковић, имају и зашто да буду и мирни и весели. Први у предузећу, од 16 децембра, раде за последњу годину Петолетке.

Што је било ближе време завршетка рада, по свим одељењима предузећа расло је узбуђење. А како не би! Дата је обавеза да се годишњи план испуни до 20 децембра, и ето, тај дан пролази. Шта је са планом7

Кроз суморан, децембарски проткан пахуљицама снега који се топио, око пола три, заурлала је сирена. Сви су скочили са својих радних места, погледали се најпре упитно, а затим је радост букнула на свим лицима.

— Ура, проломило се кроз одељења, извршили смо обавезу, испунили смо годишњи план...

Брзо су се нашли на окупу сви радници предузећа. Говорио је директор. Честитао им је, и пожелео успех у новој години, за коју почињу да раде већ сутра.

Предузеће „Спорт" почело је да ради 1947 године, Из разних разлога, махом објективних (недостатак материјала и стручне радне снаге) још никада до сада није испунило свој годишњи план, Није онда необично што су ове године, када је било више услова за то, (предузеће је пресељено из неугледних барака у високу, светлу зграду) све снаге усмерене на успешније извршење плана. Раднички савет и управни одбор предузећа нису пропуштали ни један састанак, а да не говоре о производњи. Тражени су најбољи путеви, учвршћивана организација рада, анализиране нове могућности постизања успеха. Успешно испуњење полугодишњег плана (са 106'/0) било је добра основа за грађење планова исто тако успешног остварења., годишњег плана.

Радници су, што се више ближио крај године, појачавали темпо рада. То се јасно одражавало на цифрама испуњења месечних планова. Октобарски план испуњен је са 103%, новембарски већ са 105%, а децембарски ће бити обележен још

команде иду у бившу

ранац и пита:

— Је л' то месо; — Да, месо, одговарају сви у глас, Наши борци су добили веома потребан експло-

зив, а Немци остали без пуног складишта захваљу-

но

Мали Ћоса је обио подземно склониште на Ташмајдану, где Немци држе експло- || жив, Наши га сада износе, Изнели су већ неколико

у

јући храбрости Скојеваца.

ж

ПРВОЈ половини јануара 1942 године постављено је питање отимања

истакнутих немачких

дан, .

Група од пет омладинаца одмах је отишла а _ Ташмајдан. Успут је направљен распоред. Фрања р ће да седи на вентилатору склоништа и да осматра, Велизар и Јова ће бити пред улазом. а Саша и Јоца унутра, __ Ушли су, Запахну их мемла. Иду прилично дубоко под земљу, час лево, час десно. Најзад, долазе до циља.

_ Какво богатство за нас, Експлозив, динамитне патроне, кесице барута, извесна количина муниције. Летеће немачки камиони и возови у ваздух.

: " Пуне ранац експлозивом. А Фрања им кроз вен.. тилатор говори: — Можете мирно да радите,

Он чупка травицу и сагнуо је главу, а Немци

из зграде прекопута ништа не сумњају,

Излазе са пуним ранцем. Да би били што мање сумњиви иду поред страже пред Фелдкомандом, која је у данашњој згради Прве женске гимназије.

Шале се, смеју и једу кајсије.

2

функционера. Направљен је план како да се отме командант СС-корпуса, који је био у згради Трговачке академије у данашњој Улици Лоле Рибара. __ Испитани су правци његовог кретања и одлучено па се нападне у Румунској улици. Група ко-

| јој је био вођа Јован Падунеско“ словослагач, добила

је овај задатак, Блокирани су сви приступи и излази за кућу у Румунској број 14, :

Кад је Немац наишао, извршен је изненадни напад, Немац и његов шофер збунили су се и одмах су разоружани. У близини је стајао аутомобил, којим су пребачени до Чукарице, а затим предати партизанским одредима у Срему. Ударна група није имала губитака, ]

%

три Скојевца решили су да без директног задатка упале неки швашпски аутомобил. Иако врло млади, један је био четврти, а један пети разред гимназије, они су активни борци, Полазе у по-

