Beogradske opštinske novine

!

ГОДИНА X. шарински стражари н су кадри да их ухвате; с тога ја мислим да треба од свију подједнако да се наплаћује, а и да се овима што враћају из Београда непродато млеко врати трошарина за онолико за колико су вратили из вароши млеко. Веља ТодоровиЂ. У колико сам ја сазиао, постоји трошаринска комисија. Добро би било да ову молбу тих кравара пошљемо тој комисији, па нек она промисли, да ли се може од трошарине ослободити млеко и ако може да нађу други изјор који би то заменио, па да нам она иоднесе извештај и онда да решавамо. Милутин Марковић. Ја држим да ми у основу не можемо усвојити ову молбу, јер се приход од тога никако не може напустити,, а слажеи се с Вулковићем, који каже, да може бити неправилнооти које долазе ири увозу и да ту треба неке мере предузети, те да они не трпе штету. Држим да бм се та неправилност могла избећи тако, ако би код трошаринске управе постављен био какав општ. чиновник који би градусом, или другим мерилом ири увозу млека исто на град измерио и трошарина наплатила, па ако све не продаду, онда при повраћају ие. вароши да им се опет то млеко премери и ако се нађе да је јачине оне исте које је било при увозу, да им се такеа за толико врати. д Што се тиче напомене г. Вељине, да се упути трошаринској комисији, држим да то не треба да буде, јер та комисија не постојн за ова основна питања, него само ради проучавања трошаринска пигања о манипулацији у трошарини. И тако ја сам за то, да се овај предмет не шаље трошаринск^ј комисији. Г. БркиЂ. Можемо ли ми то мењати кад о томе постоји закон. Ако можемо да говоримо о овоме, а ако не можемо да не говоримо. Председник. Млеко је артикл, који је оптерећен законом о трсшарини и то је оптерећење изведено на начин како се закон издаје и сад да би то изменили, морали би прећи све те Формалности. Што се тиче неправилности ја примам да се то удеси и да се води рачун од квалитета млека, То је и био главни узрок, кад смо завели трошарину на млеко, да би се подвргло прегледу како не би продавали воду и друге нечистоће у место млека. Закон је овај угпао у живот тек од Маја месеца и због краткоће времена још не може да се сазнају све неправилности. Што се тиче прнхода на млеко тога се не можемо никако одрећи. Има реч Коста Б. Мијајловић (Бркић. Молим ја нисам свршио говор). Неможете без реда ја сам дао реч Кости. Коста Б. Мијајловнћ. Ја би примио ову модбу млекаџија, да су се они обратили са. истом ггре састава буџета. Али кад ово не може, онда и ја би био за то, да се њихово млеко при увозу мери и што не прода ако одговара првој мери да му се врати такса. Ми знамо да они мећу воду у млеко и с тога треба их строго контролисати. Ја сам очима мојим видио једног како сипа воду, па кад сам га упитао шта то ради, он вели теби нећу да продам с водом него за друге.

