Arhiv UNS — Crkveni listovi

СУДБИНЕ КРОЗ ПРИЗМУ РЕЛИГИЈЕ

ИСУС

На зиду видим свети лик и свуда око мене тамјав мирише у теби је божји дах љубави, а ја знамда bem се појавити баш ти. Врата неба отворида се чује песма анђела, јер, у нама се бори црпа и бела магија. Негде у нама твоја звезда сја светлост из твојих руку казује пут, ал' свест о греху гуши нам сваку реч, оче наш ти се моли поново за нас, за нас, за нас Врата неба отворида се чује песма анђела, јер, у нама се бори црна и бела магија

Миља Регулус

Викторија и њена плоча Ја верујем"

ДИКТАТ СА НЕБА

Иоклоница рок-поп музике Викторија (Снежана Мишковић) на уи-поп сцени медијски је већ обрађена личносг. Интелигентни љубавни текстови, музика за слушање и плес, изгледа једноставан рецепт, Викторија га примењује досга успешно. Својом појавом и извођењем увек је свежа и нова. На сцени је оригинална и смела а у последње време и са крстом на ланцу око врата. Разговарамо у њеном београдског стану у Владетиној улици. Заш ia нас како је песма „Исус" која има елементе духовности доспела на њену плочу Ја верујем". - Та песма је настала прошле године на Ускрс, објашњава нам Викторија. - Речи за њу написала је Миља Регулус. По повратку кући, са једне од наших седељки, ,речи су јој дошле и прошле кроз њу, на мелодију коју је слушала код мене. То је, иначе, мелодија коју имам већ три године и нико није успео да напише речи за њу. Те ноћи кад сам добила песму био је Велики петак. И мислим да је то био диктат са неба. То тако тумачим. Викторија каже, да можда мало чудно звучи што мислим да је то специјални дан када је настала песма „Исус*. Плочу на којој се ова песма налази назвала сам ,ја верујем“. На њој, иначе, нема ни једне песме која се тако зове, али једноставно и у .Исусу" и на осгалим мелодијама има неког оптимизма.

Јавносг је доживљава као жестоку рок-поп певачицу, како сама каже. Али јавносг је једно, а разговарати и седети пар сати са Викторијом је друго. Укратко, љубазна је, предусретљива, и рекли бисмо на неки чудан начин, романтична и велики маштар. А на питање како је она доживела песму ,Исус' за коју каже да је дар са неба, одговара:

Та песма, прво нема никакве везе са враћањем вери, религији, а још мање са оптужбама да желим да искористим тај моменат и комерцијализујем га. Ова лепа песма је без икаквог рачуна доспела на плочу. То је песма која опомиње на то да је код нас много више те негативне енергије него позитивне, Ја је користим, можда, уместо неке класичне молитве, кад идеш у цркву, палиш свећу, помислиш жељу, или се молиш Богу за нешто. То је у ствари, моја молба, можда не конкретно Богу, али ето, свемиру, за испуњење неке жеље. Кад хоћу да је певам у дискотеци, тражим моменат за њу. Уместо да кажем оне прозаичне речи, лаку ноћ видимо се опет, или хвала, били сте дивни, ја отпевам ту песму и кажем .Бог вас чувао', а тако обично завршавам и концерт. Исто тако, кад желим да помогнем драгим пријатељима или себи, ја је певам. Има позитивно дејство, проверила сам. Треба само нешто искрено желети, оно баш желети од срца. ,Исус' је моја молитва.

Тања БАСТАЋ

Повратак творца Сатанских стихова

РУЖДИ СВОДИ СВОЈЕ РАЧУНЕ

де је анатемисани ГСалман? Не зна се. Од кад га је Хомеини осудио на смрт у фебруару 1989. године он наставља да се скрива под заштитом Скотланд јарда, вероватно, негде у Енглеској. Прошле године, међутим, изгледало је да су се ствари мало смириле. Аутор Сатанских стихова, са својом брадом калифа, појавио се чак на Британској телевизији. Изгубио је жену и своју животну радост али се могло помислити да је поново добио бар мало слободе. А затим, на Божић, Ружди је најавио да прекида са исламом, религијом која га је осудила на смрт... Да ли је овф' необични заокрет био резултат нове уцене? Замора? Лукавства? У сваком случају, Техеран је одбио да скине анатему. И обновио своје претње обећавајући два милиона долара ономе ко се домогне главе јеретика! Истовремено и многи бранитељи почели су да га оптужују због капитулације пред сатанском фатвом. Резултг? Романсијер је данас усамљенинији него икад. Поново је постао невидљив човек. Плаши се. Јер нове убице су на његовом трагу. У дубини свог затвора, без обзира на то колико је удобан, Ружди нема другу утеху осим писања. Из љубави према малом сину Зафару - није га видео од кад живи у тајности он шаље причу за децу, Харун и море прича, прву књигу објављену после сатанских стихова. Очигледно та прича где се супротстављају добро и зло, песници и гробари слободе, има све карактеристике параболе. Био једном... Био једном у далекој земљи мрачан и тужан град, тако тужан да је заборавио своје име, iy је живео млади Харун са мајком Сорајом и оцем Рашидом, весељак са гласом славуја, мађионичар стиха достојан хиљаду и једне ноћи, тако изванредан приповедач да су се чак и папагаји

тукли да би га имитирали... Али једног јутра лепа Сораја напустила је породично огњиште и јадни Рашид погођен клетвом више није могао да измишља приче... Смрт се уселила у кућу и сви сатови су престали да раде... Очајан што гледа оца тако тужног, Харун је одлучио да одигра улогу спаситеља. Пошао је у сусрет духу Воде који живи на „великом мору прича", тамо где је Рашид проналазио своје чаробне фабуле. Дух је прихватио да помогне Харуну, Ставио га је на крило џиновске птице и они су одлетели према непознатој планети. Ту су открили два краљевства: Гуп, земљу добра где теку потоци лепе речи, и Шуп, земља зла где влада страшни принц Таме, тиранин који сања да затвори човечанство у апсолутну тишину. То чудовиште није носило турбан, али је необично личило на извесног ајатолаха. А Руждијева прича која је лавирала између Свифта и Селме Лагерлоф, окренула се политичкој алегори-. ји. Бесумње мало превише. Птица Ме, на пример, каже: „Чеиу служи давање слободе речи људима кад додајете да је не треба употребљавати?" Што се тиче Харуна, новог Гуливера у земљи имама, он ће савладати све препреке. И његов отац ће поново пронаћи свој легендарни полет... Да би реч и машта тријумфовале над тамом. Лепа морална поука на крају приче која резимира страдање свог аутора који ништа није изгубио од своје плодности.

ВЕРА

66

ВЕРА