Beogradske opštinske novine

БРОЈ 20. шт ^ ЧАЛ^-— —N-^4/ ^АЛЛ ~' Ближи услови и остала техничка документа, могу се видети сваког радног дана за време канцелариско и при лицитацији. Од стране суда општинз вар. Бзограда ГБр. 767. од 4. Маја 1392. г, Београд.

о Г Л. јА. О Управа београдског водовода овим објављује писмену лицитацију за Еопање ровова и аолагане цеви за спајање куКа са новим београдским водоводои. Писмене понуде ће се најдаље до 23. Маја ов. год. закључпо до 6 сати у вече подпосити у запечаћеном писму «адресованој управи водовода" са назначењем: „Понуда за спајање кућа са водоводом" Цонуде се могу подносити за копање и затрпавање ровова са нолагањем цеви у једно, или само за копање и затрпавање ро вова без полагања цеви. Понуде које доцније стигну неће се узеги у обзир. Услови под којима се овај посао у израду даје, као и Формулари за понуде могу са добити од подписане управе, која је готова и свако друго објашњење давати. Бр. 855. 29. Априла 1892. у Београду. Управа.

СТЕЧАЈ Општини београдској потребан је још један марвени лекар, коме ће бити годишња плата 2000 дин. Дипломисани марвени лекари, који би желели да ступе у службу општине београдске, имају поднети своју молбу са прилозима до 15 Маја о. г. закључно. Од суда ошптине вар. Београда, 20 Априла 1392 год. АБр. 6435.

П 0 К /I и ч СРПСКИМ РОДОЉУБИМ А Онштина вароши Београда примила је Панчићеву статуу, коју је израиио наш одлични и родољубиви уметннк г, Ђока Јовановић с тим, да је општина има поставити у парку на великој пијаци о свом трошку и егарати се о њеном одржању. Но да би се трошкови око саливања статуе могли исплатити г. ТЗока Јовановић обратио се молбом општини вароши Београда, те да она ирикупља добровољне прилоге. Општина вароши Београда примила је на себе ово прикупљање. Тога ради општина се обраћа на све српске родољубе у онште, ма где они били, да притекну у помоћ нрилозима ради саливене статуе великог Панчића. Нарочито се општина обраћа ученицимавеликогпокојника, данашњим носиоцима

- 218 мисли Панчићевих, славом увенчаних. Исто се тако обраћа нашим удружењима и јавним корпорацијама, да помогну нашег врлог уметника али и докажу да поштују своје великане, јер ко заборавља заслуге трудбеника славом увепчаних на пољу науке, није достојап, да их има. Од општине вароши Београда 29. Фебруара 1832. год АБр. 4110.

ВАЕРЕДНИ САСТАНАК ОДБОРА ОИШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (нзвод из степогр . вележАкл) држан 5. Марта 1892 год Председавао: председник Милован Р. Маринковић. — Председник отвара одборску седницу. (Секрегар чита протокол нрошле седнице.) — Ђока НешиЛ чини примедбу о избору повереништва за грађење варошког суда где стоји да је изабран поред комисије и председник г. Ћирић. Мисли да је одборник и може као тавав и да учасгвује у комисији. (Ч^је се: није одборник. Уважена му је оставка.) — Соломон Азријел изјављује да у условима стоји да се и на песак са стране наплаћује, док у решењу одборском тога нема. Пита како је то ? — Иредседнж објашњује да је одбор решио, да арендатор има наплаћивати само на песак са обала савске и дунавске а не и на онај са стране. Да о томе нема закљученог уговора, но да према томе вреди оно што је одбор рекао, — Еоста ГлавиниК чуо је, да је арендатор за то и неко уверење од општинског суда, да има ираво на нанлату аренде и на несак са стране. — Председнш Та је ствар прочитана. Један писар издао му уверење према условпма, па је то после понрављено и сад то уверење не вреди. После овога објашнења протокол би без измепа усвојеи. — Ђока Нешип пита да ли је кажњен чиновник који је правио таке услове за аренду за песак? — Председник изјављује да ће се казпити. — Раденко ДрагојевиД. Требало би јавити полицији о овоме. — Иредседник. То је учињено. — Милан ПетровиИ пита, како иде с регулацијом па Енглезовцу? — Ћредседник. Тај посао по решењу одбора дат је проФесору г. Андоновићу. Он је с њим готов, али још није општини предат. Данас или јуче г. Ап з,оновић је молио да се одреди лице, које ће да прими те планове, што је и учињено. (Добро.) Љуба Мишковић молио је да се |ослободи од дужности присутника. На његово место изабрат је Илија Антоновић трг. Тако исто и Петар Арамбашић моли да му се уважи оставка на иоротничву дужност. (Неуважава се.)

_ ГОДПНА X. Држата је лицитација за давање под закуп права на попашу општинске утрине. Ова је лицитација била неколико п та, па се нико није јавио после лицитације дошла је једна понуда Албахарија за 3600 дин. и то тражи за три годипе. — К. ГлавиниК примећује да би требало држати другу лицитацију с додатком^ да се закуи даје за три године, па ће се мисли, наћи још који, да лицитира. Пита, да ли ће општина бзги дужна, да даје закупцу какве пакнаде, ако ма у току закупа одузме за какву другу потребу које нарче ове утрине? — Ћока Нешић противап је, да се ова лицитација одобри, него је мишљења да^се држи трећа, али тамо, где сваки може да види шта се даје и како се даје; и ако не буде бољег понуђача, онда наравно може се уступиги њему. — Прелседник. Решено, да се држи друга лицитација на батал-цамији за три године. — Никола ВулковиК мисли да треба да се каже у условима, да ће му се дати сразмерпа накнада, ако би општина узела за своју потребу 5 —10 екгара. — Милан ЋориК противан је том предлогу Вулковића, што закуиац нема никакве штете отуд, — Коста ГлавиниК — потпомаже предлог Вулковпћа с тим да се закупцу не даје никаква накнада до 5 хектара. — Председник саопштава да је члан палилулског кварта послао нроцену једну и враћа судска акта која се односе на предмет о заузећу извесног имања п. Зујице, пок. Мише Нешпћа, бив. Фијакеристе. Износим процену нред одбор те да реши, да ли да се усвоји, или одбаци, јер од тога зависи шта ће да се ради по овој ствари. — г Бока НешиК. Припадали то земљиште у рејон варошки, — Председник. Припада. — Ђока НешиК. Онда је мало 6 дин. — Милан ЂориК. Мишљења је д-а се та процеаа усвоји јзр је земљиште више вишњичког пута т. ј. Код Миленковића баште. — Мата ЈовановиК. Предлаже да се процена од 6 дин. усвоји. — Коста Главинић. Да случајно то земљиште неподпада под улицу ? — Раденко ДрагојевиК. Одбор несме да уступи земљиште јер то по закону није овлашћен без одобрења. — Председник. Свакојако отуђење мора одобрити прво збор. Но овде је питање о процени, које може одбор да прими. Усваја ли одбор процеиу ? (усваја). Одбор општински упутио је једно нитање на трошаринску комисију односно оног ликера који је одавде експедован и враћен. Комисија се поделила на већину и мањину. (Секрет. чита извештаје.) — Соломон Азријел. То је Један разлог у одвојеном мишлењу, а други ћу сад додати у томе исто овде нема доказа да