Bodljikavo prase

Страна 6

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

„ бро} 32

16ака мсип&ри

ПЕРА

„Успешно повлачење" Енглеза у Африци

<•» ■" .. • • »>.

— Нарочито вам скрећем паж»у да возите сасвим лагано, избегавајте улине са живим саобраћајем, да трубите на угловима и... Шофер (нервиран): — а у случају несреће у коју болницу треба да вас однесу.

На телефону: — Лело, могу ли вечерас да дођем код тебе? — Можеш, Ацо. — Опростите, али ја нисам Аца. — Свеједно, нисам ни ја Лела.

Учитељ пита Тасу: • — Кад си се родио, Тасо? Таса му одговара: — Ја се никад нисам родио, господине! — Како то може да буде чуди се учитељ. — Па тако, ја имам маћеху, а она ме није родила!...

ГЛИШИНА ПОСЛА

џие&ника иииисрам

Понедељак. Писац овог дневника није неки нарочито повучен тип. Воли да кевће у брк, а женирање тако рећи презире. Но зато је данас доживео дивно изненађење. Истеран је из чувеног клуба као најобичнија фуњарчина. Управа је мотивисала: као штетан по интересе клуба. То је шифра. Она у преводу, кроз увеличавајуће стакло, значи: као штетан по интересе чланова управе. И рак-раном, и чиром га назвали, уопште као испупчењем које треба отфикарити. И отфикарили га. Прво су хтели поштено, јавним гласањем. Али ток тог гласања није ишао у прилог управо предлагача за истеривање. Зато је претседавају^и брзо поништио јавно, и одредио тајно гласање. И тако је успело са 11:6. Уторак. Истерани је јадан и жалостан. Туга га погледати. Хтео би да плаче. Али неће због скупоће. Неће џабе да троши сузе, може случајно баба да му стегне папке, па где после да нађе други сузе? Ваљда на црној берзи по тродупле паре! Среда. Данас је истерани сазнао нешто лепо. Нашао се један одистински поштен тип. Трећи потпретседавајући питао тог пријатеља: »Хоћеш сад да ућеш у управу клуба!« »Зашто баш сад?« ј>У поверењу, треба нам да истерамо једног играча, па да гласаш!« Пријатељ је одговорио у • поверењу: »НеКу! Нисам ја куглица!« Четвртак. Испујдани се осећа веома неугодно. На све стране

псују му... управу. А њему дође жао, Боже!... Где год се макне, људи га питају: »Бре, шта то урадише, мајку им њину!« А он брани управу. Каже: »Немојте, златни су то људи!« Петак. Мада се избачени осећа као куфер, ипак није сентименталан као крава. Али пошто куфер и крава имају исто толико визи колико милхброт и напрстак, он одбацује обе те глупе компарације, и тврди да се уствари осећа врло пријатно после истеривања, јер просто осећа осећање управе; тојест осећа како је она већ почела да осећа да је учинила колосалну глупост; што је истераном као нека врста душевне проје. Субота. Један виђен члан управе јавно је изјавио међу нама, уколико је то могуће: »Учињена је велика глупост без мог пристанка!« Тојест, он је другим речима нагласио да о томе није извештен. Мећутим с друге стране тврде да је и он дао пристанак на ту глупост. Према томе, глупост је испала обострана. Недеља. Један играч полакомио се на своту за коју се данас може купити три метра чрва. Толико му је дуговао савез још раније, за неку повреду. Ро никако му није хтео да исплати, мада повреда датира још од пое рата. Испла^ена му је дан прз утакмице, али под условом да не штрајкује, него да игра. И он се продао. Међутим седморица нису хтели да играју. А један део праву, у случају да се утекмица изгуби. Да је управа заистз до-

била батине, истерани то никако не би могао да преживи. Убио би се од жалости. А лретходно би пролио набујали поток суза. Понедељак. После недељу дана управа затегла дизгине до гуше, сагнула главу, и прошаптала: »Цурик!« Трећи потпретседник јз изјавио да не може да живи без истераног. И тако је овај враћен у клуб. Али тек сад часгаје интересантна ствар. Код помилованог долазе један по једзч члан управе, тапкају га по рамену и говори му искрено: »Апал вера! Знао сам ја за кога гласам!« Мећутим сад се помиповзни налази у страшној недоумици. Јавности је познато да је он истеран из клуба са 11:6 гласова. А сад, дођавола, код помилованог продефиловало седамнаест чланова управе, сви га тапкају по рамену и говоре како су гласали за њега. Па се човек збунио. Стално рачуна, али стално испада да не зна математику. Нејасно му и дан дањи како су га истерали са 11:6, а њих 17 гласали против истеривања?!!? Уторак. Помиловани је чуо да ће трећи потпретседник, увиђајући свој пораз, дати оставку. Кажу да тако раде сви људи који умеју да црвене. Међутим проносе се гласови да је трећи потпретседник пронашао начин Почео је сваки дан дебело да се пудерише. Тако ће ипак остати у клубу, а што је најважније, никада се неће приметити да црвени. За сваки случај, почео |е да носи пудријеру место табакере; пошто је вру^ина, а пудер се лако топи.

лшли

^амхиилуа.

Духовни концерт

11 ш сии® шуЈшШ

НЕДЕЉА

Видов-дан |е школеки празник Али не за све Једнак Сваком тад се смркне лик Који није добар ђак Веровала многа деца Да Ђе проћи ђутуре Ала, овај их празник сеца Биће кући кубуре НиЈе лако рећи тати Да ће разред понављати ПОНЕДЕЉАК Кад муж, с' лосла, дође кући Ухвати га страх и јад Јер његовоЈ лепој жени Друштво прави човек млад Ал' када се мало прибра Он истину дозна чисту Млад је човек — пописивач Што пописну купи листу. УТОРАК Нова метла редукциЈе Погодила пекаре Дирис брише половину А грађани не маре Јер када их буде мање Биће онда бол-е стање Неће бити људи страшно МериЂе се боље брашно Само нека ове шале Не поштеде и бакале. СРЕДА Калемегдан пун Је света Даме, деца, па и старци Младеж воли да се шета Ал' сметају сад комарци

То користе заљубљени Пар до пара ту се криЈе За њих важно да су сами А крв инсект нека пиЈе.

ЧЕТВРТАК Спекуланте сад изгара Грамзивости прави пламеи Почели су да продају И вештачки плави камеи Уосталом то је право Јер и пиће лажно нуде Кад је вино офарбано Кек' и камен такав буде.

ПЕТАК Ког' невоља нека гони Да он овде узме кола За вожњицу једну кратку Хиљадарке треба пола Ако он још протестује И цена му згодна није Може му се догодити Да га фијакерист бије Ту се лако награбуси Један бата то искуси.

СУБОТА За публику уметничку Сада има више нада Јер сад наши уметници Раде вредно у две зграде И обе су пуне света За све има доста места Ал ваљда је неки урок Јер гурњава још не преста.

ЛОПОВ АЦА И РЕВНОСНИ ЖАЦА