(ПРЕГЛЕД

несумњиво

динице,

већом цифром испуњења. На основу таквог сталног, и све већег испуњења плана, управни одбор предузећа увидео је да се годишњи план може остварити и пре рока. Када је изнето пред раднике колико још имају да раде, сви су се једнодушно сложили са обавезом: „Испунићемо план до 20 децембра",

положаја

ж ж ож

И ето, план је испуњен, Сирена је објавила победу 20 децембра у 14,30 часова, а радници предузећа „Спорт" и не знајући, радили су тога дана, већ од осам часова ујутро за 1951 годину. .

Да је план већ испуњен знало је само планско одељење, у коме је последњих дана било врло живо.

лазима ватра.

нација,

делегације Он,

скусије генерал Ву

Тома Богдановић, најбољи радник предузећа

поруку,

Стално су долазили мајстори из свих одељења јављали шта су по плану урадили. Планери су 6бележили. Цифра за цифром показива ла је да је предузеће „Спорт" све ближе остварењу свог овогодишњег задатка.

На дан 2) децембра у планско одељење нешто пре осам часова дошао је мајстор Коста Грбић.

— Ми смо извршили свој дневни план футбалских лопти и бокс-рукавица — рекао је он.

— А ми смо — говорио је улазећи у канцеларију, мајстор обућарског одељења Ђура Галовић — извршили дневни план гојзерица и хокеј ципела.

у ОУН.

незванично

Планери нису говорили ништа. Само су уписали новојављене цифре и одахнули. Само су још то чекали. Знали су да су речи које су изговорила ова два мајстора за њих значиле: „Предузеће „Спорт" испунило је свој годишњи план 11 дана пре рока,

што јој

3. Т.

· Поводом тодишњих скупштина Савеза бораца

Из борби београдских родољуба

Брзо поред Џожарне Александрову улицу. Ту се прекинуо каиш на ран цу. Сад га носе између себе,

Један радознали пролазник мислећи да су швер-

трагу за камионом улицама са флашицом бензина У џепу. Откинули су јој грлић да би лакше пролили бензин.,

План је направљен. Један ће сипати бензин на гуме, други ће га запалити, трећи чува стражу и осматра најлакши пут за отступање,

У једној уској уличици, која избија на данашњу Максима Горког улицу. наилазе на четири велика камиона. Али, иако је врело јулско поподне, око њих се врзмају Немци и механичари. Чека се повољан тренутак, Један камион мора бити уништен.

Чим. су Немци и механичари ушли у гаражу, бензин је потекао низ дупле гуме, Кресање палидрвцета и камион је у пламену,

| ЂЋосо, трк!

__ Трком десно у Јужни Булевар, а одатле у Мак-

сима Горког улицу. Одавде мирно, као да се ништа

није десило, одлазе са супротне стране до аутомо-

била, Ј

вет се окупио, људи се смешкају. Швабе ви-

чу и псују, И док ватра чини своје, кроз тело стру"ји задовољство и топлина,

„Немци имају још један камион мање.“

4 ж

У ДАРНА група Добросава Ђоковића добила је са још једном тројком важан задатак, Треба да разоружа седамнаест гестаповаца који станују у Хаџи-Мелентијевој улици број 72. Тридесетог маја 1944 тодине у 17 часова по подне, обезбеђен је прилаз кући им унутра је упала 'Ђоковићева тројка. Заједно с њим су Слободан Златковић, матурант, Ђура „Стефановић, бравар и Зоран Видаковић ученик · шестог разреда гимназије, у

те кинеских и

пре свега,

ференцију за карте за авион,

ЗНАЧАЈНИХ. СПОЉНО-ПОЛИТИЧКИХ ДОГАЂАЈА.

