Beogradske novine

Broj 3. 6. januara 1916. :bio, počeli sa strahovitim nedjelima. Objavaje vetog rata prihvačena zato sa velikim oduevlj-njem, i sveti rat uzima svakog dana sve irih r zmj ra. U pcvoljno završt nje svetoga rata cd nas u Egiptu i u Sudanu niko i ne suninjr. ;ato treba očekivati u ovim krajevima i opšti 10 k r e t p r o t i v E n g 1 e z a“. * B. S a r a j e v o, 2. januanv. Posiije je dvodnevnog boravka jučer otpuovao iz Saraj va vogja senuškog ptkr.tau Trijolisu, Sulejman ef. el B a r o u n i. Otpratili su rana kolodvor carsko-otomanski generalni konzul les s o u 1 tf. bosanski reis ul ulema Džemaludin :f. C a u š e v i ć.

Najnovije brzojavne vijesti. zvježtaj njemačkog generalnog stožera. K. B. Berlin, 4. januara. Na svim ratištima nije se ništa značajno đogodilo.

Izvještaj turskog glavnog generalštaba K. B. Carigrad, 4. januara. „Agence telegraphique Miili“ javlja: I r a k š k a f r o n t a : Svi su pokušaji neprijatelja iz Ali Gharbi dovući poruoe u K u t e 1-A m a r a osujećeni. Ivavkaska fronta: Na lijevom krilu pješadijska i artiMjska vatra. Inače ništa novoga. Dardanelska fronta: U noći od 2. na 3. januara izbacila jeneprijateljska torpednjača nekoliko hitaca prema A r i b u r n u. Kod S e ddil-B a h r a je naša artilerija pucala.do jutra na neprijateljske položaje i na logorišta izmegju S e d d i 1 - B a h r a i Tekeburna. U noći je jeclan krstaš kratko vrijeme bombirdovao naše položaje, isto i na 3. januara, ali sve bez uspjelia. Naša je artilerija sa dva liica pogodila krstaš. Poslije podne je neprijateljska artilerija vatrom iznenada napala naše sređište i lijevo krilo. Naši tcpovi su ušutkali neprijateljsku artileriju rezorili dijelove neprijateljskih šančeva i zakrčili put. jednom transportu. Prije podne sino bombardovali luke u Sedđil-Bahru i lakeburnu i pi-isilili clva transportna broda na uzmak. Vatra, koja je od našeg bombardovanja pojavila se u luci, trajala je čitav dan.

Ponosni ruski car. K. B. Petrograd, 4. januara. Za vrijeme jc purade održao car govur vitezima reda sv. Gjorgja: Budite spukojni, ostdti će sve onako, kako sam rekao u pcčetku rata. Mira neće sve dotle iti, dolde i posljednjeg neprij.itelja ne istjetarno sa našeg zemljišta, i da e e m o z a k 1 j uć i t i m i r s a m o u p o t p u n o m s p o r ai u m u sa našim šaveznicima s kojima smo vezani ne samo pisanim ugovorima ncgo i prijateljstvom i prulivarn m krvi. Put uapšenih konzula. K. B. Paris, 4. jamiara. „llavas“ javlja, da će u Solumi uapšeni

Beogradske Novine neprijateljski konzuli, koji se sad nalaze na putu za Marseille, biti sprovedeni na švicarsku granicu. Grčka neće dalje trpiti povrjedu svoje neutralnosti. K. B. Sofija, 4. januara. G r e k i je poslanik izjavio ministrir'predsjedniku Radoslavovu, da je G r č k a e n e r g i č n o protestovala p r o t i v u hapšenja bugarskog lconsula i da nećevišetrpitipovrjedusvojeneut r a 1 n o s t i i nezavisnosti. Radoslavov je primio ovu izjavu sa zadovoljstvom i izjavio nadu, da će Grčka i Bugarska i dalje održati p r ij a t e 1 j s k e o d n o s e. Uapšenje norveškog konzula u Solunu. W. Berlin, 4. januara. Dopisnik ,,Wolffovog“ ureda u Ateni javlja: Francuski general Sararil je naredio, da se uhapsi norveški generalni konzul u Solunu. Spanjolska uzima pod zaštitu podanike centralnih vlasti. Berlin, 4. januara. „Vossische Zaitung" javlja iz S o f i j e: Španjolski je konzul u Solunu primio privremeno pod zaštitu podanike centralnih vlasti. Tursko-bugarsko prijateljstvo. Jednoglasno primljen sporazum u Sofiji. K. B. Sofija, 4. januara. Sobranje je primilo tursko-bugarski sporazum jednoglasno i bez debate. Ministir je predsjednik Radoslavov izrazio je svoje tvrdo uvjerenje o tursko bugarskom prijateljstvu. Poslije ovoga je Sobr. nje odloženo do 24. januara. Vojna obvezatnost u Engleskoj osigurana. K. B. London, 4. januara. „Reuter“ ured javlja: Danas će se sastati parlamenat, pićesutra Asqith protumaćiti sgvezno sa referatom Lorda D e r b y-a osnove viade. Rasprave o vo n)g obvezatnssti će valjda potrajati oko nedjelju dana. S : gurno je, da će skučena obvezatnost biti primljem sa velikom večino. Jedno je sigurno, da se ovaj zakon ne će protczati i na Irsku. Držanje radnika ovisi o zaključcima radničke konf.rencij?, koja će se održati u četvrlak. M ; sli se, da su umjcreniji radnici pristaše skučene vojne obvezatn isti za trajanja rata. Englezi nas cijene visoko. K B. Solun, 4. januara. Engleske su vlasti objfevile, da. će svakome onome, lc- ji je u stanju d i proicaže bavljenje austro-ugdi'skih i njeinačkih podvodnica u fgojskom moru, izdati 50.000 franaka nagrade. Petar Karagjorgjević u Solunu. K. B. Solun, 4. januara. Petar Karagjorgjević, koji je odsio u srpskom konzulatu, ne izlazi nikuda zbog tjelesne izmorenosti. On je, kako se govori, došao u Solun, da vcdi nadzor nad r.organizacijom srpske v jske, koja u grupama od 200 da 400 Ludi dolazi iz Arbanije u Solun. Posjeta Petra Karagjorgjevića kod grčkog kralja odložena. K. B. Solun, 4. januara. Posjeta Petra Karagjorgjevića, kod kra'ja I Konstantina zavisi potpuno od daljeg fazvoja političkih i vojničkih dogag aj \

