Beogradske opštinske novine

— 217 —

ВРОЈ 20

ђује, а да треба претходпо много и мпого ( гата учинити, припремиги земљиште за слободну мешњу, па тек онда исту дозволиги. На нрвом би месту имало доћи, да се одреди рок, када би имала ступити у живот слободна мешња, за које би време могли нриватни предузимачи, поједнне подузетне газде и капиталисте спремити Фуруне једик, брашно и т. д. Сви пекари и лебари да буду дужни пећи и обичан леб за сиротнију класу, а да и овоме цену па показани начин одређује суд, а само за бели да Фурунџије саме одређују цепу. Приватним предузимачима, да општина све могуће олакшице чини, давајући им слободна места на иијаци, и сгварањем нових пијаца, и томе пододно. Само на овај начин радећи, можемо се надати жељеној користи. На завршатку поверепнштву је часг захвалити се одбору на указатом му поверењу, почаствујући га решењем и израдом овог доста важног питања. У Београду, на вел. Четвртак 2. Априла 1892. год Чланови комисије: Др. Павле Попови"ћ, Коста А. СимиЋ, Андреја Ј. ОдавиЂ Присуетвовао свим састапцима МИЈ10В. Р. МАРИНКОВИИ. Нисам задовољап са 7 процента но да се да 8 процента на 100 кила жита јер Ћије ватан трошак кућевни и издржана себи и своју кућу и данак да може нодмиривати. Сава ВељановиЂ. Не могу се сложити са гос. доктором и са гос. Симићем и одвајам моје мишљење ' а и по самом рачуну које смо два пута били сви у седници и сложили се са 8 динара а сада господа боје се да се некари не обо- ; гате, господа нека се добро увере како млинари и брашнари јако напредују због пекара. Ђорђе НиколиЋ. Почем је питање доста важне природе не могу своје мнење одмах но прочитању дати. М. Тоболар. Накнадно писано: Подписати мнења сам, даје довољно да се од цене жита динара 8 на 100 кила хлеба дода. М. Тоболар. Да се не би ово питање леба и даље развлачило и ја прилазим мишљењу већине да да ироцент па житу 8 од сто. К. А. Симић.

општински послови — Концерт. Приликом концерта који је онштина приредила 3 Маја т. г. на Калимегдану, било је прихода од продатих улазница 825 дин. и од добровољних прилога 59*60 дин. свега 884 60 дин. Од ове је суме потрошено за музику и напојницу музикантима 136,80 дин. чист приход који

је унесен у фонд калимегдански. износи дип. ; 747.80. — Цена хлебу. Одбор општински налазећи да је преча пијачној цени брашна п жита на београдској пијаци, цена хлебу мала, решио је: да се новиси цена по килограму на 23 паре дин. с тим, да хлебари месе хлеб од 870 грама и продају га по 20 нара дин. Ова цена вреди од 6. т. м. — ПомоЂ. Одбор београдске општпне цешћи заслуге кола јахача, око подизања витешког духа у нашем пароду, и на унапређењу коњарства у Србији, одобрио је да се "дунавском колу јахача Кнез Михаило" изда из општинске благајне 500 дин. за витешке награде при тркама, које ће се приредити на спасов дан ове год. у Београду. Ш ЗВЕШЋЕ 0 кллн.7 стоке н2 0пштинск0ј клжници и т&ду онштиноких сп0љних нлд30рникд зл. меоец Април 1892 г0диее.

