Borba

Страна 2.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ПРИВРЕДНА ДЕЛЕГАЦИЈА ВРАТИЛА СЕ ИЗ ГРЧКЕ

Јуче се вратила из Грчке делегација југословенских привредника, коју је предводио члан СИВ и пред седник Савезне спољнотрговинске коморе Љубо Бабић. На београдској желез ничкој станици делегацију су дочекали секретар Савезне спољнотрговинске коморе Душан Драгосавац, помоћник председника Комитета за спољну трговину Никола Шушњар и помоћник начелника одељења У ДСИП Света Петровић, На дочеку је био и грчки амбасадор у Београду Деме триос Николареизис.

Југословенска делегација учествовала је на заседању Југословенско-трчког – мешо-

витог комитета трговинских комора, на коме је размотрено питање конкретног

спровођења споразума о еко номској сарадњи и дугорочној робној размени између Југославије и Грчке, потписаног 1. октобра ове године. За време боравка у Грчкој, члана СИВ и председника Савезне спољнотрговинске коморе примио је потпредсед вик грчке владе Канелопулос. Љубо Бабић је водио разговоре и с министром трговине Грчке Дертилисом, министром индустрије Мартисом и гувернером Грчке на родне банке Хелмисом.

(Танјут)

Делегација југословенске Савезне комисије за нуклеарну енергију у посети Милану и Торину

Милано, 28. октобра (Танјуг)

Делегација Савезне комисије за нуклеарну енергију, коју предводи секретар инж Слободан Накиће новић, државни подсекретар у СИВ, обишла је Институт за металургију и индустријску хемију професора Качанија у 'Милану, у коме се проучавају процеси у вези с нуклеар-

У Турској 147 профееора' уклоњено еа дужности

(Од специјалног извештама, „Борбе“) Истанбул, 28. октобра Вести које су синоћ кружиле по граду, а у које мноти нису веровали, данас су званично потврђене. Према одлуци Комитета националног јединства, 147 професора, доцената и асистената са универзитета у Истанбулу, Анкари, Измиру и Ерзеруму ослобођено је дужности. Према овој одлуци, они ће, уколико то желе, моћи да добију друго запослење. Сви они који то не желе, биће вероватно пензионисани.

У штампи се углавном не пише о узроцима који су довели до ове одлуке. Засад нема ни званичних коментара; У неким вечерњим листовима, међутим, појавили су се бомбасти наслови као „Велика чистка“ и слично. Лист „Истанбул“, који излази на француском, објавио је вечерас да је ректор Истанбулског "универзитета поднео оставку на свој положај.

Вести о овој одлуци Комитета националног јединства скоро су потиснуле извештаје о прослави 37-тодишњице про глашења Турске Републике, Национални празник Турске, који пада 29. октобра, слави се овог пута у целој Турској веома свечано,

У ГРЧНОЈ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИ

Атина, 28, октобра (Танјут)

Грчка је данас свечано прославила свој национал ни празник, 28. октобар, “о ји се празнује у знак сећа = на дан када је, ујесен 940 године, одбачен упти+ матум фашистичке Италије. У оквиру прославе, која је почела пре два дана, ша ром земље одржане су све чане приредбе и предавања о значају овог датума. Главна свечаност „која је данас одржана у Селуну, обележена је и дефилеом трупа. Војној паради присуствовали су краљ Павле, премијер Караманлис са члановима владе, и дру те најистакнутије грчке личности. ~ А вИ ден урин ЦАРА

ОВОГОДИШЊА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР НИЈЕ НИКОМЕ ДОДЕЉЕНА

Осло, 28. октобра (АП) Комитет норвешког Парламента за Нобелову награду одлучио је да ове године никоме не додели Нобелову награду за мир.

|

Са дочека југословенске привредне делегације на београдској железничкој станици

У току посете једној од нај већих италијанских индустри ја „Фиат“ у Торину, чланови делегације упознали су се са радом одељења за нуклеарну пропулзију бродова.

Чланови делегације посетили су торинску универзитетску клинику, где се врши ме дицинско-биолошка – примена радио-изотопа и зрачења, и физички институт универзитета, а упознали су се и с проспекционим и геолошким радовима уранских сировина У подручју Алпа.

