Beogradske novine

Sfrtni 2. •

pa njerov korak kao potpot (SplomatskJ beuspiefa, požto po tdje kofa od tib otkaza irvučl kao optuiba. Ispostavlja se, da S mT nentralac oiie tdkad bio oeuN« vkfa se, kakovu kortst treba da lagieska od američke objave rata. i, đa tu ratoborni tlasovi fanali da nas capiaie t odvrate od obo* raključka. Rat potnoću podmoretca m samo da Loni anasru F'.ngteske I [4a riabt povjcrenje sporazcmrah siia u jvodstvo Engleske, već slafal i povjerenja itaiije proma Francuskof, pa i otpornu fenagu Rusijc. Kako stoje stvari u Ameifici, viđi se i z toga, što American Line ftraži ijude, kofl majii *da rukuiu topoivinia. Odbzak amerlčkih trgovačkih brodova u ratou zonu. Kb. Beč, 11. februara. „Reuterov nred“ javlja iz NewVorka: Danas će otplovitl u zabraujeim catnu zouu dva američka nenaoružana tetetna broda. To su prvi brođovi, koji od Cjemačke zabrane ovasno pod američkom eastavom plove u podmornicama ugrožcno područje, Nijedan ođ ovih brodova ccma na sebi onrli znakova, koje je propisida Njemačka, nego su označeni saino Vdikim slovima U. S. A. (United States of Aanerica! Op. Ur.). Brodovi nastupaju Vožnju, jer se njiiiovi viasrici oslanjaju pa pravo američkib brodova, da sloboelno plove po otvorenom inoru. Brodovi nijesu naoražani > ne će atoga njoći, đa se odupru nczakonitom postupku. Prvl ee brod zove „Orbans", kapetaa mu Je 'Amerlčanin, na njemu je ukrcana posađa od 38 Uudi, medju njima 33 aaiierička graifljana. Drugi je brod ,,Rodiester“. IzjavJiuje se, da na nfjednom brodu nema kotitrebande. Oba broda piove u Borđeaux. — Prema jednoj daijoj vijestl oba su broda vcć ofpiovtia. Sjcdinjene države nc izlaju višc putne Ustove za Evrop L (Naročiti brzojav ..Beogradskih Novina"). Karlsrune, 12. februara. .,Times“ Javljaju iz New-Yorka: Vi^e se ne Izdaiu pniiti Ustov! fk-lma, koia žcie putovati Iz Sjedlnjcn'h Država za Evropu. Vlada odbija da daje rr.a kakvo objašnjenjc zbog ove svoje narccljene mjere. Pošteda njemačkofj kapitala u Amerlci za slucaj rata. (NaroJiU brzojav »BeograđsMIi NcvSiaaJ. London, 12. februara, ,Daily Express“ javlja iz NewYorka: Predsjednik Wilson je saopŠtio, da se u siućaju rata njemački kapital i njemačka itnaovina u Sjedinjemm Državama neće zapljenjlvati. Putovanje grofa Bernstorffa. Kb. Ncw-York, 12. februara. Dcvršene su sve or.ureme oko putovnnja posianika grofa Bernstorffa i Bjegc'vog osoblja. Poslan k će u srijetlii krenuti za Kristijanliu na parobrcdti ♦.Prederick V1I1“. Amerfćkl poslauik u Berlinu Gerard u Bernu. (Naročiti brzojav „Beogradskih' Novina‘0 Bem, 12. februara. Posfartik Oerard je prtepio ovamo. Propagadr.a za mlr u Amerid. (NaročHi braojav „Beogradakih Ncn'rr«") Zeneva. 12. februava. ParlŠki listovl Javljaju iz NewiVorka, da je od ćetrdeset i osam satl jcijela zemlja preplavijeiu propagnndskim Ustovinia, koji zalujcvaju, da se pošalje siljedeći ravuoglasni orzojav AVilsonu:

