Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. б Б.-Х. ИСТОЧНИК

Комиетентп нека се својпм инструираним молбама обрате на Високопречасну АЕ п М. Конзпсторију у Сарајеву, која ће избор учинити. Натјецатељ треба да докаже: да је Србпн православне вјере, да је доброг моралног вјерског и полптпчког владања, и да је с добрим успјехом оспособљен ва отправ.љање учлтел.ског звања у осиовној школп. Учнтел.у ће спадатп у дужпост, да поред школске наставе иовјерену му дје-

Стр. 271 чицу учи П црквеном појању, с којпма 1,е обвеван бпти пјевати у цркви при свпма богослужењпма. Свршени богословцп имају првенство. Рок 14. августа 1893. Из општписке сједпице. У Кључу , јупа 1893. Српско - православна црквено - школска општина. Предсједнигс: Остоја Микић.

Натјечај.

Српско-праввславпа црквено-пгколска Општина у Обудовцу у Босни (котар Брчки), тражи једног учнтеља препарапда или богогослова рел.евосог закода ва мушку чотвероразредну школу. Учитељ поред наставе у школи дужан је држати пјевницу у цркви, бити перово^а у црквено школским одборским сједницама. Учптељ мора бити Србин православне вјере. 1\)ди[нп.а плата учитељу је 400 фор. а у име огрјева 50 фор. Осим тога добија

стан са једпом собом, кухињом п успремницом, и уз стан један и у 4 ораће земл.е за сијање поврћа и др. Ко жели ово мјесто заузети иека се пријави нотписаноме одбору најдаље до 15. јула по старом календару о. г., и нека своје школске п друге свједоџбе уз молбу приложн. ИГкола почпње 1 августа. У Објјдовцу 6. јупа 1893. Црквено-школски одбор Нресједник: Миливоје Стојчевић свештеник.

Натјечај.

За српско-православну осповну школу, која се ове годпне тек отвара у Друговићнма, котара Прњавор, на главном путу измсЛју Прњанора и Бањалуке; тражи се учптол, са годпшњом платом 400 фор.. станом, огрјевом н вртом за сијање. Мјесто је врло пријатпо, а један сат далеко од илиџе „Слатине".

Молбе треба слати на протопрезвптерски уред у Прњавору, са назнаком: за црквено-школску оиштпну у Друговићима. Српско-православна црквено-школска општнпа у Друговпћпма, јуна 1893. Предсједник: Цвијо Милановић, свештеник.

На тјечај. Потипсапа општипа потребује једну мца жели ово мјесто заузети, треба да учпте .впцу за I. и П. разред мјешовите потипсаној општини поднесе са молбом (обосполне) школе. Плаћа је годпшња докаве: да је Српкиња православне вјере ЗВО фор., стан и огрјев. Која натјецате- и да је науке за унггел.нцу свршпла.