ним сировинама и њиховом производњом. “

У институту „Еферми", који води професор Болна, делегација се упознала са настојањима да се на Миланском универзитету образују стручњаци за нуклеарну инжењерију. У нуклеарном цен тру „Истра“ наше стручњаке упознали су директор центра професор Педрети и његови сарадници са радом и искори шћавањем реактора од 5 мв кво и са резултатима поститнутим у електричним, физичким и хемијским Фгабораторијама. Делегација чехословачког Синдиката индустрије широке потрошње допутовала у Београд

позив Централног од Синдиката текстилкожарских и гумаррадника Југославија, јуче је у Београд допутовала делегација Синдиката индустрије широке потрошње Чехословачке коју предводи председник о2вог синдиката Милада Не тушилова,

На бора них, Јуче је објављена и вест да | ских је Комитет националног јединства донео одлуку о помиловању 25.000 затвореника. Одлука се односи само на оне који су осуђени пре државног удара од 27. маја.

Х. ШТАЈНЕР

У Њујорку ухапшен совјетски држављанин Игор Малек.

службеник Секретаријата УН

АМЕРИЧКЕ ВЛАСТИ ОПТУЖУЈУ МАЛЕКА ДА СЕ БАВИО ШПИЈУНАЖОМ Зорин уложио протест код помоћника генералног секретара УН суд и да сматра да је неправилно изјашњавати се о кри вици или невиности оптуженог лица пре него што му бу де суђено.

Њујорк, 28. октобра (Танјуг)

Заменик совјетског министра иностраних послова Зорин протестовао је код помоћника секретара ОУН Кордијеа због хапшења Итора Малека, шефа секције за руски језик у Секретаријату Уједињених нација, од стране америчке службе безбедности.

Зорин је изјавио новина рима да ово хапшење поед ставља провокацију са пиљем да се скрене пажња са извиђачких летова аме ричких авиона над совјет ском теритсријом.

Америчка служба 6езбедности окривљује Мале Ка да је покушао да доба“ ви ваздушни снимак Чикага преко немачког држављанина Хирша, кеји живи у САД.

Случај Малека пред Правним комитетом Генералне скупштине

Њујорк, 28. октобра (АФП)

У Правном комитету Генералне скупштине УН представник СССР Морозов уложио је протест због хапшења службеника Секретаријата УН. совјетског држављани на Игора Малека, који је оп тужен за шпијунажу. Морозов је рекао да хапшење Ма |, лека представља „прљав политички маневар који је део непријатељске кампање коју америчка влада води против СССР“. Морозов је захтевао да генерални секретар Уједи њених нација одмах предуз ме мере за пуштање Малека на слободу, оптужујући ше« фа америчке обавештајне слу жбе Алена Далеса и америч ко Министарство иностраних послова да су сковали заверу против једног од ретких сов јетских држављана који за узимају неки важан положај У УН, :

Делегат САД Чарлс Розенбом изјавио је да Правни ко митет Генералне скупштине не може да се претвори у

(

У Београду је јуче боравила група од 13 индијских новинара који су представљали Фредерацију радних новинара Индије на другом међународном састанку новинара који је одржан у Бадену. У Југославији индијски новинари бораве као гости Савеза нови нара Југославије и досад су посетили народне републике Хрватску и Словенију.

Јуче пре подне гости из Индије посетили су Савезну народну скупштину, гдеих је примио председник . Законодавног одбора Савезног већа др Макс Шнудерл. У дужем разговору др Шнудерл је упознао индијске новинаре са радом скупштинских домова и одбора.

У друштву својих југословенских колега индијски новинари присуствовали су затим седници Савезног већа на којој је разматран Предлог закона о штампи, а затим и седници Већа произвођача на којој су представници Савезног извршног већа давали

БОРБА

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗВЕШТАЧ „БОРБЕ« ИЗ КОНГА ЈАВЉА.

