Beogradske novine

Broj 5.

11. januara 1916.

Beogradske Novine

Beograd, utorak

Strana 3.

Stete nije bilo. Naraznimmjestimabilo je bezna-i ćajne artilerijske borbe. Dobri su pogoci bili' u jednu neprijateljsku bateriju jugoistočno od Armentiera i u obimu sjeverno od Somma. Uništen je jedan magazin raketi. Najnovije brzojavne vijesti. Završetak akcije na Dardanelima. Galipolje posve ispražnjeno. K. B. Carigrad, 9. januara. „Agence telegraphique Milli“ javlja: Kako javlja naš korespondent na Dardanelama, turske su čete prognale neprijatelja i iz Seddil-Bahra. Sada nema naGalipolju n i jednog neprijatelja. Veselje u Carigradu. K. B. Carigrad, 9. januara. U 9 sati su u večer Englezi nakon žestokog boja, pošto su i mali velikih gubitaka, napustili potpuno Seddil-Bahr. Nijedan nije ostao. Ova je vijest u Carigradu prouzročila neopisivo veseije. Grad je okićen barjacima saveznika. Opšta radost u Carigradu. K. B. Carigrad, 10. januara. Megju slanovnicima sviju redova vlada opšta radost j ovodom junačkog držanja turskih trupa. U svlma crkvama i jevrejskim sinagogama održana su blagodarenje. Gomiie gjaka omladine, večina obućena u sinartu poljsku uniformu, kao mali vojnici, prolaze uli ama na čelu s vojuičkom gUzbom i priregjuju radosne usklike. Mnoga društva sa zsstavama i glazbom prolaze ulicama Carigrada pjevajuči otačoStvene pjesme. Izlivi radosti neprekidno se ponavl,aju. U veče će biti džamije svečano osvjetljene. Gdmah čim je u ministarstvo vojno stigla vjest o pobjedi, otišao Enver-paša u palatu i saopštio je sultanu, k ji je izr„zij svoje vainvdno zadovJjstvo. Sul- j t?n je uputia svoje pozdrave i čestitke 5. armiji i podario je ponovo 1000 funti za djecu pogiliulih vojnika. Slava u Carigradu. K. B. Carigrad, 10. januara. Na večer je silna svjetini j od barjrcima saveznika prolazila gradom, klicajući vojsci i vojskama saveznika. Prirrgjene su ovacije pređ austro-ugarkim, njemačkim i bug a r s k i m poslanstvom. Austro-ugarski je po.danik markgrcf P a 11 a v i c i u i pozdravio sa balkonu manifestante i naglasm, da se sad nji usp eh turskog oružji imade zahvaliti zajeđničkoj akci,i savizničkih vojski. Pczdravlje sve u ime auslroug rske vojske. Lagationi tajnik Parcher zahvJjuje na turskom jtziku za ovacije. Glazba je svirala tursku i austrijsku himnu. Što javljaju Englezi. K. B. London, 10. januara. Galipolje je potpuno ispražnjen o. General Monroe javlja: Ispražnjenje je Galipolja uspješno provedeno. Englezi su izgubili j e d n o g, Francuzi n i j e d n o g v o j n i k a. Odsustvo njemačkog poslanika u Bukareštu. K. B. Bukareš, 10. januara. Njemaćki je poslanik Busche ctputovao •u Berlin na dvonedjJjno odsustvo.

izvještaj njemačkog vojnog vodstva. K. B. Berlin 10. januara. WoIfrov ured javlja: Zapadno bojište: Sjeverozapadno od Massiges-a u okolici oko majura M a i s o n d e C h a mp a g n e oduzeli smo neprijatelju jarke u širini od nekoliko stotina netara i zarobili 5 časnika, 423 momka, 7 mašinskih puški, 1 veliko i 7 malih bacala mina. Prancuska | je protunavala odbijena. Njemački aeroplani su hapali etapne neprijateljske uredbe kod Fournesa. Istoeno bojište: Položaj jc nepromijenjen. Kod Berestijana je odbijen jak neprijateljski napadaj. Balkansko bojište: Ništa novo. Vrhovno vojno vodstvo. Hapšenja u Solunu. K. B. Milano, 9. januara. „S e c e 1 o“ javlji, da se u Solunu još neprekidno vrše nmogobrojna apšenja zbog špijunaže, naročito megju levantinskim trgovcima Solunski rabiner uzaludno zbog toga protestvovao kod generala Sarailla.

