Balkanski rat

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 11

Врој I.

њена техничких опрема не одговара духу времена. Турци су у томе много оскудевали. Ова слика представља турску телеграфску чету на Кумановским положајима, која је на иослу, да доведе у везу турска крила са центром. Али њихове техничке чете ни овде ни на другим странама нису ваљале и биле су од слабе користи иначе храброј и доброј пешадији. 6. После кумановске битке. Српска војска на Куманову потпупоје поразила већу турску силу и ова се дала у дивље бегство, при коме се једва еауставила чак на Бабуни пред Прилепом. Ова слика представља моменат како разбијени турски корпуси са малим остатком својих топова бегају испред Срба. Опи су ударили преко брда, а доле у равници се види Бардар, како се разлио по својој долини у више кракова. Са осве&еног Косова. На 5. страни доносимо две лепе слике са освећеног Косова по снимцима славног нашег сликара Паје Јовановића. Прва слика представља мањи одред српских коњаника, који преко Косова спроводе комору, да би јој се као оружапа пратња нашли на руци у случају, да их нападну бесне арнаутске хорде, које су имале обичај, да у заседама дочеку.ју незаштићену комору. Друга слика је такође снимак са б о ј н о г поља, а представља интересаптан моменат како се по крвавом кумановском пољу купе рањени српски јун-.ци и у колима Црвеног Крста преоосе ва превијалиште. Скопље и Кумансво. У историји коначпог српскогослобођења од Турака, Кумпново ће бити забележеио на првом листу златним словима, јер ту је поломљена турска сила и са скупим жртвама освећено Косово. Куманово је окружно место са око 20.000 становника, већином Срба, који имају своју дивну цркву, подигнуту заузимањем бив. српског кснзула у Скопљу г. Милосава Куртовића и пожртвовношћу кумановских Срба. Куманов) је историско српско Жегљигово. Напредан је град, који ће у слсбоди добити још више полета. Наша дапашња слика представља Кумановску чаршију са ућуматом, где је сада српско окружно вачелство. Скопље , престоница Душанова, алем камен је у круни српских градова. У прошлости је играо зпачајну улогу, која му предстоји и у будућиости. Српска војска ушла је у запуштепо и прљаво место, које се већ у многоме преобразило, а у току неколико година Скопље ће постати леп модеран град. Наша данашња слика предстзвља један поглед са Дугаанова моста ннз Вардар. То је најлешни управо европски крај Скопља са лепо озиданим кејом, а на њему се ниже доста лепих модерпих грађевина, које дају европски излед овоме делу Скопља. Црногорска војска на зборишту. — Мангфест Краља Николе о објави рата Турској примљен је у свој Црпој Гори са највећим одушевљењем и све што ]е у стању пушку понети, и сгаро и младо, нохитало је с усхићењем у пуној бојној спреми на одређезо зборно место са кога ће на границу, на непријатеља „онамо, онаме, за брда она...где браћа наша робују горему

од себе. Само неколико часова после објаве Краљева манифеста црногорска војска је била мобилисана и већ сутра дап почела је њена ратна акци.ја. Наша слика представља једно од зборних места у Подгорици, где су се искуиили Црногорци спремни да пођу да се последњи пут огледају са турчином клетим, с којим се витешки Црна Гора носила пет векова, а да иред њима није задрхтала и да замај његова бича није осетила ни опда, када се иред њвм тресао и горди Беч. Из бугареке војеке. — Доноеимо две слике са бугарског бојног поља; једна, на 3 страни представља бугарску пешадију која се ^копала у јед ш камењар па одатле брзом паљбом бије противника, који се исто тако ушанчио на другом брду и даје очајнички отпор, али за мало. Друга слика на, страни 7 , представља опет сличан моменат, како бугарска пешадија јурише на ба- V јонет на непријатеља држећи се при том орописа тактике, да јурише врши на махове, с прекидима, да би било што мање губитака, Са крвавог разбојишта. Слике на 14 страни наш ' су оригиналан снимак. Обе представљају бојно поље после крв ве борбе, у којој је,"на страшном ограшју, остало гомилама мртвих и рањених. Т у р ц и су натерани у дивље бегство, а наши болничари су зашли по крвавом разбојишту, да куие мртве, пошто су рањепи већ раније п оку п љ ени. Њих ће мало даље крај оута сахранити по прописима наше вере гроб до гроба, онако како је пао јунак до јупака, а противнике, јер ихје много, сахраниће све у неколико великих гробова,којићевековима остати сведок страшног крвопролића, из кога је васкрсла Душанова Србија. Заплењени топови на Куманову. — На Куманову је решен српско-турски рат дефинитивно у нашу корист. Турска вардарска армија ту је од наше прве армије претрпела тако тежак пораз да се од њега није могла опоравити. На Куманову је решена њена судбина, која ју је постигла на Битољу. Бегајући гпавом без обзира Турци су српској војсци оставили грдан ратни плен, који представља вредност од врло много милиона. Осем преко шесет хиљада пушака и сидества другог ратног материјала Срби су Кумановском победом запленили и 156брзометних топова, од којих је 18 дванаестосантиметарних брзометних хаубица. Ти су топови, пренети у Крагујевац, где су у Војно-Техничким заводима доведени у потпуно исправно стање, да одмах могу дејствовати, а за њих је заплењено и доста муниције. Наша слика, која је снимак Паје Јовановића приказује заплењене топове и каре на самом месту борбе.

Све пошиљке за наш лист ваља упућивати само и једино на адресу: уредништва „Балканског Рата“. Продавци се моле да одмах јаве колико да им се шаље лист у будуће.

Заробљени турски топови на Куманову