Beogradske opštinske novine

Ерој 31

- 126 -

Год. XVI

сати пре подне, у штабу VII пуков. окр., „Вишеградска" улица бр. 14. Овој комисији имају да предстану: а, Сви привремено неспособни регрути из ранијих година до 30-те године старости. б, Сви резервисти и обвезници I и II позива народне војска, који би се осећали да су за војну службу неспособни. в, Сви привремени инвалиди. Комисији овој предстајаће се овим редом: На дан 15 августа сви они којима се име почиње са почетним пнсмом: А. и Б. На дан 16. августа сви они, са почетним писмом: В. и Г. На дан 17. августа сви они, са почетним писмом: Д. Ђ. Е. Ж. 3. и И. На дан 18. августа сви они, са почетним писмом: Ј. К. Л. Љ. М. и На дан 19. августа сви они, са почетним писмом: Н. Њ. 0. П. Р. С. Т. У. Ф. X. Ц. Ч. Ш. и Ћ. Сви привремено неспособни регрути имају собом пенети увереља о неспособности добивена од ранијих регрутних комисија. Привремено неспособни регрути, који означеног дана неби дошли да се лекарски прегледају, сматраће се да избегавају војну обавезу, па ће се и казнити по чл. 14. закона о устројству војске. Суд ошптине београдске, позива све регруте привремено песпособне, да се горе означених дана а по изложеном распореду јаве VII пуковском округу ради лекарског прегледа. Од суда општине београдске ОВБр. 1960. 31. Јула 1898 године. Београд.

Н А Б А В К А Управа општинске трошарине држаће ОФерталну лицитацију за израду 16 шињела за своје Финансе. Израда шиљела мора бити од чоје домаће индустрије а боје суре. Ко је вољан ове израде примити се нека поднесе понуду у затвореном коверту управи трошарине најдаље до 19. Августа т. г. пре подне, кога ће се дана после подне у 4 сата ОФерти отворити у присуству комисије. После означеног времена неће се примати накнадне понуде. Остале погодбе могу се свакога дана, пре и после подне видети у канцеларији управе трошарине. Бр. 1136. Од главне управе ошптинске трошарине 31. Јула 1898. г. Београд.

0 Б Ј А В А Управа општинске трошарине, према одобрењу Суда општ. града Београда АБр. 5020 од 23. Јула тек. год., продаваће путем јавне лицитације на дан 18. Августа т. год. 11 капа руских; 19 мекинтоша; 49 шињела; 80 блуза; 4 пара одела; 98 панталона и 60 пари белог одела од цајга, све старо расходовано. Продаја ће се вршити од 2—4 сата по подне, у згради управе општин. трошарине. Позивају се купци да означеног дана дођу на лицитацију. Бр. 1121. — Од главне управе општинске трошарине 30. Јула 1898. г. у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 2. Јула 1898. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић, прнсуствовао члан судг г. Б. Ј. РајнК, од одборника би.та •• г. г Стев. Ивковић, Коста М. Ђурић, Р. Драговић, Глиша Стоановић, Дамјан Стојковић, Васа Николић, М. Ј. Марковић, Стеван Максимовић, Т>. Пантедић, С. Азријел, Евг. М. Чоловић, Н. И. Стаменковић, Кост.1 Д. Главинић, Гавр. Бркић, М. 0. Петровић, К. II. Михајловић. (свгшетак) VII Председник износи одбору на решење пзвештај стручне комисије о каквоћи угља, који су до сада употребљавани, за потребу водовода београдског. По прочитању тога извештај ВБр. 213, одбор је решио, да се за потребу водовода у овој години набави половина потребне количине угља од Аиела из Алексинца, а друга половина дренковачког угља од Хубера из Панчева. по ценама, које су у извештају означене. УШ По прочитању акга кв. варошког АБр. 4427, којим се пита општика, да ли остаје и сада при оним судијама, које је раније изабрала за изборни суд, који би пмао да пресуди спор између општине и трамвајског друштва односно наплате таксе трошаринске на трамвајска кола кад у вар. рејон улазе, и по прочитању извештаја општинског иравозаступника о овоме предмету, одбор је решио, да спор између општине београдске и трамвајског друштва, да ли општина има права да наплаћује таксу трошаринску на трамвајска кола кад у вар. рејон улазе, — пресуди изборни суд, као што је и уговором предвићено. За чланове овог изборног суда одбор од стране општине бира г.г. Алексу С. Јовановића члана Касације и Ђорђа С. Новаковића члана Касације у пензији, и за заменике Николу Ђ. Нинића председника првост. суда окр. подунавског и Јована Николића члана Апелације. За председника овоме суду одбор од своје стране кандидује г.г. А. Чумића министра у пензији, Јована Мишковића, генерала у пензији и Дим. Стојаиовића, директора железница у пензији. Општину да заступају пред овим суидо г.г. Милутин Ј. Марковић одборник и Јов. Л. Симић општннски правозаступник. IX По ирочитању молбе Смиље 11. Стевановић овд. АБр. 4304, којом моли за издржавање, одбор је решио, да се ова молба одбаци. X Председннк износи одбору на решење пзвештај стручне комисије о прегледу локомотива, које је М. Карамарковић понудио општини на откуп. По прочитању тога извештаја ГБр. 2171 одбор је посла поименичног гласања са 10 гласова против 5 (2 нису гласали) решио, да се упита М. Карамарковић, прастаје ли да се о његовом трошку отворе казани тих локомотива и да се, према изјави стручњака, тако ирегледају па да одбор по пријему извештаја таког прегледа решава о откупу истих локомотива. Ако не пристане да сноси овај трошак општина бве локомотиве неће откуиити ни по којој цени.

