Beogradske opštinske novine

Број 24

— 123 -

Год. XIX

нара по кубном метру, пошто и грађевинско одељење оволнку цену предлаже, а исти је камен општини непотребан за њене радове. VI По прочитању извештаја грађевинског одења АБр. 4761 о резудтату испитивања општинског земљишта на Зеленом Венцу за подизање на истом веће зграде за више разреде основне шкоде за Савски крај, и све разреде теразијске основне школе, — одбор је решио: Да се не подижс за нижа два разреда савске основне школе једна мања зграда у савском крају, а за више разреде исте школе и за теразијску основну школу друга већа зграда на општинском земљишту на Зеленом Венцу, већ да се за све разреде савске основне школе подигне једна зграда и то у савском крају у околини имања Ристе Параноса, масе Параноса и масе пок. Божидара Ћеловића. Да општинскп суд проучи на коме би месту у том деЛу вароши најзгодније инајјевтиније било подићи ову грађевину па учини одбору за то предлог. VII По прочитању извештаја грађевинског одељења АБр. 4760 и 5163, по молби Алексе Матића, овд. старинара, којом, са разлога у истој изнесених, моли општину да му у замену за његово имање на углу Немањине и Делиградске улице, које му се одузима за регулисање Немањине улице, уступи исту величину својег имања у улици Краља Александра, у коме су сада старинари и то лице за лице, метар за метар плаца, — одбор је решио: Да се ова молба Алексе Матића, овд. старинара, са разлога у предњем извешћу грађев. одељења изнесених, одбаци, и да се поступи по решењу одбора од 28. маја 1899 г. АБр. 3536, донесеном по овоме предмету, пошто је ранија процена поништена. VIII По прочитању извештаја грађевинског 0дељења АБр. 3958 и 3990 по молбама Тасе Павловића, пескара и Николе Јовановића, бив. каФеџије, којима моле и то: први да му се процени и исплати 9,24 т. земљишта, колико му се одузима за регулацију Босанске улице, а други, да му се процени и исплати 68.40 т. земљишта колико му се одузима за регулисање моравске улице, — одбор је решио: Да се усвоје ове молбе и даље по закону поступи. XI По прочитању молбе Илије Миљковића, учитеља и управитеља грађанске београд. школе АБр. 4950, којом, са разлога у истој изнесених моли суд, да га ослободи од плаћања дужног интереса на дуг од калдрме, као и по прочитању извешћа књиговодства по истом предмету АБр. 5001, — одбор је решио: Да се молилац, са разлога изнесених у овој његовој молби, ослободи од плаћања општини београдској дужног интереса у тридесет и један динара и петнаест пара дин. на дуг од калдрме, по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. X По прочитању молбе Светозара Гвоздића, државног саветника, и осталих потписника исте,