Apšenje agenata saveznih sila u Mytileni. K. B. Atena, 9. januara. Iz Mjtilene se javlja: Jedan je odred vojske savezničlcih sila uapsio austro-ugarskog konzulurnog agenta B a r g i g 1 i j a, njemačkog agenta Hoffm'ankia, muftijui još deset tobož sumnjivih Grka, ijve iz istih uzroka kao i Solunu. Poslanici su centralnik savezničkih vlasti protestovali protim ovog nasilja. Apšenje ovo izaziva vjerovanje, da je Mytilene postala operacijona basa. Nasilna vladavina sporazumnih sila u Grčkoj. Turska odmazda. K. B. Carigrad, 10. januara. Kao prvu je odmardu za apšenje konzula u Solunu naredila vlada, da se uapse s v i č i n o vn i c i e n g l e s k o g i f r a n c u s k o g pos 1 a n s t v a, koji se ovdje nalaze, i još neke druge ličnosti, svega njih d e s e t. Drži se, da će vlada narediti još’i dalja apšenja, kao odmardu za interniranje skoro 1000J podanika saveznih sila u Solunu.

Interniranje konsula, koji su u Solunu uapšeni, u Toulonu. K. B. Toulon, 9. januara. Agencija Havas javlja. Konsuli, koji su u Solunu uapšeni, stigli su ovamo na jednom ratnom brcdu, pa su odmah internirani. Oni stoje vlastima na raspojoženju,

Potopljen engleski ratni brod. K. B. London, 10. januara. Ratni je brod „Eduard VII.“ naišao na minu i skoro potonuo. Posada je pravodobna ! spašena. Narodni pokret u Perziji. K. B. Carigrao, 9. januara. Bagdatsla dnpisnik agencije „Milli javlja, da perzijski oružnici sviju plemena južne Perzije učastvuju u ratu protivu Engleza i Rusa. Sadanje borbe u južnoj Perziji imaju karakter narodnog pokreta protivu Engleza i Rusa. Ja mislim, da za saveznike nema razloga, da stanje drukčije smatra nego kao zadovoijavajuće. Lord Kitchener se ženi. K. B. Berlin, 8. januara. Londonski ,,World“ javija, da će se lord Kitchener u najskorije vrijeme oženiti sa groficom M i n t o, udovom umriog indijskog podkralja. Grofica Minto je kćerka pokojnog gene1 rala Grey-a i sestrična S i r E d v a r d a G r e y - a. Ona je vrlo izobražena gospoja.'pa bila ljepotica prvog reda. * . * lvad bi htjeli biti zlobni, mogli bi ustvrditi, ; da iznenadno viječanje engleskog vojnog ministra lorda Kitchenera stoji u uskom savezu sa predstojećim zakonom u Engleskoj, prerna kojem će svi neoženjenimuškarci moratiotići na frontu. Dnevne vijesti. „Jedmif—, Pod gornjim je imenom na novu godinu iza : ao u Sarajevu prvi broj hrvatskog lista, koji je sebi uzeo za zndaću, — slično kao i organ austrijskog|„Flottenvereina“ — popularizovati brodarstvo. Zapravo je „Jedro“ organ austrijskog „FIotlenvereina“, jer ga i izdaje bosanski zemaljski savez dotičnog društva, pa je posvećen hrvabkim čifjtJjima na jugu monarkije. List je bogat sadržajtm i slikama, pa stoji godišnje saino k 3. Urednik je lista poznati hrvatski novivar i književnik Ivo pl. Dobržanski.

Turci napreduju prema Adenu. Ziirich, 8. januara. Svicarska „Telegraph-Information" jrvlja: Turski listovi donašaju izvještaje iz J e m e n a, da se turske čete pod zapovjedništvom pukovnika Said bega nakon uspješnih borbi približavaju Adenu. Turcima je uz pomoć Arapa pošlo za rukom u više bitaka potući Engleze. Povodom ovih turških uspjeha, pridružuju se Turcima i ona arapska plemena, koja su dosada stajala u Engleze. Listovi naglašuju, da dolazak turskih četa pred Aden imade veliko historijsko značajne za svu Arabiju. Ministarska kriza u Crnoj Gori. K. B. Cetinje, 10. januara. Kralj N i k o 1 a primio jeostavKu Vukotićevog kabinet.a. Novi kabinet obrazovati će i\l ijuškojvić, koji će biti predsjednik kabineta i ministar spoljnih posluva.

Svima radi znanja. Sa mjerodavnog smo mjesta ovlašteni, da saopštimo slijeđeće: 1. Svi d r ž a v n i č i n o v n i c i, koji traže i koji bi željeli da dobiju kakovo namještenje; 2. svi p e n z i j o n 0 r i, koji nijesu još primili svoje penzije; 3. sve udovice i siročad, koji traže potporu, neka se o d m a h prijave kod g r a d s k o g o d b o r a, Jugovića ulica broj 1. Bosna za bugarski crveni krst. U Bosni i Hercegovini marljivo kupe za bugarski crveni krst. Prema zadnjem je izvještaju sakupljeno 123.769 k i 92 filira.