БЕЛГАЈОНИ СТРУЧЊАЦИ ВОДЕ НАМПАЊУ ПРОТИВ Ун

Леополдвил, 28, октобра

После јучерашњег повлачења Мобутуових војника из јужног дела града, у Леополд вилу је данас било затишје. Дошло је само до неколико мањих инцидената. Између осталог, жандарми који се већим делом налазе под командом пуковника Мобутуа избацили су и директора радија и телеграфа, за кога се каже да је Лумумбин присталица. Међутим, јавља се да су јединице конгоанске национал не армије продрле у неколико села на крајњем југу провинције Касај. где се налазе Калонђијеви војници, који су тамо прогласили независну „минерску државу“. Ове једи нице послате су из Лулуабурга, главног града истоимене провинције, чија локална вла да подржава легалну владу премијера Лумумбе

Као одговор на прекјучерашњи долазак у Катангу једне мароканске јединице, као појачања снагама УН, јуче је Чомбе у Елизабетвилу поново извео демонстрацију. Усред трада његови жандарми приредили су војне вежбе уз помоћ хеликоптера. Вежбама су командовали белгијски подофицири. Док на улицама Леополдвила влада релативан мир, групација око Касавубуа и Мобутуа појачава кампању против УН и њихове мисије у Конгу. У данашњем — броју тласила ове групације „Курије д Африк" штампана су ни мање ни више него четири чланка против УН. У једном се саопштава из Њујорка да су Касавубуови емисари и генерални комесар Кардозо изнели захтев да се хитно смени Дајал, да се замени особље мисије УН и да престане мешање светске организације у унутрашње ствари Кон та.

У другом једном чланку, за који уредништво каже да га је написао „наш сабрат Белги јанац“, отворено се нападају стручњаци УН. Уствари, открива се један део позадине ове кампање. У тој кампањи учествују претежно одређени белгијски кругови, нарочито после недавног захтева генералног секретара УН да Белгија повуче своје стручњаке из Конга. У овој унакрсној кампањи ангажоване су и неке конгоанске личности,

Из Њујорка се јавља да су Касавубуови емисари Абдула и Кардозо изјавили како повратак Белгијанаца не представља никакав проблем за Конго, „него само опстанак УН у нашој земљи“. У Леополдвилу извесни Конгоанци, којима је дат леп положај у неким белгијским компанијама, дају сличне изјаве.

Трећи, најновији подшеф највеће тракторске компаније „Отрако“. изјавио је да су за њихову земљу најкориснији белгијски стручњаци, који нај боље познају конгоанске прилике. Нервоза која је захватила извесне политичке и пословне кругове разумљива је. Они су последње недеље ужурбано радили на поновном успостављању својих ранијих позиција. Свакодневно су у Лео полдвилу и друге већ привредне центре масовно стизали стручњаци повратници. Међу њима је било доста официра односно војних експерата, који су постали све осетнији фактор око Мобутуа и његових комесара. Да и не говоримо о Катанги у

којој читаву привреду и нај-

Индијски новинари у разговору са члановима,

одговоре на посланичка питања. У току преподнева индијски новинари посетили су та кође и Београдски сајам, разгледали градилиште Новог Београда и посетили редакцију „Борбе", где су се задржали у разговору са главним уредником Јожом Смолеом и уредницима листа, а затим су разгледали редакцијске просторије,

.

Јуче су допутовали авионом у Београд председник Индијске федерације радних новинара М. В. Сане и генерални секретар ове федерације М. Р. Ку леарин а се придружити делегацији индијских новинара која већ борави у нашој земљи и као гости Савеза новинара Јутославије провешће у Југославији пет дана.

