Beogradske opštinske novine

Број 24

- 122 —

Год. XIX

уверења о владању и имовном стању извесних дица одбор је изјавио: Да су му непознати: Никода Стевановић, овд. кочијаш, Урош Давидовић, каФ. СоФија жена Уроша Давидовића, каФеџије, Ђорђе Јосимовић, Јован Петровић и Данило Петровић, свирачи, Јаков Барух. овд. посредник, да су доброг владаља и сиротног пмовног стања: Тодор Пешић, абаџија и Ђорђе Димитријевић, зидар и да је доброг владања и средњег имовног стања Сретен Васиљевић, опанчар. IV По прочитању акта духовног суда епархије београдске АБр. 5022, — одбор је изјавио: Да су Бранко Димитријевић, инвалид и Михаило Тзорћевић, зидар овд. у опште доброг владања и да се њиховим сведоџбама може поклонити веровање. V Председник извештава одбор, да је општински суд решењем својим од 31. маја тек. године АБр. 5010 одлучио: Да цена хлебу за прву половину месеца јуна тек. године т. ј. од првог истог месеца искључио буде иста, која је била п за другу половину месеца маја тек. године т. ј. двадесет и три паре дин. по килограму, а хлеб да се продаје по двадесет и пет пара дин. у тежини од 1087 грама. По сасдушању тога и по прочитању поменутог решења суда, — одбор је примио к знању са одобраваљем ово решење суда о одређеној цени хлебу за прву подовину месеца јуна тек. године. VI По прочитању акта школског одбора АБр. 4255, којим извештава општ. суд, да је према решењу општинског одбора од 20. априла тек. године АБр. 2974 утврдио привремено реон основних београдских гакола, извештавајући суд уједно која улица којој основној шзоли прппада, — одбор је примио к знању са одобравањем овај привремено утврђени реон београдских основних шкода. VII Председник износи одбору на решење реФерат управе водовода којим извештава суд, да је по одобрењу његовом још пре некодико година позајмида од минисгарства народне привреде 298 комада тедеграФских дирека у дужини 2552 метра за свој тедеФОн с тим да се ови стубови врате иди плате по један динар од метра дужине; да је до сада више путатражен повраћај иди испдата ових стубова и кад то није учињено, да је тедеграФСко одељење обуставило плаћање таксе за воду за своје зграде, па с тога управа моли да се то питање реши. По прочитању тога реФерата АБр. 3954 и понуде Светозара Боторића, хотелијера, којом нуди општину да јој уступи извесну количину ових стубова по цени од шесет динара стуб дужине 8 метара; као и по прочитању акта министарства грађевина АБр. 5023 по истом предмету, — одбор је решио: Да се за ову потребу одкупе по понуђеној цени од Светозара Боторића они стубови, које министарствограђевина прими, а остатак истих стубова у колико купљени стубови не стигну да се плате истом министарству готовим новцем по цени од једног динара од метра дужине, као што је приликом позајмице ових стубова уговорено. Издатак на ову потребу да се учини из буџетске партије на непредвиђене потребе и расходе.