„novom aituacijom" i riješiia* da tz treće fcuće, člja je fresrna nekim čuđom ostate poštedjena, dovlači vođu, kada eto uove kuknja\’e i — Frajla, goapoja, jaoj, da vkiite... kuku... i tanjiri wi zamrzlit }aoj, lam i«i!“ Btla Je u v«če opiala lanjire, pa ih oetavila u vrućoj vodi kraj prozora, a preko noći te tio „vrela" voda pretvoriia u ted, pa gad nastaje čitava „akcija za spasavanje" tanjira. Tako va:n je to skoro u svakoj kućl. Svuda *e akoro zamvzla čeama, zamrzla Voda u bokalima i icofama, zamrzk) ovo iii tamrzlo o«o. Jedna me gospodjica pajozbiljnije uvjera\a, da joj je zamrzao *— porfum, i to „moliin vas pravi, .pn'tnotiopski*' parfuni, maika Roger A Oalkt". Ni u gimnaziji nfcam ndcada znao fiziku, pa od krnia bi tek sada poslijc toiiko godina niogao provj«1ti, je U to u opšte moguće, Isto kao i nekc druge pojaw, o kojima ću JoŠ govoritiUbrao *e u svakom kr&ju pročuje, u kojoj »e kući nije zamrzla česma i u te iae kuće ubrzo krcću čitavi karavani sa krčazima, flašama, bokalima, kofama i dtugim mogućim i ntmoguttm audovbna. Oazida i kirajdžijc prvo ljubazno primaju ,,»tratialnike", pokazuju im, gđje je iesma I fivale ee kakve tn „cfdishodnt" mjere prvdu^ili da apriječe zamržavanje iesme. Malo docnijc samo još trpe ovu navatu, » najzad poćin u tia protestvuju i da pitaju, ,vadeći pri tome raznovrsna dokuinent« iz džepa, recimo *eku cerinsku deklaraciju iz 1907. godinc, jc li za cio Beograd piaćaju „ovotiko‘‘ sa vođu, nagiašavajnći rifeč ,,ovolilco", pokazuju prstom »a tu carinsku Idcklaraciju, Ot ito hn )e biače pri rud. Jedan *e Maćedonac dobro doseto Kada m opct počeii nailaziti Ijudi ta bokahma, on ih, Vao začudjeno, đooekujc:

13. februara 1917.

Beogradske Novtae

. »' Utcrak ^ ^ ^ ^ 42 ' -

„Naša čast nlje u pltaoju. Mi hoćemo mir. M1 se nadamo. da ćete ućiuiti pve što se može, kako bi se rat izbiegao“. Mnogi su uvjereui. da do rata neće doć' T° mfšijenje podržava žefja vlade. da se izbjegavaju sva tzazivanja Polbfčki krugovi meijutitn ne suinnjaJu a to, da će sami dogadjajl dovesri <*q rataRatne poreze u Amerlci. (Naročitl brzojav JBeozradskiii Novlna'.i Frankfurt, 12. februara. Iz New-Yorka javljaju: Transportne prilike su mjestimice vrio teške i rdjave. Sva teretna koia su prepunjena, mnoge žeijeznice više i ne primaju robu. Očekuje se izdavanje blagajničkih bonova, udvostručenje poreze na prihod j uvodjenje poreze na ratne dobitke.

Austro-Ugarska. dar VViiheim u Bsču. Kb. Beč, 12. iebruara. Odgovarajnćf na posjetu, koju je učinio car i kralj Karlo u njemaćkom giavnom stanu, stigao je danas prije pedne u Beć njemački car Wi!helin. Njemaćkoga je cara na željeznlčkoj stanlci doćckao car i kraij Karlo okru2en nadvojvodama i najsrdačnije ga ;e pozdravio. Pošto su jeđti'. drugim predstavjlj svoju svltu, oba su se vladara odvezla automobilom u dvor. GradjanstvO’ koje je tek u posljednjim časovima bilo saznalo za dolazak njemačkoga cara. prirediio mu Je oa cijelom putu do dvora burne ovacije na kojima se car Wj!iieim najsrdačnife zahvaijivao. Na dvorskim stepenlcania car Wiliiehn se najsrdačuije pozdravlo sa carmom Z 1 1 o m.