Истим авионом допутовали су у Београд председник Но винарског удружења Индоне зије Шахрил и члан председ ништва_ овог удружења Исвоји. Они ће као гости Са-

важније административне пун ктове стално држе Белгијан-

5и Д. Д. МАРКОВИЋ

Југословенски протест конгоанском Министарству иностраних послова (Од специјалног извештача „Борбе“ из Конга)

Леополдвил, 28. октобра Представвек југословенске амбасаде у Леополдвилу је протестовао конгоанском Министарству иностраних послова због малтретирања · југословенских дипломата од стране војни ка пуковника Мобутуа. По други пут у последње време пуковникови војници за уставили су кола југословенске амбасаде у току јед не рације. Војници су пришли колима са напереним пушко-митраљезима и ма шинкама и натерали члано ве амбасаде да изиђу. Нису помогла ни упозорења ни протести да се ради о југословенским дипломатским представницима. – Војници |! су не само извршили преме тачину кола, него и лични претрес југословенских дипломатских представника, после чега су их пустили. Д. Д. МАРКОВИЋ

Шиканирање дописника Танјуга у Катанги Леополдвил, 28. октобра (Танјуг)

Белгијанци, који у Елизабетвилу раде под фирмом Чомбеове полиције, онемогућили су боравак дописнику Танјуга Мирку Аксентијевићу у Катанги. Као једини раз лог за то они су наводили да не дозвољавају улаз у Катангу зато што је реч о југословенском дописнику. Читаву ову егзибицију Белгијанци су изводили у име независне Катанге.

На све захтеве југословенског дописника да му се омогући лични контакт с неком личношћу владе Катанге, Бел гијанци, који полицију и читаву власт потпуно држеу својим рукама, одговарали су У име катаншких власти да је било какав контакт немогућ.

Цео догађај се одиграо овако: По доласку из Усумбуре на аеродром у Елезабетвил у понедељак 24. октобра, Белгијанац Антоан, који ради на пасошима приспелих путника, прегледао је и пасош југословенског дописника и без примедби регистровао улазак. После тога, Конгоанац Мунгу рекао је да може бити издата дозвола за привремени 6оравак (осам дана). Али, изненада, појавио се полицијски службеник, Белгијанац Жак Симонс (који је 1947. био као турист у Југославији) и супротставио се сваком издавању дозволе. Он је захтевао да се југословенски дописник истим авионом одмах врати у Усумбуру. Осим тога он је почео да вређа Југославију и дописника лично.

Истичући да поседује визу за улазак у Конго какву имају и сви остали страни дописници у овој земљи, дописник Танјуга је захтевао исти трет ман. На то је Симонс одговорио: „Ово није Конго, ово је независна Катанга“. На питање где се издају визе за ту

ПРЕДСТАВНИЦИ МОВИНАРСЋИХ УДРУЖЕЊА ИЛДИЈЕ И ИНДОНЕЗИЈЕ У БЕОГРАДУ

редакције „Борбе“

веза новинара Југославије провести у нашој земљи око пет дана и за то време упознати се са друштвеним и привредним развитком Југославије. Госте из Индије и Индонезије дочекали су на београдском аеродрому представници Савеза новинара Југославије. После подне гости из Индије посетили су пољопривредни комбинат „Београд“ у Панчевачком риту, а увече је Савез новинара Југослави је приредио вечеру за своје госте

У току вечере госте је поздравио члан Председ-

ништва Савеза новинара Југославије Влада Митровић, а на здравицу су одлтоворили шеф индијске делегације Сане и индонежански представник Шахрил. а .

Вечери је присуствовао и секретар СИВ за информације Богдан Осоллик.

независну Катангу, Симонс је одговорио: „Ми смо независни, али нас, нажалост, још нико није признао, а за визу

председнику Чомбеу“.

После тога, дописник је стављен под оружану полицијску стражу са забраном да ступа у контакт било с ким. У међувремену, дописник се обратио првом представнику снага УН с којим је У оваквој ситуацији могао доћи у додир. Војник је одмах обавестио Штаб снага УНу Елизабетвилу, који је послао свог представника на аеродром.

Белгијанци су најпре оштро запретили с дописнику због контакта с представником УН, а затим се и према самом

%

Јуче је допутовала авионом у Београд привредна делегација Гвинеје, коју предводи министар привредног планирања ове земље Фамара Кеита. У делегацији се налазе директор луке Конакри Туре Ла мен и помоћник директора Завода за спољну и унутра шњу _ трговину Сеис Мамади.