VIII На предлог управе водовода АБр. 2416, одбор је решио: Да се Филтарска зграда на Белим водама по приложеном плану прошири. Да општински суд претходно и што скорије издејствује потребно одобрење планова од надзорне власти и пошто се по истом предмету сврши сва претходна техничка радња тражи од одбора потребан му кредит за подизање исте грађевине. IX По прочитању акта пореског одељења за град Београд АБр. 4605, којим тражи, да општински одбор засебно процени она земљишта који поједини имају уз кућу и употребљују као баште за гајење цвећа, воћа и томе подобно, ради израчунавања порезе, — одбор је решио: ' Да ужи одбор, у који да уђу члан суда г. Владимир ЈХацковић и одборници г. г. Милутин Степановић и Коста Н. Лазаревић изврши оно шго се овим актом пореског одељења за град Београд тражи и о томе поднесе извешће које да се стави на дневни ред. X За остаде предмете стављене на дневни ред за данашњу седницу и то: модба Идије Дудића да му општина прода извесну кодичину непотребног јој свога камена; извештај грађевинског одељења по предмету подизања зграде за основну школу за савамалски крај; извешће грађевинског одељеља по молби Алексе Матића, старинара да му општина да у замену за имање, које му се одузима за регулисање Немањине улице исту величину свога имања у удици Краља Александра; модбе: Николе Јовановића и Тасе Павловића због експропријације извесног им имања у цељи регулације Моравске и Босанске удице; саопштење ранијерадње суда и одбора по предмету израде баштвца у Милоша Ведиког удици и решење о томе: шта се има по томе предмету даље урадити; молба Илије Миљковића, учитеља, за ослобођење интересана дуг одкалдрме; предлог суда за расходавање извесних општинских пропадих потраживања од трошарине; одобрење накнадног кредита на буџетску партију на оправке општ. зграда; одобреше наЕног кредита на буџетску партију на набаву пожарних ствари и потреба; молба Драгутина М. Денића, ка®. да му се враћа трошаринска такса на пилзенско пиво, кад га извози из трошаринског рејона; предлог грађевинског одељења за откуп потребног земљишта заподизање основне школе код Саборне цркве; предлог суда за расходовање извесног општ. потраживања од Илије Сгевановића бив. обављача просгитутске радње и решење да се општинска кобила звана „Цана", пошто је угинула, расходује по инвентару општинске покретне имовине, — сдбор је решио: Да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 6. јуна 1901 год. Председавао председнивс онштине г Милован Р. Марин»овик. Присусгвовао члан суда г. Владимир Лацковић Од одборвика били г. г. Ђорђе Н Соколовић. Дамјан Стојковвћ, М Савчвћ, Милутин Степановик, К. Н. Лаваревић, Мих. Михаиловић, М. Ј. Божић, 'Бока Тошић, ЂорђеМитић, Р. Драговић, Петар Новаковик, Младен Николић, Велимир Тодоровић, Сима Николић, Јован Петровић, Др. Војислав Суботић, клађи. Деловођ Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице држане првог Јуна тек. године и примљен без | измена.

II Одборник г. Милутин Степановић пита председседништво, шта је учињено у миниетарству грађевина са избором шо®а II. грађевинеког одељка, јер су миниетарству све добивене поЈ нуде за ово место послате по одавна, да Грађевински Савет овај избор изврши,. Моли председништво, да подејетвује код г. министра грађевина, да се са тим избором похита, ако већ није извршен, јер је предмет одвећ хитне природе. Председник је одгОЕорио: Пошто сам примио дужност, расматрајући остале предмете, реФерисан мн је и тај предмет; видео сам шта је по истом урађено, али за овако кратко време нисам могао да се известим у министарству како стоји са овим избором. Урадићу што скорије шта је потребно по истом предмету и известићу одбор. По саслушању тога одборник г. Сгепаноновић и одбор задовољили су се овим одговором председника. III Одборник г. Милутин Божић пита председништво шта је урађено са регулацијом Варош Капије. Председник је одговорио: Решено је раније у одбору да се откупе целокупна имања : Браће Илића, Пере Анастасијевића и Стевана Вељановића на томе месту. До сада су порушене све зграде на откупљеним имањима, исплаћено је Стевану Вељановићу, а остадима ће се исадатити кроз кратко време само док пренесу на ошптину тапије без терета. Пошто се то учпни поделиће се сва три ова имања на плацеве онолике површине, кодика је потребна по закону за подизање грађевина и изложити продаји. 0 томе ће општ. суд претходно учинити одбору предлог. Моди за стрпљење, јер се ништа не може одмах урадити, док се не уђе у посао. По сасдушању тога одборник г. Божић и одбор задовољили су се овимодговором председника. IV По прочитању акта одељака управе града Београда АБр. 5107, 5114 и 5118, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних дица, — одбор је изјавио: Да су доброг владања и доброг имовног стања: Благоје Д. Тодоровић, Драгутин Денић, каФеџија; да су му непознати: Ј1ука Лукић, каФеџија, Владимир Марковић, продавац дрва и сена, Ора Ж. Мордохаја Којена, овд., Боривоје Николић, кројачки помоћник, Петар Шешевић, пекар, Урош Поповић, слагач, Катарина Поновић, удова, Вујадин Златић, Андреја Николић и Драгиша Николић, тргов. помоћници; да су доброг владања н средњег имовног стања: Тадија Миливојевић, пензионар, Никола Делини, овд. апотекар и Добросав Атанацковић, овд. трговац; и да је доброг владања и сиротног стања Манојло Ристић, овд. каФеџија. V По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 4410 по модби Илије Дудића, земљодедца, којом моди, да му се одобри, да може узети извесну количину општинског камена пршљага из Иванковачке удице за извођење воде из свога дворишта, пристајући да пдати општини исти камен по оцени, — одбор је решио: Да се овај општински камен — пршљаг — уступи молиоцу по цени од три ди-