Pckrct mlr. OBl'STAVLJANJE Č5TAVOG NEUTRALNOG PROMETA? Sredstvo za svršetak rata. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina“). Rim. 12. februara. ..OsserVatore Rontano“ tav’.ja: Neuiralci vfjećaju o moEUćnosri, đa obustavljanjem čltavoga proineta prhnoraJu zaraćeue države na syršetak rata, S&stanak prijatcija mlra n Bertinu. (Naročitl brzojav »Beogiadakih Novmac/ Berlin, 12. februara. Zauzimaiiicm hoiandskog Anti-OriogRads 12 marta će se sastati u Berllnu kaslanlcl mlroljnbh’lh đništava radl savjetovanjs. FrancusRu. Franeuska komora. Kb. Paris, 11. februara. U sednlcl senata je, pri'.tkom interpeiactje o krizi usdia, došlo do žestokih napada protivu vlade. Naročito se osudjivala nesposobnost blvšes: mlnistra »aobraćaja, S e m b a t a. Ministar H a r r i o t Je odbio prelaz na dnevni red, kojlm so S e m b at u tzriče ukor, a predložio Je, praćen zaledljlvim dovikivanjima, dnevni red, kojim se S e m b a t u tzriče povjererija. Zathn ]e prhnljen threvnl red. kojim se vlodi izriče povjerenje, sa žeijom, da krizn u uglju i prenosu izvede povoljno. S'ednlca francuskog senata. Kb. Bern, 12. februara. U sjednlci ]e francuskog senata u debati o nestašici uglia žestoko napa-

dana vlada, a podvrgao se krltlc! i ugovor sa Engleskom. — Senaior F e rv a n d je rekao: Država Je uzeJa u svoje ruke nionopol nad uvozotn Bgija, pa 0 tcme raspravlja sa Engleskom! Ovo je riješenje možda povoijnije za naše saveznike- no ne za našu trgovinn i našu industriju. — Seoatori B i e r i B eranger priključili su se govorniku, tražeči sJobodu za trgovca, — Ministar BclIIot odgovorio je. Imamo ago1 vor sa Engleskom. no možemo ga se i odreći. Ja bih se prihvatio ovoga sredstva, kad usiijed toga ns bi Francuska i strađela. No vi znate, gospođo, otkuda j ddazi da je sada innogim brodovima ! nenioguće da dospijii do našib pristaništa. Ako ne rasklnemo ugovor sa Engieskom. moramo ga Icjalno ođržavati, a ne izvodhi ga samo ! u pojeđinostima. Ugovor medjutim pruža nmogo koristi- U ovom je Času na)veća sreća za nas, da smo na tnoru saveznid Ettgleske. Nema *Htnnje da taj ugovor mora bRI gipk'ji i trgovačklji. N'o Engleska se prenu Francusko] kod podjeiiivanja raspo'oživog transporlnog prostora pokazaU vrlo liberslna. Velika je BritanJJa u veliko ograničila s\oj uvoz, a to isto moramo i mf da činimo. Sloboda se tovara mora iinatl u vidu kao jedino moguće pomoćno sredstvo. Ogranićenja raspohiživog prostora tangira isto ttiko urcdjeni kao 1 neuiedjeni transport. Mf J»kie ne bl huaii više hrodova na astvdofenie, sve kad b! se i odreklo dosadašnjeg siste’nn i pustili trgovini slobod.ne rtike.

