Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 67

неколико година у робству бивали, у робству неки свакојаке муке

трпели и свакојаким начином промотренија Божјег, многи су из робства избављени, и к својима на велику радост повраћени бивали“.

„Више пута као дете у себи говорио сам, ала да ја могу отићи на то море да видим те велике галије, и те велике таласе, који се као планине по мору ваљају — —“.

У таким је мислима провео Гедеон своју младост до 20. године _ а чим се до тог доба занимао, то не рече. Како је манастир Хопово близу Ирига, можда је неко време био и ђак манастирски.

Пустимо Гедеона да нам даље прича свој живот.

„У тим мислима — да види што више света — (Гедеон је за извесно читао Доситеја, који се у то доба много читао, те се и У њему породила жеља за путовањем) пређем — рече — у Србију 1829. год. с намером преко Србије, Бугарске у свету гору отићи, а оданде куд да Бог.“

„Но кад у Србију пређем, ту од Њ. Светлости српског књаза Милоша врло лепо примљен будем, и он ме пошље у Београд митрополиту Антиму, кои ме одма за диакона рукоположи, потом будем примљен у Крагујевац у двору књажеском за дворског диакона,““)

После кратког времена — рече — одреди га кнез Милош у

манастир Савинац, ког је он саградио и митрополит га рукоположи за свештеника-јеромонаха,»»)

У Србији је — рече — у сваком задовољству живио до 1842. 1844. отиде у Бугарску, из Бугарске у Дечане. Затим је пропутовао сву Стару Србију, Албанију, Косово и дође у Аустрију.

Саставши се и упознавши се — рече — с многим нашим људима, који видећи како Гедеон зна да прича о крајевима у Старој; Србији и Арнаутлуку, наговоре га, да се врати у Стару Србију, те да опише Косово и манастире у Старој Србији и знатна места.

Гедеон послуша њихов савет и из Беча преко Далмације отиде у Црну Гору, прође кроз Белопавлиће, Пипере, Куче, Васојевиће, Братоножиће и Никшиће, у Дечане, из њих пропутује сву Стару Србију, поље Косово, Албанију, те где је год шта знаменитог нашао, описао је у свом реченом „Дечанском првенцу“.

Ето, ово је Гедеон рекао о свом животу у предговору „Дечанског првенца“, што га је написао у Н. Саду на Спасов дан 1852.

У тој је својој књижици (мале 8' 133 и 8 листи имена претплатника. Из овог се види, како је наш свет радо дочекао Гедеонова „Дечанског првенца“, и за мог ђаковања читао се његов „Првенац“ са уживањем) описао Гедеон доста опширно ман. Високе Дечане — од 1—93. стр. — о ком дотле наш свет знађаше само то, да га је сазидао краљ Стеван Дечански отац цара Душана.

Како не наш свет, него ни његови учењаци-професори не знађаху ништа о Дечанима, Пећи и другим историчним местама у Ста-

рој Србији, види се из овога. ;

%) Како је јерођакон хоповски Силвестар Вучковић пребегавши у Србију, 1828. био Дворски Милошев ђакон, биће, да је он и наговорио Јуришића да пређе у Србију, и да је на његово место дошао.

+“) По Шематизму Далматинске епархије“ за 1867. закалуђерио се Гедеон 29. Септ, · 1829. године.

5%