Bosansko-Hercegovački Istočnik

е*р. 272 В.ИСТОЧНИК Сш. 6

Поред проппсаних предмета за I. и IIразред, дужна ће бити иста женску дјецу ручном раду учити, и недјељом и празником дјецу у цркву доводити.

Рок стјечају до 1. августа о. г. У Варцар-Вакуфу 17. јуна 1893 Српско - православна црквено - школска општина.

Бр. 1063

Службени позив на претплату. еУ X гЈ

И акоје свештенство Дабро-босанске Архидијеце8е обвезано лист „ВосанскоХерцеговачки Источник" држати и на вријеме претплаћивати се, ипак до данас не одужише се, аа ову годину свештеници: Сарајевског, Височког, Травничког, Варцарвакуфског, Гервовачког, Вањалучког, Костајничког, Дервентског и Сребреничког протопрезвнтерата. Херцеговачка, а још ман.е, Доњо-Тувлаиска Дијецеза, неодазива се, како 611 требало, а лист свако жели на вријеме имати. Ко оће да је тачан, тај се увијек на вријеме одужује, но немар онијех, који лисг примају, а неилаћају га на вријеме

а неки никако —, стоји на путу, да и овај једини духовии часопис, у овим вемл>ама, може животарити, и на даље своју корисну дјелателност вртити. Поред другпх неприлика духовна власт узда се да прави пријатељи „Иеточникови" пеће допустити, да он пропане, а кад би то једном морало бити, кривица би стајала до онијех л.уди, који се с правом наввати могу „књижевне" изјелице. До конца мјесеца Јула треба да се одуже сви, који лист иримају. Ив сједнице конзисторијалне. Сарајево 31. маја 1893. Дабро-босанска Конзисторија.

ПЕТАР НИКОЛИЋ У ЗАГРЕЕУ НајвеЋе Фабричко стовариште слика, икона, оквира, огледала, сваке врсте сатова, столица из свинутог дрвета, кина сребра, шиваЂих гоашина дрвеног и гвожђаног покућства итд. Препоручује сваке врсте и величине олајиом бојом штампаних слика а нарочито мојом накладом помножане народне ХИСТОријСКе СЛИКе као: „Св. Саво благосиља Српчад". „Херцеговачко робље". „Рањеног Црногорца". „Босански бјегунци" „Дједа и унука". „Пјесника Гундулића". као и руком рађене на платну српске слике: „Цар Лазар са породицом". „Цар Душан и вила". „Југ Богдан и 9 Југовића". „Косовка дјевојка". „Сан Краљевића Марка." „Бранко Радичевић и вила." Св. иконасваке израде и велпчине, цјеливаћих икона па лиму, а израђују се и цпјели иконостаси за црвке, за које се прорачуни иа захтјев шаљу. Портрети се израђују највјерније по фотографијама у свакој величини Црквених утвари од кина сребра, посребренога г / 5 чистог сребра. Цијене су најумјереније, а плаћа ее олакшава мјесечним оброцима. Цијеници се шаљу на захтјев бесплатно и франко.

о о о о 8 о о о 8

о 8 О

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.