Rnslls. Ruski parlamenat prolivu trgovačkog bojkota posllje rata. Kb. Koperhagen, 12. febmara. Ovđašnjl list „BerUngske Tidende* prenosi par’amentami izvješlaj .Birževih Vjedomosti*, o raspravi a budžetskom odboru gosudarstvene dume, u kojoj je bijo govora o budućem avozu njemačke robe u Rusiju. Veiika je većina zastupala gledište, da Pusija i poslije ovog rata treba da aveze znatan dio svojih potreba iz N,err.ačke» Otkrlća o sibiiskim Izgnanlckua, (Naroćlti brzciav „BeoKrariJklk Noviua“J| Stockhohn, 12. fabruara, U buđžetskom jeodboru dume poslatdk Čajdže učinio čtidnuvača otkriča o hotimičkkn 1 sa snijprppu, sprernljenim ubisviina sibirskih Izgr^anfka. Tamo se upravo obrazovala jedna banda za istrebUenje političkih izznanlka. Naročito nestaje onlh prognanlka, koji su skoro trebaii, da se vrate. Banda s« hvališe svojbn otlrvosima prema vlastima t visokkn mjestima, od koilh-'prteKi upustva. Tajnoviti požar. (Nnročiti brzojav »Beogradskili Novfna«; Stockholn^. 12. februara. „Ruskoje Slovo 4 Javlja Iz Irkutska, da se ogromna šftiHMitižta uglja slbirskih žcijeznica nalaze u plamenu. Misli se. da će sva snnes'.lšta uglja izgorjeti. Jmr* c.. mmmr 'j a Bnrhe na zppsđu. Koliko EnSleska troM ita rat. r (NaroSti brzojav »Iscogradslcft Novrna«! London, 12. februara. ,,T i m e s“ javlja, da će Bonar La\v kao kance'ar blagajnice podnijeti itiu* ćeg ponedeljnika u dotijem domu kredit od 550 milijuna funti štcrlinga. To je najveća svota, koju >e Ikada samo u jednoj sednici zahtijevao jedan engleski 0 W»SBM

■— Zdravo, koje dobro ?. «— Pa vidil, za vođu. — Kakvu vodu bre, nervira « Maćedonac I prelazi već na svoj ro=lni dijalekat, Jrttkvo iskaš bre od mene". — Pa vodu čovječe, sto »e praviš fud, kod mene zamrzia Jcama, a kod febe nije. —. Koj’ ti kaže, da moja čejma n'i« z»imznala? — Pa cio komšiluk! Leleeei ... kakav komšil’k, Isčudjava *e Maćedonac, i ncmajućl kud, postepeno uzmicajućl, pušta nezvanog gosta na ,,čežmu‘‘, da poslije sa idućim posjetio* cem ponovi hiu scjenu... Uvjerenje, da se ,,sve smrzlo", toliko jt obuzclo cio Beograd, da ga Je *vaki, kome je trcbalo, upotrebljavao kao nekl „vis tnajor", višu eilu, da opravđa nelzvršenje neke oba\-eze. Tako u jednoj kafani zađocnili sa otvaranjem piva. Publika se doduše u ovim vremenima naučila na strpljcsije, ali ipak počinje biago da protcstvuje Kađa je vidjeo, da će potrajati Još neko vrijeme, „cat-kclner'' se obratio jednoj grupi ugicdnijih gostiju riječimai — „Oospodo, pravo d« vam kaiem, JKinrzlo *e pivo"! Pred jeđnim „rejonom" fekrpilo te doeta svijeta, kojl |e bio čuo đa 6* se toga dana izdavati iećer. Nekf mahanjem rttkama, drugi opet podskaklvaajem i dntg'm vjcštinama, pokušavajn da odoljcvaju sibirskoj tempcrnturi. U medjuvremenu starešina prodavnice dobio jc naređjenje, da toga dana Uriaje druge namimice a tefc sutradan šećer. Da bi izbjegao duge pole* mike sa avvjetom, od odiučno izađje na vraU i, zauzevii Napotcojiovsku pozu, rvefanO iz|*vi:

