Beogradske novine

Strana 2.

Beograd, subota

Beogradske Novine

]. januara 191G.

Broj 1.

razmišljati o razlici, kalco je pao Pržemišl, a kako Brest-Litovsk. Porazom je ruske vojske, uništena jedna od najvećih nada entente. Druga je nada entente postala Italija, koju su sebi Francuzi i Knglezi kupili za g o t o v u m i 1 i j a r d u engleskoga novca. Italija je prekinula tridesetgodišnji savez sa našom Monarhijom i izđajnički je napala. Ali i ta je nada entente pala rano u grob — još ranije, nego ruska. Talijani su mnogo prije bili poi-aženi, nego se je itko, pa i mi saini, nadali. Danas oni stoje iznureni i krvavih lubanja na obalama Soče, koja je danas postala gi'obom više stotine hiljađa Talijana, koji u svom nemoćnonr bijesu bombardovaju bolnice. Pošto je Rusija potučena, a Italiju stigia ista sudbina, jedina je još nada entente bio Balkan. Nepoštenim je obećanjima zavedena mala Srbija pošla u rat protiv Au stro-Ugarske i Njemačke, kojima se je pridružila i Bugarska, da osveti namšenu joj nepravdu god. 1913. Srpska je vojska potpuno uništena, a Bugari su na Varđaru porazili ponosne Francuze i Engleze. Zadnje je utecište francuske i engleske vojske, koja je pošla ,u pomoć“ Srbiji grad Solun, ali i protiv ovog već napreduju pobjedo nosne vojske centralnih vlasti. Nesreća ri jetko dolazi sama. Iznenada pregjoše Turci na Dardanelama u ofenzivu i natjeraše najveći dio francuskih i engleskih četa u more. U Parisu i Londonu, gdje su se već priućili na poraze, prikazuje se i ovaj poraz na Dardanelama, kao neki veliki uspjeh. Naravno u Beću, Berlinu, Sofiji i Carigradu đosta su zlobni. pa imadu o svim tim uspjesima sasma protivno mišljenje. Ovo je račun, kojim centralne vl&sti i njihovi saveznici završavaju godinu 1915. Mi smo teške časove sretno proturili i stojimo danas kao pobjednici. U Parizu i Londonu to već osjećaju i čuju se glasovi za mir. A vladama još nije dosta, pa kada se više ne mogu boriti uspješno vojnicima, oni to čine riječima. Jednoga će dana ipak kucnuti čas mira — nadajmo se još ove godine.

Potopljeni neprijateljski brodovi. K. B. London, 30. decembra. L 1 o y d s javljaju, da je potopljen engleski parobrod H a d 1 e y, od 1770 tona. Prema izveštaju iste korespondencije, od putnika i posade na francuskom parobrodu „Ville de la Ciotat“, koji je potopljen, udavilo se osamdeset lica. Zatim su još potopljeni ovi brodovi: Engleski parobrod „Yeddo“, 4552 bruto t o n a, posada je spašena; engleski parobrod C o 11 i n g h a m, sa njega je spašeno sedam ljudi, i belgijski parobrod Ministre Beernaert, 4215 bruto tona, i sa njega je takogjer spašeno samo sedam ljudi od posade. Neutralnost Rumunije. K. B. Milano, 28. decembra. „Corriere delaSerra" javlja da je M a r g i 1 o m a n izjavio, da Rumunija ne namjerava da napusti neutralnost.

RATNI IZVJESTAJI.

Izvještaj austro-ugarskog generalnog stožera. K. B. Beč, 30. decembra. Zvanično se javlja: Rusko bojište: Borbe u istočnoj Galiciji postaju sve žešće. Neprijatelj je upravio juče svoje napade ne samo na besarabijskom frontu nego i na naše položaje istočno od sređnje i južne Strype. Neprijateljski napadi propali su u većini slučajeva još pod vatrom naše artilerije, a gdje to nije bio slučaj, propali su ruski juriši pod vatrom naše pješadije i mašinskih pušaka. Na sjevernom dijelu neprijateljskog napadnog zemljišta, pred mostnom branom kod B u r k a n o v a ostavio je neprijatelj 900 mrtvih i teško ranjenih, a predala su nam se 3 pođčasnika i 870 vojnika. Ukupan broj na jučeranji dan zarobljenih neprijateljskih vojnika u istočnoj Galiciji prelazi 1200. Na Ikvi i Putilovki došlo je mjestimično do puščane vatre. Na Korminu i na Stvri ođbile su austro-ugarske i njemačk'e čete nekoliko ruskih napada. Talijansko bojište: Na tirolskom frontu zaustavljeni su našom vatrom pokušaji neprijatelja, da se pribl iži T o r b o 1 i i M o n t e C a r b o n i 1 o. Na obroncima sjeverno od T o n a 1 s k o g k 1 a n c a, pokušali su Talijani, zloupotrebljavajući ženevski barjak, da namjeste svoje žične zaprjeke, ali su u tome sprečeni. Na visoravni kod Doberđoba vogjena je živa borba sa minama, do duboko u noć. Jugoistočno bojište: Nikakvi važniji dogagjaji. Zamjenlk glavara generalnog stožera: podmaršal pl. Hdfer.

