Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св 9.

Б.-Х. ИСТОЧИИК

Отр. 471

Митрополита Дабро-босанског, господина Тзорђа I Николајевића, који му је и декрет 17. септембра и. г. број 1839 издао шљедећег садржаја: „Уважавајући, што сте се у вашим млађим годинама одали самоћи и скромном монашком животу, судећи према досадашњем да ћете бити ваљан трудбеник и старјешина те св. обитељи, нашли смо се побуђени одликовати вас, тиме, што смо вас дана 6. септембра о. г. при свечаном освећењу парохијалне цркве у селу Стапарима, при архијерејској служби поставили у чин игумана, а с тим вам је повјерена стална управа и старјешинство св. манастира Гомионице. „Цијенвћи Наше признање и очинску наклоност, ви ћете од сад још више настојати, да добар ред при манастиру одржите, да имање манастирско не само очувате, него ли да га још унаприједите, како би послије себе лијеп спомен оставити могли. „На млађу браћу пазите, налажући, да се сви по уставу црквеном владају и да се манастирски ред ни у чему не брка, јер ће то слузкити њима на душевну корист, а вама у признање и заслугу" и т. д.

Петар Ђенић, свештеник и катихета у сарајевским народним школама, произведен је за ирототхрезвишера , 6. октобра 1892. године од ГБеговог Внсокопреосвештенства АЕ и Митрополита Дабро-босанског, господина Ђорђа Николајевића, који му је и декрет од 8. октобра и. г. број 1967 издао шљедећег садржаја: „Као парох и вишегодишњи катихета на овдашњој препарандији, трговачкој и техничкој школи, служили сте ревно, отправљајући ваш посао на задовољство претпостављене вам духовне власти ; те с погледом на то с једне, а с друге стране увиђајући и ваше лијепо и примјерно владање свештеничко, нашли смо се побуђени одликовати вас и произвести у чин пропктрезвитера, што смо и извршили дана 6. октобра т. г. у храму светих Бесплотних сила архангела Михаила и Гаврила, при свечаној архијерејској служби овдје. „Дајући вам о том и ово Наше писмено увјерење, уздамо се, да ћете ту нашу архипастирску наклоност цијенити знати, и да ћете и на даље вашим радом и мирољубивим држаљем показати се достојан повјерења, које вам је у томе видљпвом одликовању благонаклоно указано" и т. д.

Премјештени. Петар МаксимовиЂ, бивши парох сарајевски, | Никола НиколајевиЋ, парох из Трнова, по премјештен је и постављен на парохију Трново ј молби премјештен је у новопреустројену паро(сарајевски протопрезвитерат). [ хију Жепче (маглајски протопреввитерат).

Један предлог за исправак григоријанског ! календара. Као што је познато, Срби траже, да се исправи наш (т. ј. јулијански) календар, којега се православни још држе Писало се већ и о томе, да ли да се просто прими онај календар григоријевски, што је већ у употреби код римокатолика и других, или пак да се, без обзира на овај календар, самостално поправи наш стари календар. Кад је српски митрополит у Биограду дао повода премишљању о том предмету, није се ваљда ни помишљало, да се већ и у Латина, ако и у другом погледу, појавила жеља за даљом поправком и њиховог календара.

Прије неког времена огласиле су њемачке новине л Каиопа1 2еИип§" куриозни чланак ђенерала пл. Сихарта из Мајнца, гдје он обраћа пажњу на недостатке и неправилности садашњег (новог) календара и уједно износи предлоге за нову подјелу календарске године. Дочим нам садашњи календар, вели Сихарт, са својим преступним годинама задаћу прекрасно одлучује, да се дужина године што боље у склад доведе са временом окретања земље око сунца, показује нам тај календар с друге стране подјелу године, која никако не одговара нашем практичном животу, као што је неједнакост мјесеци, поступак