XI Пошто у данашњој седници нема довољно одборника за решавање нових ствари, које су за данашњу седницу ст.ављеве на дневни ред, то је одбор одлучио, да се одложе за идућу седницу сви нови предмети данашњег дневног реда и то: Извештај г. Г Б. М. Станојевића о његовом раду као председника комисије за трамвај и осветлење; саопштење решења г. Мин. грађевина о регулацији Грантовца и о просецању улице од теразија ка 2 јаблана; убаштињење друштва Станковић на земљ. регулационог Фонда и предлог суда о наплаћивању таксе псетаринске.

РЕДОВНИ САСТАНАК 16. Ју.га 1898. год. Нредседавао председник г. Н. Д. Стевановић, присуетвовао члан суда г. Ст. Ивковић, од одборника били : г. г. М. 0. Петровић, Глиша Стојановић, Дамјан Стојковић Милутин Ј. Марковић, С. Ј. Азријел, Евг. М. Чоловић, Стеван Максимовић, Марко С. Петронијевић, Милан Капетановић, Васа Николић, М. Савчић, Днм. Гавриловић, Др. Леко, Р. Драговић. К. П Михаиловић, Ј. М Јанковић. I Прочитан је записннк одборских одлука седнице држане 2. Јула о. г. и примљен је без измена. II Одборник г. Ст. Максимовић примећује, да на раскрсници код војене академије каналске решетке стоје увек отворене, што је опасно по пролазнике. Председник је нзјавпо, да ће издати наредбу, да се решетке затварају и само кад је киша отварају. Ш Одборник г. М. Капетановић ппта какав ће се канал градити у Војничкој улици, да ли велпки за одвод кишњице и нечистоће или мали за одвод саме кишњице. Председиик је одговорио, да су планови за овај канал послати на одобрење грађевинском савету и кац се врате натраг, пзнеће се одбору на преглед. IV Одборник г. Глиша Стојановић примећује да је незгодно, да се рана продаје само на једном тргу у Београду па моли. да се то преиначи, како би се могла рана меритп и нродавати и на марвеном тргу на тркалишту. Председник је одговорио, да је г. Миннстар народне привреде прописао правила о прегледу ране и да је тим правилима одређено, да се рана може продавати само на једном месту. V Одборник г. М. Петронијевић напомиње, да би требало већ приступити набавци дрва за огрев. Председник је одговорио, да је лицитација за набавку дрва већ расписана и објављена. VI' Председник извештава одбор, - да еу новоизабрати г.г. кметови позвати, да пред данашњим одбором положе законом прописану закае^ву; да су дошли да се закуну г.г. Ст. Ивковић, Јован •Антонијевић и Мих. Ерковић, а г. К. Симић извинио се, да не може данас у седницу доћп због извесних својих послова. Дошавша г. кметови положили су пред одбором законом процисану заклетву. Одбор је примио к знању, ово полагање заклетве.