— „Narode, šečer se — smrzol" Sutra ć« *e isdavati, a danas koji hoće, neka dodjc po brašno, kriz l dmgo! , j ....ill 1 I ja sam bio žrtva nekoiikiH ,,nnif*ra‘‘ I „\riceva" u vezi sa ovim opfttlm zamrzavaniem Kao što već gore rrieoh, još jednako lupam gia\ni, rtioze li lli «e može 1 pri kojoj temperaturi da se amrzn« parfum, i to da li samo „ratna" ill niirnodopska roba. Prekjuča u 'jittru, pošto prikupili svu hrabrost, da ustanera, da naćinim toaletu i da se očešljain, okvasivši kosu, Istrčao sam nekim poslom u avliju. Kada sam opet ušao unutra, dočekaše me svi ukućani smjehonJ i unvebesom. Dokazuju mi, lcsko mi te vetri i zamrzava pamet, koje, kak.o o.fli tvrde, u opšt« baš i n«na u tolikoj koiičM- I zbil-a, — nlje to kao sa pivom l šećerom, to satn ba§ na rlastitoj koii osjetio, — bila mi je zamrzouta frlztira. Pojto sam se obukao, Izašao i otkizrivo grabio naprjjed po snijegu i poledicf, »rigoli u pola ukočen u fcdnu kafanu. Vlasnica kafaire, gospodja M. |z Sarajcva, dočekamc, kao već nđcoiiko jutara, riječiinas , Dobro Jutro, a imatel’ zfme? •— Ne pitajte, gosp* M., nego ako Boga mate — rakiju proatonjah ja, čim mi ee povratio g’as. — Ej stoko, štogod hoćeš, aF rakija jtv UKt* bit*, ako boćc4 k*\'«, iaja- * ■- A što, ako Boga znate? \ , , . f — Ej sinko, kakvo vrijem* đoČefiSroio, kud’ ćit gidna *** zamrzia se nkija! \.; v i' ! '

državnik. 290 mlfijuna funti šterlinga Je potrebno za rat do 30. marta. Novim kreditom iznose cijelokupni ratni Izdacl 4082 milijuna funti šterlinga. Eitgieski vazdušnl napad. A WKb. Londou, il. februara. Po podne su pro'.etile engleske pomorske ietiiice preko letiiišta kod Cbistcllesa I biuriie su mska&st bombi, koje cu, kako Je zapaženo, eksplođirale ua predmetima, na koje su bačene. Letači i letilice su se vrafili nepovrljedjeni.

H J e m a č R u. Njemačka banka. (Naroćitj brzojav »Beogradskili Novias.; Beriin, 12. februara, Njemačka banka povećava svoj kapital sa 25 milijuna na 275 miiijuna u *\Thu prhnanja šieskog bankarskog saveza i sjevero-njamačkog kreditnog zavoda. Ovirn đohiva njemačka banka priraštaj naročito na lst.oku države, u šleskoj, Poznan aicoj, Pomcranskoj, zapadnoj i lstočnoj Pruskoj. Izvršenjem ove transafccije njemačka banka će u pogledu dloničkog kapitala stajati na čelu njemačkih krcditnih zavoda. Odnosno čistog dšouičkog kapitala nslazi ?.s Diskontno dru5tvo na čelu sa 300 milijuna, zatim dolazl cjemaćka banka sa 275, Krupp *a 250, Dreedenska banfca sa 200 cnšlljuna. erf!«! jpOTmmis fl!e. Pitaaje razoružanja pričuvnika. Kb. Atena, 11. februara. Ovdje se mnogo govorl o ođlučnom tfržanjn poslanika Italije i Rusije u pos’jednjim konf-erencijama s ininistarskim predsjednikom, naročito u pitanjn razoružanja pričuvnika. Vlađa Je lzjavila, da Je razonižanje davno okončano, medjuflm vojna kontrolna komisija sporazumnih slU misli, da pričuva ima Još đosta oružja pa I topova. Sporazumne si/e poklanjaju velitai pažnju pitanju pričuve, koje Je još smetnja ukiđanju blokade, francuski posianik }e 5ta višc povnkao svoju zapovjest o predaji zadržardh poštanskih vreća grčkoj pošti.

