Arhiv UNS — Selo

Задружна омладина

Задружш омладина Југославије, као о>млад. задружна организација у којоЈ би били окупљени омлади.нци свих редова, првенстјвено сељачке омладине, поставила је себи за циљ упознавање омладиие са задружним покретом, васпитавање омладине у духу самопомоћи и рад на културном и проаветном изграђивању. У (овоме програму који jie обимаи она је истакла на видном месту значај културнопро светног рада на селу. Ту долазе на првом месту оснивање читаоница при појјединим њеним подружницама са књижницама, ширење писмености, давање културних приредаба и т. д. Цео свој протрам омладина би остваривала сама, узајамно ое помажући, јер једино омладина сама себи мора и може поlМоћи. Рад на селу Данас се указује потреба просветног рада на оелу. Сви омлаДИНЦИ Дугују СВОЈ ПрИЛОГ Т!0 ј акцпји. Потребно Је да сељачка омладина као најбројнија омладина код нас буде упућивана, да чита, мисли о свом положају, о условима за његов поправак и о свим недаћама ко је у животу сељачке омлаДине појављују се. Преко својих подружница задружна омладина ће упознавати све редове омладинаца о животу омладине села. На основи самопомоћи мора се успостајвити чврста и јака веза између свих редова омладинаца. На селу се указује потреба да ое омладина навикнlе да чита, да јој се пруже могућности да се култlурно разlвија. у варошима се указује потреба да се oimладина одваја од кафане, од иитересовања за ствари које не* мају везе са њеним животом и та омладина мора упозкати сопстаени живот и свој положај у друштву и iMiopa мислити на сво ју будућност. Јер ће само онда омладина осигурати бољу будућност себи и свом народу ако се труди да на време упозна свој положај, да сама себе изграђује и да сама себи помаже. :.:с-yCi ■ *■?s ћв % 'đ&ftC r <&. ■ ..о; : Она мора познати ове покрете који иду за тим да (побољшају ековомске услове живота народа а један од тих покрета Јесте и задружни покрет. За кратко време показаии cv већ видии резултатlи рада задружне омладине. У многим местима основане су подружнице и оне већ почиљу са својим радом. ОрганизациЈа је на демократској основи Умутрашља организација Зад]'|ужне омладине и-3|Ведена је на потнуно демоlкратсмој основи. При централној (средишњој)) управи ко-ју бlИ(р-ају прстставници свмх подружница из унутрашњости са бројем гласова који је одређен према броју члано!ва, по-стоје помоћки органи који уп-отнуњују тел-о које руководи удружењем. Од најlваж-нЈиј|их секција јесу организациона, културно просветна и админнфинансиЈска. Организациона секциЈа подељена је на одељке кој-и се старају о оснивању подружница, учлањавању омладинаца у њих и о усл.овима за развитак удружења. Култур-

hio просветна има два одбора и Tio одбор за приредбе у дел!округ чијег рада спада одржаlвање течајева, предавања, културно-уметlНичких приредби и остало. Затим долази одбор за штампу и пропаганду, који има да органивује и издавање једног омладиноког часгтгиса :ко ш би био својим велимим делом посвећен сељачкој омладини и који би био заједнички омладински глаокик, Ове секције поред задатвка да помажу управн у раду имају још Један врло важан и неопходан ц,иљ, а то је да буду органи моји ће свим секцијама при подружницама давати упуте, предлоге и поотицати их на рад, као нека врста саветодавних органа удружења. Поред офх 'секција при нодружницама могу поетојати све спортске и позоришне секције.

Задружна омладиш има у свом програму и остварење што тешње сарадње иамеђу задружие омладине на Балкану, првен ствено у Бугарсшј као и остварење сарадње са омладином уопште у другим земљама. Колико је рад Удружења Задружне омладине захватио корена у омладинским редовима, најбоље је показала иедавно одржана скупштина у Београду, којој је прlисустlвовало некоIЛIИIКО стотина омладинаца —■ чланова и делегата из подружкица. Из њихових говора, нарочито сељачких омладинаца - делегата, као и говори гостију других задружних организација и установа ко(]и желе напредак нашем селу, видело ое да је наша омладина свесна и способна да зајједничким онагама оствари бољу 6удућнlост народа.

Учешће земљорадника у задружним управама

Једно неодрживо стање У прошлом броју СељачкЈих новина изнеди омо састав управног -одбора нашег Гл. задруж. савеза. Том приликом утврдили C!MO ! да у врх!овнlоа( установи н:ашег претежно земљорадничког задругарlства кема ни Једног земљорадника. Да видимо сада како стоји ствар у овом погледу са осталим савезима. Узмимо један претежно зе мљор а ( д|КјНlЧ к и савез као што је на пример Главни оавсз срнских земљорад;ничк:их задруга. То је један од највећих и један од најјстаријих задружних савеза у земљи, који каже да окупља око 3.500 задруга са преко 250.000 задругара.

