Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 235

Пријамник Мојсијев Вићентије Јовановић позивао је испочетка у седницу Архијереје — у Арх. Митрополитски суд — ис њима решавао главније ствари.

По проте Милутина Јакшића књизи: „О Вићентију Јовановићу“ Н. Сад 1900. 197.—201., решавано је у тим седницама и ово: да се из. оставине митр. Мојсија Петровића изда његовој сестри Граци 200 дуката, о имовним стварима, о ексарсима, калуђерима, тужбама на свештенике, о брачним парницама, о имовним расправама епископским кривицама, њиховим оставинама, изабрао деловођу у. суду архиепископском, одредио дужности дворским калуђерима, судио ексахима и донео одредбе у погледу епископских оставина.

Доцније је митр. Вићентије престао позивати архијереје у седнице и његови су дворјани с протом карловачким и ексарсима решавали ствари, а он је одобравао или преиначивао пресуду.

Навешћемо неколико пресуда архиепископско - Митрополитског суда из доба Вићентија Јовановића.

1726. Авг. 8. дао је митрополит Мојсије Петровић „путничко писмо“ становницима села Беочина, да могу до 5. Дец. 1728. купити милостињу за нову цркву.

Они су с тим писмом правили злоупотребу, те је речени суд донео ово решење: „да Кнез Младен има све узети од Ивана што је напросио у натури и у новцу, а ако нема готових новаца да му се продаду виногради и цркви наплати. Кнез са кметовима да имају глобе платити 24 #,, те ако се узпротиве и за 8 дана не положе новце, таки да се предаду оковати у гвожђе царскоме суду, . Како би седруги научили памети да не злоупотребљују црквени новац. 5 "При пресуди овој 1731. Јунија 24. били су: Андрија протосинђео, Петар ексарх, Живан Црногорац прота, Растко и Стефан свештеници карловачки и Андрија ђакон.

1733. Априла 2. расправљала се у суду ствар черевићских попова: поп Николе, Величка и Павла због разних преступа, те је Па „да сва троица жезлом наказани будут (да добију батина)“. Ову су пресуду изрекли Андреј Атанасијевић и Петар Ненадовић. Пресуда је ова поднесена била: на решење Митрополиту, који је одредио, да се сваком по 20 штапа удари, а поп Павле да се у Нештин премести.

1733. Апр. 9. био је суд поп Јовици из Ривице што није отишао у Јазак да буде при сушењу св. Агнца. !

Први пут му је било досуђено (2. Апр.) да добије 36 штапа, но због болести осуђен је да плати у име казни на цркву 4 +.

Присутни су били Петар Ненадовић, Стефан Стојковић, Живан Црногорац и јереј Никола Николајев. | 1733. Авг. 14. био је суд поп Павлу нештинском (ово је онај, што је већ 2. Апр. и. г. био осуђен да прими 20 батина, којих је у карловачком затвору и примио.)

Присутни су били Стефан ексарх и Андреј сингел.

1733. Апр. 9. расправљана је брачна ствар Јована и Лиљане Вуловић из Вишњеваца.