Izvještaj njemačkog generalnog stožera lz velikog glavnog stana javljaju: K. B. Beriin, 30. decembra. Zapadno bojište: Engleski pokušaji sjevero-zapadno od L i 11 a, da noću 29. decembra iznenadno prodru u naše položaje, nijesu ispjeli. Jedno je malo noćno preduzeće naših četa jugoistočno od A 1 b e r t a uspjelo i tom je prilikom zarobljeno nekoliko desetina Engleza. Na Hartmanns weilerkopfu povratili smo dijelove jarka, koji su ostali u francuskim rukama. U ostalim položajima došlo je na mnogim mjestima na frontu, pod povoljnim izvidničkim odnošajima, s vremena na vrijeme do žive puščane borbe. Djelovanje aeroplanima na obe strane bilo je vrlo živo. Jedna neprijateljskaaeroplanska eskadra napala? je mjesta W e r w i q u e, Meniu i tamošnje kolodvore; nije prouzrokovan nikakav vojnički kvar, ali je

povrijegjeno 7 stanovnika i ubijeno jedno dijete. Jedan je engleski aeroplan, u zračnoj borbi sjeverozapadno od C a m b r a i, oboren. Isiočno bojište: Južno od Schloka, kao i na više mjesta vojne grupe generala von L i n s i n g e n a, odbijeni su napadi ruskih letećih kolona. Kod vojne grupe generalagrofa Bothmera ođbile su austro-ugarske čete napad jakih ruskib snaga protiv mosne brane kod Burkanova na Strjpi, i pored velikih krvavih gubitaka ostavio je neprijatelj na bojištu i oko 900 vojnika, koji su zarobljeni. Balkansko bojište: Položaj je nepromijenjen.

Izvještaj turskog generalnog stožera K. B. Carigract, 30. decembra. Glavni stan saopštava: I r a k š k a f r o n t a : Borba se kod Ivut-el-Amara nastavlja sa dužim prekidima. Pri zauzeću Seik A i d e zaplijenili smo od Engleza 450 kanti sa petrolejem i benzinom. Iv a v k a š k a f r o n t a : Osim omanjih borbi izvidnica ništa novo. Dardanelska fronta: Noću od 27. na 28. decembra i 28. decembra vogjena je artilerijska borba sa naših položaja i neprijateljskih krstaša i torpednjača. Neprijateljski brodovi upravili su svoju vatru bez ikakva uspjeha na Ana fortu i Ari-burnu, ali su ućutkani i primorani da se udalje. Kod Seddil-Bahra noću od 27. na 28. decembra i 28. decembra velika vatra bombama i torpedima protiv našeg desnog i našeg lijevog krila. U centrumu artilerijski dvoboj. Po podne su dva krstaša upravila svoju vatru na naše desno krilo, u raznim pravcima, ali protivvatrom naše artilerije ućutkani su neprijateljski krstaši. Jedan krstaš je jednini hicem pogogjen. Do podne smo vatrom naše artilerije oborili i jedan neprijateljski đvoplošnjak, koji je letio nad Jenikejem i Kum-Kale. Dvoplošnjak je pao u more i odvućen je prema Imbrosu. Naše anatolske obalne baterije upravile su uspješno vatru na luke kod Teke-Burna, Seddil-Bahra i okolice. 27. decembra vršio je jedan od naših vodenih letećih strojeva izvidnicu nad Lemnosom i Mudrosom, i bacao je sa uspjehom bombe na skloništa u pristaništu od Mudrosa, izazvavši tamo vatru. Na ostalim frontovima ništa novo.