На београдском азеродрому гвинејску делегацију до чекали су члан СИВ и пред седник Комитета за спољну трговину Сергеј Крајгер, помоћник председника овог комитета Никола Шушњар, начелник одељења ДСИП Никола Милићевић, шеф Протокола у овом секретаријату Лазар Лилић ти други. Е

Гвинејска привредна делегација боравиће у Југославији три дана и са југословенским – представнипима водиће разговоре о економској сарадњи између две земље. Ово је прва државна делегација Републи ке Гвинеје која је дошла у нашу земљу.

После доласка у Београд, министар привредног планирања Гвинеје Фамара Кеита изјавио је сараднику Танјуга да је срећан што се на челу делегације своје земље налази на југословенском тлу. Наше народе од пре извесног времена везује прија тељство, додао је министар Кеита, и радује ме што ћу моћи да упознам ваш народ и да са југословенским руководиоцима с разговарам о конкретним мерама за развијање пријатељства и јачање сарадње између наше две земље.

Срећан сам што могу да пренесем вашем народу осебање пријатељства које ми гајимо према вама, наставио је министар Кеита, и да се захвалим на дипломатској подршци коју је Југославија пружала Гвинеји. Фамара Кеита се такође захвалиа и на техничкој помоћи коју је Југославија пружила Гви неји упутивши недавно 24 професора средњих школа који већ раде у тој земљи.

Надам се да ће наш кратки боравак у вашој земљи, рекао је на крају „министар

Гвинеје

Старатељски комитет разматра укидање расних закона у несамоуправним територијама

Њујорк, 28. октобра (Танјуг)

Комитет за старатељска питања почео је данас да разматра нацрт резолуције којом се тражи потпуно укидање расних закона у несамоуправним територијама. Према оценама делега та у комитету, ово је једно од најважнијих питања ко ја се ове године налазе пред комитетом. Питање укидања расних закона у несамоуправним територија ма стари је проблем о коме су се водиле дискусије још од ТХ заседања Генералне скупштине.

Резолуцију о укидању расне дискриминације пред ложили су Авганистан, Боливија, Етиопија, Гана, Индија, Мароко, Нигерија, Со малија, Судан, Того, УАР, Гвинеја, Ирак, Непал и Сенегал. На послеподневној седници комитета говорио је пред ставник Југославије Бошко Срданов. Он је подржао ре золуцију и рекао да је крај ње време да се учини крај постојећим привилегијама Европљана у несамоуправним територијама, тим више што они представљају безначајну мањину. Срданов је у закључку рекао да југословенска . делегација подржава предложену резо луцију у целини и да ће за њу гласати,

је требало да се обратите:

представнику грубо понели, Међутим, дошло је до интервенција _ представника УН, после чега је на аеродром стигао још један Белгијанац, Сури, како је сам рекао као представник катаншке јавне службе. Сури је поновио аргументе свог земљака Симонса и рекао да министарство не може издати одобрење за боравак једном Југословену. Сви захтеви за ступањеу контакт с представницима катаншких власти били су поново узалудни. Интервенције представника УН свеле су се на то да је уклоњена оружа-

на стража, а дописнику омогућено да 24 часа проведе у хотелу белгијске ваздухоплов

ФАМАРА КЕИТА

229

2

не компани е се налази М по абена“ коју ђу аеродрома и пута Изи Читаво време ОВОМ хотел до под полиције Предетав ком при етвилу Берен СОЕ југословенскор Дог је лично посетио у хол Вика је једино да одлож У дописника до ки

акредитован код „Ка да је У Конгу, Беренхора зао УН пара ан ап на знато,

те од мене да Вама Тр

У тренутку када и Је Могнеџ те да ће ме са свој "дармима _физич

из Елизабетвила“ : ка.

