Beogradske opštinske novine

277

Јтков Лијлти. Немојте да се истрчимо у ствари, коју ненознајјемо. Учитељ, који нредаје у 3 и 4 разреду, тај нредаје у нрвом н другом српски језнк. Лера НидаковиК. Тај исти маџар држао је у своја два разреда нредаваља на светог Саву, а овај други није хтео тога дана држати предавање јер је ноштокао школског патрона, иа је .зато и пстеран. Била ,је о томе п једна нотица у листу ,Брки" како је у гакодп половина скамија попуњена ђацпма, а друга половнна нразна. Менн се чнни, да та гакола нема нп ослонца на коме стоји. Ту није ни образована црквено-школска онштина Све остале општгше стране нмају дозволу, а ова римокатоличка нема никаква основа, она је самовласно заведена за време некаквог Теје Радосављевића. Јакоа Бајлони. То је школа мисионарска, а ннје < пштнне римокатоличке. Председник. Ни једна школа не може да се оснује, док не добнје одобрење од г. Министра просвете н црквених дела који је и иадлежап за ово. (СВРШНЋК Ок).

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ. Опет о водоводу. Саопштења наша да је питање о грађењу великога модерног водовода ириведено своме крају, нашла су одзива и код других београдских листова, те су ових дана у многим јавним грађанским круговима иотекле нове дискусије о томе значајноме нослу и задатку наше општине. Сигурно услед тога, а од дана када је утврђен и објављен програм за израду водоводног пројекта стижу нам разноврсна питања појединих грађана, из којих црпемо уверење да велики број оних који прате главне општинске послове, није упознат у потпуности са свима доданашњим радовима општинске управе и техничкога одбора за извршење водовода, и ако се радња општинскога одбора предаје јавности у новинама а извештаји техничког одбора штамггају и у засебне књижице. Због тога у идућим бројевима изнећемо у кратко развој водоводног питања, и на тај начин пружити свакоме, најнужнија обавештења. Попис земљишта. По наредби Господина министра нар. привреде предузето пописивање земљпшта које се обрађује, у престоници је наишло на нарочите сметње. Отклањајући их свима силама, општинска је власт настојавала да се посао сврши што тачније, како би се тиме ујамчила тачност и саме статистпке земљишта под културом. ГТогшс се довршује ових дана, и кад буде готов, саопштићемо га у целини. Лицитације. Општина београдска у месецу Августу држи обично све оне лицитације, којима издаје нод закуп своја неаокретна добра, или уступа аренде нарочитим повлашћеницима, годишње набавке

лиФераптима п разне иослове оиштинске појединим предузимачима. Распоред свих тих лицитација износимо у данашњем броју, мсђу огласима, скрећући пажњу оних грађана који су ради лицитирати, па то, да постоји закл>учак општинскога одбора из прошле године по коме се — због буџета — морају све лицитације свршити на време. Нека се нико дакле не ослони на то да ће бити поновних лицитација. Погрешно обраћање. Врло чесго дешава се да иоједини грађани од општинскога Суда траже обавештења коме позиву, роду војске и јединици прииадају, или шта и за коју комору имају да даду. Па и сада место да су се одазвали позиву окружне команде, поједини обвезници изостали су са држаних скуиова 26. 28. и 29. ов. мц. и у оиштински Суд накнадно долазе да се о себи извесч е. Треба знати да онштинска власт није у стању обавештавати никога, јер штампани списковииз 1886 године у многоме су измењени. Треба да се јаве. У «Српским Новинама» излазе објаве београдске окружне команде којима позива известан број београђана на служење у сталпоме кадру, рачупећи их све за ђаке, и ако је за поједине од тих опште иознато да су одавна одслужили у сталноме кадру свој рок, и данас заузимају ноложаје државне службе. Доносећи у овоме броју међу огласима тај «последњи» позив окр. команде, обраћамо пажњу оних којих се тиче и палазимо да је дужност команди се пријавити како оних који су још ђаци, иа било да већ имају илп ће тражити одобрење да позније служе, тако и оних који су свој рок одслужили. На тај начин ће и једни и други избећи евентуалну одговорност, отклонити даље погрешно позивање и бити уписан у редове којима припадају. Одборска седница. Сутра у 5'| 2 часова по подне, држаће одбор онштински редовни састанак са овим дневним редом : 1.) Разие лицитацпје за грађење калдрме, и накнадно одобрење гато се на нредузетим калдрмама има вигае урадити; 2.) Л.ицитације о закупу права: на извожњу ђубрета испражњивање сенкруба, помијара и стрвинарење; 3.) Л.ицитација за онравку зграде — кантара на марвеној пијаци; 4.) Молба палплулаца за већи број пољских чувара; 5.) Регулацпја „Вишњичке" и „Милетине" улице; 6.) Молба Фабрике дувана, да се награди тротоар до Фабрике. 7) Нозив „Кола јахача Књаз Михаило," да се и београдска општина упигае за члана утемељача тога удружења 8.) Акт конзисторије београдске о нодизању нове цркве св. Александра Невског. 9.) Молба становиика „војничке" улнце за калдрму; и 10.) Уверење.