Beogradske opštinske novine

■р: Број 34

- 141 -

Год. XVIII

ванеке производе и поврће као и при на плати трошарине на рибу поступа без штете и по општинске и по баштованске и рибарске интересе, па тај предлог комисије да се поново изнесе одбору на коначно решење. XV По прочитању акта економног одељења АБр. 6249, а на предлог општ. суда, — одбор је решио, одобрава се накнадни кредит од четири хиљаде динара на буџетску партпју на исхрану општ. коња за ову годину, пошто буџетом одобрени кредит на ту цељ за ову годину неће достићи. Издатак овај, да се учини из општ. готовине, пошто се за то изиште надлежно одобрење господина министра Финанснја. XVI По прочитању жалбе: Димитрија Н. Димитријевића, овд. ракиџиског трговца и осталих потписника исте АБр. 6189, као и по прочитању жалбе Павла Ђ. Матића, овд. винарског трговца и осталих потписника исте АБр. 6267, којима се жале противу управе општ. трошарине због наплате лежарине на вино и ракију, коју управа врши према објашњењу господина министра финансија од 80 Јуна тек. год. Пр.Бр. 20818 АБр. 5874, — одбор је решио, да се лежарина на вино и ракију у будуће наплаћује онако како сеје наплаћивала и пре објаснења господина мпннстра Финансија од 30 Јуна тек. год. ПрБр. 20818 АБр. 5874. Да се умоли господин министар Финансија да тај начин наплаћивања лежарине одобри једно с тога што општинска трошарина за смештај вина и ракије нема своје антрпоте и друго с тога што би се ако би се лежарина наплаћивала по објаснењу господина министра винарски и ракиџиски трговци грдно штетили. XVII За остале предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: тражења кварта варошког АБр. 6414 и 6415 уверења о владању извесних лица, тражење кварта врачарског АБр. 6326 уверења о владању и имовном стању извесних лица, молба Моше X. Габаја трг. СтБр. 2575 за уверење о породичном односу, жалба ј Мих. Јовичића и сина и осталих потписника исте, винарских трговаца због наплаћивања трошарине на ниће које држе у сопственим подрумима, решење за исплату инструмената за лекарско одељење; тражење комисије за регулацију парохија, да се место одборника г. Стојана Пајкића, избере друго лице из одбора у исту комисију, пошто је г. Пајкић у бањи; предлог суда да се г. Милији Јовановићу млаћем књиговођи који је вршио дужност књиговође изда награда у 600 динара; предлог суда за накнадни кредит на плаћање такса; решење за калдрмисање Бирчанинове улице између улице Кнез Милоша Великог и Ресавске, и молба Јевте Јеремића разносача новина за новчану помоћ, — одбор је решио, да се ови предмети ставе на дневни ред за идућу одборску седницу.

РЕДОВНИ САСТАНАК 1. августа 1900 год. Председавао застушшк председника општине члан суда, г. Стеван Ивковић; од одборника били: г. г. Др. Јов. Ђураћ, А. Петровић, Петар Новаковић, Васа Николић, Ђорђе Н. Соколовић, Ђока Тошић, Стојан Пајкић, Сп. Илић, Ђ. Митић, М. Штрбић, Јанаћ М. Јанковић, Мита Петровић. Деловођа, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане 28. Јула тек. год. и пошто деловођа није увео у исти одлуку, којом је допуштено новинарском удружењу да извесан број управног и