OrpioiMHy већину задругара чланова савезових задруга чине зсмљорадшши. А на који су начин земљорадници засгупљенн у управном одбору савеза? Управни одбор чине 19 чланова. На тих 19 чланова долази само 7 и словима седам земљорад|Н|Ика. Сви остали, тоЈест нису земљорадници. До ! сад је била реч о саставу тако званог „ширег главног одбора” савеза. Али, поред њега шостоји и „ужи главни одбор , који уствари води савез и н»е-noßie послове. У tiom ужем главhoim одбору, који ое састоји од 7 чланова нема ни Једног земљорадника! Како се код сељака убија вера у задругарство

У Петровцу (ерез Млавежи) тиирио је заДругарство учитељ и ШКОЛIСКИ надзоршик v пензији Ђорђе П. Иличић. Како је Петровац Једно од Iнај|важ;ни]их житарских дентара у земљи то |е ои Hioiseo акцију за 01снивање једне житарске задруге. Као најачи разлог за овакву једну задругу изноеио је што зе|МЉорадн ! ици нутем задр(уге могу постићи пуну цену за своЈе жито искључујући тако од зар аде св аког другог" по.средни ка, прекупца или извозника. И заиста на заузимање тог народног учитеља и народног пријатеља који Је умео сељаке за себе задобити увераваЈући их како жели све своје слободно време и своје способности уложити за њихово добро и напредак, дошло је 1929 год. у Петровцу до оснивања Млавске житарlске земљорадничке задруге. Господин Иличић као учитељ најписмениЈи, као пензионер нај(слобод!нији узео |е место у правника, Iкњиговође и деловође. Шта више он је дозволио, i се у његовом дућану, (он је имао и књижару) врше задругарски послови,

Управни одбор иије никада донео одлуму о награди г. Идичића. Одлагао |е одлуку за боље време кад задруга почне одбацјивати Иlзв|е|стан приход. Задруга је била цело време овог постојања без прнхода и није била у могућности, да одређује плату или награду. На редиици 31. I. 1931 год. поднео јје Ђорђе Иличић молбу да му Управни одбор нвда увсрење о томе: коју је дужhoicit вршио до тада у задрузи, за које време и са којо-м платом и да ли је од те овоје плате примио ШТIOГОД до сада - Улравни одбор донео је одлуку, да му ое изда тражено увереље и не упуштајући се у разговор о томе, KOijH и какви разлоги руководе Иличића, да тражи оваково уверење. Са добивеним уверењем тужlио jie Иличић суду задругу одhioioho задругаре" за сво време што је био њеи Управник рачунајући са Дин. 1.500. месечео на име плате. И Суд, уместо да одбије ово тражење, пошто се очевидно радило iq једној тешкој превари, -- одредно је вештаке из редова меоних банкарских лд/ди. Они

су, наравио, установили да Иличићу има да се плати за његов „пожртвоваи и добропамеран’' дире«;тlo(рсlки рад 1.500. динара месечпо, што му |е Суд и до судио. Ето, до каквих све незгода и шгете може да доведе земљорадкике један једини непоштеи човек До овога, по својој прилици iHtc би дошло да cv се задругари 'држали ociHiOßHior задружног начела, које гласи: узети своје послове у своје руке. Задругу треба да воде они који је чине. Свима онима за које постоји најмања сумња да ће зад.ругу MiCMOpHCTiHT и v личне или шићарђијске сврхе нема места у њој. Такве људе треба на време жигосати и отсгранити их из заједничког посла.

Задругарство у Италији

..... Није могло да се уврсти

„Народна читанка" Изишао је најновији број (13) „Народне читанке из иоуке и књижевности “ с а следећим садржајем: Др. М. Вучковић: Како је насШало задругарсшво; В. Лункевић: Громобран; Ј. Семјонов: МалШус, Мендел, Либигј_ Мичуринов врШ; Др. Свугдић: Пуш око свеШа; Илија Кашић: Бели цвеШ (песма); Из писма сељакакњижевника; Једна значајна књига; М. Горановић: Најпрезадуженији сељаци на свеШу. „Народна читанка“ излази ЈеданпуШ месечно. ПрешплаШе: годишње, 10 а полугодишње 6 дин. Број чековног рачуна је: 60.141 УреднишШво Сшевана Сремца 16, Београд .

4

Пажња иријашељима Многи пријатељи шраже да им уз поједини иримерак новина пошаљемо и чековну уПлатницу. Да би нам у шаквим случајевима олакшали рад, молимо све приЈашеље који нису примили чек задруге, да сами узму за 25 пара на пошти празан чек и да испи° шу: Народна књига , за лист, чек. рачун бр. 60130, а остало као и иначе.

СЕЉАЧКЕ НОВИНЕ

Наше сараднике молимо да уваже ако све њихове дописе нисмо шгампали, пошто то није само од нас зависило.

Bpoj 2