КА

' МАЊЕНА активност на фронтовима у Кореји и смањена дипломатска активност око корејског питања — то је карактеристика развоја догађаја у везиса овим и даље најважнијим питањем у међународној ситуацији. На фронтовима су кинеске снаге и даље изнад тридесет осмот упоредника, док су севернокорејске је које су реорганизоване у позадини и бачене у борбе, на неким местима прешле демаркациону линију која је служила као граница пре избијања сукоба, Да ли су кинеске јединице застале, а застој је прилично дуг, само због прегруписавања (извештаји са фронта говора о доласку даљих појачања из Манџурије) или су се ипак зауставиле да би дале прилике дипломатима за евентуално споразумно мир но решење корејског сукоба — тешко је рећи. Једно је, међутим, извесно: овај застој није неког трајнијет карактера и, укслико не би дошло до каквог одлучујућег преокрета у преговорима, офанзива на Макартурове снаге наставиће се не смањеном жестином. Макартурове трупе су заузеле нове одбранбене јужно од демаркационе линије и учвршћују се на њима. Оштрије борбе воде се једино на сектору Хунгнама, где је јако сужен мостобран са кога се евакуишу последње Макартурове јединице које су оперисале на североистоку и којима је била пресечена отступница сувоземним путем. На овом сектору учествују знатне снасевернокорејских трупа, али њих задржава на примостобрану јака баражна

За то време комисија Уједињених која је добила задатак да са владом НР Кине постигне споразум о обустављању непријатељстава и прекиду ватре, нађе с киме ће да разговара, јер је кинески делетат у ОУН генерал Ву Хсиу Чуан са осталим члановима отпутовао из Америке. није ни био овлашћен да дискутује, а још мање да даје какве дефинитвне одговоре о једном питању у комплексу питања везаних за Кореју: улога састојала у томе да претставља куреску владу у дискусији по питању Формозе (Тајвана). о овом питању није било више дисзбог ситуације у Кореји,. ја одржао једну конштампу, присуствовао испраћају совјетске делегације и одлетео за Лондон.

Комисија тројице за прекид непријатељстава је преко Вуа и директно министру спољних послова Кине Чу Ен Лају послала изражавајући да се састане са овлашћеним пекиншким претставником, повели разговори о прекиду ватре. Тенерал Ву је на конференцији за штампу ипак заузео став по одлуци Тенералне скупштине да се поведу разговори за обустављање непријатељстава. Он је оптужио САД да је ова одлука уствари њихова клопка, а да према ставу НР Кине непријатељства могу престати само под условима које је кинеска влада већ поставила: страних трупа из Кореје, повлачење америчке Седме флоте из вода око Формозе и пријем

На Западу нема много оптимизма у погледу успеха преговора ове комисије са пекиншком владом. Рајтер доноси вест да је кинеска влада __ обавестила да је сматра „илегалним телом" и да ставља као главну замерку то нису дата овлашћења да преговара и о другим питањима Далеког Истока која су, по мишљењу кинеске владе, непосредно везана Уз корејски проблем. Колико је то тачно тешко је утврдити, али пада У очи да је комисија упутила Пекингу другу поруку којом обаве-

повлачење свих

РАКТЕРИСТИЧНО · ЗАТИШЈЕ

штава да ће се после обуставе непријатељстава наставити преговори о другим питањима Далеког Исто"ка. Међутим, рад Комисије је отежан и тиме што за ово време доф шаље поруке Пекингу (ни на прву поруку још није добила, одговор) она нема контакта ни са којим службеним кинеским претставкиком,

КОНФЕРЕНЦИЈА У БРИСЛУ

ок св овако споро развијају

преговори директно везани за

корејски · суксб, необично је жива дипломатска активност о проблемима Западне Европе. Најваж"није одлуке донете су у ТОМ погле.. ду на бриселском састанку министара иностраних послова и министара одбране дванаест земаља чланица Атлантског пакта.

