Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

497

ЈУГОСЛОВЕНСКО ИНТЕРНО УПОРЕДНО ПРАВО

у односу на дати институт, представља југословенско право, са свим сличносхима и разликама између појединих рспублнка и покрајина. И овде je у Институту за упоредно право замишљен рад на припреми једног Југословенског упоредног уставног права. Ово дело (на чијој изради ће бити ангажовано више аутора) изложиће резултате систематске обраде уставннх система република и покрајнна у целини и тиме пружити једну par excellence упоредну студију наше уставности. Треба очекиватк да ће се у скоријој будућности, пре света у оквиру универзитетских уцбеника ( 12 ), прнступити сличној упоредноправној обради у другим гранами права, као и да ће уопште у нашој правној литератури оваквих радова бити стадно све више ( 13 ) ида ће они бЬти све продублэешф! и све корисннји у различте сврхе којима интерна упоредна проучавагьа уопште могу да послуже.

Све до сада речено мыслим да недвосмислено говори о неопходности интерннх упоредних проучавања у нас. Основно питање ко je се уопште поставља гласи не да ли су оваква проучавања потребна, него каква она треба да буду да би испунила своју еврху. Постојање посебних правних система република и покрајина je стварност од које се мора поћи. Та ствариост je одраз нашег схватања федерализма какав данас одговара самоуправној социјалистичкој Југославији. Друто je питање y којој мери су ови посебни правый системы различит међу собом и како се, сваки за себе и сви заједно, уклапају у југословенски правый систем у целини. И управо ту лежи основни смисао интерних упоредних проучавања: утврдити у чему су правый системы појединих република одиосно покрајина различити, а у чему слични и покушати објаснити зашто je то тако. Ако, одиосно када то на научно фундиран начин буде утврђено, тек тада се може покушати дата одговор да ли су и зашто установљене разлике одиосно сличности на месту, да ли се и како оне уклапају у ошпти концепт југословенског федерализма. Ако успешно допринесу давању овог одговора, интерна упоре дна проучавања ће испунити задатак који имају као средство не само правне технике него и правые политике. Другим речима, интерна упоредна проучавања имају своју шансу да одиграју корисну улогу у изградњи југословенског права у смислу оштшализације односа правних система федерадије, с једне. и република и шжрајина, с друге стране. На онима који се буду бавили овим проучавањима je да допринесу остварењу овог значајног задатка.

Ар

Миодраг Јовичић

(is) Интерну упоредну компоненту већ садрже 1975, године објављена дела. Условно прево Ј. Борђевића, Наследно право Б. Благојевића, Породично право В. Бакића. (13) В. нпр. чланак Б. Благојевића, Позитивноправни извори о наследном праву одиосно о наследном правима у нас, „Наша законитост”, 7/1974, стр. 624—635.