flcjnDi/U? irzei« cijestl Novi nemiri u Mekslku. • ■'* Kb. Londou, 12. februara. ,,C e n t r a I N e w s“ Javlja Iz New-Jorka: Govori se, da je goneraJ Persfng sa svojini Četama opozvan iz Meksika. jer su u Meksiku izbill novi nemirl. U zalivu Meksika, kako se govori, biće postavljene podmomJčke stantve. Rije^eno je, da se mobilišn tehničari 1 da se oni upotrebe u tvornicatna, koje je država uzela u svoje ruke. Umro vojvoda od Norfoika. v Kb. Lonđon, 12. februara, Vojvoda od Norfolka je u m r o. . D a uska burza. Kb. Kopenhagen, 12. februara. Kako „FoIitfken“ javlja, na ovđaSnjoj bnrzi će od 12. o. mj. ponovo otpočeti trgovanje sa obkgacijama. Ali sama akciia će otpočetl nfljrantje poslije nedjelju đana. I iMaL HbMbžUh u Srbljf. Po povlačenju srosk’i vojske fz Srhije pojaviše se u raztiim kralevlnta zemlje hajdućke družlnice većim dijelom s^stavljene iz tri do četiri llca. koje su vriiie najbrutalmje zločine nad I inače ra om jako posti'idabrn stancvništvom. Hva!a budi zau •'.ItnnnJu c. i k četa a naročito organizaciji c. i k. žandarmeri!e već Je poslije nekolikj seilmica ta hajdučija temeljno Isko-enjena n opsegu vt jne giavne gubernije, ma da su konfiRuracija zeniljišta, rdjavi putevi i od vajkad u zemlji ukorenjcna fuidučija taj posao jako otežavaii. Strogo sprovedcnim mjerama voiiin /lasti već jc prošlog proljeća nas:ala u okupacijonom cpsegu potpuna bezbjeđnost ?ivc* ta l imovine stanovn’štva. Ali pri kraiu prošle godine pojavfš« se u ograničenom dijelu Jugo-isiočnog Fograničnog opsega nove hajdućke družine koje su tialazile utočišta u te5ko pristupnim gudu.'ama Koparnika i na nedovoljno zaštGenoj granicl, te otud uznemiravale sunovništvo. Al! ! tlma, po sventu sudeM izvan epsega vojne glavne gubernije organizovarnm d’-u?:nama u brzo se dohakalo. Počeikom januara ove goJt.io preduzele su c. I k. čete zajedno s bugarskim ozbiljnu akchu protiv glivnog stožera tili družina i to na Blaževo, i preduzcće Je urodiio potpunim uspjehom. U toku oJ pet č.ana hajduci su ko : e poubijani. koje t olivnani. Samo nakoticlna njih uma!a je b avoja teško pristttpačna nmći8*a. da za )oš kratko vrijeme izbjegnu svcju sudbinn. Proti/ njih }e preduzeta tnergRna hajka f UvjeN*jo je, da ni jedan cd njlh neče izbiecf zaslufenu katnu. Iz Rosovske MKnv’ce javljaju, da }e vcc učinjen bezopasVm po zlu čuvenl vcdj Jedne hajdučkc družine. \ T ro.Š K o s M ć-P e 6 a n! n. kojl je svoje drn-

