Bogoslovlje

§ 117. „Ако неко због потраживања дуга прода жену, сина или кћер, или их преда на присилан рад: три године нека раде у кући купца или господара, у четвртој години нека се ослободе“.

II Moj. 21, 2. (сравни: V Мој. 15, 12.) „Ако купиш роба Јеврејина, шест година нека ти служи, а седмо нек отидне Слободан без откупа".

У обадва ова наређења говоре Хамураби и Мојсије о ослобађању робова после извесног времена њихова Но ова наређења типу се у оба случаја само домаћих робова, а не и страних, н.пр. у рагу заробљених и томе слично. Мојсије осим тога ослобађање робова и мотивише речима: „Немој да ти буде тетко кад га отпушташ од себе слободна, jep je двојином онолико колико најамник заслужује у тебе за шест година, да би те благословко Господ Бог твој у свему што радиш“ (V Мо]. 15, 18.). Јевреји су сматрали стране (незнабожачке) робове као стварно власништво господарево, и зато се страни робови нису ослобађали у јубиларној, т. ј. свакој седмој години, као што je био случај са домаћим робовима 1 ). Није искључеио, да су се Хамураби и Мојсије .и у овом случају послужили старим обичајним правом с том разликом, што je сваки по свом схватању и увиђавности одредио број година робовања, као и време, када су се робсви морали ослобађати.

§ 124—126. „ Ако неко дй неком на чување сребро, злато или тако нетто, а овај то порекне, нека га господар ствари позове пред суд, и нека дотични, што je порекао, двоструко надокнади. Ако неко да своје добро на чувагье, и то добро услед провале и крађе пропадне заједно са добром власника куће, то нека власник куће, коме се то непажњом или несмотреношћу догодило, све надокнади, што je власник добра дао на чуваше. Власник куће

II Maj. 22, 7,—12. „Ако ко да ближњем свои новце или посуде на оставу, па се украде из куЪе његове, ако се нађе лупеж, да плати двойном; Ако ли се не нађе лупеж, онда госпоаар од оне куће да стане пред судије да се закуне да није посегао руком својом на ствар ближњег свог. За сваку ствар, за коју би била распра, или за вола или за магарца или за овцу или за козу, или за хаљину, за сваку ствар изгубљену, кад ко каже да je његова,

') Сравни: Alterthümer der Bibel, D-r В. Schäfer, Münster, 1891. crp. 189

179

Хамурабијев кодекс