Beogradske opštinske novine

Број 21

— 83 -

Год. XVII

XVII По прочитању молбе Ивка Ивковића председннка суда и извештаја водоводног одељења АБр. 3727, одбор је решио, да се молилац ослободи плаћања споредне таксе водоводне за његову каФану код „Моруне" за све време, за које није радила. —

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 28. Маја 1899. год. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић; присуствовали чланови суда: г. г. Стев Ивковић и Коста Симић; од одборника били: г.г. Васа Николић, Михаило С. Протић, М. Ј. Вожић, Ђорђе Н. Сокодовић, Ђорђе Тошић, Младен Николић, Стојан Пајкић, Днмјан Сгојковић, Пик. Спасић, Вогоје Јовановић, Н. Петровић, Ивко Ивковић, Голуб С Јањић, Д. Тадић, М. Петрони.јевић, Ђ. Пантелић, Ј. Алкалај, Милов. Миленковић, Ђ Димитријевић, Мих. Јовановић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 26. Маја о. г. и примљен је без измена. П По прочитању молбе СтБр. 1373. одбор је изјавио мишљење, да се Танасију Николићу жандармеријском ОФидиру може дати тражено уверење о породичном односу пок. Николе Јовановића бив. ноћн. стражара. Ш Председник извештава одбор, даје друштво Краљ Дечански послало општини писмену захвадвицу за учињени поклон у 1500 дин. за довршење друштвене зграде. Одбор је примио к знању, ову писмену захвалницу. IV По прочитању молбе Јована Петровића Хаџи Максимовића и извештаја књиговодства АБр. 3739, одбор је решио, да се молилац ослободи плаћања интереса на дуг свој општини, ако главницу у четир стотине и педесет динара одмах плати, у противном, биће дужан и сав интерес платити.

вршење трговачких послова по Маџарској Србији и Млетачкој и ако би краљ био у рату или завади са Србима и са Млечанима. 1 ) И ово право Дубровчанима потврдише и прејамници Људевита Великог. У опште Дубровчани су уживали велику љубав маџарских владалаца. Не само да су Дубровчани одлазили у Маџарску, него су и маџарски трговци долазили у Дубровник. Ово потврђује једна одлука Малога Већа. На својој седници 28. Септембра 1379. Мало Веће допушта неким маџарским трговцима да могу извести из Дубровника „(1иаз 8а1таз о1ех." 2 ) На двору маџарског краља Матије Дубровчани су имали свога амбасадора, који је штитио интересе своје Општине. 3 ) Маџарски краљ Владислав 25. Јануара 1502. г. даје Дубровчанима повластицу, да дубровачки грађани и трговци могу слободно возити своје трговине у Маџарску и Будим и да могу, плативши законом одређену царину, свуда по земљи на мало трговати, као што тргују будимски грађани и остали маџарски поданици. Сем тога краљ наређује властима и општинама Ј ) Јћ. V. XXII. с. 141. — 84аппе к. I с. 144. 2 ) Моп. 8рес*. V. XXVIII. с. 241. ђ Јђ. V. XXII. с. 365.

V Председник износи одбору на решење процену земљишта Пере Павловића, шго се експроприше за регулисање улице Бранкове. По прочитању те процене ГБр. 3197/98 одбор је решио, да се Пери Павловићу књиговесцу исплати из регулационог Фонда за експроприсаних десет кв. метара и шесдесет квадр. сантиментра, за регулисање Бранкове улице, по тридесет динара од квадратнога метра, свега три стотине и осамнаест динара у сребру. VI По прочитању извештаја одборске комисије о томе, на којим местима у вароши да буду слагалишта дрварска и за грађу, одбор је решио, да се овај извештај у свему усвоји с тим, да дрварско слагалишге на Сави буде привремено, док се не буде нашло друго угодније место за тај крај вароши. УП Одборник г. Милутин Ј. Божић подноси писмен предлог ради установљења болничког и пензионог ФОнда званичника и служитеља општине београдске. По прочитању тога предлога, одбор је решио, прима се овај предлог у начелу; да се исти предлог стави на дневни ред ради решавања о њему. \ Г Ш Председник износи одбору на решење ионовну молбу Николе Д. Кики, да се изврши регулација његовог имања. По прочитању те молбе АБр. 1472, одбор је решио, да одборници г. г. Голуб С. Јањић и Ђорђе Соколовић и општински инжињер проуче ову ствар и поднесу одбору извештај са мишљењем. IX По прочитању молбе Браће К. Дајмак АБр. 2749/97 и извештаја грађевинског одељења ГБр. 3556, о регулисању њиховог имања, одбор је одлучио,

