Beogradske opštinske novine

Ер ој 38

— 255 —

Год. XX

гово мосто за чдана школског одбора има изабрати друго лице. Цо саслушању тога, — одбор је решио: Да члан школског одбора на место г. Бобића буде одборник г. Милан Капетановић. X Председник извештава одбор, да јеодборник г. Мих. Бобића који је био члан грађев. одбора премештен у Смецерево, а да је г. Ћорђе Соколовић који је био заменик члана грађев. одбора престао бити одборник и да се с тога имају изабрати на њихова места друга лица. По саслушању тога, — одбор је решио: Да члан грађевинског одбора за вар. Београд буде одборник г. Милан Капетановић, а љегов заменик одборник г. Јован Смедеревац. XI На предлог општинског суда АБр. 8112, одбор је решио: Да се оншт. кобила „Линда" прода иутем јавне лицитације, пошто је слаба и за рад неупотребљива и по инвентару покретне општ. имовине расходује. XII По прочитању мишљења комисије за ревизију регулационог плана по предмету тражења Живка Кузмановића трг. регулац. линије АБр. 3901, — одбор је решио: Да се усвоји ово мишљење комисије за ревизију регулационог плана. XIII По прочитању мишљења комисије за ревизију регулационог плана по предмету продужења Чубрине улице АБр. 5012, — одбор је решио: Да се усвоји ово мишљење комисије за ревизију регулационог плана и да се сходно грађ. зак. за град Београд изврши процена имања Његовог Величанства Краља, које се има заузети за продужење Чубрине улице. XIV Председник извештава одбор да су рачуии за друго тромесечје тек. године у смислу чл. 135 зак. о општинама, састављени и дк их одбор има прегледати у смислу наведеног зак. прописа. По саслушању тога, — одбор је решио: Да ужи одбор у који да уђу одборници г. г. Божа Живковић, Соломон Азријел, и Аксентије Аксентијевић, прегледа општ. рачуне за II тромесечје тек. године и о извршењу тога поднесе извешће. XV По прочитању мипшења комисијо за ревизију регудац. плана АБр. 5013 по предмету про«ецања нове удице од Видинске улице управо ка Дунаву, — одбор је решио: Да се усвоји ово мишљење комисијв за ревизију регулац. плана. XVI Одборник 8. Свешоаар ЈанковиК, пита председништво: постоји ли какав ред при извршењу варошке регудације а на име : је ди утврђено, које се улице имају првенствено регулисати или не, а ако није онда зашто. Предсецник је одговорио, да постоји регулациони план вароши који је уједно и ред за извођење исте и да се по њему изводи варошка регулација по представкама сопетвеника имања које се истом регулацијом секу, а придиком кад исти хоће на тим својим имањима, да подижу грађевине.

Сем тога изводи се варршка регулација и на местима где није тај случај, већ где то захтева саобраћај и остале окодности. Тако се то ради с тога што општина нема Финасијске могућности да регулацију извршује по извесном реду, а поред тога и да јеизвршује и онде где је покрећу приватни, а ако би се регудација са средствима којима се за то расподаже изводила по реду, онда би се наносила штета оним грађанима, чија имања не би била у тим улицама, јер им се не би дала могућност да са истима располажу по своме нахођењу. Одборник г. Јанковип, није задовољан са одговором председништва, јер држи да је неопходно потребно да се регулација изводи по неком утврђеном реду. Одборник г. ЈЈг. Јован ЋуриК, слаже се са гдедиштем одборника г. Јанковића и мишљења је да би већ једном ваљадо утврдити известан ред за извођење варошке регудације. Одборник г. Јован Сждерсвац наводи, да је о овоме бидо речи и приликом избора комисије за ревизију регулационог планакојомје приликом објашњавао зашто се за сада мора овако да изводи варошка регулација. Излаже то своје гле-, диште и сада. Одоорник г. Јован См&церевац ипак налази да то бива услед тога што се регулациони план мења, како се коме свиди а не услед овог извођења регулације. По еасдушању тога, — одбор је решио: Да се пређе на дневни ред. XVII По прочитању преставке г. Косте Живковића, вишег инжињера жељез. дирекције АБр. 5705 којом нуди општини на откуп целокупно своје имање у таковској улици, које сече новом I улицом која би имала везгти Таковску еа скопљанском удицом, — одбор је решио: Да се ова молба у начелу усвоји и да ужи одбор, у који да уђу председник општине и одборници г. г. Коста Ризнић, Јоца Смедеревац и Милан Димић, ступе у погодбу односно откуна како имања г. Живковићевог тако и имања осталих сопственика, која се имају експроприсати за отварање нове улице која ће везати Таковску са Гундулићевом улицом.