Узнемиреност која је владала у многим западноевропским | крутговима због уверења да САД поклањају превише пажње Далеком Исто ку а запостављају проблем Западне Европе и то на штету решења тог проблема отклоњена ја после разговора Труман—Атли, Труман је 6 главном прихватио тезу западноевропских државника да је положај. Западне Европе од далеко већег значаја за очување мира него положај западних сила на ма ком другом делу света. На западу <в мисли да је кључ за решење тог питања — јака, војнички и привредно, Западна Европа. Међутим, за војничко јачање западноевропских земаља сматра се да је неопходна помоћ САД и зато је коминика о разговорима у Вашинттону дошао као неко олакшање за прилично узбуђене духове.

Одмах је организована конференција претставника држава-чланица Атлантскот пакта, да би се конкретизовали задаци и начин за спровођење одлука о јачању Западне Европе. На конференцију у Брислу дошао је и министар спољних послова САД Дин Ачесон, а уместо министра одбране Маршала стигао је минисар војске 'ФРранк Пејс. (У Америци је баш ових дана дошло до оштрих захтева Републиканске странке да се смени министар спољ них послова Ачесон, а да његове изјава које буде давао у Брислу одобри претставнички дом и да тек онда имају обавезну снагу за САД — али је претседник Труман енергично одбио да уклони овог свог министра.) Пејс је на састанку министара одбране одржао говор У коме је изнео став САД према образовању западноевропске војске и осталим питањима. Он је подвукао да ће САД дати помоћ чланицама Североатлантског пакта, али је нагласио да „ни америчка влада, ни Конгрес ни амерички народ неће подржавати помоћ одбранбеном напору европских земаља, ако не буду у потпуности убеђени да свака од њих чини све што може".

на овом састанку амерички генерал Двајт Ајзенхауер, бивши командант савезничких снага на европском бојишту за време Другог светског рата, изабран је за команданта западноевропских снага, које треба да се образују од одређених контингената сваке земље — чланице Пакта, Исто тако донета је де финитивна одлука у потледу учешћа оружаних снага Западне Немачка у западноевропској војсци. Одлучено је да немачке снаге не смеју да пређу једну петину целокупних оружаних снага под Ајзенхауеровом командом. Међутим, остаје још да се о томе обавести бонска влада која је према оваквом начину решавања тог питања стално заузимала негативан став, захтевајући да се испуни њен услов пуна равноправност са осталим зе-

никако да

његова се

пошто

затражио

генерала

спремност

како би се

НР Кине

Комисију

мљама — чланицама Пакта.

___7

Ђоковић је био у партизанима 5 до Шесте ан-

зиве, када је Тешко рањен и дошао У вео Он је упао први са „Бренгалом“ међу гестаповце, За1530 их је на окупу. На њих је тако деловао са „оренгалом“ у рукама, да су одмах дигли руке.

И док су другови износили о ј ј

Е ружје, он двојицом трпао Немце у подрум. ша Је а

Четири официра су почела да се буне, Ониху подруму убија пред осталима. Затим се повлаче,

Ова акција је имала великор одјека међу ста-

аицИМа Београда и даје им потстрека за веће [ ије.

' ж

_ Иста тројка 8 августа 1944 године износи оружје из немачког магацина у трамвајском депоу, на садашњем Булевару Црвене армије, Они су "око осамнаест часова увече заклали немачког стражара на улазу и продрли у магацин,

Из магацина је изнето око 400 комада ручних бомби, Сва храна која се налазила у магацину, поливена је гасом. Више се није могла употребити

ж

Много је оваквих примера било у свим крајевима Београда. Цео Београд био је за непријатеља ратиште. Убијани су Немци и издајници, уништаван материјал. Ниједан окупаторски аутомобил није био сигуран да неће наићи на трокраке ексере Који су просипани по улицама. На све стране је паљена штампа и сечени каблови. Из фабрика су изношене алатке за наше радионице, ратни мате. ријал намењен немачкој војсци на Источном фронту ишао је у Партизанске одреде.

Њ Комунисти су својим примерима показивали ка-

се бори и умире за свој народ. Широке народне масе пошле су њиховим примером. Данас, ми на овако светлим примерима васпитавамо младо поколење како се воли свој народ, У томе највећи задатак стоји пред организацијом Савеза бораца, чији су чланови били активни учесници у овој борби,

Р_