Beograd, četvrtak Strana 3.

Kralj Nikola u Solunu? K. B. Atena, 4. januara. Ovdje se govori, da će crnogorski Kralj Nik o 1 a uskoro ovamo prispjeti. Pašićeva demisija. W. Oene\a, 4. januara. Lijonski ,,N o v e 1 i s t e“ saopštava u jednoj vjesti, da je srpski ministar predsjednik P a š i ć podnio ostavku cjelokupnog kabineta regentu prijestolonasljedniku, ali ostavka nije uvažena. Samo je ministar vojni ostao pri svojoj ostavci i njega će zamjeniti general Terzić. „Information" javlja, da je srpska vlada premjestila svoje sjedište u Solun. Ostavka crnogorskog kabineta. Cetinje, 4. januara. Kabinet je podnio ostavku. Dosadašnjem ministru finansija M i j u š k o v i ć u povjeren je sastav novog kabineta. Solun — sklonište srpske vlade. K. B. Solun, 4. januara. Prema saopštcnjima ovdašnjih Iistova, Petrr Karagjorgjcvić zadržati će se ovdje još nekovrijeme. Naregjeno je, da se za srpske činovnike spreme stanovi. Francusko-engleska vladavina u Solunu. K. B. Solun, 4. januara. Engleske i francuske vojne viasti produžuju i dalje, da hapse sumnjive ličnosti. Crna Gora bez hrane. K. B. Cetinje, 3. januara. Zvanično je juče saopšteno: Snabdevanje Crne Gore životnim namirnicima postaje potpuno nemogućno, apcložaj je svakimdanom sve teži. Ausjrougarske podmornice dnevno napadaju na a I b a nskoj obalisvejedrenjačei brodovekoji dol ze. 29. dccembra potopljena je kod Ulcinja’ jedna crnogorska jedrilica napunjena životnim namirnicama, daiias je pak potopljen kod Sv Ivana Meduanskog jedan t a I i j a n s k i brod sa dvije hiljade tona životnjh n a m i r n i c a. K. B. Cetinje, 3. januara. Za vrijeme liombardovanja Drača po austro-ugarskoj flotili, upaijen je ta lijanski prrobrod „Mudiel“, na kojem je bilo ukrcano 6000 tona životnih namirnici za Crno Goru. Tovarje sav propao. Beznagje Srba. Venezia, 2. januara. „Gazzeta di Venezia" javlja iz Drača: Megju srpskim je vojnicima disciplina potpuno popustila. Saobraćaj nije još uregjen, a nijesu još odregjena injesta, u koja treba da se smjeste pojedine komande. Srbi prodavaju svoje konje bud zašto, tako isto oružje i ostali ratni pribor. Oficiri ’su nemoćni, da ovome na put stanu. Teško je megju Srbe povratiti samopouzdanje i uzajamno ^držanje. U tome treba da pomognu pošiljke brašna, pirinča i drugih namirnica, koje Srbima svakog dana šalju sile četvornog sporazuma. Megjutim je svakog dana oko talijanskog konzulata okupljena gomila srpskih bjegunaca, koji izjavljuju, da n e m a j u više vjere, da će njihova otadžbina ponovo vaskrsnuti i energično zahtjevaju da ih se odpremi u Italiju. Sanitetsko je pitauje isto tako teško, pa se dnevno sve više šire zarazne bolesti.