Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

107

ПРАВНИ ПРОБЛЕМИ ЛЕЗИНГА

закупите тако да ови уговори умногоме подсећају на уговоре о осигурагьу. Нешто више речи je било о leasing-у рачунара и опреме код којнх су тешнолошке промене брзе, мада leasing нуди многе предности и кад je реч о другој врсти опреме а нарочито у случајевима кад није сигурно да ће посао, за који су потребна велика средства, да се обнови( 6 ). Не треба, међутим, заборавихи да без обзира на проблеме који стоje у вези са финанснравьем ових послова, leasing прети да повећа број истрошене опреме и материјала понуБених на тржишту половне робе (уколико они који су се њима користили не желе да их откупе исхеком уговора). Предузећа која се баве leasing пословима морају озбилзно да се постарају да враћену опрему брзо поново изнајме или продају како би избегла умртвљавање свог капитала. Треба такође указати на чињеницу да ce leasing у свету доста користи код извоза индустријске опреме у иностранство. То се врши било на тај начгш што произвоВачи путем leasing-a испоручују целокупне фабрике или уреБаје у тостранство или велике leasing компаније оснивају своје филијале у иностранству( 7 ). Y Француској су ce y почетку чула мишљења да не би требало дозволити претерано страно инвестирање путем leasing-a због страха од доминације коју би имао страни капитал у извесшш гранама и немогућности пуног контролисања. Досадашња француска пракса, меВутим, показала je да су та страхована била неоправдана. Сматра се, чак, да „интервенција страног капитала путем leasing-a може донети увек корисно инострано искуство и пружити најмање шкодлив облик интервенције тог капитала у националној привреди”( 8 )-

II ОСНОВНЕ ХАРАКТЕРИСТИКЕ И ПРАВИЛ ПРИРОДА УГОВОРА О ЛИЗИНГУ Као што je напред указано, према општеприхваћеном мшпљењу, leasing je средњорочно изнајмљивање опреме. Његове основне карактеристике састоје се у томе што се предузеће коме je одре Вена опрема потребна обраћа специјализованом друштву-установи за leasing и са њим склапа уговор на основу кога му leasing-друштво испоручује ту потребну оп-

С 6 ) С овим у вези у нашој пракси често je указивано на механизацију која се користила приликом изградње хидроелектране ~Бердап” ко ja je у току радова била амортизована само око 50%. Све те машине (возила, булдожери, утоваривачи и сл.) су веома скупе, тако да њихово стајање, нскоришћење и чекање да се употребе на некем другом послу веома много кошта. Сигурно да би овде leasing био погоднији облик од куповине.

(7) Тако су америчке leasing компаније 1960. године основале у Великој Британији филијале United States Leasing Со. и Mercantile Credit Со., у Италији 1961. основано je и А.И.Л. Италиа (филијала American Industrial Leasing Corp.) y Белгији Lozabel a.d. (филијала америчке фирме Lease Plan International), итд.

(8) I. P. Gaultier, Leasing, Juris-Classeur Commercial, Ventes commercial, fase. XXXII и позивање на дискусију М. J. Брангера на саветовању о Leasing-u 1964. (обј. у Enterprise, по. 449, 18. IV. 1964).