грађана улице Милоша Великог АБр. 5168, којом моле општински суд, да у интересу улепшања варошких улица и угледа престонице, нареди, да се иопред њихових домова у истој улици раније подигнуте баштице о трошку општинском, понова жицом ограде и у првобитно стање доведу; а у будуће да се у исправности одржавају помоћу јодног општ. службеника; као и по прочитању свију осталих акта која се на овај предмет односа АБр. 3252, — одбор је решио: Да се од молиоца наплати хиљаду три стотине и педесет динара као рест од раније позајмљене им сумње из општинске касе за израду ових баштица, а да исте баштице у исправно стање доведе и у исправности у будуће одржава општина. Да општински суд израчуна колики му је кредит на ову цељ потребан и учини предлог за одобрење истог. XI По прочитању извештаја управе општинске трошарине АБр. 4976, 4977, 4978, 4979, 4980 и 4981, а на предлог општинског суда, одбор је решио: Да се општинска потраживања од трошарине и то: 1. Од Настића и Богатинчевића, бив. овд. трговаца, у ресто две хиљаде и осам десет динара; 2. Од Лазара Дашковића, бив. овд. каФеџије, у две хиљаде шест стотина деведесет и седам динара и четири паре дин.; 3. Од Бошка Николића, бив. овд. дрогеристе, у осам стотина динара и десет пара диинарски; 4. Од Браће М. Богдановића, бив. овд. трговаца, у четири хиљаде динара, и 5. Од Симе Р. Обрадовића, бив. овд. трговца, у две хиљаде и пет стотина динара, огласе за пропала пошто се не могу наплатити ни од именованих дужника ни од бившег управника општинске трошарине Милана Симића, као одговорног општинског органа, и да се као тикова расходују, по добивеном за то надлежном одобрењу министра Финансија. XII На предлог општинског суда АБр. 4921, — одбор је решио: Одобрава се за ову годину накнадни кредит у тридесет хиљада динара на буџетску партију на оправку општинских зграда, пошто буџетом одобрена сума на ову цељ за ову годину неће за толико бити довољна, услед тога што су у овој години из кредита на ову цељ одобреног исплаћени многи радови извршени на оправкама општинских зграда у прошлој години, пошто су тек у овој години рачуни за исте радове окончани. Издатак овај да се учини из општинске готовине по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра финансија. XIII По прочитању акта пореског одељења за град Београд АБр. 5000, којим тражи, да се на место Мике Павловића, овд. трг., заменика члана разрезивачкос пореског одбора за трговачке радње, који је пао под стечај, избере друго лице за заменика члана истог одбора, као и по прочитању акта Срп. Трговачког Удружења АБр. 5117, којим за ово место предлаже Живојина Пауновића, овд. трговца, — одбор је решио:

Да заменик члана разрезивачког пореског одбора за трговачке радње за варош Београд на место Мике Павловића, овд. трговца, ко.ји је под стечај пао, буде Живојин Пауновић, овд. трговац. XIV На предлог општинског суда АБр. 2432, — одбор је решио: Да се општинско потраживање од Илије Стевановића, бив. обављача проститутске радње, у ресто три стотине седамдесет динара од најмљене за његов рачун коморе, у 1895. години огласи за пропало општинско потраживање пошто се од истог не може наплатити и као таково по књигама расходује по добивеном за то надлежном одобрењу господина министра Финансија. XV На предлог општпнског суда АБр. 4317, одбор је решио: Да се општинска кобила звана „Цана" расходује по инвентару општинске покретне имовине, поштоје учињеним извиђајем утврђено да је услед старости и изнемоглости угинула. (Свршике се)

Гра^анству београдском Управа града Београда преписом својим од 16. јуна тек. године представила је суду овоме следеће: „Господин министар унутрашњих дела под 13. ов. м. ПБр. 13606, упутио је управи следећи акт: „„Господин министар грађевина писмом својим од 6. ов. м. Бр. 9626 јавља ми, да је издао наредбу дирекцији српскихдржавних железница да са својим инжењерима одмах предузме трасирање железничке пруге, која би се имала спровести од Београда поред села: Жаркова, Железника, Остружнице, Остружни^ком реком, па даље поред села Велике Моштанице, Мале Моштанице и Барича до Обреновца. „„Како ће приликом овог трасирања одређени инжињер имати да пролази кроз обрађено или пошумљено земљиште, то се, и поред најбоље пажње може местимице учинити извесна штета приватним имањима. Да не би услед тога поједини грађани правили сметње радовима инжињера, препоручујем управи да са овим упозна општинску власт и нареди јој, да сасвојим мештанима буду предусретљиви према инжењерима, који су за овај посао одређени; да им дају обавештења, која од њих буду тражили о месним приликама у опште, и да им, при раду не чини никакве сметње, но шта више, да им буду на услузи у сваком погледу, те да се олакша што успешније извршење овога посла"". „Достављајући предње суду, Управа му препоручује, да у свему поступи по овом наређењу". Суд општине београдске саопштава предњи претпис управе београдском грађанству, позивајући га да по истом у свему поступа. Од суда општине београдске 19. јуна 1901 АБр. 5666 у Београду.