Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

86

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

јући (конститутивни) њима се ствара једно ново право, ко je није постојало. Уговор о купопродаји у овом случају би био стварајући правый акт. Тако схваћен, овакав акт je у складу с логиком, a није никакав пример посебне правые логике. Могуће je и друкчије схватити дејство овог уговора, а да ипак логика не буде повреВена. Могуће je, кайме, просто сматрати да се вьиме заиста преноси право својине с дотадањег власннка, који није продавац, на новог власника, купца. Тада би тај акт био транслаторан, али би ex lege преыосио право својине с правог власника, који у уговору не учествује. Нама прво решење изгледа више у складу с правним начелима. Но, било које решење да се изабере (а можда je могуће и неко треће), свакако се мора хражити оно које не иде против логике.

Др

Рад. Д. Лугсић

ПОЉСКИ ЗАКОНИК О ГРАЂАНСКОМ СУДСКОМ ПОСТУПКУ

ГраВански судски поступай у Народној Републици Пољској био je све до 1964. регулисан делимично нормама старог права, а делимично нормами нове државе. Предратна правила била су садржана у Законику од 1933. Из разлога које не треба нарочито истацати, та правила нису одговарала потребама новог друштва, тако да je Законик био неколико пута новелиран. Прве новеле из 1945. и 1946. тичу се поступка у брачыим споровима и споровима из односа измеВу родитеља и деде. Оне су биле нужна последила крупних промена на пољу материјалног породичног права. Најважније измене унесене су у систем граЁанског поступка 1950, и тицале су се парничног поступка. Било je пысаца који су у то време сматрали да je тим новелама уведено у Полску ново процесно право. Дала измена, од 1953, значајна je по томе што je отклонила оштру разлику измеВу парничног и ванпаршгчног поступка. Најзад, новеле 1955, 1956. и 1958. имале су за циљ растерећење судова. Посебно, треба нагласити да je тим прописима надлежност за издавање платног налога пренесена на државни нотаријат и да je промењена стварна надлежност С 1 ). Нови Законик о граВанском судском поступку од 17. И. 1964. ступио je на снагу 1. 1. 1965. Недавно je преведен на немачки, што омогућава ширем кругу правника других земаља да се с њим упознају ( 2 ). Приказујемо га према том преводу. Са своја 1153 члана, Законик представла најобимније законодавно дело које je у овој правној области до сада објавлено. Он je и најпотпуније дело, јер, осим парничног, ванпарничног и извршног поступка, садржи и одредбе којима ce уреВује меВународно приватно процесно право. Целокугша материја Законика поделена je на кратак увод и на четири дела. Први носи назив „Когнициони поступай” (у немачком преводу »Erkenntnisverfahren«). Он обухвата парничнн и ванпарнични поступак. Други део je посвећен извршегьу и обезбеВењу. Y трећем делу обраВено je меВународно приватно процесно право под насловом „Прописи у области меВудржавног граВанског поступка”.

(з) О пољском грађанском поступку после другог светског рата. а пре доношења Новог законика, види ближе: Wengerek, Über den Stand des Zivilprozesses und der Zivilprozesslehre in Polen. Zeitschrift für Zivilprozess, 72 Band, Heft 3/4, April 1959, стр. 146.

(2) Zivilverfahrensgesetzbuch der Volksrepublik Polen, Deutsche Übersetzung von Cristoph, Royen Berichte de Osteuropa Instituts an der freien Universität Berlin, Heft, 77, 1967.