Beogradske opštinske novine

Број 13

- 50 -

Год XVI.

П 0 3 и в По наређењу команданта VII пуков. округа од 22. тек. месеца М 3066 имају се свн регрути за пешадију из године 1897. упутити на одслужеље свог прописног рока у сталан кадар, тако како ће 15. Априла т. г. бити у својим командама. На основу предњег наређења, суд општине града Београда позива све регруте одређене за пешадију а који су регрутовани у 1897. години, да неизоставно 14. априла 1898. године у 7 сати пре подне предстану суду општине београдске (Војно одељење) одакле ће се упутити у штаб VII пуковског округа ради упута у сталан кадар. Регрутима се објашњава, да они од дана позива за ступање у кадар, подлеже под војну дисциплину, и ко не буде следовао овоме позиву, биће кажњен дисциплински. Сваки регрут има собом понети 6—8 динара за набавку потребних ситница и по два пара чарања. Од суда општине града Београда 23. Марта 1898. године ОВБр. 704 у Београду. 0 Б Ј А В А По закону о оиштинској мерини и по правилима г. Министра народне привреде о извршивању тога закона, има продавац купцу робе предати и уверење оне општине, у којој је куповина и продаја први пут извршена, да је тамо роба мерена и мерина наплаћена. Кад та роба приспе у Београд и то се уверење шжаже, мерина се неће у Београду наплатити на њу. У противном, мерина ће се наплатити. Како се многи грађани не управљају по тим правилима и на захтев кантарџије општинског нити оће да покажу уверење нити оће да плате мерину, наводећи, да је плаћена мерина тамо, где је и купљена роба, то суд општински објављује, да ће се само она роба пропуштати без наплате мерине, за коју се поднесе уверење да је већ мерена и мерина плаћена. На сваку другу робу, мерина ће се без икаква обзира наплаћивати. Од суда Општине београдске, 13 Марта 1898. АБр. 1705.

РАД 0ДБ0РА 0ПШТИНСК0Г РЕДОВНИ САСТАНАК 5. Шарта 1898. Председавао иродседник г. Н. Д. Стеваиовић, присуствовао члан суда г. Б. Ј. Рајић, од одборника били г.г. Св. Ј. Гвоздић, Којадин С. Караџић, Стеван Максимовић, Михашго Ђ. Илић, Н. И. Стаменковиић, Д-р Стеван Марковић, Трајко Стојковић, Марко С. Петронијевић, Глиша Стојановић, Дам. Стојковић, Сневан Миљковић, Т>. Пантелић. Дим. Гавриловић, Голуб С. Јанић, Ђ. Р. Одавић, Љуб. Живковић. Мидутин Ј. Марковић. Д. М. Ђорђевић, Р. Драговић, Влад. Чортановић, М. П. Тодоровић, К. П. Михајловић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 4. Марта 1898 год. и примљен је без измена. II Одборник г. М. С. Петронијевић нримећује, да је опасно по публику, што жандарми по улицама и у сред дана ватреним оружјем убијају псе, на које посумљају да су бесни. Председник је изјавио,

