Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

240 Архив за историју српске православне карловачке митрдполије

Ова система, као да није била по вољи истој Депутацији, и ако ју је она сама и саставила по својој вољи, те је 1774. позвала Архијерејски Синод да изради нову Систему.

Исти се одазвао њеној жељи, те је уз суделовање — мешање царског комесара Фил. Матезена саставио нову Систему.

Депутација је синодски предлог добро искасапила и тако искасапљен доставила је преко истог Матезена тадашњем Митрополиту Вићентију Јовановићу Видаку да је публикује и позове Епископе да је уведу у живот, што је овај и учинио.

Митрополит је Вићентије својим циркуларом позвао Епископе да поступе по њему, из ког се циркулара Митрополитова јасно види, шта је све Синод желео да уђе у делокруг конзисторијални.

Сам циркулар гласи:

„Преосвјашчењејшиј и високодостојњејшиј Г. Епископе Брате во · Христе мње всељубезњејшиј“ !

јего Ексцеленциа Ц. К. комисар Генерал-фелд Маршал Лајтнант Г. Барон от Матезене јесу мње в' моем здје отсуствии, а в' Банатје темишварском забавлении под 7. феб. сего года по новом календару сију во копии прилежашчу Систему, по коеј вси нашего Благочестиа конзисториуми уредитисја, наполнити и в'напред содержатисја имут, с таковим налогом сообшчити изволили, да Их Ц. К. Ап. величества указ јест, сију Систему јако всевисочајшее управление всјем неунитским Г. Г. Епископом сообшчити, им исполнение тоја од пункта на пункт наложити, наипаче же о том тшчатисја, да би от киждаго Господеј Епископов во своеј Епархии избиратисја имушчи духовниј конзисториума совјетници најдалше до конца фебруариа опредјелени, и Нотари между сим временем високославној ц. к. Илирическој Хофдепутации објавлени, како би им чрез два мјесјаца Март и Април на опасное прочитание и наставление сообшчитисја могло, занеже Их вел. всемилостивјејше повељевајут, да 1. Маја сего 1775. года перваја сесија екстраординарнаго диецезалног Конзисториума держитеја, а 1. Априлиа прежде конзисториум ординарни свое начало возмет, а от того времена во јединих и других по препису Системи поступает.

А јакоже сија от сеја Системи ожидајемаја полза на добром поставлении конзисториумов основаетеја, и притом с друге стране ушчадјении трошков пешчисе јест: тако уповајут Их ц. к. величество како от мене, тако и от вејех прочих Господеј Епископов, да ће они наипаче за духовне конзисториалне Совјетнике благоразумнија, вјернија и способнија мужи изабрати, и при равно сицевих својствах оне, котори в мјестје Резиденции Их, или в близкости пребивајут, предизбирати, и негли устроити тшатисја, да би онакви, иже би издалека за конзисториалне совјетнике изабрани били, њихове парохие с онима, котори в' мјестје Епископскија Резиденции приставлени сут, праведно и доброволно промјенили, в будушче настојати, да би на парохие в' мјестех Резиденцие, или во блискости тјех лица онакова намјешчала се, која би купно и за конзисториалне Совјетнике со всјем угодна била. Јакоже такожде от истинаго Благоразумиа Господеј Епископов зависјети будет, како би в случаи, јегда би в мјестех их резиденцими парохиални свјашче-