Beogradske opštinske novine

Самим тим, што вас је одбор београд•ске опшгине изабрао у комисију за надзор у грађењу и експлоатисању едевтр. освет. имате пајбољега доказа, да се о вашем досадањем заузимљивом раду око осветљења вароши, најповољније мисли. Примиге г. одборниче уверења мога одличног поштовања/) Милов. Р. МаринковиЂ цредседник опшгине вар. Београда.

ОПШТИНСКЕ Л.ИЦИТАЦИЈЕ На дап 21-огАприла тек. год. држаће се у грађевинском оделењу суда ово-општинског у Папђелиној кући на марвеном тргу ооертална лицигација за грађење основне школе за Дунавски крај ове вароши. Оферти ће се примати од 9—12 а отвориће се тачно у 12. сати у подне. Кауција 16.500 динара. Страпци полажу дуплу кауцију. Оферти се имају снабдети са прописним маркама. Ближи услови и остала техничка документа могу се видиги у поменутом оделењу сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од отране суда општине вар. Београда ГБр. 410 21. Марта 1832 год.

У грађевинском оделењу Суда ово општинског, у Панђелиној кући на марвеном тргу, држаће се следеће јавне усмене лицитације : I. На дан 22. тек. мца. од 9 до 12 сати пре подне за откоповање земље и иолагање тротоара у Кастриотовој улици. Кауција 200 динара. и II. На дан 27. тек. мца. од 9 до 12 сати пре подне за грађење калдрме ломљеним каменом и подагање тротоара у Крунској улици. Кауција 250 динара. Кауције се полажу у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видити у поменутом оделењу, сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од страке Суда општине вар. Београда ГБр. 507. 8. Априла 1392 год. у Београду.

сле иодне за набавку 4000. Квадратних метара тротоарских плоча, Кауција 4000. динара Кауције се полажу у готовом новцу или у државним папирма Ближи услови могу се видети у помевутом оделењу сваког радпог дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од стране Суда општ. вар.Београда ГБр. 420 и 465, 10. Априла 1392 год. у Београду.

У грађевиаском оделењу суда ово општинског (у Папђелиној кући на марвеном ј тргу) држаће се следеће јавне усмене ли- | цитације и то: I. На дан 4. Маја тек. год. од 3 до 6 сати после подпе, за откопавање земље до нове нивелете у нродужепој „Симиној" улици. Кауција 300 динара. II. На дан 5. Маја тек. год. од 3 до 6 сати после подне за грађење калдрме у „Немањиној м улици. Кауција 150 динара. г Кауције се полажу у готовом новцу или у државпим папирима. Ближи услови могу се видити у поменутом оделењу сваког радног дана, за време канцелариско и при лицитацији. Од стране Суда општине варонш Београда ГБр. 394 и 505. 16. Априла 1892. у Београду.

Погато одбор општински у седници својој од 1. Априла тек. год. из законих узрока није одобрио лицитацију, за пола- | гање калдрме са дотераним и ломљеним | каменом у Марковој улици, то ће се ова лицитација, поново на дан 30. т. мца од 3 до 6 саги после подне, држаги у грађевинском оделењу Суда ово општинског у Панђелиној кући на марвеној пијаци. Кауција се полаже у 1300 динара у готовом новцу или у државним папирима. Ближи услови могу се видити у поменутом оделењу сваког радног дана за време капцелариско и при лицитацији. Од отране Суда општине вар. Београда ГБр. 490 13. Априла 1892 год. у Београду.

П 0 к л и ч СРПСКИМ РОДОЉУЕИМА

ма где опи били, да притекну у помоћ прилозима ради саливене статуе великог Панчића. Нарочито се општина обраћа ученицимавеликогнокојника, данашњим носиоцима мисли Панчићевих, славом увенчаних. Исто се тако обраћа напшм удружењима и јавним корпорацијама, да помогну нашег врлог уметника али и докажу да поштују своје великане, јер ко заборавља заслуге трудбеника славом увенчаних на пољу пауке, није достојан, да их има. Од општине вароши Београда 29. Фебруара 1882, год АБр. 4110.

ВАНРЕДНИ САСШШ ОДБОРА ОПШТ11НЕ БЕОГРАДСКЕ (извод ИЗ СТЕНОГГ. ВЕЛЕЖАКА) држан 13. Јануара 1892. г. у Београду. Председавао председник Милован Р. Маринковић. — Председник иозва секретара да нрочита протокол прошлог састанка. — Секретар нрочита. — После незнатних исправака. Одбор усваја протокол. — Коста Б. МихајловиЋ пига, далије председништво Франца Геца по предлогу једнога одборника отпустило из службе или не ? — Председник одговара, да је у његовим рукама оставка Франца Геца, али је није још уважио с тога, што се на кланици не би могло излазити на крај услед нагомиланих послова пред празник. — Коста Б. МијајловиЂ јавља да се грађанство на Франца Геца тужи и налази да га треба отпустити. — Св. Боторић тражи да се наводе разлози, кад се захтева отпуштање извесног чиновника. — Коста Б МијајловдЈј жали се на Гецово понашање у грађанству, јер грди и председника и одборнике. — Светозар Боторић је положајем своје радње, и ако није марвени трговац, уиућен на познавање рада свију марвених лекара па и Геца. Налази да нема места Геца отиуштати из службе, кад ради савесно и по пронисима закопа. — Филип Васиљевић слаже се с назорима Боторићевим у овом питању. — Раденко Драгојевић препоручује од своје стране, да се пађе такав лекар, који ће на свињској кланици потпуно да задовољи општинске интересе, па ма то био и Гец. — Никола X. Поповић сматра да се одбор на онакав пачин удаљује од дневног реда, јер то спада у круг рада председ никовог. — Председник није уважио оставку Гецу с тога, што је имало пагомиланих послова пред празник; међу тим ствар ће свршити тако да оптужење престане. — Никола X. Поповић тврдећи да су се општински послови умножили, благодари председпику за ову ванредну седпицу п захтева да се држе још 2—3 седнице, како би се умножени послови посвршавали. Председник и сам настаје да се нослови што пре сврше, каво би доцније, кад наступе врућине, одбор био на миру. — Никола X. Попови^ пита, шга је учињено са зајмом, те ако ништа није урађено, да се изнесе на решење, да о њему благовремено размислимо.

У грађевинском оделењу Суда ово општинског, у Панђелииој кући на марвеној пијаци , држаће се следећ јавне усмене лицитације и то: I На дан 28 тек. мца од 3 до 6 сати по подне за откопавање земље и полагање тротоара у лепеничкој и которској улици. Кауција 100. динара II На дан 29 тек. мца од 3 до 6 сати по*) Напомена. По жељи г. Др. Марка Т. Леко, до> лустио је г. председник, да се оба ова писма штамшцу. Ур.

Општипа вароши Београда примила је Панчићеву статуу, коју је израиио наш одлични и родољубиви уметннк г. Ђока Јовановић с тим, да је општнна има поставити у парку на великој пијаци о свом трошку и сгарати се о њеном одржању. Но да би се трошкови око саливања статуе могли исплатити г. Ђока Јовановић обратио се молбом општини вароши Београда, те да она прикупља добровољне прилоге. Општина вароши Београда примила је на себе ово прикупљање. Тога ради општина се обраћа на све српске родољубе у опшге,