да ће ову ствар представити управи вароши, да се ово више не догађа. III Председник извештава одбор, да је вредни одборник, добар друг и врли раденик на просветном пољу, Ђура Милијашевић проФесор умро 27. а сахрањен 28. Фебруара о. г. Одбор је примио к знању ово саопштење одав стојећи своме другу последњу пошту речима: „Бог да му душу прости". IV По прочитању молбе Ђорђа Биденовића трг. винарског и мшпљења управе општинске трошарине АБр. 7364|97. да му се врати трошаринска такса на вино, извезено пз Београда, одбор је решио, да се Ђорђу Виденовићу врати осам стотина тридесет и четири динара и 88 пара наплаћене трошаринске таксе на вино, пошто је доказао да је извезао изван рејона београдске општ. трошарвине 10436 литара вина. V По џрочитању поновне молбе Петра Стојковића АВр. 777, да му се врати касапска аренда на извезену маст, од којег је тражења одбијен решењем од 31. Јануара 1898. АБр. 180, одбор је одлучио, кад молилац поднесе доказа да је ова извезена маст добивена од свиња заклатих на општинској кланици, да се са тим доказом поднесе ова молба одбору на решење. VI По прочитању поновне молбе Косте Гинића АБр. 1441, да се призна, да је његова ка®ана код новога гробља у рејону варошком, одбор је решио, да се молиоцу ни по овој поновној молби не може дати никаква задовољења. VII По прочитању ре®ерата кметовског помоћника г. В. Б. Вељковића АБр. 1625, одбор је решио, да у овој 1898 год. вреде ове казне за потрице и упропашћавање дрвећа: I., за прегажени или опажени 1 кв. мет. пашњака, браника, воћњака, ливаде и детелине 0.10 дин. 2., за 1 кв. мет. баште и баштованџинице, прегажен или опашен 1. — дин. 3., за један чокот виноградски упропашћен 2.-— дин. 4., за прегажен или опашен 1 квад. мет. њиве засејанежитом илиражи 0.20дин. 5., за прегажен или опашен 1 кв. мет. њиве засејане јечмом или овсом 0.15 дин. 6., а., за 1 струк кукуруза пре прашења 0.05 дин. б., За 1 струк кукуруза иосле прашења 0.10 дин. в., За 1 струк кукуруза после другог копања 0.20 дин. 7., за једно младо дрво од 1—5 сантм. пречника ако се уништи, 10 днн. а ако се оштети 3 дин. 8., За младо дрво од 5 см. пречника, ако се уништи 20 дин. а ако се оштети 5 дин. 9., за уништено дрво од 5—10 см. у пречнику 30 дин. а оштећено 10 дин. 10., за уништено дрво од 10—15 см. у пречнику 50 дин. а оштећено 15 дин. II., за уништено дрво преко 15 см. у пречнику 80 дин. а оштећено 20 дин.

12., кад се уништи или оштети благородна воћка онда ће се казне означене у тачкама 7\, 8., 9.. 10. и 11. пооштрити са педесет од сто. VIII По прочитању ре®ерата члана суда г. Бр. Ј. Рајића АБр. 816, о рескспедицији робе подложне такси трошаринској, одбор је решио, за сваки случај реекспедиције и повраћаја трошаринске таксе на извезену робу има се претходно изискати решење одбора ошитинског. 0 већој количини извезене робе има се сам управник трогпарине уверавати п дотична документа оверавати. IX По прочитању акта господина министра просвете и црквених послова АБр. 867, да оиштина о своме трошку сазида угледну зграду за једну од београдских средњих школа, одбор је, осећајући и сам потребу за ове зграде, решио, да општина за сада, док не сазида потребне зграде за основне школе, не може у грађењу зграда за средње шкозе помоћи државу ничим другим, до једино, што би јој могла, искључиво за ову потребу, уступити један од својих празних плацева. X По прочитању понуде Стеве Миљковића, тутора масе Боже Ћеловића АБр. 1226, да општина откупи имање масено у Савамалској улици за школску потребу, одбор је одлучио, да ову понуду проуче одборници г. г. М. Ј. Марковић, Д. Ћирковић, М. Савчић и Голуб С. Јанић и поднесу одбору своје мњење на решење. XI По ирочитању извешгаја о Катарини Јовановић бив. бабици, прибављеног услед решења одборског од 31. Јан. 1898. АБр. 7413 97. одбор је решио, да се Катарина Јовановић одбије од тражења, да јој се месечно издржавање од двадесет динара повиси на 30 дин. XII По прочитању молбо друштва за васпитавање сиротне и напуштене деце АБр. 1486. дамуопштина уступи потребно земљиште за подизање дечије болнице за заразне и друге болести, одбор је, с обзиром на околност, што ће српско лекарско друштво оваку болницу нодићи, што је општина већ даласрп. лекар. друштву 20.000 дин, нрилога за подизање ове болнице и што би ово друштво подизањем болнице изашло из оквира свога задатка, решио, да се преко ове молбе пређе на дневни ред. XIII По прочитању процене општинског имања у Мајданској улици, што би се имало продати Браћи Крсмановић, а која је процена извршена услед решења одбора од 22. Дец. 1897. год. АБр. <)949. одбор је после поименичног гласања са 11 гласова против 9 (3 нису Тласали) решио, да се ова процена као неповољна по ошптину одбаци. Овлашћује се нредседник општине да са купцима Браћом Крсмановић ступи у погодбу за продају овог имања на основу извршених и одобрених процена околних имања у истој улици, на да резултат погодбе поднесе одбору на решење.