Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

76

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

управним споровима и на основу чл. 27 т. 2 решењем je одбацио поднете тужбе (1).

Тако, у прва два случаја тужиоци су оспорили пред првостепеним судом решења Министарства финансија HP Словеније којим je то Министарство по праву надзора поново одмерило доходак тужилаца у циљу разреза пореза. У оба случаја суд je одбацио тужбе са образложењем:

„Решење које je донето по праву надзора није решење против кога се може водити управни спор. По чл. 6 ЗОУС управни спор се може покренути против другостепеног управног акта или против првостепеног ако против њега нема редовне жалбе.”

У даљем тексту образложења наведено je и то да су у конкретном случају тужиоци били погрешно поучени од стране првостепеног управног органа о могућности покретања управног спора против оваквих аката (образложења решења У бр. 1081/52 од 21 новембра 1952 и У бр. 1121/52 од 27 септембра 1952 г.).

У трећем случају тужилац je оспорио решење Више персоналке комисије при Влади HP Словеније која, као надзорни орган, није уважила његову притужбу против решења Персоналке комисије Министарства унутрашњих послова HP Словеније. Суд je и ову тужбу одбацио на основу чл. 27 т. 2 и у образложегьу рехпегьа наведено je:

„Суд утврђује да у предметном случају нема услова за покретање управног спора.... Решење тужене стране није донето у редовном управном поступку већ по праву надзора.... Пошто je управни спор допуштен у см. чл. 6 ст. 1 ЗОУС против управног акта који je донет у другом степену у редовном управном поступку, што у овом примеру није случај, нема услова за вођење управног спора и суд je морао одбацити тужбу у см. чл. 27 т. 2 ЗОУС” (2).

Исти став заузео je у једном предмету и Врховни суд HP Хрватске, ма да je тужба у том конкретном случају била одбачена по другом основу (3). У том примеру тужиоци су пред првостепеним судом оспорили решење Привредног савета HP Хрватске донето у ствари аграрне реформе. Првостепени суд јенашао да je оспорено решение којим je била одбачена претставка тужилаца против другостепеног акта донето по праву надзора и одбацио je тужбу на основу чл. 27 т. 5 Закона о управним споровима. У образложењу решења наведено je:

„Према чл. 6 ЗОУС управни спор се може покренути против управног акта који je донесен у другом степену. Тужитељи овом тужбом побијају решење Привредног савета Владе HP Хрватске бр. 15156-52 од 27.1 X.1952 којим je овај по праву надзора одбацио њи-

(1) Случајеви: У бр. 1081/52; У бр. 1121/52 и У бр. 1479/52. (2) Образложење решења У бр. 1479/52 од 6 новембра 1952. (3) Случај У бр. 2673/52.