gove ostavio na cjed'ia I tamo pohjegao. PriHkom potjere nbio ga Je puške blizu opštine Banjsk* Rijeka jeden pchcajac Arbana3. Ktčanac, koji je seb> pridavao litttl« ,,v ojvode“, več Je od p e t n a J e s t gođ'na od svekofikog stfl f novništva na Koscvu bez ot>z!; a na vjeru, podjednako o O! r z i n t zbog svoiih razbojnlštava i uhijsiava. a sad je i tum velikom zločlncu Istrgnuto Iz ruku strutonosno ornžje. <} '-ir— ■* s ‘‘ Pažnja gradjanstvu. */ ( ', _ * . Opština grada Beograda saopŠtila je ranije gradjanstvu. da su od 1. febtuara ove godinc naročim zato odre : djeni popisivači, koji su snabdjeveni pctrebnim legitimađjama, otpočeii da vrj še popis svih poreskih obveznika u Beogradu za razrez poreze za prošlu i ovu godinu. Tom je prilikom skrenuia pažnja gradjanstvu, da je potrebno, da gradjan3tvo u interesu svome daje ovim popisivačima tačna I vjerna oba-; vjcštenja o svome sadašnjem unovncm stanju i izadje na susret istima u sva : knm pogledu. kako bi se ovaj popis mo» gao žto prije završiti i biti učiitjcn na onoj osnovici, na kojoj se i želi da buđe Naročito je skrenuta pažnja, da je potrebno, da iz svake porodice, po mogućstvu starešina Lste. ostane kući po jedan član porodice. koji bi inogao datl potrebno obavještenje i\opis*.va«ima © injovnoni stanju te pcrođice; no priHkom sainoga rada popisivača poreskih obveznika primijetilo se. da se ovaj posao jako otežava baš time, šro se k;,d mnogih kuća ne na’az: apsolutno niko, koji bi mogao dati ma Kakva oha* vještenja popisivačima odnosno imov^ nog satnja te kuće i porodiee. a a uinogim kućama samo potpuno nejaka djcca ili sasvlm prestarjele osobe, koje apsolumo nijesu u staniu da obavijeste popisivača ni o imenima članova te porodice, a kamo H o imovnom sianju le porodice. ili o ma kakviin prmodimgl isis. Tim postupkom pojedinih porodtca otežava se Jako posao popisivačirmp koji moraju kod pojedinih haća l fiorc* dica, da ss ! više puta povraćajn, p& čak i onda bez uspjeha. 0\iin se skreće pažnja gradjanstvu i opominje, Ja je gradjanstvo dužno davati sva potrebna obavještenja ovim popisivačima. koja budu oni od njih zahtjevala i da je potrebno, da se za vrijeme trajanja ovog popisa u svakoj kući i porodici nalazl po jedan pismentji 1 otresitiji čian' iste porodice. kojl bi mogao dati sva potrebna obavještenja popisivačima, koja budu oni od njlh zahljevali, te da hi ovitn prvo se odazvali svojoj dužnostif a drugo ire bl se izlagali nepotrebnim' u^prijattiostima« Prilog. Beogradskom policijskom zapovjedništvu predala je Berta Demajo svdj prilog za ugarski Crveni krst, ratne invaliđe, 300 krana. Prjlog je upućen svome opredjelenju, Varietć-sko veče. K Na trećoj večeri gostovanja tečkog pczoilšta ,,RaiTnund“, o kojemti javlja* mo na drugom mjestu. izvod' se, rored reprizc operete „HoT dich der Tetife!’*; }oš i probrani varićtć-ski prmcram, u kojemu medju ostaJim učestvuja g*?; Oskar Neruda, Emtl O u 11 m a n ri, Kans W e s s e 1 y I Egon N e u m a n n. e gdjice Mlnna Frauner l Gretf F u c ii s. Osim toga Izvodi sc te večerl prć* mljera muzičke prirode uverturoni, komponovanorn od kapeiana š a f r a* n e k a. •Gostovanje bečkog pozorišta „Relmtind" u Beogradu. Od 14. do 16. februara gostovaće u Beograđu, u novoprepravljenoj pozorišnoj. dvorani .Kasine* (menaža c. i k. etapnog zapovjedništva) bečko pozorifte .Reimundtheater*. Ove se predstave daju za c. i k. časnike i vojne činovnike, kao i za činovnike i činovnice na radu kođ lcojeg c. i k. nadleštva, a čist prihod upotrebiće se u dobrotvorne ratne svrhe, Karte se mogu od danas dobiti samo još u pozorišnoj zgradi (.Kasina*), a za podčasnike u odjeljenju za prijem oglasa .Beogradskih Novina*. Još se upozoruje, da program prvo* gs dana neće biti identičan sa programom trećega dana. Pored ponavljanja komada, koji se daje prvoga dana, fzveš:e se treće večeri još i probrani varijete-ski program. Dobrovoljni se prilozi primaju sa zahvalnošću. Na prvoj i trećoj večeri izvešče se kao dodatak programu jedna uvertira od generalštabnog kapetana Šafraneka. Poslije predstave radićc t r a m v a j 1 u svima pravcima. Gostovanje bečftog pozorišta Raitnund biće u mjesto od 13.—15, od 14 —16. o. m. Drva za slrotinju. Obavještavaju se ovi.u sva licakoja su dobiia bonove za drva od strane prtdsjedništva opštine grada Beograda a koja su kupliena kod i.finderbat’Jte u Beogradu. da ista drva mogii podići Još l d a n a s » da če Im se Izaćt na susret I prilikom orenosa ovih drva od stovarišta do ktiće.