— 51 С тога би требало дати то право и одборницима да могу меритн млеко, па, му одмах хрђаво млеко узети. Др. Марко Леко. Видим да је већина за то да се преко ове молбе шређе на дневни ред, а и ја би био тога мишљења. Али овом приликом могли би бар донети одлуку да се што пре пропишу правила како да се млеко односно квалитета контролише као што је то била намера и онда кад се је трошарина на млеко увела, С тога предлажем да се избере нарочита комисија, за израду правила о кончролисању каквоће млека и о начину наплате трошарине на млеко. Соломон Азријел. И 1а никако не могу да одобрим ову молбу млекаџија. Ја знам једног да је донео 100 литара м/ека.. Продао 20—30 литара и каже има још 80 литара. Кад смо се после уверили ми смо видили, да је он помешао воду. С тога сам и ја да пропишемо привила па да се млеко на улазу прегледа и кад се излази и* вароши опет да се ирегледа и ако буде једне исте јачине, да му се врати такса на онолико, колико није продао. Председник. Прихода се не можемо одрећи, али можемо нешто удесити те да и за њих буде боље, а то је да се усвоји предлог г. Марка Л.ека, да се млеко контролише и да се одреди комисија да нропише правила. А. Одавић. Овај предлог г. Лека потпуно примам, само би имао да учиш.м још једну допуну. Кад већ хоћемо све да контролишемо, онда би предложио да та иста комисија прегледа и сва вина и да се строго казни сваки који . се ухвати да не продаје право вино, Господо, овде се у Београду страшно Фабрицира вино, То треба спречити у интересу здравља, да се свет не упроиашћује. Ако одбор прима ја ово предлажем. Светзар Боторић. Мене је изазвао говор г. Одавића да о гвоме говорим. Заиста господо, ово стоји што г. Андра наводи, и ако не можемо да контролишемо потпуно ове што држе вина по подрумима можемо бар оне, што продају вина на пијаци. Треба спречити мешање вина са неким прашковима, јер доиста и и ја као трговац муке имам да дођем до доброг вина. Дакле треба прописати правила, да се једиом зна. шта се продаје у вароши. Ја знам једш г у комшилуку код г. председника, којн купи кишницу па прави вино. Моли да се предлог г. г. Одавића прими. Председннк. Усваја ли одбор овај предлог? (Усваја) Онда изволте кандидовати чланове за комисију да пропише правила. Милутин МарковиЂ. Ја предлажем г. Сг. Марка Лека, Андру Одавића, ТЗоку Димигријевића апотекара, Вељу Тодоровића и Лазу Дашковића; а да могу тројица решавати. (Усваја се. Пг. Павао ПоповиЂ. Ја би само учинио једну напомену ; а то је у томе, да се овој комисији придружи и шеФ општ. лекара и управник трошарине. (Усваја се). Веља Тодоровић. Ја предлажем да се рад те комисије распростре и на сва остала пића. (Усваја се). Председнин. Добро. Онда је усвојено да изабрана комисија пропише правила за сва пића.

ВРОЈ 7. Сад изволте чути извештај лекарске комисије о установљењу завода за дезинФекцију. (Секретар прочита). Према овом извештају ја сам приступио оправци старог апарата. Али овде у извештају има и то, да се заведе један дезинФекциони биро. Усваја ли одбор да се томе приступи и да се нужне припреме учине. Ог. Матко Т. Леко. Пре но што би приступили деФинитивном решавању о установи дезинФекционог завода, мишљења сам, да би требало претходно штампати цео реФерат лекарскога друштва, на основу кога је комисија решила и предлаже одбору, да се такав завод установи. Тај реФерат доста је опширан и место да се сад овде чита корисније ће бити, да се отштампа како би га г. г. одборници могли боље проучити. Ово је нужно у толико пре, што је установа дезинФекционога завода, како се цредлаже, у вези са знатним издатцима. Председник. Усваја ли одрор ово мишљење Г)г. Мтзрка Лека ? (Усваја). Молим вас да усвојите неке накнадне кредите. Ви знате да сам ја учинио распоред са особљем према буџету за 1892. годину. По буџе1у ја би имао да одпустим из општинске служме осам служитеља, с тога што се онда држало да да нетреба да остану нарочито служитеље по одељцима. Друго Послови у књиговодству и рачуноводству као и у самом суцком оделењу повећани су знатно, а и у административном оделењу. Послови овде застају с тога што нема довољно писара и практиканта. С гога би молио да одобрите кредит на рачун уштеда на плате да могу узети још два писара за суцко оделење и административно. У броју служитеља морам да уврстим и једну женску, коју сам узео да непрестано пере ове собе пошто има толико соба да се мора непрестано прати дакле стално лице за тај посао. Дакле на рачун оних 8 служитеља мислим да се и ово лице уброји. Ово је истина први месец у овој години, гди се неможе одмах да види велики успор у раду, но ја сам опашо да ће наступити. С тога вас молим ди ми одобрите оних 8 служитеља и ону жену, два писара. Дакле да не би одпуштао све, јер не би имао с ким да радим. Мата Јовановић. Па добро, Ја држим да ми можемо одобрити председнику да он (а оном сумом располаже како је по буџету и како је најбоље, да се подмире послови Сад да ли ће оно узети оволико или онолико служптеља, то је његова ствар. Председник. Дакле одобрава ли одбор да се ових осач сл)житеља узму на рачун партије из непредвиђених трошкова, а два писара на рачун уштеда од плата чиновничких ? (одобрава). Сад има једно друго питање. Секретар ми је саопштио, да има једна гомила стенограФскнх за ,исника одборских седница, које нису доспеле да се у прошлој години печатају. Нпсу доспеле с тога, што се зна да општинске новине излазе једанпут недељно и на једном табаку. Сад у последњем броју тек су почеле излазити од месеца августа прошле године. То је незгодно да излазе белешке после пола или целе године. С Т01 а би било побребно да се оне штампају као