нарочито будимској, да дубровачким трговцима, кадгод буду долазили са својим трговинама у њихову средину; допусте продавати и куповати. 1 ) Кадатурски победоносни Јаничари после Мохача пронеше турску власт кроз оне суморне пусте, дубровачки трговци још и више почеше ићи трговачким пословима у Маџарску. По освојењу Будима султан Сулејман Дубровчанима потврди старе слободе и повластице маџарских краљева; тада Дубровчани закупише и будимску царину. 2 ) У XVI. в. у Пешти је била дубровачка колонија. 3 ) И у Темишвару је била у XVI. в. дубровачка колонија, која 1582. године 6. Фебруара упути папи Гргуру једно писмо ћирилицом писано. 4 ) 15. У XVI. и ХУП. веку било је доста дубровачких колонија по Влашкој и Бугарској, на доњем Дунаву. У свима већим трговачким местима по овим земљама било је Дубровчана: у Исакчи (у Добручи на Дунаву), Баби, Исмајилу, Тулчи, Килији, Бендеру, Акерману, Провадији, Си1) КаЗ к. VII. с. 259. 2 ) КасЈ к. VII с. 264. — Еп§е1, с. 202—203. 3 ) КаЗ к. СХП. с. 207. (Унгнадов путописац од 1572. године). *) Моп. 8рес4. V. XXIII. §. 1110. с. 320—321.

да се сопственици Браћа К. Дајмак упитају, да ли пристају, да за исплату њиховог земљишта, што се има за улицу експроприсати, чекају регулациони фонд за две године без иитереса, па ако приста ЈУ) Д а се изврши процена земљишта по садањем грађевинском закону за вар. Београд. X По прочитању извештаја грађевинског одељења ГБр. 3396 о регулисању имања Милице Г. Трпковићке на палилулском тргу, одбор је одлучио, да се регулација овог имања изврши и да се ради процене земљишта одреде нови процениоци по грађевинском закону за вар. Београд. XI По прочитању молбе А. Матића АБр. 3546, да се изврши регулација његовог имања, одбор је одлучио, да се изврши регулација овог имања А. Матића сходно решењу одбора од 20. Окт. 1897. г. АБр. 2557. ХП По прочитању молбе Драгољуба К. Јовановића пензионера АБр. 3404, којом тражи накнаду штете нанете његовом имањЈ приликом нивелисања улице, и по нрочитању извештаја општинског правозаступника, одбор је после поименичног гласања са 16 гласова против 6 решио, да се ова молба одбаци. ХШ По прочитању молбе Магазаџијског есна®а АБр. 3775, да општина подигне модерну зграду за кантар на житноме тргу, одбор је после поименичног гласања са 14 гласова против 6 (2 нису гласали) решио, да за подизање модерне зграде за кантар на житноме тргу притекне општина у помоћ еснафу трговачко магазаџијском са четири иљаде динара, која сума да се исплати из партије буџетом одређене за калдрмисање улица. лисшрији, Варни. Никоиољу, Трнову, Варни Ругичуку, Разграду, Букурешшу, Трговишшу, Камиолонгу, Брајили и ш. д. 1 ) Ингересни, већином статистички подаци о тим дубровачким колонијама налазе се у документима, које је публиковао | Фра Евсевије Ферменџии -у ХУШ. уо 1. Мепитеп1:а брес^аиИа. У потпису једне молбенице католичке општине у Краљеву (Сга§'Пеуб) у Влашкој управљене Папи (XVII. в.) налазе се потписи многих Срба, избеглих, можда, из Ћипровачке КатастроФе. Ту је молбеницу потписао и трговац Матија Дубровчанин: „Е* 10 МаШо Ка^изео тегсап1е 8СГ1881 диез^о а<1 јпа^апха <Н 1иШ П 80гра<1еШ саМоИс1 е! авегто соте <Н зорга." 2 ) У путописном дневнику Јакова Бонгарса од 1585. г. у Букурешту се помиње фрањевачки манастир и дубровачка властела. 3 ) По једној католичкој статистичкој релацији од 1643. г. било је у Камиолонгу (Сатро1оп§-о) 500 душа, у Трговишшу 100, у Букурегишу 10 Дубровчана. 4 ) !) Види и ср. Ка<1 к. VII. с. 184.; к. С^. с. 156—162, 183. — Еп§е1. с. 165. 2 ) Моп. 8рес4. V. XVIII. с. 149. 3) Ка(1 к. СХХХШ. с. 104, 106. *) Моп. 8рес1. V. XVIII. с. 137.