у посету Југославији __

ДЕЛЕГАЦИЈУ ПРЕДВОДИ МИНИСТАР ПРИВРЕДНОГ ПЛАНИРАЊА -

Дочек гвинејске привредне делегације на београдском

аеродрому

привредног планирања Гвинеје, бити нов корак у зближавању наших народа;

у у (Танјуг)

Привредни преговори с Гвинејом

Синоћ су у Београду почели привредни преговори између делегација Југославије и Гвинеје ради закључења првог трговинског споразума и споразума о економској сарадњи између две земље. На челу југосло венске делегације је члан СИВ и председник Комите та за спољну трговину Сер геј Крајгер, а гвинејску де легацију предводи министар за планирање Фамара Кеита. Гвинејска привредна делегација посетила је јуче поподне Београдски сајами разгледала сајамске објекте. Југословенска парламентарна делегација допутовала у Индију

Њу Делхи, 28. октобра (Танјуг) Југословенска парламентарна делегација, с Вељком Влаховићем на челу, која је присуствовала заседању Интерпарламентарне уније у Токију и после тога била у званичној посети Индоне зији и Цејлону, допутовала је у Индију, где ће се задр жати неколико дана у незваничној посети. Делегацију је примио гувернер државе Мадрас Бис нурам Меди и задржао је на чају. За време боравка у Индији делегација ће по сетити још неке оу и личности у Њу — Делхију Атри и Бомбају.

Боравак југословен-

ских републичких

функционера у · Британији

Лондон, 28. октобра (Танјуг

Као гости британске владе, у Лондону бораве члан Извршног већа Словеније Маријан Дермастија, председник Одбора за привреду Сабора Хрватске др Душан Чалић, државни секретр за послове финансија С» бије Бранко Вукајловићи члан Извршног већа Босне и Херцеговине Драгутин Косовац.

У току досадашњег 60равка, они су посетили Форин офис и разне економ“ ске институције, а јуче их је примио британски мини“ стар трговине _ Реџиналд Модлинг.

КОЧА ПОПОВИЋ ПРИМИО БЕЛГИЈСКОГ _ АМБАСАДОРА ГОСА

Државни секретар за /ЗО стране послове Коча Поповић примио је јуче у протоколар“ ну посету новоименованог #М бСасадора Белгије Марсела 10 са.

ПОСЛАНИК МАЛЕСКИ ПОСЕ

ТИО ПОТПРЕДСЕДНИКА ЛИ

БАНСКЕ ВЛАДЕ МАЖДАЛА“ НИЈА

Бејрут, 28. октобра ору: (Танјуг)

Југословенски посланик У Либану Владо Малески по: тио је данас потпредсед либанске владе им -

правде Насима Маждаланијћ Потпредседник Маждалани држао се са југословенс послаником у дужем прија ском разговору, који се од сио на нека питања К тересују две земље

оја #К“

БРИТАНСКИ ГРАД ЕКСЕТЕР ИЗОЛОВАН ЗБОГ | ПОПЛАВА

Јединице британске морнарице, стациониран

Енглеској, хитно су упућене у

е у западној

а Ексетер, одакле је затражен“

помоћ пошто је град због поплаве потпуно изолован,

сти организују прихватне центре и врше се све

припреме

+ а“ за евакуацију становништва, јер ниво воде у неким КУ

ма достиже неколико метара. До поплаве је дошло П вишедневних непрекидних киша које су захватиле ве

Британског острва.

осл' ћи део

НОВА РАДАРСКА СТАНИЦА У АУСТРИЈИ

Аустријски министар одбране Граф изјавио је идуће недеље у западној Аустрији почети да ради Р станица. Према његовим речима ова радарска станиц могућића повреде аустријског,ваздушног простора К0

да је СЕ ма је с (АП)

често вршили авиони Атлантског пакта.

ЗАПАДНОНЕМАЧКА

ПОЛИЦИЈА ХАПС

ГРАЂАНЕ НДР ,

Према саопштењу берлинског Комитета за одбрану ских права, западнонемачка полиција све чешће хеп

љул“ тре“

ђане НДР који одлазе у посету Савезној Републил ден се истиче, само за последњих пет дана полиција је (танју)

ла девет грађана НДР.

СИРИЈСКА ОБЛАСТ ИМА 4,600.000 СТАНОВНИ

'. Према прелиминарним резултатима пописа, Област УАР има данас 4,600.000 становника. У о 1947. забележен је прираштај од 1,600.000 становник је извршен у септембру ове године,

Сиријска

и дно п Боа

Привредна делегација Твинеје допутавада

4 ' . “+ „" . " 2

ов то

~,