РЕДОВНИ САСТАНАК 6 септембра 1902 год. Председавао председник београдске општине г. Мнлован Р. Маринковић. Од одборннка били г. г. Аксентије Ј. Аксентијевић, Димитрије Наумоваћ, Милован Миленковић, Петар Новаковић, Никола И. Димитријевић, Дамњан Стојковић, Михаило М. ТЈорђевић, Љуба Дојчиновић, Д. Ђ. Миловановић, Јован Макснмовић, К. Теодосијевић, "Борђе Н. Петровић, Милош Валожић, М. Штрбић, С. Ааријел, Урош Благојевић, Јанаћ Ковстантивовић, Богоје Јовановић, Јован Смедеревац, Т. Цинцар-Јанковић, К. Н. Лаааревић, Б. С. Живковић, Р. Драговић, М. Клидис, Сг. Јован Ћурић, Д. Тадић, А. Шток, Ла8ар М. Матић, Коста Др. Ривнић. Деловођ, Мих. М. Марјановић. I Прочитан је запиеник оддука седнице држане четвртог септембра тек. године и примљен без измена. П Председник саопштава одбору, да у данашњу седнуцу нису дошли нити су изостанак оправдади одборници: г. г. Милан Павдовић, Вг. Марко Леко и Вг. Милан Радовановић. Одбор је примио к знању ово саопштење председника општине. III По прочитању акта одељака управе града Београда АБр. 7149 и 8155, којима се траже

уверења о владању и имовном стању извесних лица, — одбор је решио: Да је доброг владања и доброг имовног стања Марија Јов. Алин, овд. трг. и да му је непознат Тихомир Јовић, бив. чувар осуђеника. IV Председник износи одбору на мишљење молбу Шарлоте Бреслауер, којом тражи уверење 0 породичном односу. По прочитању те модбе Ст.Бр. 3056, одбор је изјавио мишљење: Да се молитељци може дати тражено уверење о породичном односу. V По прочитању преддога управе водовода АВр. 7959 за набаву угља за општ. водовод, акта жељезничке дирекције, којим је дала цену за сењски угаљ II класе, као и извешће управника водовода по истом акту, — одбор је решио: Да се за општински водовод у будуће тражи домаћи угаљ. Да се за сада за општински водовод набави потребна количина сењског угља друге класе од .г Димитрија Ћирковића, овд. трговца, по датој цени, а на терет дотичне буџетске партије. VI По прочитању молбе г-ђе Марије удове Јована М. Божића АБр. 7369 којом тражи да општина изврши извесне оправке на њеној згради на Кнез Михаидовом венцу, којесу проузроковане нивелисањем исте улице, као и по прочитању извешћа грађевинског одељења АБр. 8086 и осталих акта истог предмета, — одбор је решио: Одобрава се општинском суду, да може у овој години на терет партије бр. 52 расхода буџета IV утрошити суму од шест стотина тридесст динара и седамдесет пара динарски за оправку зграде г-ђе Марије удове Јована Божића, постојеће на Кнез Михајловом венцу, која је оправка проузрокована ранијим нивелисањем исте улице. VII Председник извештава одбор, да је према указаној потреби четрнаестог августа тек године увео у дужност вршиоца дужности кмета, одборника г. Косту Теодосијевића, који је решењем одбора од 9 августа тек. године АБр. 6070 одређен за вршиоца дужности кмета и да му од тога дана тече плата, коју му је одбор одредио поменутим својим решењем. Али како је кмет г. Коста Симић разрешен од дужности 11 августа тек. године до кога му је дана и плата издата, то се г. Теодосијевићу не може издати припадајућа му плата за август тек. године из партије бр. 5 расхода буџета I, али му се може издати на терет партије бр. 2 расхода буџета 1 пошто на истој има уштеде, а иста се буџетека партија има сматрати са партијом бр. 5 као једна, пошто су законом о општинама од 21 марта тек. године укинута звања чланова суда и уведена само звања кметова. Моли одбор да овај његов поступак одобри и реши да се г. Теодосијевићу припадајућа му пдата за месец август тек. године изда на терет партије бр. 3 расхода буџета I. По еаслушању тога и молбе одборника г. Косте Теодосијевића, вршиоца дужности кмета АБр. 8127, — је одбор решио: Одобрава се овај поступак председника општине, да се вршиоцу дужности кмета г. Кости Теодосијевићу издаприпадајућа му плата за месец август тек. године на терет партије бр. 3 расхода буџета I.