Bogoslovlje

бути Божји изражавају на известан и одређен качин. 1 Све што постоји, постоји у Богу и зависи од Бога тако да без њега не може ни постојати ни бити схваћено. 2

11l У природи нема ништа случајно (in rerum natura nullum datur contingens), већ je све, услед нужности Божанске природе, одређено да на известан начин постоји и дејстује (ad certo modo existendum et operandum). Бог или природа то je једно исто. Бог, као природа која ствара (natura naturans), то je оно „што у себи јесте и собом се схвата“, то je Бог уколико се посматра као Слободан узрок (ut causa libera). Под створеном природой (natura паturata) пак разумей, вели Спиноза, све оно што следује из нужности Божанске природе, т.ј. све ствари, које су у Богу и које без Бога не могу постојати ни бита схваћене. Воља се не може назвати слободним већ само нужним узроком. Jep воља je само известан облик (modus) мишљења, као и разум, и зависи од других облика (модуса или модификация Божје супстанције), као узрока, а ови опет од других, ит.д. до у бесконачност. Из тога следује да Бог не дела из слободне воље (ex libertate voluntatis). Воља не припада више природи Божјој него све друге (природне) ствари, 8 већ се према њој односи исто као мир и кретање, и све остало што следује из нужности божанске природе. Ствари нису могле бита произведене од Бога (a Deo produci) ни на који други начин и ни којим другим редом (nullo alio modo neque alio ordine) него што су произведене. Jep да су ствари и, следствено, ред у природи, могли бита друкчијн, онда би и природа Божја могла бита друкчија, него што je у ствари (Dei etiam natura alia posset esse, quam iam est) и онда би морали постојати два или више богова.

' Res particulares nihil sunt, nisi Dei attributorum affectiones, sive modi, quibus Dei attributa certo et determinato modo e.xprimuntnr (Ethica, I, prop 25, coroll.)

2 Omnia, quae sunt, in Deo sunt et a Deo ita dependent ut sine ipso nec esse nec concipi possint. Elh., 1, prop. 28, schol.

3 Voluntas ad Dei naturam non magis pertinet, quam reliqua naturalia. Eth. I, prop. *32, Schol. 2.?

36

Богословље