I. За грађанство заклато је: 2 бивола, 249 волова, 215 крава, 145 телади, што су укупно тежили 4336 кила, — 5 оваца, 2 кове, 5431 ком. јагањаца, — 713 ком. свиња-дебелих и средњих на меру. — које су укупно тежиле 59.305 кила, 5 ком. прасади 20 кила и 4 нрасета до 10 кила, комад. II За војску и остале државие заводе: 247 волова, 84 краве и 869 ком јагањаца. — Од ове стоке, коју је лиФерант клао, издато је за оФицире 7956 ипо кила, а прегекло је и у варош за грађанство унето 3606 кила. — За месо издато г. г. ОФицирима и за вишак у варош унесени, наплаћепа је прописпа такса — аренда. Од напред поменутог броја свиња марвено — лекарским прегледом пађено је 18 комада зарзжених бобицама, од којих је месо прописно понишгено. III. Приход: За стоку која је клата за грађанство, за месо издато ОФицирима, за претекли вишак оп. тајина унесен у варош за грађансво, наплаћено је : I. на име аренде 24,457-55 дип. II. на нме кланичне таксе 776-25 дин. и III. иа име лекарске таксе 545. дин. Свега прихода од аренде и такса месарске у месецу Апрвлу биоје 25,778-80 динара. Према добивеним доставама било је ових неуредности. I. Кријумчарење : две свиње; два телета; једна коза и 39 јагањаца. II. Криве мере: Шеснајест случајева. Крива мера пађена је у продавницама ових месара: Косте Панђеле, Мике Константиновића, Николе Михајловића, Ђуре Милосављевића и Богоја Грујића.

А кријумчарпли су поименце. Ангон Бутковић, месар, једну свињу. Владимир Савић, месар, два телета, Никола Јовановић, каФеџија, једно јагње, г Борђе СгеФаповић, каФеџија, два јагњета, Ђорђе Димитријевић, каФеџија, једно јагње, Никола Тодоровић, каФеџија једно јагње, Стојан Јапковић, каФеџија, једно јагње, Илија Симоновић, каФеџија, једно јагње, Браћа Деспотовићи, механџије, два јагњета, Илија, Вељковић, ашчија, једно свињче, Никола Димитријевић, ашчија, једну козу, Нисим Ешкинази, кувар, једно јагње. Мирко Рајковић, кувар, једно јагње. Ђура Љубановић, кувар, једно јагње. Танасије Милић, кувар једно јагње. Марко Зилић, кувар, једно јагње, Персида Петровић, куварка, једно јагње, Јозев Томаш, кувар, два јагњета, Наум Цветковић, млекаџија три јагњета, Јоца Антоновић, гостионичар, једно јагње, Крста Трајковић, млекаџија једно јагње, Анђелко Јовановић, млекаџија, једно јагње, Риста НауновиК, млекаџија, једно јагње, Божа Илић, млекаџија једно јагње. Ђера Трпковић, печењар, једно јагњс, Јевга Тасић, клач, два јагњета, Мита С геФановић, зван фикс , клач, једанајест јагањаца. Са свима овим лицима, код којих су нађене напред нобројане неуредности, поступљено је по правилима о слободном клању стоке и продаји меса, и по кривичном закону.

ОПШТИНСКЕ Л.ИЦИТАЦИЈЕ На дан 11. Маја ове год. од 3—6 часова после нодне држаће се у грађевинском оделењу суда ово-општинског (у Нанђеловој кући на марвеном тргу) јавна усмена ■ лицитиција за зидање гробница на новом гробљу. Кауција при лицитацији полаже се у гоговом новцу или у државним папирима и то : За гробницу нод I. 50 дин. , II. 37 « „ III. 40 „ „ IV. 36 « » » * V- 36 , , VI. 25 „ Ближи услови и остала техничка документа могу се видети у поменутом оделењу сваког радног канцелариског дана, а и при лицитацији. Од стране суда општине вар. Београда ГБр 707, 30 Априла 1392. г. у Београду.

На дан 4. Јуна ове године држаће се ОФертална лицитација у грађевинском оделењу суда општине вар. Београда на „марвеном тргу" у Панђеловој кући, за подизање (дозиђавање) трећег спрата на здању Суда општине вар. Београда. Оферти ће се примати од 9 — 12 часова а отвори ће се тачно у 12 час. у подне. Кауција 6.500 динара. Странци нолажу дуплу кауцију. ОФерти се имају снабдеги са пропис« ним маркама.