надзорног одбора истог друштва може на лађи, коју је општина ангажовала за испраћај Њихових Величанстава Краља и Краљице, испратити са представницима општине Њихова Величанства Краља и Краљицу, то је у исти записник додата та одлука која да гласи: „Заступникпредседника општине извештава одбор, да је председник управног одбора новинарског удружења г. Стеван Ћурчић, писмом својим од данашњега молио, да се члановима управног и надзорног одбора новинарског удружења допусти да могу на лађи, коју је општински суд ангажовао за испраћај Њихових Величанстава Краља и Краљице, испратити са представницима општине београдске Њихова Величанства Краља и Краљицу у Смедерево. По саелушању тога, — одбор је једногласно решио, да се допусти новинарском удружењу да до десет чланова управног и надзорног одбора истог друштва, могу на лађи, коју је општински суд ангажовао за иснраћај Њихових Величанстава Краља и Краљице са представницима општине београдске и позватим одабраним грађанима испратити Њихова Величанства Краља и Краљицу у Смедерево. Да заступник председника општине о овоме извести још вечерас председника управног одбора новинарског удружења." II Одборник г. др. Јован Ђурић, протествује противу писања у бр. 208 и 209 Вечерњих Новости којим се вређа општински одбор и суд. По саслушању тога, — одбор је једногласно решио, да се противу уредника Вечерњих Новости подигне тужба за јавну увреду коју је писањем у бројевима 208 и 209 Вечерњих Новости од ове године у чланцима „испраћај и дочек Краљев" и „новинари и општинари" нанео општинском одбору и суду. III По прочитању акта кварта варошког АБр. 6414 и 6415 којиматражи од судаизјаву каквога су владања и заслужују ли да се предложе за пријем у поданство извесна лица, — одбор је изјавио, да су доброг владања и да заслужу.ју да се предложе за пријему поданство Лазар Вукомановић, служитељ народне Банке, Јелисавета Л. Вукомановић и Димитрије Вукановић овд. келнер. IV По прочитању акта кварта врачарског АБр. 6326, којим тражи уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је изјавио, да су му непознати Крста Бошковић овд. и Михаило Тодоровић овд. кочничар жељезнички. V Заступник председника општиие износи одбору на мишљење молбу Моше X. Габаја трг. овд. којом тражи уверење о породичном односу. По прочитању те молбе СтБр. 2575, — одбор је изјавио мишљење, да се молиоцу може дати тражено уверење о породичном односу. VI По прочитању молбе Раке Мутавџића, шо<1>а грађевинског одељења и Ненада Стојановића, ликвидатора, АБр. 6440 6644, којима траже осуства ради поправке здравља, — одбор је решио, одобрава се Раки Мутавџићу, шефу грађ. одељења тридесето дневно осуство

од дужности, ради поправке здравља које да му се рачуна од дана кад га буде употребио, у дужности шеФа грађ. одељења да га заступа г. Милан С. Милосављевић, општ. инжињер. Одобрава се Ненаду Стојановићу, ликвидатору тридесетодневно осуство од дужности ради поправке здравља, које да му се рачуна од дана кад га буде употребио. У дужности ликвидатора да га заступа статистичар Данило Чонкић. (Свршиће се)

0 Б Ј А В А По предлогу комисије за набаву сена и сламе куповином од народа, командант дунавске дивизије одобрио је да се такса сену повиси од 4,50 на 5 динара од 100 килограма. 0 овоме се извештава београдско грађанство знања ради. Од Суда општине београдске 5. августа 1900 год. АБр. 6842. Београд.

0 Б Ј А В А Пошто на расписаној лицитацији на дан 1. Јула т. г. за набавку 125000 килограма сена није било лицитаната, то ће Суд општине београдске на дан 12. Августа т. г. од 3 до 6 часова после подне, у Канцеларији економног оделења, поново држати јавну усмену лицитацију за набавку горње количине сена потребног за исхрану своје стоке. Кауција се полаже при лицитацији у 800 динара у готову или у Срп. држ. хартијама од вредности. Страни поданици полажу дуплу кауЦИЈУ- Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцелариско, а празникбм од 9 до 11 часова пре подне и при лицитацији. Од стране Суда општине београдске 31. Јула 1900. год. АБр. 5841, у Београду.

0 Б Ј А В А Према распису Господина Министра Народне Привреде од 31. Јула ове године Т.Бр. 3319. држаће се ове год. у вароши Пироту шестодневни панађур у дане 15. 16, 17, 18, 19 и 20 Августа тек. године. На овоме панађуру продаваће се поред свију врста стоке и сви производи и израђевине законом дозвољени. Ово се саопштава привредном и трговачком свету ради знања. Од суда општпне града Пирота 3. Августа 1900 год. Пирот. <Ј\2 4953.

0 Г Л А С У Општини Лозовичкој, као сваке тако и ове године, држаће се тродневни марвени панађур у дане 22,23 и 24 августа ове 1900 године, на коме ће се поред стоке, продавати и сви ово земаљски производи законом дозвољени. Ово се јавља трговцима, привредницима, занатлијама и околини радп знања, Бр. 2472. Из канцеларије Суда општине Лозовичке 1. Августа 1900 год. у Лозовику.