Bodljikavo prase

Ерој зе

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Стрина 3

°?ШШгШШ

ррр* Недеља, 5 апрмл Пошао сам данас да честитам празнике својим пријатељима, и сретнем успут једног познаника, иначе честитог и ваљаног човека, који је био, да се благо изразим, мртав пијан. Клати се лево и десно, накривио' лолински шешир и шара очима. — Ама, како то да вам се деси? — питам га ја у чуду. — Ви сте бар увек знали за меру. — Па баш та мера је и крива — рече он пошто је штуцнуо прописан број пута. — Ја... ја сам био убеђен да ово данашње вино има најмање 60 процената воде. — Па какве то везе има? — А оно... оно имало само 40 процената воде. И... ето... Понедељак, 6 април Ево какав сам разговор данас чуо. Иду предамном два господина, тазе са неког празничког ручка, маслена и задовољна лица и један каже другоме: — Знаш, просто сам се разочарао у ове наше трговце, мислио сам да су много довитљивији. — А зашто? — Па ето, можеш данас да купиш где год хо+*еш соду бикарбону, и то по старим ценама... Уторак, 7 април Ето нас опет, чекамо у ред за ћуван. Један старији господин стоји иза једне даме у крзненој бунди, па кад се примакосмо ближе, он извади последњу цигарету и запали је, онако у гужви. Дама испред њега се љутито промешкољи па му се тек ок^ете. — Господине — каже — ако ми прогорите ову бунду, ви кете да је платите. — Како? — рече учтиво господин. — Значи да је ви нисте још платили1... Среда, 8 алрил Хтео сам данас да идем у биоскоп али кад сам дошао, нема више ни једне карте. Таман сам хтео да одем кад ми приђе један господин и учтиво скиде шешир. — Господине — каже — ви би хтели да идете у биоскоп и ја бих вам радо уступио моју карту у пола цене, или ,ако хоћете, чак и бесплатно. — Али — зачудих се ја — како уопште имате рачуна да тако поступате? — Знате, ту уопште није у питању рачун, већ задовољство. Хтео сам да идем у биоркоп, али сада морам у ово време да испратим ташту, која ми је била у гостима, на станицу. Ево вам бесплатно карта.

Чотвртвк, 9 априла Данас ми неко зазвонио на вратима. Отворим, а предамном сто|и — оџачар. — Дошао саД да очистим оџаке. — Али, од чега? — питам ја у чуду. А он се шеретски осмехну па каже: — Како од чега, кад Централа за огрев више не издаје бонове. Петак, 10 април Данас моја рођака грди на сва уста једну своју познаницу, иначе одличну пријатељицу. — Шта имаш против те даме, — питам је у чуду. — Када сте добре пријатељице? — Страшна је интриганткиња — каже љутито моја рођака. Не можеш да испричаш ни један друштвени скандал а да га она већ не зна. Субота, 11 април — Да само видиш — каже ми данас љутито један стари познаник — каквих све пријатеља има данас. Просто страшно. Одем синоћ код своје пријатељице кад њен муж се јави телефоном и каже како му је жао што ке се дуже задржати пошто има неки пословни састанак са мном. Такав лажов, а још га сматрам неким добрим пријатељем!..

Први ударац извела је позната филмска глумица Мара Пија.

МАЛИ ОГЛАСИ Точим најбоља вина и ракије по сниженој цени. Најбоље време посете је после кише, Крчма код „Поштењаковића". Стари и нови накит, половне и нове ствари продајем по повољној цени. За квалитет робе јемчим. У случају да купац падне у хапс перем руке. Трговина испод руке „Штука".

У музеју

■ихб&^

У ХАРЕМУ

ВЕЛИКИ ПОРАЗ С. К. „Публика" побеђена ј«, за време Ускрсб, од познатог фаворита С. К. „Црна Берза", са 12:0. Резултат је потпуно реалан. Од већбг пораза спасли су се побеђени само тако што су још на Велику Суботу утекли са терена.

— Изгпеда да је и овде био безмесни дан!

— А ви данас пораниии са тренирањем! — Како поранио! Ово је мо) лоследњи круг са јучерашњег маратонског трчања! ОПАДАЊЕ ФУТБАЛА Интересовање за футбал све је мање, али то је потпуно разумљиво, пошто су и саме футбалске звезде дигле руке од футбала. Највеки део њих отишао ј-е у апровизацију а други се, у својој режији, баве снабдевањем. По старој навици и једни и други су стално у офсајду. УСПЕХ КОШАРКЕ Нова спортска игра „Кошарка", задобила је врло брзо многе присталице, што је сасвим разумљиво пошто је данас цео свет у тренингу са цегерима и кошаркама. РЕКОРДЕР

— Дођавола, имате 40 степени температуре! — А колики је снетски рекорд! ВЕСЛАЧКЕ УТАКМИЦЕ Омладина показује све већи интерес за веслање. На тренингу употребљавају лопате место весала јер тако се челиче мишице

— Хало, Јусуфе, мераба. Могу ли да дођем до тебе на једну пвртију табланета! Страшно ми је досадно.

ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ ЕПОХАЛАН ПРОНАЛАЗАК Мата шустер провео је целу зиму у раду на проналажењу хигијенске чарапе. Његов рад награђен је пуним успехом. Он је пронашао хигијенску чарапу за летњу сезону. Нога се, и то потпуно боса, увија у старе новине и тако обуче ципела. Тако се нога не зноји, а поред тога чарапа је врло јевтина и приступачна свима друштвеним слојевима. Уз ову чарапу најбоље пасује дрвена обу^а.

ЛЕПО ЛУЧЕ На корзоу сретох јуче, Једно луче. . Погледа ме, онда штуче. Њен ме поглед смрви, згроми Ја потрчах, ноге сломи, Кад је стигох, ја завапи, Одједном ме неко шћапи, Шамар пуче, Од ударца несвест хвата, Ја погледах: крупан бата. — Пардон — рекох, манух луче, Противник сам сваке туче, Шамар увек много значи, Кад је други бата јачи, Да не буде гурњаве и вике, Ја утекох и... пуј пике!...

ДА ЛИ ЗНАТЕ! А Зашто је убијен Мануел Крезон? Д Зашто еу Енглези запалили Рангун приликом повлачења? А Зашто генерал Вавел бежи с фронта на фронт? А Зашта би генерал Очинлек био добар? ОДГОВОРИ — Зато што је био и остао Филипинац и није хтео да побегне. — Зато што Рангун није њихов и не^е њих^ да заболе глава. —' Зато што му силе тројног пакта недају мира. — Био би добар за црноберзијанце. ШТА ЈЕ НЕМОГУЋНО ♦ Да Рузвелт оствари своје толико фантастичне планове и програме наоружања. ^ Да генерал Очинлек не добија свакодневно батике од генерала Ромела. ♦ Да Страфорд Крипс ради за своју отаџбину Енглеску а не за црвеног диктатора Стаљина. ^ Да Индија добије од самих Енглеза самосталност и независност пре свршетка рата. ♦ Да маршал Чанг-Кај-Шек дочека неку војну помок од стране западних демократија. ф И да Стаљин спре^и долазак пролгћа и са њиме немачку офанзиву.

КОМУНАЛНА ХРОНИКА НАЈНАПРЕДНИЈЕ ПРЕДУЗЕЋЕ Буџет београдске општине показује да је Зоолошки врт најнапредније општинско предуз^зке. Животиње се редовно множе, а приход се из дана у дан вовеКа»а. СТРУЧЊАК ЗА ТЕРАСЕ Познати урбанистички стручњак г. Мома БорисављевиК који је само о Теразиској тераси написао 1001 чланак, врло је незадовољан што ое Београд уређује без његове сарадње. Умирио се тек онда када му је речено да ће Теразиска тераса бити уређена по његовом нацрту, управо по једном од његових нацрта пошто он има о овој — тераси само 129 варијанти. ДРЖИ РЕКОРД Многе су се ствари у Ееропи измениле за последњих, неколико година, али се Београд у својој најглавниЈој особини није променио. У погледу прашине још увек држи рекорд. Отуда му је, вероватно, дошло и име. ГЛАВНИ ПОМАГАЧ Чистачкој колони, која води рачуна о чистоки београдских улици, ' главни је помагач кошава, која најбоље почисти улице. Једина је невоља што овај главни чистач не ради сваки дан. ПОВЕЋАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА Ове године ће Београд имати знатно више зелених површина него обично. То долази отуда што су зимус страдали многи плотови и тарпбе, као и многи мањи скверови.

БЕОГРАДСКИ СНОБ.У ПАРИЗУ Један београдски сноб допуто вао у Париз са својом женом. Разгледају излоге и обилазе јувелирске радње ради куповине бриљанта. Један трговац им по казује неколико дивних драгоцености. — Ево, на пример, овај бриљант био је у круни индијског махараџе од Ситарампура. — Употребљаване ствари не купујемо, одоворише у глас супрузи. Покожите нам нешто нјво

— Зар не би *тела да ручамо овде у Зоолошкој башти! — Шта ти пада иа памет. Зар не видиш како овде неукусно сервирају! Главни уредник: Светомир СтоЈановиК Уредник за илустрације: ТеоДор Докић.. Власник и издавач: Светомир Стојановић. Штампа: Штампарија „Луч", Београд.

\